kaczadupa Napisano wczoraj o 20:27 Napisano wczoraj o 20:27 2 minuty temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał: Tak obszerny wątek, i tylu specjalistów, że nie mamy tu nic więcej do dodania - naprawdę A do wakacji będziecie mieli D2? Tych wakacji a nie za rok. Odpisz, cytując
Nie wszystko wiedzący Napisano wczoraj o 20:28 Napisano wczoraj o 20:28 3 minuty temu, Kraft napisał: Niestety, ale ten post raczej mija się z prawdą. Naprawdę musiałby być słaby. A co to jest wydajność prądowa? Zdefiniuj proszę. A kolumny z dużymi wooferami są właśnie raczej mniej wymagające. Je łatwo "napędzić". Przereklamowana cecha. W rzeczywistości wystarczy DF w okolicach 30-50, żeby nie trzeba było się nim martwić. Zważywszy, że najczęściej gramy na mocach rzędu 1 W, to właściwie każdy wzmacniacz ma wystarczający zapas mocy. To tak z grubsza, bez wchodzenia w szczegóły. 6 minut temu, Kraft napisał: Niestety, ale ten post raczej mija się z prawdą. Naprawdę musiałby być słaby. A co to jest wydajność prądowa? Zdefiniuj proszę. A kolumny z dużymi wooferami są właśnie raczej mniej wymagające. Je łatwo "napędzić". Przereklamowana cecha. W rzeczywistości wystarczy DF w okolicach 30-50, żeby nie trzeba było się nim martwić. Zważywszy, że najczęściej gramy na mocach rzędu 1 W, to właściwie każdy wzmacniacz ma wystarczający zapas mocy. To tak z grubsza, bez wchodzenia w szczegóły. W skrócie, wydajność prądowa wzmacniacza czyli ile prądu może dostarczyć do kolumny bez przesteru lub awarii zależy Zasilacz przetwornica lub transformator. Im większy i mocniejszy, tym więcej prądu może zasilić końcówki mocy. W klasie D przetwornica impulsowa musi być bardzo wydajna.W klasie AB: transformator toroidalny + kondensatory filtrujące. Pojemność kondensatorów Magazynują energię jak bateria. Duża pojemność = więcej prądu dostępnego na szczytowych uderzeniach basu. Końcówki mocy tranzystory MOSFETy. Muszą wytrzymać wysokie napięcia i natężenia prądu.Układ zabezpieczeń i chłodzenie muszą być dobre bo jeśli wzmacniacz nie ma dobrej ochrony termicznej, ogranicza prąd, by się nie przegrzać. Duży woofer potrzebuje więcej mocy, większego prądu i lepszej kontroli, by osiągnąć tę samą dynamikę co mniejszy głośnik szczególnie w zakresie niskich częstotliwości, gdzie impedancja często spada, przetwornik ma większą masę trzeba ją poruszyć i zatrzymać Głośnik 6,5” w monitorze ma lekką membranę, łatwy do wysterowania, Głośnik 18”ogromna powierzchnia, ciężka cewka, większy skok Ciśnienie akustyczne SPL = powierzchnia membrany razy wychylenie Im więcej powierzchni większy woofer, tym więcej trzeba mocy, by go poruszyć Skąd ten mit? efektywność przetwornika np. 100 dB / 1W / 1m która może być wysoka w kolumnach PA z dużym wooferem, z rzeczywistym zapotrzebowaniem na moc przy pełnym paśmie i dużych wychyleniach, gdzie duży woofer = więcej prądu i mocy 1 Odpisz, cytując
Top Hi-Fi & Video Design Napisano wczoraj o 20:28 Napisano wczoraj o 20:28 Przed chwilą, kaczadupa napisał: A do wakacji będziecie mieli D2? Tych wakacji a nie za rok. Nie mogę obiecać. W ProAC wszystko się "przedłuża" Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano wczoraj o 20:29 Napisano wczoraj o 20:29 Przed chwilą, Top Hi-Fi & Video Design napisał: Nie mogę obiecać. W ProAC wszystko się "przedłuża" Może potrzebują ludzi do pracy ? Odpisz, cytując
Top Hi-Fi & Video Design Napisano wczoraj o 20:31 Napisano wczoraj o 20:31 1 minutę temu, kaczadupa napisał: Może potrzebują ludzi do pracy ? To mała firemka, na tą chwilę. Ale kto wie? 1 Odpisz, cytując
