Skocz do zawartości

Stereo

Wzmacniacze, przedwzmacniacze, końcówki mocy, amplitunery, odtwarzacze CD i plików, przetworniki, kolumny.

18 126 tematów w tym forum

1. Cenowy Zawrót Głowy :)

• 7 odpowiedzi
    • 1,5k wyświetleń
    • 14 odpowiedzi
    • 2,8k wyświetleń
    • 9 odpowiedzi
    • 6,3k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 1,2k wyświetleń
    • 12 odpowiedzi
    • 4,2k wyświetleń
  2. WZMACNIACZ

• 5 odpowiedzi
    • 1,8k wyświetleń
  3. Stereo do 30m

• 17 odpowiedzi
    • 3k wyświetleń
  4. Zestaw stereo

• 4 odpowiedzi
    • 1,9k wyświetleń
  5. Procesor dźwięku

• 13 odpowiedzi
    • 5,9k wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 2,5k wyświetleń
    • 6 odpowiedzi
    • 2,2k wyświetleń
    • 17 odpowiedzi
    • 5,4k wyświetleń
  6. Radmor za 10k

• 3 odpowiedzi
    • 2,1k wyświetleń
  7. Audio do salonu 35m

• 18 odpowiedzi
    • 6,5k wyświetleń
  8. Wycena.... do branzy

• 7 odpowiedzi
    • 2,2k wyświetleń
  9. Tosca aws-303

• 0 odpowiedzi
    • 988 wyświetleń
  10. Zestaw stereo do 2 tys. zł. - głównie do TV 1 2

• 45 odpowiedzi
    • 17k wyświetleń
    • 6 odpowiedzi
    • 1,5k wyświetleń
    • 11 odpowiedzi
    • 3,1k wyświetleń
    • 3 odpowiedzi
    • 1,2k wyświetleń
    • 41 odpowiedzi
    • 6,2k wyświetleń
  11. Audio Do TV/PS4

• 4 odpowiedzi
    • 1,4k wyświetleń
    • 24 odpowiedzi
    • 5,3k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 4,2k wyświetleń
    • 65 odpowiedzi
    • 18k wyświetleń

• Ostatnie posty

• Jakiś czas temu wrzuciłem post o szukaniu zestawu do cichego słuchania. Chciałbym podzielić się dalszym ciągiem historii. Używałem zestawu Wiim Ultra (pliki FLAC oraz Tidal) => Yamaha RN803D => Pylon Sapphire 31. Brakowało mi w nim energii oraz nasycenia dźwięku, zwłaszcza przy niskiej głośności. Pierwszą zmianą była wymiana głośników na Wharfedale Linton. Razem ze zmianą głośników wziąłem miarkę i ustawiłem głośniki dokładnie w trójkącie równobocznym z miejscem odsłuchowym, bo poprzednie stały niesymetrycznie.  Charakter dźwięku zmienił się diametralnie. Po pierwsze - Lintony grają dużo ciemniej niż Pylony. Dół pasma jest dużo bardziej zaznaczony, bardziej namacalny, a jednocześnie dużo bardziej zróżnicowany. Pojawiła się większa separacja instrumentów. Razem z separacją słychać również więcej instrumentów na drugim planie. Poprawiła się też przestrzeń, ale to może być związane z lepszym ustawieniem głośników.  Ciekawa rzecz dzieje się przy niskim poziomie głośności. Pylony po ściszeniu chowają niskie dźwięki i zostaje płaska, sucha góra. Lintony chowają górę, zostaje mięsity i nasycony środek oraz dół. I ten drugi sposób reprodukcji odpowiada mi dużo bardziej. Generalnie było już dużo lepiej, ale pojawiło się kolejne pytanie - a co jeżeli zmienić jeszcze wzmacniacz? Wybór padł na używaną Regę Elex-R. Tutaj zmiana nie była tak mocna, ale jest również wyraźnie słyszalna. Nie wiem, jak to się dzieje, ale Rega daje bardzo dużo energii w środkowym paśmie. Gitary akustyczne oraz wyższe partie basu brzmią bardzo żywo i energetycznie. Jeżeli w utworze jest gitara basowa w tle - słychać ją bardzo wyraźnie, mimo że jest na drugim planie. Powiedziałbym że dźwięk jest sprężysty.  Trochę tak jakby Yamaha chciała oddać nagrania naturalnie i bez upiększeń, natomiast Rega próbowała wlać w nie jak najwięcej energii.  Co dalej? Cieszę muzyką i na razie nie planuję następnych zmian. Jest dobrze. No i mam teraz używane Pylony do sprzedania -- Część utworów testowych: Leonard Cohen, You want it darker Lech Janerka, Omm Pink Floyd, Shine on you crazy diamond Sade, Is it a crime Riverside, Caterpillar and the barbed wire King Crimson, Starless - 2024 Elemental Mix Scott Hamilton, The shadow of your smile Diana Krall, Temptation
    • Nie musisz mieć tego samego ale możesz mieć ten sam.  Ten amplituner ma niezależne wyjścia subwooferowe. Wiec jeśli podłączysz inny to będzie on osobno kalibrowany.   
    • Właśnie miałem pisać. Pobaw się YPAO Volume. Ewentualnie bass trim? Już nie pamiętam. Jest taka funkcja dostępna z szybkiego menu żeby dodać lub odjąć ilość niskich. Ta zmiana nie jest zapisywana na stałe. 
    • Czemu? Są inne kolory zdaje się niż zielony. 
  • Ostatnio poruszane tematy

• Utwórz nowe...