Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
20 minut temu, tomasz1w napisał:

@Top Hi-Fi & Video Design Miałem 707 S2, teraz mam 706 S3. Także ten:) 

A tak w ogóle, gdybym miał z 35m2 i więcej miejsca na audio zabawki, to DB4S cholernie mi się podoba, wtedy pewnie poszedłbym po bandzie i byłby mój.

A to fajnie :)

DB4S to już kultura grania. Niektórzy mówią gdzie ta moc? Ale to już gracz dla zaawansowanych maniaków. Zapraszamy w przyszłości na upgrade:)

• 4 weeks later...
Napisano
3 godziny temu, Rafał S napisał:

Stojaków też się pozbywasz?

Nie... już za kilka dni zostaną uzupełnione kolejnymi monitorami🙂

3 godziny temu, Rafał S napisał:

Smutno bez nich będzie. Tak to chociaż przypominają o Twej audiofilskiej przeszłości. ;) 

Dobre😉

Napisano

Stara miłość nie rdzewieje. Będą czwarte Dynie w moim życiu: Excite X18.

Ale Bowersy 707 S2 i 706 S3 były bardzo dobre, żeby nie było. A relacja ceny używek do jakości 707 S2 jest moim zdaniem po prostu niebywała.

Aha, Vele BS403 też były super.

Zachowuję się trochę jak wygłodzony plebejusz w pierogarni, wszystkiego muszę spróbować... Także próbuję;)

image.png.bfd7eb2f8b57714eeb3d38320d1dc370.png

Napisano
32 minuty temu, KrólKiczu napisał:

Jedne z tych, które grały u mnie dłużej niż kilka dni 🙂.

Właśnie odgrzebałem Twój stary wpis, z czasów kiedy słuchałeś ich z Cyrusem One. Co sprawiło, że się ich potem pozbyłeś? Zostały wyparte przez jakieś inne paczki, które podeszły Ci bardziej, czy też wymieniłeś z samej potrzeby nowych wrażeń?

Napisano
18 godzin temu, tomasz1w napisał:

Excite X18.

Widzę, że na forum rośnie konkurencja dla Klubu Bowersa. :) Chyba już czas kupić Contour 20 BE i zamknąć temat następcy ATC SCM7 definitywnie. 

Ps. Ładnie wyglądają białe X18.  

Napisano
4 minuty temu, Rafał S napisał:

Właśnie odgrzebałem Twój stary wpis, z czasów kiedy słuchałeś ich z Cyrusem One. Co sprawiło, że się ich potem pozbyłeś? Zostały wyparte przez jakieś inne paczki, które podeszły Ci bardziej, czy też wymieniłeś z samej potrzeby nowych wrażeń?

Początkowo dynaudio rzeczywiście grały z cyrusem one ale szybko zastąpił go marantz. I generalnie ten zestaw grał mi na tyle przyjemnie, że stał u mnie przez kilka miesięcy ... aż na olx pojawiły się moje obecne PMC. A że PMC były w owym czasie moim wielkim audio-marzeniem, niewiele myśląc, wsiadłem w auto i razem z kolegą pojechaliśmy po nie pod Warszawę. I pewnie gdyby nie to, do dziś grałbym na dynaudio... Chociaż nie, bo były jeszcze ATC 🙂.

Napisano (edytowany)
29 minut temu, KrólKiczu napisał:

Chociaż nie, bo były jeszcze ATC 🙂.

Czyli ATC, które kupiłeś później, wyparły z kolei PMC, tak? PMC powędrowały na kilka lat do archiwum / drugiego systemu, a potem, po zmianach akustyki i wzmacniacza (z Marantza na Regę) przeprowadziły kontratak i wróciły na tron, dobrze rozumiem?  

Edytowano przez Rafał S
Napisano
9 minut temu, Rafał S napisał:

Czyli ATC, które kupiłeś później, wyparły z kolei PMC, tak? PMC powędrowały na kilka lat do archiwum / drugiego systemu, a potem, po zmianach akustyki i wzmacniacza (z Marantza na Regę) przeprowadziły kontratak i wróciły na tron, dobrze rozumiem?  

ATC kupiłem miesiąc lub dwa po PMC. Z czystej ciekawości. A że wtedy nie było ich tak wiele na portalach aukcyjnych, to - podobnie jak z PMC - nie wahałem się zbyt długo. 

Po ich zakupie PMC rzeczywiście powędrowały na strych (nie do drugiego systemu). I tak szczerze to nie wiem czy powrót do PMC był podyktowany zmianami w "akustyce" czy zmianą wzmacniacza. Te zmiany w akustyce to raptem dodanie dwóch obrazów z pianką za plecami i dość ciężkie zasłony w oknach. A Regę mam od prawie 2 lat i jej wpływ na PMC raz wydawało mi się, że słyszę a raz nie 🙂. Poza tym w międzyczasie doszedł też sub, który być może też miał jakiś wpływ na barwę i przeniesienie "środka ciężkości" z wysokich tonów nieco niżej. A przede wszystkim w tak zwanym między czasie osoba, której pożyczyłem ATC tak bardzo je polubiła, że namówiła mnie na ich sprzedaż. Ale tak szybko jak je polubiła, tak samo szybko miłość jej minęła i dziś scm7 cieszą już kolejną osobę. 

Napisano
6 godzin temu, kaczadupa napisał:

Chyba już czas kupić Contour 20 BE i zamknąć temat następcy ATC SCM7 definitywnie. 

Może lepiej Confidence 20A 

Dynaudio pisze o nich:

"Confidence 20A został zaprojektowany tak, aby wymagać od słuchacza tylko dwóch rzeczy: źródła dźwięku i odrobiny wiary. Dlaczego wiary? Ponieważ eliminuje on jedną z największych skłonności świata audiofilów: testowanie wzmacniaczy. Są one już w zestawie. Zostały dopasowane, dostrojone... i ukryte w stojakach. Dla niektórych może to być czynnik decydujący. Nie ma w tym nic złego; oferujemy wiele innych opcji dla zaspokojenia rozrzutnych skłonności."

Napisano (edytowany)
8 minut temu, kaczadupa napisał:

Jarek w życiowej formie. :) 

A jak u kolegi? Cuś by napisał nowego,. dla potomnych. poproszę;) Znaczy jakiś teścik, bo dawno nic nie było, chyba że coś pominąłem. 

Dynie u mnie najwcześniej w środę, może czwartek. 

Edytowano przez tomasz1w
Napisano (edytowany)
42 minuty temu, Kraft napisał:

Może lepiej Confidence 20A 

Z absurdalnym 550-watowym wzmocnieniem na każdą kolumnę? To 1 wat nie wystarczy z nadwyżką? 😎

Edytowano przez Rafał S
Napisano (edytowany)
6 minut temu, Rafał S napisał:

Z absurdalnym 550-watowym wzmocnieniem na kolumnę? To 1 wat nie wystarczy z nadwyżką? 😎

Na wypadek jakbyś chciał posłuchać rozkręcone do 103 dB (a właściwie do 106 dB).

Edytowano przez Kraft
Napisano (edytowany)
15 minut temu, tomasz1w napisał:

A jak u kolegi? Cuś by napisał nowego

A będzie trochę perełek, ponownie coś od Harbeth. Może Dynaudio Contour 20 BE jak Pan Roman wyśle. Jakiś Spendor od Q21 też pewnie do zrobienia. Takie plany. Ładne, prawda?. :)  
Ze wzmaków ciężko coś wypożyczyć w kwocie do 15kzł bo jak salony słyszą, że mam Elex mk4 to nagle wycofują się z propozycji i tylko chwalą ten wzmacniacz. 

Edytowano przez kaczadupa
Napisano
Dnia 7.09.2025 o 20:20, tomasz1w napisał:

Excite X18

Nieźle. Ciekawy jestem jak Ci podejdą. Podejrzewam, że po Bowersach i Velach to może być szok. Zupełnie inne podejście do grania. B&W świeże, detaliczne, zdyscyplinowane, bez podgrzania. Dynie X18 spowolnione, mocno podbarwione, z naprawdę sporym, pogrubionym basem, soczystą górą. O wiele spokojniejsze, mniej wyrywne i bardziej stonowane od mniejszych X14. Spłycone kontrasty dynamiczne, pełne nastawienie na długie odsłuchy i płynącą z nich przyjemność.

Napisano (edytowany)
8 godzin temu, lpomis napisał:

Nieźle. Ciekawy jestem jak Ci podejdą. Podejrzewam, że po Bowersach i Velach to może być szok. 

Przypomnę, że Tomek miał już kiedyś paczki Dynaudio. Ale z Naimem, a nie z lampą. No, ciekawe, jak to razem zagra. :)  

9 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Nie wiem jak BE ale Contoury 20 bez i w 25m2 mają solidną podstawę basową 😀

20i też mają kawał dołu. W ogóle moim zdaniem te dwie wersje kolumn niewiele się od siebie różnią. W Nautilusie (czyli w obcej akustyce) chyba nie rozpoznałbym, które akurat grają. Do domu wypożyczyłem tylko 20i. Dużo nie brakowało, żebym je kupił. Trochę więcej sopranów i byłyby moje. :) 

BE to podobno krok w stronę Confidence, z opisów można spodziewać się trochę mniej niskich tonów, za to większej czytelności środka i otwartości góry. Osobiście uważam, że fajnie byłoby mieć dwa w jednym, tzn. bas Contourów, a średnicę i wysokie tony Confidence. 

10 godzin temu, tomasz1w napisał:

Ale co ja się znam, mały żuczek kupujący używane Excite'y za niecałe 3 koła...

Mnie Twoje relacje z zakupów sprzętu za kilka tys. emocjonują bardziej niż recenzje hi-endu. I myślę, że wiele innych osób też. :)

10 godzin temu, Kraft napisał:

Na wypadek jakbyś chciał posłuchać rozkręcone do 103 dB (a właściwie do 106 dB).

Ładnie, że Dynaudio przygotowało produkt dla głuchych. Ale chyba niepotrzebnie tak wyrafinowany i drogi. ;) 

17 godzin temu, kaczadupa napisał:

Widzę, że na forum rośnie konkurencja dla Klubu Bowersa.

Klubowiczów Dynaudio nigdy nie brakowało. Natomiast fani B&W bardziej zwracają na siebie uwagę, bo są tacy, jak ich kolumny. ;) 

Edytowano przez Rafał S