Nie wszystko wiedzący Napisano wczoraj o 20:33 Napisano wczoraj o 20:33 (edytowany) 22 minuty temu, kaczadupa napisał: Dobrze, teoria z neta celujący. Pokaż jak pomierzyłeś swoją klasę D i jakie na podstawie tych pomiarów wyciągnąłeś wnioski. A dla mnie wytłumacz budowę i zalety oraz wady wybranych rozwiązań we wzmacniaczu Ayre EX8 na tle Twojej klasy D. Konkrety a nie teoria z internetu. Możesz sobie zobaczyć na wykresach producenta Bądź w dokumentacji technicznej. Wiedza jest w internecie można sobie poszukać. W końcu się trochę w temacie ruszyło bo się nudno robiło. 21 minut temu, Sipo napisał: Ciche wieczorne plumkanie można ogarnąć właściwie każdym wzmacniaczem, prawda. Ja przy muzyce jaką słucham przy głośności jaką lubię często osiągam prawie maksimum mocy i ograniczam limiterem by nie uszkodzić sprzętu. Edytowano wczoraj o 20:45 przez Nie wszystko wiedzący Odpisz, cytując
Kraft Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu 20 minut temu, Nie wszystko wiedzący napisał: Ja przy muzyce jaką słucham przy głośności jaką lubię często osiągam prawie maksimum mocy i ograniczam limiterem by nie uszkodzić sprzętu. A jaki to wzmacniacz, jakie kolumny, jak duże pomieszczenie i jaki poziom SPL, jeśli można wiedzieć? Odpisz, cytując
Nie wszystko wiedzący Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu 1 minutę temu, Kraft napisał: A jaki to wzmacniacz, jakie kolumny, jak duże pomieszczenie i jaki poziom SPL, jeśli można wiedzieć? 35m2. 2x ice power 2000 as1 HV. Góra bms 4590 dół bms 18n862. Dwie takie Budy wiadomo. SPL podam jak przyjdzie mi nowy mikrofon. Powinien przyjść pod koniec tygodnia albo początkiem przyszłego Odpisz, cytując
pairtick Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu 5 godzin temu, Sipo napisał: Nie przesadzasz z ta polityka? Masz na to osobny watek. Niestety, ale audiofile też "dochodzą do prawdy" i dojść nie mogą 😁 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu 48 minut temu, Nie wszystko wiedzący napisał: Ja przy muzyce jaką słucham przy głośności jaką lubię często osiągam prawie maksimum mocy i ograniczam limiterem by nie uszkodzić sprzętu. Parę kW ledwo Ci starcza? Wow! Odpisz, cytując
Nie wszystko wiedzący Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu (edytowany) 6 godzin temu, Kraft napisał: Parę kW ledwo Ci starcza? Wow! Stwierdzenie Ledwo jest napisane nad wyrost i z sarkazmem ale starcza i z przyjemnością z tego korzystam. Słucham muzyki co ma duże zapotrzebowanie na moc i słucham jej głośno. Siedzę w dużych głośnikach wiele lat i wiem jak grają jak im się da 4w, 40, 400 czy 4000. Nie bez powodu te cewki mogą przyjąć więcej mocy. Jak ktoś słucha sobie plumkania to może mu 5 w wystarczyć na dużych paczkach ale przy niskiej głośności. Jak puści coś dynamicznego kontroli tam nie będzie i szybko się pojawią zniekształcenia. Edytowano 17 godzin temu przez Nie wszystko wiedzący Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu 23 godziny temu, Nie wszystko wiedzący napisał: Panie Piotrze nie chodzi co sprawdzałem ponieważ ja w niewiedzy chce się dowiedzieć. Narazie czytam ogólniki a chce zrozumieć przez pomiary do tego z wytłumaczeniem. Skoro ktoś mówi o barwie to poproszę o szczegóły. Napisać, że barwa zależy od konstrukcji to jak powiedzieć że dwa chleby smakują inaczej bo są z różnych piekarni. Ale dlaczego tak się dzieje? Może @Top Hi-Fi & Video Designcoś więcej napisze i się czegoś wszyscy nauczymy. Ja nie pisałem tego. Natomiast wnioski chyba bym miał podobne. Atoll ma inne wyniki pomiarów niż Primare. Brzmią inaczej. Ale Was ten temat rozkręca Spicie w ogóle Odpisz, cytując
Nie wszystko wiedzący Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu Przynajmniej się coś dzieje. W brzmieniu systemu audio wpływa ogromna liczba zmiennych impedancje i charakterystyki częstotliwościowe kolumn, interakcje z akustyką pomieszczenia, rezerwa prądowa wzmacniacza, nieliniowości w przetwornikach, a nawet sposób sterowania poziomem głośności. To sprawia, że wiele osób ocenia sprzęt bardziej na podstawie ogólnych wrażeń i pamięci dźwięku niż twardych parametrów często nieświadomie przypisując daną cechę nie temu elementowi toru, który rzeczywiście ją generuje. Dodatkowo przez lata narosło mnóstwo mitów, często bez pokrycia w pomiarach czy realnych testach A/B, a te błędne przekonania krążą dalej, wzmacniane przez marketing lub własne przywiązanie do posiadanego sprzętu. Tak ludziom po prostu jest łatwiej nie każdy chce wnikać w złożone zależności techniczne, bo to nie są proste sprawy. Nawet jeśli trafi się sprzedawca, który naprawdę rozumie temat, to nie znaczy, że klient będzie chciał tego słuchać bo przecież nikt nie chce się czuć, jakby zdawał egzamin z fizyki przy zakupie sprzętu audio. Podsumowanie jest proste, choć dla wielu brutalne „Ci, którzy mają wiedzę, świadomie budują swój system. Ci, którzy jej nie mają błądzą. Metodą prób i błędów może kiedyś dojdą do celu, ale najczęściej nigdy tam nie trafiają.” 