resi Napisano Niedziela o 09:16 Napisano Niedziela o 09:16 (edytowany) Szukam stereo o dźwięku soczystym, ciepłym, gładkim z mocnym basem. To cechy które zawsze mi się podobały. Więc chciałam poprosić o jakieś propozycje sprzętowe które będę musiała na salonach posłuchać. Szukam kolumn podstawkowych, wzmacniacza (klasy AB) i CD Pokój urządzony dość miękko o wymiarach lekko ponad 3 metry na lekko ponad 4mentry Muzyka to Leonard Cohen i tego typu podobne utwory, jazz, klasyczna. Czasem coś ala Sanah lub Magda Ummer Odpowiada mi brzmienie nasycone ciepłe z mocniejszym basem bo jak miałam poanocrafta to tam brakowało czegoś na nagraniach z kontrabasem (ale nie ala techno raczej taki jak z kolumn nie taki jak z subwoofera). Dokładność też lubię bo czasem wsłuchuje się w szczegóły. Musi też być dobra średnica bez metalicznych dźwięków. Wysokie tony nie lubię gdy są ostre i kłujace wolę wyraźne ale gładkie przyjemne Wiele słuchałam sprzętów i jakiś specjalnych swoich faworytów nie mam. Wiem że yamaha to brzmienie jakiego nje lubię. Gotową wieża denona mi nawet odpowiada. Ale chce coś większego lepszego. Z salonów audio raczej mam mieszane odczucia jeżeli chodzi o traktowanie mojej osoby więc wolę tam iść z gotowymi prośbami o podłączenie różnych zestawów Standów nie wliczam w koszt bo kupię je osobno. Zakładam ten temat ponieważ poprzedni temat mi więcej namieszał w głowie jeżeli chodzi o to jak brzmią poszczególne sprzęty Edytowano Niedziela o 09:18 przez resi Odpisz, cytując
Rafał S Napisano Niedziela o 10:08 Napisano Niedziela o 10:08 (edytowany) @resi Czyli jakieś 13-14m2. Bardzo precyzyjnie wszystko opisałaś - brawo. Rozumiem, że elektronikę chcesz nową, bo tam faktycznie jest się co zepsuć. Osobiście celowałbym w używany piec, ale ok. Natomiast kolumny - tutaj nie masz się czego bać, a wśród używanych możesz już zaszaleć i sprawić sobie coś luksusowego. Ja bym jednak zaryzykował i potargował się np. o te Chario Constellation Delphinus: (z dedykowanymi standami w komplecie) https://www.olx.pl/d/oferta/chario-delphinus-standy-oryginalne-kolumny-glosniki-CID99-ID15IXzd.html https://www.olx.pl/d/oferta/chario-constelation-delphinus-i-standy-CID99-ID15NUsP.html Powinny pasować do tego pokoju i Twoich preferencji. Potem na spokojnie poszukałbym do nich reszty - wypożyczając i testując w domu. Uważam, że na tych paczkach można zbudować naprawdę ciekawy system. Bas mają mocny, ale nie powinien Ci się wzbudzać, bo nie schodzą na tyle nisko, żebyś miała problem z rezonansem w tym metrażu. Z nowych, już trochę mniejszych monitorów: do rozważenia np. Dali Menuet czy Gato FM8. Byłoby dobrze, gdybyś przed zakupem sprawdziła jak z basem w Twoim pomieszczeniu - na ile Hz z zejściem o 3dB możesz sobie bezpiecznie pozwolić. I jak duże mogą być te monitory, żeby się nie "dusiły". Edytowano Niedziela o 10:08 przez Rafał S Odpisz, cytując
Tomasz Kluczynski Napisano Niedziela o 10:24 Napisano Niedziela o 10:24 (edytowany) Wiem że to nie jest sprzęt , który możesz pojechać i przesłuchać, ale tu kolega na forum w dziale Sprzedam, ma w bardzo dobrej cenie do sprzedania wzmacniacz , który gra właśnie tak jak lubisz. To wzmacniacz Roksan Caspian M2. Do nie go dokupić jakieś cd i kolumienki najlepiej Monitor Audio Gold 5G i będziesz miała świetny komplet. Kolumny które poleca @Rafał S też będą świetnym wyborem. Tylko na ten wzmacniacz trzeba się szybko decydować, zobacz w dziale sprzedam. To będzie naprawdę dobre granie, zupełnie innej klasy niż jakaś wieżyczka. Edytowano Niedziela o 10:28 przez Tomasz Kluczynski 1 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano Niedziela o 10:36 Napisano Niedziela o 10:36 9 minut temu, Tomasz Kluczynski napisał: To wzmacniacz Roksan Caspian M2. Do nie go dokupić jakieś cd i kolumienki najlepiej Monitor Audio Gold 5G i będziesz miała świetny komplet. Tomek, czytasz mi w myślach. Też chciałem o tym wspomnieć, tylko nie wiem jak z basem Gold 100 w takim pokoju. Ale zawsze można wziąć najpierw tego Roksana, a potem przymierzyć się do paczek. 1 Odpisz, cytując
Tomasz Kluczynski Napisano Niedziela o 11:07 Napisano Niedziela o 11:07 28 minut temu, Rafał S napisał: Tomek, czytasz mi w myślach. Też chciałem o tym wspomnieć, tylko nie wiem jak z basem Gold 100 w takim pokoju. Ale zawsze można wziąć najpierw tego Roksana, a potem przymierzyć się do paczek. To już wypróbowane połączenie, razem świetnie grające. A co do basu z tych Gold 1005G to w tych 13-14m2 , jeśli będą stały na standach i w pewnej odległości od ścian, to powinno być ok. Ewentualnie zawsze można dołożyć jakieś panele absorbujące za kolumnami. Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano Niedziela o 11:42 Napisano Niedziela o 11:42 30 minut temu, Tomasz Kluczynski napisał: To już wypróbowane połączenie, razem świetnie grające. Czyli że każdy kto posłuchał takiego połączenia padł przed nim na kolana? Przepraszam ale dla mnie rekomendacje w stylu "polecam coś bo mi i koledze to granie się podoba" jest trochę niebezpieczne. Gdyby wszyscy mieli ten sam gust, każdy forumowicz grałby na takim samym sprzęcie. A wystarczy wejść w jeden z ostatnich wątków, ze spisem naszego sprzętu audio, żeby przekonać się, że ile osób, tyle gustów. 31 minut temu, Tomasz Kluczynski napisał: A co do basu z tych Gold 1005G to w tych 13-14m2 , jeśli będą stały na standach i w pewnej odległości od ścian, to powinno być ok. Ewentualnie zawsze można dołożyć jakieś panele absorbujące za kolumnami. Samo postawienie kolumn na standach, umiejscowienie ich w "pewnej odległości od ściany" i dołożenie paneli niekoniecznie musi rozwiązać problem basu. To akurat dużo bardziej skomplikowany problem, który na forum jest często marginalizowany albo rozwiązywany za pomocą kabli bądź wzmacniacza. 1 1 Odpisz, cytując
maciek72 Napisano Niedziela o 11:49 Napisano Niedziela o 11:49 Nic dodać , nic ująć. Tylko odsłuch w swoim pomieszczeniu. Żonglowanie , szukanie , zmiana i od nowa poszukiwania Odpisz, cytując
stach_s Napisano Niedziela o 11:53 Napisano Niedziela o 11:53 (edytowany) Te Chario Delphinus to bardzo fajne monitory, zdolne wypełnić nawet sporo większą przestrzeń. Miałem okazję kilka razy ich słuchać i uważam że na takiej powierzchni mogą sprawiać kłopoty z nadmiarem basu. Zdecydowanie odradzam zakup w ciemno... Edytowano Niedziela o 11:53 przez stach_s 2 Odpisz, cytując
Rega Napisano Niedziela o 12:04 Napisano Niedziela o 12:04 (edytowany) @resi - tu , niestety musisz Sama posłuchać i zdecydować. Sugestie typu ,,jedna pani drugiej pani,, na NIC się nie zdadzą. Każdy z nas jest inny i ma inne preferencje. Możesz jedynie posłuchać sugestii na co zwrócić uwagę, ale na pewno NIE kupować od razu. Odnośnie Chario - miałem Syntar 300. U mnie zagrały dobrze z tranzystorem. Z lampą źle. Natomiast u śp Kolegi Halika zmiażdżyły jego kilkakrotnie droższe Sonus Faber. Tak, więc to nie tylko preferencje, ale też i pomieszczenie. Dlatego sprawdzenie u siebie jest nieodzowne, bo w tym wypadku cena też nie jest wykładnikiem brzmienia. Pozdrawiam. Edytowano Niedziela o 12:05 przez Rega Odpisz, cytując
Rafał S Napisano Niedziela o 12:32 Napisano Niedziela o 12:32 (edytowany) Panowie, to się tak łatwo mówi, żeby wypożyczyć i sprawdzić u siebie. W przypadku rynku wtórnego b. niewielu sprzedających pożyczy coś obcej osobie. Pozostaje więc albo sprzęt nowy, albo ryzykowanie z używanym, albo - ale to już nieetyczne - wypożyczanie nowego z pełną świadomością, że robimy to tylko dla testu. Edytowano Niedziela o 12:33 przez Rafał S 2 1 Odpisz, cytując
stach_s Napisano Niedziela o 12:34 Napisano Niedziela o 12:34 Jest ryzyko, jest zabawa 👍 2 Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano Niedziela o 12:46 Napisano Niedziela o 12:46 9 minut temu, Rafał S napisał: albo - ale to już nieetyczne - wypożyczanie nowego z pełną świadomością, że robimy to tylko dla testu. Ale przecież są forumowicze, którzy tak robią i jakoś ich moralność na tym nie cierpi 🙂. A jeśli chodzi o same kolumny. Mój głos na Dali menuety. Te kolumny grają u forumowego kolegi Piotrka - @Pitt39, z Regą Elex i w zaadaptowanym akustycznie pomieszczeniu, ten zestaw wg mnie prezentuje się naprawdę świetnie. Bo jest i ciepło, i fajny bas, i rozdzielczość. A do tego bardzo fajna scena. Chociaż to ostatnie jest chyba zasługą akustyki i ustawienia samego systemu. 1 1 Odpisz, cytując
resi Napisano Niedziela o 14:16 Autor Napisano Niedziela o 14:16 Musi być nowy. Taka decyzja ustalona z facetem. Mąż nie rozumie tego hobby. On słucha w kuchni i w garażu radio rmf z radiomagnetofonu i kwota 15tyś na wieże to dla niego trauma i głupota. A że mamy wspólną małżeńską kasę więc taka decyzja o gwarancji na sprzęt itp. W dodatku ja też wpływam na jego wydatki związane z motorem i samochodem także wiecie Narazie dzięki Wszystkim i proszę o więcej Spisze sobie wasze proopzycje i będę się nimi interesować po salonach Mam jeszcze kilka pytań Czy CD lepiej tego samego producenta czy korygować brzmienie odtwarzaczem CD Czy jeżeli kolumny są zapakowane w pudła i styropian i upadną z rąk na twarde to co może im zrobić wstrząs bo wiadomo obić nie będzie bo karton i styropian ochroni ale wstrząs będzie. Co taki wstrząs może wyrządzić? Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano Niedziela o 15:01 Napisano Niedziela o 15:01 (edytowany) 5 godzin temu, resi napisał: z mocnym basem. Ktoś wie co dla Autorki wątku oznacza kryterium - mocny bas? Może chodzi o niskie zejście a może podbity wyższy bas a może wszystko razem. Z całą pewnością mocnego basu nie będzie z systemu Dali Menuet i Rega Elex. Już jeden Kolega z forum wystawił Menuety na bazarek, jako przyczynę podając za słaby bas i to chyba w 9m2. A i nie jestem też przekonany czy to już będzie ta odpowiednia soczystość. ...ale jak już bawimy się w strzelanie na oślep to zaproponuję w miejsce małych Dali wypożyczyć Dynaudio Emit 20 i niech będzie już przywołana Rega Elex. Edytowano Niedziela o 15:12 przez kaczadupa Odpisz, cytując
