fp74 Napisano 11 lutego Autor Udostępnij Napisano 11 lutego Piractwo to było na początku lat 90 gdy w Poznaniu był taki punkt na ul. Golebiej, gdzie przychodziło się z własną kasetą, był zafoliowany katalog plyt, ściana Technics'ów i tam zgrywali plyty na kasety. Dzien i noc... Tak w ósmej klasie gromadziłem pierwsze nagrania cepelinów. To był wtedy oficjalny legalny biznes... A Torrenty. Cóż, osoba ściągająca materiał z netu nie popelnia przestępstwa. problem z nimi był taki, że pobierając jednocześnie się wysyłało. I to dopiero jest nielegalne.... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wito76 Napisano 11 lutego Udostępnij Napisano 11 lutego Mam kolegę policjanta audiofila. Mówi to samo, można sobie ściągać na własny użytek. Co jakiś czas rippuje mi jakąś płytę, jeśli mnie interesuje i udostępnia mi w chmurze i takie działanie jest ok. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 11 lutego Udostępnij Napisano 11 lutego https://www.rp.pl/narzedzia/art6678901-jak-zgodnie-z-prawem-sciagac-muzyke-i-filmy-z-internetu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 11 lutego Udostępnij Napisano 11 lutego Panie i Panowie, a moglibyście wraz z rozmiarami kolekcji podawać od razu adres? I jeszcze prosiłbym o informację, czy da się wygodnie zaparkować pod domem, żeby nie było dużo noszenia. Ewentualnie, ile minut piechotą do przystanku komunikacji miejskiej, jeśli często kursuje. Dzięki. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaudio Napisano 11 lutego Udostępnij Napisano 11 lutego (edytowany) Zebrało mi się 624 tytuły na CD, w tym kilkadziesiąt podwójnych i potrójnych. Bo lubię edycje rozszerzone. 851 szt dvd teraz spakowanych już wyłącznie w papierowe koperty, bo zajmowały za dużo miejsca. W plikach około 350 albumów, głównie ripy mojej niegdysiejszej kolekcji cd. A propos piractwa, masa sklepów muzycznych zwanych hajfikami, wypożyczalnie/kopiarnie płyt CD to było już w drugiej połowie lat osiemdziesiątych. Ale trzeba wziąć pod uwagę jak biednym byliśmy wtedy społeczeństwem. Przeciętny górnik na Śląsku zarabiał wówczas równowartość 35-40 dolarów miesięcznie. A dobrej jakości magnetofonowa kaseta typu Fe kosztowała w Peweksie zależnie od długości taśmy od 0,7 0,8 do nieco ponad dolara. Pamiętam też jak na targowisku w Katowicach-Załężu sprzedawano co tydzień nowe godzinne składanki z muzyką italo-disco na kasetach. Zgrywane na żywca z winyli. A polskie piractwo muzyczne przez internet na początku 21 wieku, to też pikuś na tle całej zachodniej Europy. W porównaniu z nimi nasze łącza internetowe były zbyt wolne, i zbyt mało wydajne. Tu potwierdzenie, kilkanaście minut jak zwykle zwięźle i na temat. Tomasz Wróblewski 0db.pl. https://youtu.be/4nc-hCmGZaQ?si=GbpyzBtouUHhuiL- Edytowano 11 lutego przez michaudio Literówka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S!N! Napisano 12 lutego Udostępnij Napisano 12 lutego (edytowany) 20 godzin temu, michaudio napisał: Pamiętam też jak na targowisku w Katowicach-Załężu sprzedawano co tydzień nowe godzinne składanki z muzyką italo-disco na kasetach. Zgrywane na żywca z winyli. Targ to było jedyne miejsce, gdzie można było dostać cdki z muzą elektroniczną, nie mylić z jakimiś Jean-Michel Jarrami tylko trancowo-housowu składankami typu Kontor Records czy Tunnel trance Force,trudno dostępnymi, które królowały w Niemczech i w większości wiadomo było, że to piraty, okładka była wyblaknięta, a jak płyta była mixowana przez djaya i nie powinno być na niej przerw między trackami to zdarzało się, ze numer pauzował na sekundę i dopiero wtedy przełączał na następny, oczywiście na oryginałach tego nie było tylko płynne przejście, no, ale gdzie człowiek mógł dostać w latach 90 płytki jak nie na targu, chociaż zdarzało się, iż albumy był nagrane bezbłędnie, nie jestem pewien czy też nie sprowadzali oryginałów, Niemcy jako kolebka muzy klubowej wypluwały masę składanek oraz krążków danych artystów to był potężny rozkwit gatunkowy. Edytowano 12 lutego przez S!N! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 12 lutego Udostępnij Napisano 12 lutego Witam. Mnie sie uzbieralo jakies 138 plyt. W tym tygodniu doszla Celin Dion The Essentials. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 12 lutego Udostępnij Napisano 12 lutego 4 minuty temu, Artur Brol napisał: Witam. Mnie sie uzbieralo jakies 138 plyt. W tym tygodniu doszla Celin Dion The Essentials. Brawo Artur, może dużo to nie jest, ale mało też nie. 😉 Ta płyta to jakaś składanka przebojów Celine Dion? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 12 lutego Udostępnij Napisano 12 lutego Tak, 2 plytki. W porownaniu z innymi to jest niewiele, z niektorymi kolekcjonerami to nawet sladowe ilosci. Sa osoby ktore maja po 500 plyt czy nawet kilka razy tyle. Wiec ja w porownaniu z nimi nawet nie raczkuje. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 12 lutego Udostępnij Napisano 12 lutego 6 minut temu, Artur Brol napisał: Tak, 2 plytki. W porownaniu z innymi to jest niewiele, z niektorymi kolekcjonerami to nawet sladowe ilosci. Sa osoby ktore maja po 500 plyt czy nawet kilka razy tyle. Wiec ja w porownaniu z nimi nawet nie raczkuje. Eeee tam, są tacy co mają 2 płytki na krzyż, albo wcale. 🤭 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek_Gd Napisano 12 lutego Udostępnij Napisano 12 lutego A gdzie kupujecie winyle? Tak z ciekawości... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 12 lutego Udostępnij Napisano 12 lutego Widzę że koledzy podają też DVD. Co prawda tych nie mam, ale BR jakieś 142 sztuki. ( BR i 4K) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fp74 Napisano 12 lutego Autor Udostępnij Napisano 12 lutego Ciekawe czy ktoś z obecnych w ogóle ma i uzywa taśm szpulowych. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 12 lutego Udostępnij Napisano 12 lutego Nawet się nie spodziewasz, jak wielu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 12 lutego Udostępnij Napisano 12 lutego (edytowany) 36 minut temu, fp74 napisał: Ciekawe czy ktoś z obecnych w ogóle ma i uzywa taśm szpulowych. 28 minut temu, Rega napisał: Nawet się nie spodziewasz, jak wielu. Może jeszcze na szpulakach Niagry, albo innej Akai, czy Revoxa ? 🤭 Swoją drogą mam link do sklepu, gdzie taśmy można kupić takie 18cm i są nawet wydania z płytami wykonawców. Kiedyś wrzucałem na forum. Edytowano 12 lutego przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S!N! Napisano 12 lutego Udostępnij Napisano 12 lutego Miałem to szczęście, iż zahaczyłem jeszcze o szpulowce, było coś niepowtarzalnego i przyjemnego w tym brzmieniu, nigdy tez nie męczyło, Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 12 lutego Udostępnij Napisano 12 lutego Wbrew pozorom, są dość tanie. Np Revoxy , Sony itp. Oczywiście NIE w Polsce. Tu wszystko drogie. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 12 lutego Udostępnij Napisano 12 lutego 3 minuty temu, S!N! napisał: Miałem to szczęście, iż zahaczyłem jeszcze o szpulowce, było coś niepowtarzalnego i przyjemnego w tym brzmieniu, nigdy tez nie męczyło, Racja, gdybym miał wybierać "technologie" to wybrałbym taśmę, zamiast winyla. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S!N! Napisano 12 lutego Udostępnij Napisano 12 lutego @DiBatonio Ja tak samo, brzmiało to chyba bardziej realistycznie i na pewno przyjemniej. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 12 lutego Udostępnij Napisano 12 lutego 15 minut temu, Rega napisał: Wbrew pozorom, są dość tanie. Np Revoxy , Sony itp. Oczywiście NIE w Polsce. Tu wszystko drogie. Wiadomo... 🤭 Na takie szpulaki, to trzeba mieć miejsce, a o taśmach nie wspomnę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano 12 lutego Udostępnij Napisano 12 lutego Mam tylko 124 płyty, ale na poważnie kupuję od niedawna. Głównie to płyty których nie ma w streamingu, lub co do których mam obawy, że za chwilę znikną. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fp74 Napisano 12 lutego Autor Udostępnij Napisano 12 lutego Ja szpulowce pamiętam tylko dlatego, że mój starszy miał taki. Brzmienia to oczywiście nie pamiętam bo bylem smarkaczem, poza tym był podłączony do jedynego glosnika w domu czyli radia. Ale w drugą stronę się nie dawało więc żeby coś nagrać np płyty puszczane w jakiejś wieczornej audycji radiowej, szło to przez wbudowany mikrofon , więc wszyscy siedzieli całą audycję cicho.... ale w ten sposób może nauczyłem się, że słucha się całych płyt do końca. Tak jak czyta się książki. Taka dygresja. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano 12 lutego Udostępnij Napisano 12 lutego 1 minutę temu, fp74 napisał: Tak jak czyta się książki. Taka dygresja. Zazdroszczę właścicielom płyt liczonych w tysiącach. Ale u mnie tak można liczyć książki. Koniec dygresji 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S!N! Napisano 12 lutego Udostępnij Napisano 12 lutego Nie ma co zazdrościć jakby człowiek policzył ile na to $ poszło to by się za głowę złapał - dzisiaj przykładowo przychodziły preordery od Bambi to już latają na olx po 200 haha (ogólnie bardzo unikatowe wydanie bo płytka włożona w ramkę, która jest pokryta materiałem ze wzorem z panterki) https://www.olx.pl/d/oferta/bambi-trap-or-die-preorder-CID751-ID14poZb.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 12 lutego Udostępnij Napisano 12 lutego 21 minut temu, Grzesiek202 napisał: Zazdroszczę właścicielom płyt liczonych w tysiącach. Ale u mnie tak można liczyć książki. Koniec dygresji A ja zazdroszczę tym, co mają tyle półek i regałów na książki, ja w którymś momencie przerzuciłem się na Kindle, bo miejsca brak na książki. Czasem papierowa jeszcze się gdzieś butem wciśnie 🙃🙂🙃 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts