audiowit Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu Rafał, wyslij mi rzut z gory z wymiarami pomieszczenia i moze kilka zdjeć z rozstawieniem sprzetu. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu @Kraft Skąd bierzesz te kolorowe rysunki ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu 5 minut temu, tomek4446 napisał: @Kraft Skąd bierzesz te kolorowe rysunki ? Coś jakby z "poczytaj mi mamo". 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu (edytowany) A skad moze cokolwiek wziać. Z internetu. Wejdź sobie Tomku na strone spinorama.org Mozesz zobaczyc jak grają wspaniale bowersy 607, tylko trochę lepsze. Zwroc uwage na głębokość sceny i spreżysty bas https://www.spinorama.org/speakers/Bowers & Wilkins 607 S2 Anniversary Edition/ASR/index_asr.html Edytowano 10 godzin temu przez audiowit 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu 8 godzin temu, audiowit napisał: zapowiada się fajny weekend i nie ma co go psuć. Widzę, że samozaparcia nie starczyło na długo;). Ale nie łam się. Może następnym razem. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu No dobra , nic z tego nie kumam. Zresztą moich QLN-ów nie ma. Napisałem im , że jak się wezmą za pomiar porządnych kolumn , to niech dryndną Ja po moich wpadkach filtrowych , jakoś zaczynam coraz sceptyczniej podchodzić do rysunków , a szczególnie tych kolorowych Zmieniłem ustawienie kolumn , poprzednie dostosowałem do kalkulatora z Mega Acoustic . Kolumny na zielonym polu ideał. A jak zwęziłem o 20 cm . kolumny na polu czerwonym , ale za to jak gra !!! I na koniec wg. REW-a mam zajebiście wielki mod na 46 Hz , zjechałem go najpierw filtrem w streamerze , potem to samo w RME . Ani w jednym , ani w drugim przypadku przełączając " na żywca" absolutnie żadnej różnicy nie odnotowałem na słuch. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu Tomek, czytanie spinoramy nie jest trudne. Masz wszystkie parametry na osiach opisane. W kolorach masz poziomy. Jakoś nie jestem zdziwiony. Oczywiscie, ze ustawialem kolumny na rozne sposoby min z kalkulatorem. No ale rozklad modow to nie wszystko w dźwieku. Więc ja do tych pomiarow i kolorowych rysunkow mam baaardzo duzy dystans, a o tych co sluchają wykresow i blyszczą probując udawać ekspertow najchetniej bym wyslal do mojego starszego kolegi na krotką rozmowę :), zeby dotarło do nich, ze jak ktos z pojeciem tego poczyta, to... lepiej zeby siedział. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu 53 minuty temu, tomek4446 napisał: Zmieniłem ustawienie kolumn , poprzednie dostosowałem do kalkulatora z Mega Acoustic . Kolumny na zielonym polu ideał. A jak zwęziłem o 20 cm . kolumny na polu czerwonym , ale za to jak gra !!! Taki kalkulator nie uwzględnia okien i drzwi, które mają duży wpływ na akustykę. Nawet, gdy są zamknięte. Nie bierze też pod uwagę wpływu mebli. Nic dziwnego, że wyniki są zgrubne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu 4 godziny temu, audiowit napisał: A kto u Was dowodzi grupą zebym wiedział komu się pierwszemu przedstawić jesli ktos mi Was przedstawi. Ale to już było, 😂 widać popłoch jakiś, i problem ze na żywo my rozmawiamy z każdym a nie tylko z wybranymi , a żaden z nas rajdowcem nie jest jak Ty Witku. Pzdr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu 11 minut temu, Kraft napisał: Nie bierze też pod uwagę wpływu mebli. Nic dziwnego, że wyniki są zgrubne. Nawet wysokości pomieszczenia 😎 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu 8 minut temu, Dedal napisał: Ale to już było, 😂 widać popłoch jakiś, i problem ze na żywo my rozmawiamy z każdym a nie tylko z wybranymi , a żaden z nas rajdowcem nie jest jak Ty Witku. Pzdr Popłoch? Raczej Gang Olsena Ja też nie mialem problemu zeby z Wami gadać. Nie wiedzialem, ze Wy to Wy. Dowiedzialem sie po fakcie. Zadnym rajdowcem nie jestem. To po prostu hobby i napewno nie chcę zeby szło w techniczną stronę. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu No poploch , kto zabroni się spotykać rozmawiać przez telefon lub inne środki komunikacji . Czy ja Ci wypominam z kimś kontakt ? Gang Olsena- nic głupszego wymyślić nie mogłeś.. Jeśli to hobby , to po co się tak produkujesz ? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu W wolnych chwilach czytam wątki o akustyce tu na forum i nie tylko, usiłując zgłębić temat ,by to jakoś ugryźć. Dosłownie przed chwilą się chyba zdradziłem rozglądając po salonie,bo ONA powiedziała:chyba nie chcesz tu już nic więcej wstawiać? Co teraz chłopaki?😁 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 1 godzinę temu, Kraft napisał: Taki kalkulator nie uwzględnia okien i drzwi, które mają duży wpływ na akustykę. O . to , to miałem napisać , ale rower mnie wyciągnął z chałupy Tak naprawdę , po za tytułowym pomieszczeniem odsłuchowym to bazowanie na jakiś uniwersalnych kalkulatorach sensu raczej nie ma. Jarek byłeś u mnie. Pokój raczej zagracony , biblioteczka , stół ,komoda , kanapa , krzesła , ściana sprzętu , a to wszystko w 23 m2. Odbić od cholery. Na Święta miałem rodzinną imprezkę , poprzestawiałem mebelki i dźwięk się zmienił , mimo , że nie ruszałem kolumn. Tak jak napisałeś , żaden zewnętrzny pomiar, nie obejmuje rzeczywistej sytuacji jaką zastaje fala dźwiękowa po opuszczeniu kolumny. Nie mam nic do pomiarów , czy tej , jak jej tam , spektroramy. Ta wiedza to też część hobby i wyjaśnia pewne zjawiska , ale w praktyce ......... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fp74 Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 7 minut temu, Nowy75 napisał: W wolnych chwilach czytam wątki o akustyce tu na forum i nie tylko, usiłując zgłębić temat ,by to jakoś ugryźć. Dosłownie przed chwilą się chyba zdradziłem rozglądając po salonie,bo ONA powiedziała:chyba nie chcesz tu już nic więcej wstawiać? Co teraz chłopaki?😁 Ja miałem inną taktykę. Stopniowo dostawialem graty, że niby na próbę, tylko sprawdzić jaki efekt itd. Zrobiłem po jakimś czasie istny śmietnik w pokoju niczym zbieracz śmieci. Miało to oczywiscie walor praktyczny bo mogłem sobie autentycznie testować ustawienia różnych atrap paneli akustycznych i próbek. Któregoś dnia moja żona stwierdziła, że ona tego dłużej nie wytrzyma i mam to jakoś "ładnie" zrobić. To było jak zapalenie zielonego światła. Więc gaz do dechy i skończyło się małym remontem 😁. Wszyscy zadowoleni. 1 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu @tomek4446 czyli Twoim zdaniem,najlepiej się skupić na " oczywistościach" takich jak skupiska basu w kątach,czy brak pustych ścian w miejscach ewidentnych odbić. Bo jeśli chodzi o sam układ salonu to mam niezły twister,tu ścianka działowa,tam otwarta przestrzeń,tu brak symetrii ściany ,bo jakiś pion wentylacyjny czy inny. W sumie ,po znalezieniu najlepszego miejsca dla monitorów i mnie,jedyny kłopot jaki jest na moje ucho ,to basy ujawniające się przy określonych częstotliwościach Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 1 godzinę temu, Nowy75 napisał: Co teraz chłopaki?😁 Poprzyklejaj te stalaktyty mylarowe czy styropianowe na sufit, przebierz się za Batmana lub Drakulę i naciskaj, że tak się będziecie bawić od dzisiaj. W jaskini na Batmana 😎 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu @MariuszZ musiałbym sporo zmienić,by przerobić salon na jaskinię Drakuli😁. W czasie ostatniego remontu zrobiłem wszystko zgodnie z jej zamówieniem,jest jasno ,czysto,kolorystyczne taki styl skandynawski,wiec oprócz technikaliów jeszcze stylistyka,kolorystyka... . Cholera😁 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts