Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Jak, w temacie....
Powoli, chodzi mi po głowie wymiana wzmacniacza, Arcam  Radia A5 na inny.
I tak, coś błądzę, na razie, hipotetycznie, (nie słuchałem), w okolicach Hegel H95...

Nie, to bym z Arcama był jakoś niezadowolony, ale, tak myślę  może warto coś zmienić...?
Kolumny pozostają te same, Monitor Adudio B6.

Chcę grania nadal relatywnie analitycznego, ale nie przesadnie jasnego i suchego. Może troszkę żywszego od Arcama A5 i z lepszą stereofonią, w tym głębią.
Czy, to dobry kierunek.
Może, inne propozycje? Może tańsze, a lepsze, albo w budżecie porównywalnym do tego, co trzeba mieć na Hegela H95.
Interesuje mnie nowe urządzenie.
Wiadomo, ostatecznie, to i tak skończy się na odsłuchu w domu, ale zanim zacznę się miotać po sklepach, może, ktoś, coś.... ;)
Budżet zdecydowanie do 6000zł. To i tak będzie dla mnie szarpnięcie, bo nie sprzedam Arcama, przed ewentualnym zakupem innego, choćby dlatego, że chcę bezpośrednio porównywać.
Tak więc,  Zdecydowanie nie "około" 7000zł ;)

Dzięki za sugestie, wskazówki.
- Plusy...
- Minusy...

Edytowano przez Eltanianin
Napisano (edytowany)

Hegel na pewno zagra czysto, z lepszą separacją i kontrolą na basie. Ten będzie krótki, zwinny, szybko wygaszany. Pytanie czy nie za szybko?
Dostaniesz sporo informacji, detalu, ale na pewno nie będzie w tym przesadnej ostrości i rozjaśnienia. Wysokie tony będą kulturalnie zszyte ze średnicą, wygładzone, nieco spolerowane. H95 to też spora przestrzeń. Dźwięk lokuje się mocno za kolumnami - zdystansowane granie.

Miałem H95, a później H190 (i chwilowo H120). Przyznam szczerze, że znudziło mnie to granie. Finalnie, odnosiłem wrażenie, że słucham zer i jedynek. Niby wszystko się zgadzało, technicznie bajka, ale nie było w tym muzyki samej w sobie, a gorzej zrealizowane nagrania wypadały cieniutko. Brakowało mi prawdziwości i "kontaktu" z tym czego słucham.

Edytowano przez lpomis
Napisano

H95 będzie dobrym kierunkiem - jako ktoś to trochę Heglował starszym modelem polecam spróbowanie. Wspólczesne modele bardzo delikatnie skręcają w cieplejszą stronę, ale myśle, że H95 może być dużym przeskokiem w stosunku do A5.

Natomiast jeśli szukasz stereofonii i głebi to ważne też będzie źródlo. Zdradzisz co u Ciebie? :) 

Napisano (edytowany)
28 minut temu, lpomis napisał:

Finalnie, miałem wrażenie, że słucham zer i jedynek. Niby wszystko się zgadzało, technicznie bajka, ale nie było w tym muzyki samej w sobie, a gorzej zrealizowane nagrania wypadały cieniutko

Dzięki, to ważna  "przestroga". Słuchałem swego czasu Cyrusa 6 DAC, i chyba wiem, co masz na myśli,  pisząc "gorzej zrealizowane nagrania wypadały cieniutko", ten Cyrus, wręcz "szarpał na strzępy", jakby fragmentyzował,  nagrania słabsze technicznie.
Tak, troszkę się też obawiam grania "laboratoryjnego", takiego bez emocji. W, tej kwestii, w MOIM odczuciu A5, jest, już jakby na granicy, tzn jeszcze jest fajnie, ale czasem bywa że brakuje energii.
...a Energi, żywiołowości to raczej chciałbym troszkę dodać, ale na pewno nie odjąć.
Troszkę "boję się" współczynnika tłumienia H95, na poziomie 190.

27 minut temu, pavello napisał:

Zdradzisz co u Ciebie?

U mnie jest dość patchworkowo  i zrobić się może jeszcze "dziwniej";)
Źródła są główne 2:, a może będą 3...
1. CXN v2 (series2); głównie jako odtwarzacz lokalnych bibliotek audio, w tym celu go kupiłem. (spore zbiory w formacie *flac);
2. "vintage" CD JVC, z lat '90;
3. Planuję ewentualny zakup Atoll CD80, ze względu na transport od TEAC. ponoć niezawodny.

Napisano

Cześć :) Z większą przejrzystością, detalem, sceną - warto sprawdzić Primare i15 Analog :) Bardzo fajny wzmacniacz, detaliczny, szybki. Drożej, ale o cenach zawsze można porozmawiać - Fezz Audio Silver Luna. Bardzo fajny, lampowy wzmacniacz, który omawiamy w poniższym filmie: 

Napisano

A ja, jako świeży rozwodnik z Heglem H95 powiem tak - z tym piecem usłyszysz jak grają Twoje głośniki (tonalność, dynamika, detal), usłyszysz jak głośniki współpracują z Twoją akustyką pokoju i dobitnie usłyszysz różnice między kiepskimi i dobrymi realizacjami, ten ostatni element o którym wspomniałem weź głównie pod uwagę. 

Bardzo ale to bardzo.

Większość muzyki jest kulawo zrealizowana. 

Napisano
16 godzin temu, Eltanianin napisał:

Jak, w temacie....
Powoli, chodzi mi po głowie wymiana wzmacniacza, Arcam  Radia A5 na inny.
I tak, coś błądzę, na razie, hipotetycznie, (nie słuchałem), w okolicach Hegel H95...

Nie, to bym z Arcama był jakoś niezadowolony, ale, tak myślę  może warto coś zmienić...?
Kolumny pozostają te same, Monitor Adudio B6.

Chcę grania nadal relatywnie analitycznego, ale nie przesadnie jasnego i suchego. Może troszkę żywszego od Arcama A5 i z lepszą stereofonią, w tym głębią.
Czy, to dobry kierunek.
Może, inne propozycje? Może tańsze, a lepsze, albo w budżecie porównywalnym do tego, co trzeba mieć na Hegela H95.
Interesuje mnie nowe urządzenie.
Wiadomo, ostatecznie, to i tak skończy się na odsłuchu w domu, ale zanim zacznę się miotać po sklepach, może, ktoś, coś.... ;)
Budżet zdecydowanie do 6000zł. To i tak będzie dla mnie szarpnięcie, bo nie sprzedam Arcama, przed ewentualnym zakupem innego, choćby dlatego, że chcę bezpośrednio porównywać.
Tak więc,  Zdecydowanie nie "około" 7000zł ;)

Dzięki za sugestie, wskazówki.
- Plusy...
- Minusy...

Siemka,

A słuchałeś Cambridge Audio CXA81 MK2 ? Wydaje mi się, że to może być dokładnie to czego szukasz.

Napisano
9 minut temu, kaczadupa napisał:

Większość muzyki jest kulawo zrealizowana. 

Tu się z Tobą zgadzam w 150 procentach. Nabywają ludziska sprzęt za grube tysiące,  aby potem słuchać marnie zrealizowanych nagrań, oczywiście nie wyłączając mnie 😀

Napisano
59 minut temu, MMarek napisał:

Tu się z Tobą zgadzam w 150 procentach. Nabywają ludziska sprzęt za grube tysiące,  aby potem słuchać marnie zrealizowanych nagrań, oczywiście nie wyłączając mnie 😀

Marku, jeśli ktoś nie lubi słyszeć jak naprawdę zrealizowany jest materiał, to jest z tego wyjście- trzeba kupić sprzęt który czaruje i przykrywa te niedoskonałości nagrania.

Co prawda to nie dla mnie, chyba i dla ciebie też nie, ale nie którzy są do tego zmuszeni.

Napisano

Jak ktoś nie lubi nadmiernej "rozdzielczości" dźwięku, to polecam piec vintage plus niedrogie kolumny i koniecznie słuchanie w bliskim polu. Wtedy wszystko brzmi przyjemnie, tak bardzo, że nie chce się wyłączać. Do kiepsko nagranej i starszej muzy jak znalazł.

I przy "ejtisach" znowu czuję się jak małolat.

A to bezcenne...

Napisano (edytowany)
3 godziny temu, Salon Planeta Dźwięku napisał:

A słuchałeś Cambridge Audio CXA81 MK2 ? Wydaje mi się, że to może być dokładnie to czego szukasz.

No w sumie, skoro mam tego CXN-a..., to może, to opcja domyślna ... Pytanie, czy zagra przestrzenniej, szerzej / głębiej - (głębiej, to nie, że scena koniecznie "kilometr" za kolumnami, tylko warstwowa.),  od A5tki, bo to jest w sumie główny pretekst, do ewentualnej wymiany.

1 godzinę temu, michaudio napisał:

Jak ktoś nie lubi nadmiernej "rozdzielczości" dźwięku, to polecam piec vintage plus niedrogie kolumny i koniecznie słuchanie w bliskim polu. Wtedy wszystko brzmi przyjemnie, tak bardzo, że nie chce się wyłączać. Do kiepsko nagranej i starszej muzy jak znalazł.

To, też jest jakiś kierunek. Ówczesny sprzęt miał zapewne piękniejszą, bogatszą  barwę dźwięku. Współczesne konstrukcje muszą kosztować chyba dziesiątki tysięcy, by się do tego zbliżyć.
Jednak, czy zagra, przestrzennie, "warstwowo"?
Inna rzecz, że próba pozyskania takiego wzmacniacza, jest obarczona sporym ryzykiem:
1. bycia oszukanym przez sprzedającego;
2. zakupu czegoś, do czego trudno o serwis;
3. w praktyce brak możliwości odsłuchu u siebie, przed decyzją o zakupie.

ps.
Mam od nowości amplituner Radmor 5412, który kupiłem jeszcze jako małolat za "kieszonkowe". Ostatnią sztukę z poznańskiego sklepu Radmoru. Trudno go, jednak do czegokolwiek porównać, i nie można mówić, że jak polski z prl, to syf, bo po dość zaawansowanych modyfikacjach bloku zasilania i pewnych modach toru wzmacniacza, może nie tak inwazyjnych, nie wykraczających mocno po za ogólny projekt. Efekt końcowy, jednak bardzo dobry. Otrzymałem swoisty mariaż sentymentu, z całkiem fajnym graniem ale nadal trzymającym klimat minionej epoki..
Lubię, go sobie odpalać, zwłaszcza do słuchania polskiego rocka, lat  '80.  ...i tak, jak piszesz "I przy "ejtisach" znowu czuję się jak małolat." ;) Teraz właśnie mi gra  Sztywny Pal Azji  "Wieża radości, wieża samotności" 🤘
Z Arcama, to "brzmi".

3 godziny temu, kaczadupa napisał:

A ja, jako świeży rozwodnik z Heglem H95 powiem tak - z tym piecem usłyszysz jak grają Twoje głośniki (tonalność, dynamika, detal), usłyszysz jak głośniki współpracują z Twoją akustyką pokoju i dobitnie usłyszysz różnice między kiepskimi i dobrymi realizacjami, ten ostatni element o którym wspomniałem weź głównie pod uwagę. 

Bardzo ale to bardzo.

Ups, no właśnie, to brzmi dość niepokojąco, jednak. Zwłaszcza ta nietolerancja dla słabszej jakości, nagrań. 
Mi nie zależy na laboratoryjnej analizie "tonu składowego" ;)  a na fajnym przestrzennym, relatywnie warstwowym w głąb dźwięku. Szeroko i warstwowo", w miarę przyzwoity rozkład źródeł w szerz i w głąb,  a nie "analiza sinusoidy".
Nadmiernie analitycznym wzmacniaczem nie da się słuchać klasyki i rocka - nic nie wybrzmiewa, jak należy -  a po te gatunki też sięgam.

Napisano (edytowany)
27 minut temu, Eltanianin napisał:

Nadmiernie analitycznym wzmacniaczem nie da się słuchać klasyki i rocka - nic nie wybrzmiewa, jak należy -  a po te gatunki też sięgam.

Czy nadmiernie analityczny to bym nie powiedział ale jak ktoś utożsamia piękną barwę z dużymi źródłami pozornymi czy podgrzanym basem czy gęstą dolną średnicą czy wypchnięciem średnicy to Hegel tego nie zrobi. Oczywiście zostaje dobór głośników ale małe Hegle nie powiększają pierwszego planu a już chyba żaden Hegel nie podgrzewa basem. Oczywiście trzeba samemu posłuchać. 
Co do planów i przestrzeni to raczej najpierw jest  nasz pokój a potem głośniki. Hegel tego nie przeskoczy. 

Edytowano przez kaczadupa
Napisano (edytowany)
28 minut temu, kaczadupa napisał:

Co do planów i przestrzeni to raczej najpierw jest  nasz pokój a potem głośniki. Hegel tego nie przeskoczy. 

No, właśnie, co, do pokoju, to 100% racji, ale, co do większego wpływu głośników, nad wzmacniaczem, i odwrotnie, to i tu na tym forum, głosy przeciwne się równoważą. 
Logistycznie, jest mi prościej najpierw jednak sprawdzić wpływ wzmacniacza.

Co, do innych propozycji, fajnie, by grał wzmacniacz MF, miałem, go u siebie, (MF m2si), ale, pomijając inne mankamenty, to niestety absolutnie nie radził sobie z gęstymi, szybkimi dołami, w utworach, więc odpadł, a szkoda bo ogólna barwa fajna. stereofonia szeroka, (względem A5tki),  no i te warstwy sceny już się wyodrębniały, (to może pokój jednak trochę daje radę, choć nie ma w nim, żadnych fachowych adaptacji akustycznych).
Pewnie, do MF, nie te kolumny - przypomnę,  (MA Bronze 6), no ale wszystkiego wymieniać nie chcę / nie jestem w stanie, zwłaszcza na raz.
To, jak wspomniałem, najpierw ewentualna próba ze wzmacniaczem.

Napisano
1 godzinę temu, Eltanianin napisał:

No w sumie, skoro mam tego CXN-a..., to może, to opcja domyślna ... Pytanie, czy zagra przestrzenniej, szerzej / głębiej - (głębiej, to nie, że scena koniecznie "kilometr" za kolumnami, tylko warstwowa.),  od A5tki, bo to jest w sumie główny pretekst, do ewentualnej wymiany.

Będzie przestrzenniej :) Zejdzie nieco z objętości basu, ale warto go posłuchać — to na pewno :) 

Napisano

Miałem CXA81, mam Hegla, tylko H120 i CXA wg mnie to nie ta półka :) Oczywiście komuś CXA może się bardziej podobać, ale u mnie z Kefami R3 była duża różnica na plus dla Hegla. Jest przestrzennie, bardzo dynamicznie, detalicznie, a jednocześnie gładko. A dodając jakiegoś barwnego DACA (ja testowałem akurat z Mojo 2 i chyba w najbliższej przyszłości go dokupię) doszła świetna barwa. Choć i na DACu Hegla jest pod tym względem dla mnie bardzo dobrze, ale to mi pokazało, że Hegel jest na tyle przeźroczysty, że ewentualne zmiany można zrobić jeszcze źródłem. Wg mnie Hegel to bardzo dobry trop.