Rega Napisano Niedziela o 15:33 Napisano Niedziela o 15:33 30 minut temu, kaczadupa napisał: Już jeden Kolega z forum wystawił Menuety na bazarek Zapomniałeś kto pierwszy na forum wystawiał Menuety? I to dwa razy. Powód ten sam. Średnica to nie wszystko. Odpisz, cytując
maciek72 Napisano Niedziela o 16:13 Napisano Niedziela o 16:13 Buchardt S 300 mkII , P 300 ? Kolega kupił tydzień temu i bas jest niesamowicie kolorowy. Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano Niedziela o 16:26 Napisano Niedziela o 16:26 13 minut temu, maciek72 napisał: Buchardt S 300 mkII , P 300 ? Słuchałaś ich? A jeśli tak, to w jakim metrażu? Odpisz, cytując
maciek72 Napisano Niedziela o 17:09 Napisano Niedziela o 17:09 W 25 m2 (+/- ) i 15 m2. 15 m2 przed remontem. Będzie zwrócona szczególna uwaga na akustykę . Odpisz, cytując
rajdek Napisano Niedziela o 17:26 Napisano Niedziela o 17:26 @resi tak jak opisujesz grają kolumny Gato FM. Jest na forum użytkownik który chwali sobie połączenie z Lyngdorf TDAI-1120 Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano Niedziela o 17:41 Napisano Niedziela o 17:41 25 minut temu, maciek72 napisał: W 25 m2 (+/- ) i 15 m2. 15 m2 przed remontem. Będzie zwrócona szczególna uwaga na akustykę . U mnie w 14 metrach, otwartych na 9 metrową kuchnie, niestety nie sprawdziły się. Zresztą nawet na stronie q21 piszą, że to kolumny do większych pomieszczeń. 10 minut temu, rajdek napisał: @resi tak jak opisujesz grają kolumny Gato FM. Jest na forum użytkownik który chwali sobie połączenie z Lyngdorf TDAI-1120 Podobnie grają też dynaudio, np exsite x18, które miałem jakiś czas. A ze znanych mi kolumn, które grają "dużym" basem, ciepłą średnicą i czytelną ale nienatarczywą górą to buchardt s400. Niestety nowe przekraczają budżet. Odpisz, cytując
Guzeppe Napisano Niedziela o 19:33 Napisano Niedziela o 19:33 @resi kilka sugestii ode mnie to: - kolumny od Wharfedale zaczynając od najtańszych: Denton 85th (nie jest to mistrz rozdzielczości, ale dźwięk jest właśnie taki przyjemny, zrelaksowany, w stylu pubu bluesowego), później Linton oraz Evo (słuchałem 4.2, teraz jest nowa wersja tej serii z numerkiem 5 na początku). Wharfedale zachęcony sukcesem Linton wypuścił również Super Linton, które podobno są lepsze, ale ich akurat nigdy nie słyszałem. - wzmacniacz stereo: Marantz PM8006 - soczystość bez agresywności. Ewentualnie Denon PMA2500NE (model schodzący, zastępowany jest chyba przez 3000NE, więc pewnie jest pole do negocjacji ceny). Nie obrażaj się na Yamahę: model AS-1200 to też coś, co może trafić w Twoje gusta, bo w żaden sposób nie przypomina grajków spod znaku Pianocraft czy niższych serii. - CD: weź cokolwiek (np. Yamaha CD-S303) i podłącz kablem optycznym do wejścia optycznego we wzmacniaczu (Marantz i Denon mają takowe). Niskie serie CD (a na takie pozwala budżet) szału nie zrobią. Pamiętaj, że najważniejsze w tym momencie są kolumny i wzmacniacz, więc im więcej kasy pójdzie na CD, tym więcej stracisz na kolumnach. Jeśli jednak zaniedbywanie źródła jest nieakceptowalne, to wciąż sugeruję wziąć niski model CD, a do tego dokupić dobry zewnętrzny DAC z drugiej ręki, bo w