Skocz do zawartości

Kino Domowe

Obraz i dźwięk (telewizory, projektory, amplitunery i wzmacniacze wielokanałowe, odtwarzacze DVD i BR, wielokanałowe zestawy kolumn, soundbary i projektory dźwięku, "naleśniki" - zestawy zintegrowane wszystko w jednym).

10 033 tematów w tym forum

• 10 odpowiedzi
    • 4,5k wyświetleń
  1. Wybór amplitunera

• 10 odpowiedzi
    • 1,5k wyświetleń
    • 10 odpowiedzi
    • 3,6k wyświetleń
    • 10 odpowiedzi
    • 1,3k wyświetleń
  2. Problem z kinem

• 10 odpowiedzi
    • 1,8k wyświetleń
  3. jamo j12

• 10 odpowiedzi
    • 6,4k wyświetleń
    • 10 odpowiedzi
    • 4,6k wyświetleń
    • 10 odpowiedzi
    • 2,1k wyświetleń
    • 10 odpowiedzi
    • 2,7k wyświetleń
  4. Onkyo 696 Opinie

• 10 odpowiedzi
    • 990 wyświetleń
    • 10 odpowiedzi
    • 5,5k wyświetleń
  5. Kalibracja

• 10 odpowiedzi
    • 1,4k wyświetleń
    • 10 odpowiedzi
    • 1,2k wyświetleń
  6. Soundbard używany do 1200zł

• 10 odpowiedzi
    • 802 wyświetleń
    • 10 odpowiedzi
    • 2,2k wyświetleń
  7. kolumny podłogowe do1000

• 10 odpowiedzi
    • 1,6k wyświetleń
  8. Centralny

• 10 odpowiedzi
    • 1,2k wyświetleń
    • 10 odpowiedzi
    • 1,8k wyświetleń
    • 10 odpowiedzi
    • 545 wyświetleń
    • 10 odpowiedzi
    • 1,7k wyświetleń
    • 10 odpowiedzi
    • 1,1k wyświetleń
    • 10 odpowiedzi
    • 658 wyświetleń
  9. Projektor do 1000 zl

• 10 odpowiedzi
    • 6,3k wyświetleń
    • 10 odpowiedzi
    • 1,2k wyświetleń
    • 10 odpowiedzi
    • 4,2k wyświetleń

• Ostatnie posty

• Masz duże różnice w opóźnieniach / odległości? u mnie wygląda to tak: może spróbuj skompensować to poziomem lewego i prawego frontu "na ucho", albo prostym miernikiem dB w telefonie włączając różowy szum na przemian w lewym i prawym froncie. Nie wiem jak w Arcam, ale w Onkyo można puścić sygnał testowy (różowy szum) i po kolei zmierzyć każdy kanał prostym miernikiem lub organoleptycznie "na słuch" i wyrównać poziomy tak żeby Ci pasowało. Ja też nie mam frontów symetrycznie (idealnie) względem środka pokoju ale symetrycznie względem punktu odsłuchowego i środka ekranu, asymetria frontów względem ścian (prawy 60cm lewy 65cm od ściany) czyli przesunięcie środka o 5 cm w prawo, ale tak mam ustawiony fotel, ale za to surround i height pokazują małe różnice 0,5ms czyli ~15cm (surround są w ścianach, a górne kiedyś zamontowałem też względem ścian), ale zauważyłem przy pomiarach że minimalne przesunięcia mikrofonu powodują takie właśnie różnice w jedną lub drugą stronę - Dirac ma dokładność do 0,5ms (~15cm) więc jak zinterpretuje pomiar (oczywiście z odbiciami) tak wychodzi. AccuEQ ma w cm i o dziwo tam jest co 3cm i przy pomiarach pokazywało mi 6-9cm różnicy czyli blisko rzeczywistości, ale też powtarzalność nie jest idealna. Ponadto w granicach ~15cm czy nawet trochę więcej nie ma co szaleć, wystarczy że inaczej usiądziesz i już masz różnicę tej wielkości.
    • Grunt żebyś opisał swoje wrażenia po co najmniej tygodniu słuchania, bo to że po godzinie to są najlepsze głośniki na świecie to raczej pewne
    • Potwierdzam, miałem 6 takich, pokój 10m kw,  po wstawieniu jako jedynych ustrojów w dwa narożniki zmiana na lepsze była bardzo slyszalna ale na dudniące niskie basy nic to nie dało.  No może niewiele. Podobnie pianka bastotect. Na niski bas nie działa (grubość w porywach 12 cm) ale ogólnie coś tam poprawiała.  Przy czym różnice byly słyszalne przy porównaniu zupełnie bez i z pełną grubością.  Różnica między 6 a 12 cm basotectu jest pewnie mierzalna ale w praktyce nieslyszalna. Tzn ja jej nie słyszę.  Zatem, te ustroje piankowe to ogólnie poprawiają pogłos ale faktycznie jest ryzyko, że wyeksponują coś brzydkiego. Ale i tak lepiej je mieć zamiast gołych ścian. 
  • Ostatnio poruszane tematy

• Utwórz nowe...