Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
1 minutę temu, resi napisał:

A najlepsze że mi w salonie powiedzieli że bw to granie naturalne i ja im uwierzyłam i dopiero tutaj na forum mi sprostowali wiedzę

Po pierwsze, to nie wiedza. Raczej dość subiektywne odczucia. Po drugie, przywiązujesz, moim zdaniem, zbyt dużą wagę do "co ludzie powiedzą". Podobają Ci się kolumny, które mam i ja. Fajnie. Za chwilę ktoś napisze, że tonjednak daleko od prawdziwego audio. Co z tego wynika? 

Napisano
3 minuty temu, resi napisał:

Nie wiem Grześ bo ja raczkuje w tym temacie audio. A najlepsze że mi w salonie powiedzieli że bw to granie naturalne i ja im uwierzyłam i dopiero tutaj na forum mi sprostowali wiedzę. Wiecie co męczące to hobby. Chyba. W sumie to chciałabym już kupić coś puścić muzyczkę zapalić świeczkę zgasić światło i odpocząć 

I chciałabym jednak sprzęt grający naturalnie ponieważ najfajniej chyba słyszeć prawdę 

Każda osoba ma odmienny gust, postrzeganie, poczucie.

Bowers & Wilkins, nigdy nie grało i nie gra w sposób naturalny. To dźwięk, który zawsze skupiał się na transparentności, otwartości, bezpośredniości.

Głośniki dla tych którzy lubią muzykę podaną na tacy, ale nie co chirurgicznie i stanowczo. Daleko im do ciepłych i zaokrąglonych klimatów.

Moja rada, kup -> postaw -> słuchaj i... mniej czytaj. Przyjdź, posłuchaj i zadecyduj co tak naprawdę Ci odpowiada.

Napisano (edytowany)
14 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

1) https://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/rotel-ra-1592-mkii.html

Rotel RA1592 mk2 - mocny, czysty, selektywny, wydajny.

2) https://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/yamaha-a-s1200-czarny.html

Yamaha AS1200 - dość zrównoważone granie, przejrzyste, dobrze kontrolowane

Czy mam rozumieć, że Rotel nie gra dźwiękiem: zrównoważonym, przejrzystym i dobrze kontrolowanym, a Yamaha nie jest: czysta, selektywna i wydajna, a oba wzmacniacze nie grają angażująco?

Edytowano przez Kraft
Napisano
5 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Bowers & Wilkins, nigdy nie grało i nie gra w sposób naturalny. To dźwięk, który zawsze skupiał się na transparentności, otwartości, bezpośredniości.

Taka np. transparentność nie jest składową dźwięku naturalnego???

Serio?

Napisano
10 minut temu, resi napisał:

W sumie to chciałabym już kupić coś puścić muzyczkę zapalić świeczkę zgasić światło i odpocząć

I posłuchać tak na przykład Shade?

Myślę, że nie do końca możesz być usatysfakcjonowana. Mam te kolumny. Uwielbiam je. Ale, jeśli mówimy o tym konkretnym przykładzie artysty. To...nie.

13 minut temu, resi napisał:

naturalnie ponieważ najfajniej chyba słyszeć prawdę 

Ale prawda bywa bolesna ;).

Napisano
1 godzinę temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

3) https://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/copland-csa-100.html

Copland CSA 100 - ocieplone, zaokrąglone, kulturalne i angażujące

Świetny piecyk. Słuchałem go tylko z malutkimi ProAkami, ale zrobił na mnie wtedy duże wrażenie. Z B&W mogłoby być ciekawie. :) 

1 godzinę temu, Kraft napisał:

Taka np. transparentność nie jest składową dźwięku naturalnego???

Rzeczywisty dźwięk jest jednocześnie szybki, dynamiczny, często przejrzysty, ale też soczysty i namacalny! A nasz sprzęt ma swoje ograniczenia. Jeśli stawia wszystko na energię, atak i hektolitry powietrza, to będzie to kosztem mniejszego nasycenia barw. Mało kogo stać na system, który połączy jedno z drugim. @Top Hi-Fi & Video Design wymienił atuty B&W pozostawiając w domyśle drugą stronę medalu. Skrót myślowy - dla niektórych oczywisty. :) 

Napisano

nie wiem czy Bowers akurat należy do produktów brzmiących neutralnie. Na pewno nie ciepło wiec może to ta odrebność zasugerowała to wyjscie?

Faktycznie kolumny studyjne mają taką dentencję. 

Z kolumn domowych dobra liniowość mają Spendor D7.2 , Mofi 888 czy produkty Revel.

Pytanie czy to w ta strone chcesz iść. 

Może delikatnie ostudzenie bardzo ciepłych , łagodnych kolumn wystarczy? 

Z drugiej strony jeśli te Bowersy Ci pasują to czemu nie? Ale wtedy dodam że.

Dnia 12.06.2025 o 12:32, resi napisał:

Tak jak jakiś pan napisał w którymś wątku że na początek ciepłe soczyste podbarwione brzmienie wygra u nie świadomego słuchacza na początku ale później przyjdzie głód na prawdziwe naturalne brzmienie

Takie rozjaśnione, sterylne granie zacznie z czasem męczyć. Okazywac słabości nagrań. 

Może tak być nie mówie że bedzie ale obserwacja dlaczego ludzie wymieniają Bowersy jest właśnie taka.