Skocz do zawartości

Stereo

Wzmacniacze, przedwzmacniacze, końcówki mocy, amplitunery, odtwarzacze CD i plików, przetworniki, kolumny.

17 880 tematów w tym forum

• 82 odpowiedzi
    • 25,7k wyświetleń
  1. Wymiana zestawu stereo

• 12 odpowiedzi
    • 2k wyświetleń
  2. Atoll in100

• 22 odpowiedzi
    • 10,1k wyświetleń
  3. wzmacniacz A560

• 1 odpowiedź
    • 1k wyświetleń
  4. Listwa do zestawu stereo

• 24 odpowiedzi
    • 10,3k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 809 wyświetleń
    • 16 odpowiedzi
    • 14,2k wyświetleń
  5. Bananowe koncowki

• 24 odpowiedzi
    • 10k wyświetleń
    • 10 odpowiedzi
    • 2,4k wyświetleń
    • 21 odpowiedzi
    • 3,7k wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 987 wyświetleń
    • 24 odpowiedzi
    • 5,3k wyświetleń
  6. sprzęt do 32m2 1 2

• 34 odpowiedzi
    • 8,5k wyświetleń
    • 6 odpowiedzi
    • 1,8k wyświetleń
    • 19 odpowiedzi
    • 3,5k wyświetleń
    • 3 odpowiedzi
    • 2,2k wyświetleń
    • 25 odpowiedzi
    • 6,6k wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 674 wyświetleń
    • 11 odpowiedzi
    • 1,6k wyświetleń
    • 8 odpowiedzi
    • 2k wyświetleń
  7. jakie kolumny

• 15 odpowiedzi
    • 2,5k wyświetleń
    • 21 odpowiedzi
    • 5,9k wyświetleń
    • 35 odpowiedzi
    • 7,1k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 1,7k wyświetleń
    • 5 odpowiedzi
    • 1,5k wyświetleń

• Ostatnie posty

• Jaką cenę możecie mi zaoferować za Polk audio r200 czarne?
    • Jakbym miał lepsze ramię, to bym wymienił :-). Ale inwestowanie w to - nie wiem.   Co do czujników - to z dużej wysokości ten czujnik słabo działa, a jeśli zadziała, to mało precyzyjnie, a tu milimetr za blisko i jesteśmy na krawędzi płyty. Musiałby być jakiś laserowy. Te, które mam - to są QRE 1113. To jest zwykła dioda IR, więc świeci dość szerokim strumieniem. Tu są dwa elementy: 1. Czy płyta w ogóle jest. 2. Czy ramię ustawiło się właściwie. Co do 1 - to można byłoby ewentualnie znaleźć jeszcze jakieś sposoby na stwierdzenie tego (np. jakiś czujnik w osi talerza). Ale co do 2 - to jest problem. Urządzenia się psują, a mechanika - tym bardziej. Tam są elementy pracujące na zasadzie tarcia (napęd na ramię jest przenoszony przez swego rodzaju sprzęgło). Jak to zawiedzie, to ramię może nie dojechać do właściwej pozycji. Dla płyt dużych - to nie problem, najwyżej igła opadnie przed płytą i zawiśnie w powietrzu. Ale dla singli - to jest problem, bo mata gumowa ma poprzeczne "belki" i one chyba wyłamałyby igłę (nie próbowałem:-) )   Cały czas się miotam z tymi opcjami na końcu. Teraz doszedłem do wniosku, że nie bardzo widzę sens opcji (na końcu) TYLKO PODNIEŚ. Do czego to mogłoby być przydatne?
    • Jak juz pewnie zauważyłeś psychoakustyka to "pojemny" temat. 😇 Ps: iacc, lf, asw, czy lev to opracowania z tego co mi wiadomo, to dopiero z roku 2023 (rozprawa doktorska). Tak wiec stosunkowo swieży temat to co opisałeś. Moje wpisy na temat psychoakustyki oraz przestrzennosci z nia zwiazana (bo nie tylko kwestia ślepych testów) siega o wiele wcześniejszego etapu i rożnych experymentów z tym zwiazanych, jednych opisanych na forum tutaj, a innych już niestety nie (przez wzgląd na brak zainteresowania tym tematem - scena 3D czyt. Immersja czy binauraling dzwieku).     Tak wiec ty rowniez nie mieszaj mnie z srodowiskiem TYLKO audiovoodo i slepych testów jesli mowa o psychoakustyce czy percepcji. Jak w cytowanym poniżej wpisie...   Jednak na koniec dobrze zauważyłeś... możesz sie mylić 😎 pozdrawiam.
    • Czyli temat ramienia masz przemyślany 👍 i nie ma co kombinować 😎 Czujnik odbiciowy dla singli-to może pierw by sprawdził odbicie, a dopiero potem zaczął opuszczać? Nie masz wtedy niepotrzebnej inicjacji pionowego ruchu ramienia (zakładam że to zadziała z większej wysokości). Pozdrawiam 
  • Ostatnio poruszane tematy

• Utwórz nowe...