16 godzin temu, Kraft napisał: Myślę, że żeby skonstruować poniższy mechanizm zegarowy, trzeba się bardzo dobrze znać na swoim fachu i poświęcić na to mnóstwo czasu. Tylko, czy mierzy on czas dokładniej niż poniższy? Kunszt konstrukcyjny i nakład środków nie muszą się przekładać na przewagę użytkową (jak widać choćby na przykładzie zegarków). Bardzo dobre porównanie. Tak dobre, że ciężko o lepszy przykład. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu Z Bowersem nie da się zbłądzić. 1 Odpisz, cytując
Nie wszystko wiedzący Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu Przed chwilą, kaczadupa napisał: Z Bowersem nie da się zbłądzić. Jeżeli Pan rozumie z czego co wynika to można uznać komentarz za pomocny. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu Jaki Pan. Adam lepiej brzmi ale nadal nie tak fantastycznie jak Bowers. Odpisz, cytując
Nie wszystko wiedzący Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu 27 minut temu, kaczadupa napisał: Jaki Pan. Adam lepiej brzmi ale nadal nie tak fantastycznie jak Bowers. Pan gdyż kaczadupa nie brzmi ładnie by się tak zwracać. Może uda mi się zapamiętać imię. Mimo mi poznać Kamil. Uprzejmości wymienione. Można dyskutować. 1 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu Kaczadupa to chyba polski odpowiednik angielskiego badass. Lepiej nie zadzierać. Odpisz, cytując
Nie wszystko wiedzący Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu 30 minut temu, Kraft napisał: Kaczadupa to chyba polski odpowiednik angielskiego badass. Lepiej nie zadzierać. W jakim razie to może ten biblijny Adam to jest. Żona Ewa? Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu Nie, najzwyklejszy Adam, kawaler z dzieckiem. Do wzięcia ale audiofila żadna kobita nie chce Odpisz, cytując
Nie wszystko wiedzący Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu Poszukaj żony w filharmonii. Dobrze jak by była po szkole muzycznej. To nie jest żart ani sarkazm. Audio biuro matrymonialne czas start. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu 36 minut temu, kaczadupa napisał: Adam, kawaler z dzieckiem. Do wzięcia (...). ??? Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu 23 minuty temu, Nie wszystko wiedzący napisał: Dobrze jak by była po szkole muzycznej. Te po szkole muzycznej to za nic nie mają słuchu. Przez ponad 10 lat wynajmowałem mieszkanie dziewczyną studiującym na Akademii Muzycznej. Waltornia , fortepian , skrzypce , wiolonczela , śpiew i nie wiem jak one kończyły tą uczelnię / pozom musi być kiepski / , bo jak przychodziły do mnie i robiłem test kabli , to żadna nie słyszała różnic 4 Odpisz, cytując
MMarek Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu 1 godzinę temu, kaczadupa napisał: Z Bowersem nie da się zbłądzić. Święta racja Panie Adamie 1 Odpisz, cytując
michaudio Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu 19 minut temu, tomek4446 napisał: Te po szkole muzycznej to za nic nie mają słuchu. Przez ponad 10 lat wynajmowałem mieszkanie dziewczyną studiującym na Akademii Muzycznej. Waltornia , fortepian , skrzypce , wiolonczela , śpiew i nie wiem jak one kończyły tą uczelnię / pozom musi być kiepski / , bo jak przychodziły do mnie i robiłem test kabli , to żadna nie słyszała różnic Akademia muzyczna bez wydziału audiofilii stosowanej? To się nie mogło udać... 😁 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts