Skocz do zawartości

ProAc D2R

kaczadupa

Recommended Posts

46 minut temu, kaczadupa napisał:

Będzie drogi wzmacniacz (Cyrus 40AMP), droższy od ProAc D2R.

Pytanie jeszcze, czy się z nimi zgra. Oby tak było. Po Twoich opowieściach o nieziemskiej dynamice i szybkości Cyrusów obawiałbym się, czy nie będzie przegięcia w stronę energii kosztem ciepła i soczystości. :) 

Qutestowi, jak sądzę, niczego nie brakuje (może poza liniowym zasilaczem). Zaznaczam, że nie należę do osób, które same daki nazywają źródłami (bo one przecież źródłami nie są). Chodziło mi o to, do czego wkładasz swoje ulubione płyty CD (już prawdziwy cedek czy jeszcze jakieś źródło zastępcze). Ale jeśli słuchasz z dobrego streamera, to pewnie też ok (nie znam się na tym i nie chcę wchodzić w dyskusję o wyższości jednego medium nad drugim).

Edytowano przez Rafał S

Cyrus zawsze był bardo energetyczny i dynamiczny ale obecna seria 40 to podobno zupełnie nowe otwarcie, zdecydowanie mocniejszy bas jak w serii XR i więcej wypełnienia na średnicy. To info mam od jedynego Polaka, który miał i9XR z zasilaczem a teraz gra prywatnie z Cyrusa 40AMP z dedykowanym zasilaczem. Mam szansę zostać drugim, który będzie miał swojego 40AMP :) 

Edytowano przez kaczadupa

4 godziny temu, kaczadupa napisał:

Jarek, akurat w tym przypadku różnice są duże. Ja skupiłem się na jednym aspekcie na który zwracam uwagę,  na wokalach (a i te są bogatsze w „niuanse artykulacji” na ProAc i to wyraźnie). 

A gdzie niskie tony i ich dynamika? Przecież to jak porównać trabanta z ferrari, góra pasma to samo, przestrzeń to samo. 
W tym konkretnym przypadku jakiś myk inżyniera z ATC, który tak zakręcił to wszystko, że wyszedł z tego monitor pompujący emocje gęstą, ultra bliską i ciepłą średnicą. 

Widzisz, gdybys tak napisal na samym poczatku czyli to lepsze tamto gorsze itd to nie byloby tej niepotrzebnej przepychanki. Jak słyszę same zachwyty, to nie wierzę. A od Ciebie same zachwyty slyszalem. Co bys tam nie mial wypozyczonego.

1 godzinę temu, Rafał S napisał:

W tym przypadku to akurat nie myślenie (choć od niego też nie stronię) tylko doświadczenie. :) 

A to niestety rośnie proporcjonalnie wraz z jakoscią pozostalych komponentow.

40 minut temu, audiowit napisał:

A od Ciebie same zachwyty slyszalem. Co bys tam nie mial wypozyczonego.

Witold, mam nieco inny gust od Adama i często się z nim nie zgadzam. Ale to nieprawda, że on się tylko zachwyca. Zawsze wskazywał również na elementy, które mniej mu odpowiadały i decydowały o tym, że nie decydował się ostatecznie na zakup. Natomiast zwykle najpierw wspominał o zaletach, a dopiero po kilku dniach - o słabszych stronach. Więc jak ktoś nie śledził wątku, to mógł to przeoczyć.

Zwrocę na to w przyszlosci uwagę.

Ale przyznasz Rafał, że na tym forum juz ikoniczne jest powiedzenie.

"Adam czyli zostaje?" :)

Dnia 11.05.2025 o 21:35, kaczadupa napisał:

Myślę, że mocno się nie pomylę jak napiszę - życzę wszystkim aby na swojej drodze audio doszli do takiego brzmienia jakie dają D2 jak i D2R. Wybierać z takich monitorów to szczęście. 

Sam zobacz. Dziś na szczęście znamy wady i zalety ProAc w/g Adama. Ale po tym wpisie już bylem pod salonem, ale na szczescie bylo zamkniete ;)

Bo to wpis z 21 35 a ja dotarlem o 21 40.

Dobra, Koledzy bo się zestresuję i zacznę jąkać.
Podejdźmy do moich wrażeń jako luźna rozmowa a nie wyrocznia. Od profesjonalnej oceny sprzętu są profesjonaliści! Jest nasz Magazyn Audio, tam można i należy wymagać. Tu jest zabawa. 

Witek, to że nie wchodzę w dyskusję w Twoich wątkach nie znaczy, że wszystko jest tam idealnie a tylko, że nie ma sensu się napindalać o nasze wrażenia i ogólnie sprzęt audio.  
Dziwne, że nie toczymy tak zaciekłych bitew o to, która płyta danego wykonawcy jest najlepsza itp. Za to martwe klamoty to mega zapalnik i udowadnianie reszcie kto ma dłuższego :) Szkoda zdrowia, nerwów a i często na drugi dzień wstyd czytając co się dzień wcześniej nabazgrało bijąc pianę z pyska w amoku… 

Dobra, słucham dalej i jest 50/50, że zostaną :)  Seal daje rade a to u mnie już połowa sukcesu, Kate Bush też więc kto wie. 

2 minuty temu, pairtick napisał:

Za zasilacz, to cena okazyjna wręcz 😉 

Cyrus-40-PSU-Interior.jpg

Jestem fanatykiem marki ATC i Cyrus więc waż słowa proszę. ;)

Trafo coś koło 550VA, solidna filtracja, luksusowo wykończona obudowa, a i marka i produkcja w Anglii i pozycjonowanie przez producenta.  

Możesz  kupić Cyrusa ONE za 3kzl jak tu cena nie taka. 

A jak za tanio to zobacz na cenę zasilacza Naima ( razy trzy ). Dla każdego coś dobrego. Nie ma sensu walczyć z cenami za dobra luksusowe. Tak było, jest i będzie. 

Odnośnie tego Cyrusa, a konkretnie dedykowanego dla niego zasilacza. To chyba dość rzadko spotykana kombinacja, żeby w zasilaczu były zamontowane dodatkowe końcówki mocy. Czy się mylę? Dlaczego producent nie zastosował od razu wydajniejszych układów w podstawowym wzmacniaczu? Moc mogłaby być ograniczana przez wbudowany zasilacz i dostawać "kopa" po podpięciu tego zewnętrznego. Kwestia odprowadzania ciepła, małej obudowy? No, chyba że coś kręcę...

c.jpg.4e8253fb6c73c8c16cf44ee99d3c7bbd.jpg

Edytowano przez lpomis

2 godziny temu, kaczadupa napisał:

Jestem fanatykiem marki ATC i Cyrus więc waż słowa proszę. ;)

Trafo coś koło 550VA, solidna filtracja, luksusowo wykończona obudowa, a i marka i produkcja w Anglii i pozycjonowanie przez producenta.  

Możesz  kupić Cyrusa ONE za 3kzl jak tu cena nie taka. 

A jak za tanio to zobacz na cenę zasilacza Naima ( razy trzy ). Dla każdego coś dobrego. Nie ma sensu walczyć z cenami za dobra luksusowe. Tak było, jest i będzie. 

Adam, a ja mam do Ciebie takie proste pytania. Jak odbierasz dół, średnicę i górę pasma z proaków na tle ATC? Czy bas schodzi niżej? Czy jest podkreślony w którymś z podzakresów? Czy wysokie tony są bardziej zarysowane niż w ATC? Czy są zwiewne jak np w audiovector qr1 czy są klarowne ale bardziej dociążone ? Czy średnica wychodzi przed szereg czy raczej gra na równi z pozostałymi pasmami. Tak w kilku krótkich słowach, bez zbędnego audiofilskiego nadęcia 🙂.

Cos tam już Adam napisał. Niekoniecznie pokrywa sie to z moimi odczuciami. No ale ok. Bardziej bym sie sklanial do tej recenzji ze spogkania. Dla mnie srednica nie jest do konca neutralna i jednak bas jest nie tak punktualny jak z Kudosów. Mowię nie o tym najnizszym, bo kudosy i ProAc maja za male skrzynie i br i trudno o to pufffff jakie dostaniemy z 30tek i oz.

Świetnie znasz ATC SCM 7 więc tak…

…absolutnie nie słyszę, że bas schodzi niżej jak z SCM7 -zejście odbieram identycznie! w obu monitorach, za to masz trochę (z naciskiem na trochę a nie wyraźnie mocniej zaznaczony bas ale nie jest to tłuste i  mocne grzmocenie, dla mnie bas nie jest podgrzany, pogrubiony ale jest lekko na tle ATC mocniejszy), jest trochę mocniejsze uderzenie na stopie, która ma twardszy atak, bardziej naprężony, do tego cały czas i w każdej muzie mam wrażenie, że ProAc ma niskie tony precyzyjniej gaszone, mniej jak w ATC smużące. Po wykresie i konstrukcji BR oraz opowieściach Kolegów znających ProAc spodziewałem się charakteru niskich tonów jak z moich Dynek X14, tu i tu BR i widoczne na wykresie wzmocnienie basu na podobnym odcinku niskich tonów  a to jest zupełnie inny w charakterze bas. I całe szczęście. ATC SCM7 słuchane po Kudosie;) ProAc wydają się mieć niskie tony bardzo mięciutkie i nieśmiałe. 
Średnica w ATC ewidentnie bliżej, wokale momentami aż przytłaczają i siedzą na nas, a z ProAc zawsze! masz komfort chociaż czasem chce się ich bliżej…

Wysokie tony ewidentnie mocniej zaznaczone w ProAc jak w ATC SCM7. ProAc dla mnie gra na planie lekkiego U.  Swoboda, ogromna swoboda wysokich tonów, ich zróżnicowanie, ich lotność, ich napowietrzenie to faktycznie wyraźny, bardzo wyraźny  progres do ATC. Tylko jak mówię, góra w ProAc D2R jest podobnie jak bas lekko wzmocniona, trochę się ten głośnik popisuje tą wstęgą. Mialem ostatnio Audiovector QR1SE i nie mogę powiedzieć, że to jest to samo na wysokich. Dla mnie w QRkach nie jest aż tak swobodna i napowietrzona góra, nie pokazuje tyle detalu i nie jest przy tym tak lekkostrawna i niemęcząca jak w ProAc. Nie ma takiej przestrzeni jak w ProAc. No i tam środek był dla mnie nie do zaakceptowania jak i całe brzmienie nowych QR1SE, nic mnie w nich nie chwyciło. 

Całościowo nie wiem czy nie wolałbym trochę przyciemnić całego brzmienie D2R ale cholera wie co by z tego wyszło bo to fajnie się tak gdyba. 

Oczywiście nie klękniesz z wrażenia przed D2R  znając już ATC scm7 ale docenisz te elementy brzmienia w których ProAc  jest zwyczajnie lepszy.

Jedynie ta średnica, niby artykulacja i tonalność dla ProAc, niby wszystko ma więcej miejsca dla siebie, jest czytelniej ale jakimś cudem całość brzmienia ATCscm7 jest tak dobrana i spasowana, że muzyka chwyta za serce mocno. Jakby koncentrowały się na tych elementach muzyki, które niosą najwięcej emocji odpuszczając daleko idące wybrzmienia, napowietrzenie, jakieś misternie wplecione w wysokie tony melodie, które pokazuje ProAc a koncentrując się na średnicy a zwłaszcza dolnej, gęstej średnicy. Tu i tu gra muzyka. Bądź mądry i wybierz te jedyne… 

1 godzinę temu, kaczadupa napisał:

jest trochę mocniejsze uderzenie na stopie, która ma twardszy atak, bardziej naprężony, do tego cały czas i w każdej muzie mam wrażenie, że ProAc ma niskie tony precyzyjniej gaszone, mniej jak w ATC smużące. Po wykresie i konstrukcji BR oraz opowieściach Kolegów znających ProAc spodziewałem się charakteru niskich tonów jak z moich Dynek X14, tu i tu BR i widoczne na wykresie wzmocnienie basu na podobnym odcinku niskich tonów  a to jest zupełnie inny w charakterze bas.

Może być że nierozruszane jeszcze głośniki, jak to nowe kolumny...