Mikelas76 Napisano wczoraj o 18:12 Napisano wczoraj o 18:12 4 godziny temu, Rafał S napisał: Nie chodzi o narzekanie. Po prostu tęsknię czasem za efekciarskim podbiciem wyższego basu z Gustarda X26 Pro, który kiedyś grał u mnie przez blisko 3 tygodnie. Mam dla ciebie rozwiazanie. A jest nim kabel zasilajacy furutech DPS 4.1 na rodowanych wtykach furutech ncf 50. On wlasnie troche podbija wyzszy bas. 1 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano wczoraj o 18:47 Napisano wczoraj o 18:47 3 godziny temu, il Dottore napisał: A gdyby budżet kiedyś pozwolił, to doskonale wiem, której firmie dam zarobić i za jakie klocki. Dawaj, bo jestem ciekaw. Jak wyglądałby ten tor? Odpisz, cytując
pairtick Napisano wczoraj o 19:34 Napisano wczoraj o 19:34 Dnia 31.08.2025 o 12:15, Wing0 napisał: Kocham takie teksty, a Maridian chociaż kotlety usmażył albo mieszkanie posprzątał? Nie czytasz uważnie, Meridian 'dupy dał' 😁 1 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu 10 godzin temu, misiekx napisał: Mój CD Meridian nawet śmieci potrafi wyrzucić......jak go ładnie poproszę. 😂 Z tym wyrzucaniem śmieci, to też jest śmieszna sprawa. Bo w czasach PRL, były to kilkulitrowe wiaderka pod zlewem i z gazetą na dole. Codziennie trzeba było opróżniać. Nie to co teraz, worki 50/60 litrów i luz. 1 Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu 2 godziny temu, Rafał S napisał: Jak wyglądałby ten tor? A jakie to ma znaczenie? I tak nigdy nie będzie mnie stać. Jako źródło - najlepszy Aurender, DAC: Aqua, Rockna, Terminator Plus, Holo May, Wzmacniacz: kombinacja pre/power od Sugdena lub Passa, Kolumny: Harbethy 40 albo Spendor Classic 200. Myślę, że to by zagrało. Ale pewnie i tak zaraz bym zaczął w tym grzebać i wymieniać. Bo kto bogatemu zabroni? Odpisz, cytując
rajdek Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu 6 godzin temu, il Dottore napisał: I tak nigdy nie będzie mnie stać. Więcej wiary! 6 godzin temu, il Dottore napisał: Pass https://a.aliexpress.com/_Eu5LXeI Odpisz, cytując
elektron6 Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu Panowie co tu dyskutować o R2R bez znajomości top klasyki tej technologi. To nie jest tak że ktoś posłuchał pierwszy z brzegu, budżetowy CD na pcm58, tda1541 czy też Meridiana (mocno średni level) i robi porównanie z delta sigma. Trzeba posłuchać takich konstrukcja jak DAC Audio Note od modelu “3” wzwyż, Accuphase na pcm1702 czy też dac Sony DAS r1. To są referencyjne konstrukcje R2R. Delta sigma to przy takich konstrukcjach nie ma startu. 1 Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 3 godziny temu, elektron6 napisał: Panowie co tu dyskutować o R2R bez znajomości top klasyki tej technologi. To nie jest tak że ktoś posłuchał pierwszy z brzegu, budżetowy CD na pcm58, tda1541 czy też Meridiana (mocno średni level) i robi porównanie z delta sigma. Trzeba posłuchać takich konstrukcja jak DAC Audio Note od modelu “3” wzwyż, Accuphase na pcm1702 czy też dac Sony DAS r1. To są referencyjne konstrukcje R2R. Delta sigma to przy takich konstrukcjach nie ma startu. Tyle w temacie. Ale i budżetówka R2R ma coś, czego ΔΣ nigdy mieć nie będzie: KONSTRUKCJĘ. Sposób przetwarzania D/A eliminujący powstawanie zakłóceń w domenie czasu. Nie będę rozwijał tematu, może tylko parę słów: R2R pracuje na wartościach rzeczywistych, pobranych z drabinki rezystorowej, ΔΣ pracuje na wartościach wyliczonych z algorytmu, czyli nie prawdziwych, tylko takich, o których myśli, że są prawdziwe. Po drugie: agresywne przetwarzanie pierwotnego sygnału - oversampling i filrowanie cyfrowe zabija muzykę. