Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Zaczęło się niewinnie...

Gdy wychodziłem na stojąco spod stołu, moi rodzice nagrywali koncert Abby w Studio 2 (z playbacku) na ZK140 (mono).

Ale do dziś ABBA nie daje mi spokoju, "Dancing Queen" urywa mi łeb dwugłosem wokalistek, i całokształtem popowej doskonałości.

Ale po blisko 50 latach, jeden kawałek Abby ciągle nie daje mi spokoju, nazywa się "The Day Before You Came".

Prosty tekst, opakowany atmosferycznym brzmieniem, nie daje mi o sobie zapomnieć...

Ale podobnych "problemów" mam więcej.

Z niemieckiego epizodu mojego życia mam kolejną muzyczną pamiątkę: to "Mensch" Herberta  Grönemeyera, dowód na to, że niemieccy muzycy potrafią rozbujać, jednak nie mają fantazji. Jak zagrali  na singlu,

Tak zagrali i na koncercie...

Ale, fani potrafią się bawić.

Na w/w koncercie niestety mnie nie było.

Natomiast byłem na Oktoberfeście pod namiotem, na 2000 gości, który zaczął się niewinnie, od włosko-niemieckich szlagierów, granych przez dziesięcioosobowy band, a skończył się na "Highway to Hell" AC/DC. I wiecie co? Zatańczyliśmy do tego kawałka AC/DC na stole,  z kelnerką noszącą po 12 browców naraz, a ochrona mam klaskała...

Bez dwóch zdań, Niemcy potrafią się bawić.

Tych kawałków, co mnie ciągle nawiedzają jest więcej. Ale mam nadzieję, że inni użytkownicy forum też się pochwalą.

Zapraszam do dzielenia się nie oczywistymi zajawkami...

Co tam komu w duszy gra...

Edytowano przez michaudio
Literówka
  • michaudio changed the title to Kawałki od których nie mogę się uwolnić... Czasem od ponad 40 lat
Napisano

@michaudio świetny pomysł na wątek! Nie błysnę  w tej chwili ,bo u mnie jest nieco inaczej: kiedyś byłem dość hardcorowym metalowcem słuchającym w domu ówczesnych szatanów ,przy których giganci heavy metalu to byli smętni balladziści. Dziś śmieję się sam do siebie,jak mogłem słuchać tego łomotu?. Dzięki skromnej Tadze i Elacom odkrywam na nowo kawałki , które słyszałem przysłowiowe 1000 razy i teraz jestem zdziwiony, że w nowej odsłonie stają się dla mnie hitami.  Przyklad- Tina Turner i David Bowie w kawałku "Tonight". Brawa za akcję na Oktoberfest !😁

Napisano

A ja wychowałem się na punk rocku. Moskwa , Siekiera   , Dezerter itp. Później przyszedł czas Sisters of Mercy   Joy Division  i Dead Can Dance. Lubię od czasu do czasu wrócić do tej muzyki choć jakość nagrań jest jaka jest ale w tym przypadku liczą się emocje i wspomnienia młodości. Dziś dzięki Tidalowi słucham wszystkiego poza disco I muzyką poważną.

Napisano

Fajny temat.

Ja tak dosyć późno zacząłem słuchać muzy, bo sam nie miałem do tego sprzętu .

Jak poszedłem do Technikum, to często słuchałem muzy z płyt gramofonowych u kumpla.

Przeważnie była to muza elektroniczna:J.M.Jarre,M.Odfield, Kraftwerk no i przede wszystkim Klaus Schulze.

Szczególnie podobała mi się płyta "Mirage" a na niej drugi kawałek "Crystal Lake" 29m 10s.

https://tidal.com/browse/track/82235531?u

Wtedy był na niej 3 utwory na obecnym wydaniu z 2017 z Tidala są tylko 2.

Mieszkałem wtedy na Powiślu i bardzo często chodziłem na koncerty na Torwar.

Ze swoich ulubionych wykonawców byłem właśnie na Klaus Schulze i Kraftwerk, a oprócz tego jeszcze sporo innych.

Z czasem trochę zmieniał mi się gust, ale przeważnie zawsze to była jak by to powiedzieć muzyka lekka, łatwa i przyjemna.

Na stare lata trochę więcej słucham też muzyki audiofilskiej, ale bez przesady.

Napisano

W temacie wątku. Kawałek znany mi od dzieciństwa, Kombi "Black and white" ,nie ma znaczenia,samochód czy chata,zawsze podkręcony 😁. Właśnie idzie składanka wydana na 40 lecie pracy artystycznej,Kombi,Skawalker, O.N.A, B&white poszło ,również do sąsiadów 😁