nich niewiele może się popsuć, więc ryzyko jest minimalne (sugeruję np. Chord Qutest, którego sam posiadam i polecam, a DACów do 20.000 PLN przesłuchałem już sporo i żaden nie przekonał mnie, żeby rozstać się z Qutestem). Odpal hifishark.com (agregator ofert zewsząd) i poszukaj. Moja propozycja zestawu na start poszukiwań: Marantz PM8006 i Wharfedale Linton, bo to od jednego dystrybutora i po szybkim szukaniu widzę, żę jest nawet jeden sklep, który ma obydwa w asortymencie, więc łatwiej będzie negocjować cenę (każdy szanujący audiofil powinien negocjować cenę, a jak nie negocjujesz, to obrażasz sprzedawcę, bo są na negocjacje przygotowani, tego oczekują, wręcz spluną za Tobą jak będziesz wychodzić, jeśli nie będziesz negocjować ;)). Do tego Yamaha CD-S303 (bo jest tania) i używany Chord Qutest. Kup kable QED XT40i, bo nie są na tyle drogie, by ktoś posądził Cię o wiarę w czary, a jednocześnie w tajemnicy zdradzę, że to niezgorsze kable (dla tych, którzy wierzą w voodoo). Aby połączyć Qutest i wzmacniacz użyj interkonektu (RCA) QED Reference Audio 40, bo taki ładny czerwony (a dla wierzących w voodoo cicho szepnę, że to naprawdę niezły kabel dający trochę więcej na basie i przyzwoity detal). 1 Odpisz, cytując
Q21 Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu Cześć Jest kilka rozwiązań, które można moim zdaniem sprawdzić W kwestii wzmacniaczy na pewno sprawdziłbym Regę Elex MK4, Fezza Silver Lunę EVO, Atolla IN100 oraz Musical Fidelity M5si. Trzy ocieplone tranzystory i neutralniejsza lampa, ale też z fajnym charakterem. Do tego z kolumn np. KEF R3 Meta, Buchardt P300, które już zostały wcześniej wspomniane. Do tego może System Audio Legend 5.2, a także Pylony Diamond 18 mkII. Jeśli biały kolor Ci nie przeszkadza, to w dobrej cenie mamy Sonus faber Sonetto II W górnej granicy budżetu są z kolei genialne Vienna Acoustics Haydn SE. Różnie brzmiące opcje, ale wszystkie moim zdaniem wpasowują się w Twoje oczekiwania. Jedne bardziej rozrywkowe (np. Pylon), inne mocniej skupione na średnicy (Vienna, Buchardt), a jeszcze inne bardziej na detalu (KEF). W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy, podziałamy Odpisz, cytując
resi Napisano 10 godzin temu Autor Napisano 10 godzin temu 6 godzin temu, Q21 napisał: Cześć Jest kilka rozwiązań, które można moim zdaniem sprawdzić W kwestii wzmacniaczy na pewno sprawdziłbym Regę Elex MK4, Fezza Silver Lunę EVO, Atolla IN100 oraz Musical Fidelity M5si. Trzy ocieplone tranzystory i neutralniejsza lampa, ale też z fajnym charakterem. Do tego z kolumn np. KEF R3 Meta, Buchardt P300, które już zostały wcześniej wspomniane. Do tego może System Audio Legend 5.2, a także Pylony Diamond 18 mkII. Jeśli biały kolor Ci nie przeszkadza, to w dobrej cenie mamy Sonus faber Sonetto II W górnej granicy budżetu są z kolei genialne Vienna Acoustics Haydn SE. Różnie brzmiące opcje, ale wszystkie moim zdaniem wpasowują się w Twoje oczekiwania. Jedne bardziej rozrywkowe (np. Pylon), inne mocniej skupione na średnicy (Vienna, Buchardt), a jeszcze inne bardziej na detalu (KEF). W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy, podziałamy A co oznacza papierowe brzmienie bo kilka razy się spotkałam z tym stwierdzeniem w przypadku membran Sonus Faber Odpisz, cytując
Recommended Posts