Skocz do zawartości

Stereo

Wzmacniacze, przedwzmacniacze, końcówki mocy, amplitunery, odtwarzacze CD i plików, przetworniki, kolumny.

17 211 tematów w tym forum

• 8 odpowiedzi
    • 820 wyświetleń
    • 16 odpowiedzi
    • 7,5k wyświetleń
    • 20 odpowiedzi
    • 1,8k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 714 wyświetleń
  1. Argon Audio Solo 1 2

• 25 odpowiedzi
    • 6,4k wyświetleń
  2. NAD C316BEE vs C356BEE 1 2 3

• 53 odpowiedzi
    • 19,8k wyświetleń
    • 11 odpowiedzi
    • 1,2k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 1,7k wyświetleń
    • 9 odpowiedzi
    • 1,2k wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 2k wyświetleń
    • 14 odpowiedzi
    • 2,2k wyświetleń
    • 9 odpowiedzi
    • 1,4k wyświetleń
  3. DAB / DAB + brak sygnału

• 0 odpowiedzi
    • 537 wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 979 wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 599 wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 370 wyświetleń
  4. Tani odtwarzacz CD

• 12 odpowiedzi
    • 4,3k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 407 wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 377 wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 679 wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 370 wyświetleń
    • 6 odpowiedzi
    • 899 wyświetleń
    • 8 odpowiedzi
    • 1,8k wyświetleń
    • 13 odpowiedzi
    • 1,3k wyświetleń
    • 14 odpowiedzi
    • 1,8k wyświetleń

• Ostatnie posty

• To układ podstawowy, ale Atmos będzie. Wiadomo, 4, czy 6 to progres, ale nawet tylko dwa wynoszą kino na wyższy poziom w dobrze zrealizowanych filmach. Rozstaw zbliżony do frontowych kolumn, o ile dobrze te są ustawione. Przyjmij że rozstaw na boki to 0,5-0,7 szerokości pola odsłuchu. Jeśli chodzi o pozycję wzdłużną, to parka powinna być nad Tobą, lekko z przodu. Nominalnie to 80 stopni. Będą ok. Przy dwóch Atmosach masz je niemal bezpośrednio nad uchem, uchylona powierzchnia czołowa jest przydatna w takich przypadkach Jeśli masz zamiar używać jako źródło tylko streamy jw. to ARC będzie całkowicie wystarczający. e-ARC jest Ci potrzebne wyłącznie przy bezstratnych źródłach a więc w przypadku podpięcie playera płyt BR bezpośrednio pod TV i wybraniu ścieżek TrueHD lub DTS-MA. Jak by Cię kiedyś naszło na film z płyty, to player podepnij pod wejście ampli i sprawa załatwiona. Jak uważasz. Jeśli masz warunki na prawidłowe rozmieszczenie 5.1.4 to czemu nie. Pamiętaj że Atmosy wówczas montujesz w innnym miejscu jak w 5.1.2. Jedna para przed Tobą 45 stopni, druga para za Tobą 45 stopni. To wymusza odsunięcie kanapy od tylnej ściany około 1m.
    • Miałem Aurory z 686 (czyli półka Twojej yamahy) i zmieniłem na RZ840 (poprzednik RZ50) to byłem bardzo zadowolony. Z RZ840 przesiadłem się na AVR10 mając już MA Silver i tutaj różnica dla mnie też była ogromna.  Dzisiaj stojąc przed wyborem Onkyo Arcam bez wahania biorę Arcama. Co do użytkowania na co dzień nie ma z nim problemów. Kalibracja Dirac jest skomplikowana ale spokojnie sobie poradzisz.. Sam teraz zmieniłem kolumny i musiałem ponownie przeczytać jakiś poradnik bo się pogubiłem ale do ogarnięcia spokojnie.  
    • Wystarczy zeby amplituner uruchomił dekoder. Jeżeli obiekty maja się poruszać "po suficie" nie tylko lewo prawo ale też przód tyl to nie.  Tuż przez Tobą. W standardowym mieszkaniu przyjmij ze gdzieś na wysokości kolan.  4. ARC  albo eARC nie ma znaczenia. Jak będziesz miał gęste źródło to po prostu podlacz je do amplitunera.  BTW Atmos  DD+ to dalej prawdziwy Atmos cokolwiek masz na myśli... Jeżeli zaś rozchodzi się o jakość to glosniki warstwy górnej są moim zdaniem ostatnim punktem na liście wydatków wcześniej trzeba zrobić porządnie warstwę dolna, amplituner i subwoofery.
    • Hej, dzięki za udział w dyskusji wszystkim. Powiedzcie mi jeszcze, żeby doprecyzować: 1. Czy jedna para głosników w suficie starczy do tego by usłyszeć prawdziwego Atmosa?  2. Roztawienie tak jak frontowe a jak daleko od słuchacza? W sensie w linii bezpośrednio nad nim czy powiedzmy 100cm bliżej w kierunku TV ? Jakie najlepsze umiejscowienie zakładając, że raczej zostanę przy jednej parze sufitowych? 3. Czy te głośniki co mam czyli Dali Alteco C1 nadadzą się, czy jednak je sprzedać i lepiej poszukać innych? Będzie pewnie wyzwaniete Alteco tak zainstalować, żeby oś membran była skierowana w stronę słuchacza 4. Temat ARC vs eARC. Mój Denon AVR-X1400H ma ARC. I teraz pytanie czy filmy ze streamu (netflix,Max itp) będą ładnie grały dźwiękiem z sufitu? Będzie to prawdziwy Atmos czy jakiś skompresowany do DD+ ? Czy jest różnica mocno słyszalna zakładając , że spełnię warunki dobrego rozmieszczenia sufitowych głośników? Czy zbierać na model Denona AVC-X3800, który ma już eARC i obsługuje większą ilość kanałów, czyli np dwie pary sufitowych do  Atmosa ? Dziękuję za cierpliwość
  • Ostatnio poruszane tematy

• Utwórz nowe...