Skocz do zawartości

Kino Domowe

Obraz i dźwięk (telewizory, projektory, amplitunery i wzmacniacze wielokanałowe, odtwarzacze DVD i BR, wielokanałowe zestawy kolumn, soundbary i projektory dźwięku, "naleśniki" - zestawy zintegrowane wszystko w jednym).

10 078 tematów w tym forum

1. Kabel do subwoofera

• 2 odpowiedzi
    • 822 wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 1,2k wyświetleń
    • 5 odpowiedzi
    • 1,6k wyświetleń
    • 12 odpowiedzi
    • 2,2k wyświetleń
  2. Zmiana rx v-371 1 2

• 31 odpowiedzi
    • 5,5k wyświetleń
    • 6 odpowiedzi
    • 1,4k wyświetleń
    • 32 odpowiedzi
    • 5,6k wyświetleń
    • 14 odpowiedzi
    • 3,2k wyświetleń
  3. Onkyo seria RZ 810 1 2

• 25 odpowiedzi
    • 5,4k wyświetleń
    • 8 odpowiedzi
    • 2,5k wyświetleń
    • 28 odpowiedzi
    • 7,1k wyświetleń
  4. Dźwięk salon TV

• 21 odpowiedzi
    • 4k wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 851 wyświetleń
    • 18 odpowiedzi
    • 9,6k wyświetleń
    • 9 odpowiedzi
    • 2,5k wyświetleń
  5. Onkyo + Denon + Canton 1 2

• 25 odpowiedzi
    • 5,2k wyświetleń
  6. onkyo tx-nr686 plus...?

• 17 odpowiedzi
    • 2,9k wyświetleń
    • 26 odpowiedzi
    • 8,1k wyświetleń
    • 41 odpowiedzi
    • 7,6k wyświetleń
  7. Wybór amplitunera

• 1 odpowiedź
    • 782 wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 798 wyświetleń
    • 6 odpowiedzi
    • 1,4k wyświetleń
    • 30 odpowiedzi
    • 10,5k wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 1,1k wyświetleń
    • 7 odpowiedzi
    • 2,1k wyświetleń

• Ostatnie posty

• Streaming w domu mam przez Roon, który sam zapewnia dekodowanie MQA na poziomie programowym, poza tym Dacmagic200 dekoduje MQA na poziomie sprzętowym. Może to dlatego, czyli za sprawą Roona, DAC informuje mnie o plikach MQA z Tidala - nie wiem. Jeden sygnał jest zielony (MQA) drugi niebieski (MQA Studio). Ale jak korzystałem jeszcze z ifi zen stream przez Tidal Connect, to też MQA się pojawiało w sygnalizacji. Jak pisałem wyżej, płyty CD MQA brzmią wg mnie bardzo fajnie ale to oczywiście kwestia subiektywnej oceny. Co do jakości plików nie wypowiadam się, bo jak leci MQA to nie próbuje na siłę szukać nie-MQA żeby porównać, bo nie wiem po co miałbym to robić. Zresztą streaming traktuję wyłącznie jako bogate złoże poszukiwań muzycznych, a prawdziwej muzyki słucham z płyt, więc te cyferki na ekranie DACa mnie za bardzo nie podniecają.  Tak, tu się zgadzam. Chociaż takie kategoryczne stwierdzenie jest zapewne przesadą, to jak już wiele razy wspominałem przy rożnych okazjach, pliki ze streamingu są często nieznanego do końca pochodzenia (tzn dla nas, słuchaczy) i nie wiadomo jakim dodatkowym zabiegom są poddawane nie tylko na etapie budowania bazy ale również na etapie samego przesyłu. Mój research wśród garstki znanych mi wykonawców potwierdza, że obecnie produkowane nagrania są udostępniane platformom streamingowym zawsze w formacie 24/192, bo jak pisałem, taki jest po prostu produkcyjny standard, natomiast to, co one z tym potem robią to już nie wiemy. Natomiast duże wątpliwości dotyczą pozyskiwania starych nagrań - bo o ile znane historyczne nagrania wielkich wykonawców na pewno przeszły odpowiedni proces (ale właśnie znowu - jaki konkretnie?) dostosowania do potrzeb streamingu, o tyle stare produkcje małych, często nie istniejących wytwórni, w ogóle nie wiadomo jak są pozyskiwane. Podkreślam tu, że mowa o pozyskiwaniu "fizycznym" jeśli takowe w ogóle istnieje w przypadku streamingu, a nie pozyskiwaniu praw do publikacji, bo to zupełnie inny dział i o tym tu nie rozmawiamy. Także zwłaszcza w przypadku historycznych nagrań jakość plików wyświetlana na naszych ekranikach jest mocno umowna. 
    • Nie mam budżetu aktualnie, chyba że uda się dostać w dobrej promocji ale bardzo mi sie podobają Focale Dome, też z frontami pewnie dobrze by się zgrywały
    • Nie ma w zestawie 5.1.4 tylnych głośników. Sa surround. Surround back występują w 7.x.    Kup takie które będą Ci pasowały ze względu na montaż i budżet który chcesz przeznaczyć. Patrz na to aby były możliwie skuteczne i schodziły do tych 80 Hz oraz pasowaly Ci do wystroju pomieszczenia. Na surround montowany na ścianie 90 stopni od osi możesz dać jakieś onwall - będą mniej przeszkadzały. Atmos np. Minx22 powiny być wystarczające i z odpowiednią regulacją. 
    • Jeszcze takim slim subem jest Buchardt Sub10, ale cena nieco wyższa  
  • Ostatnio poruszane tematy

• Utwórz nowe...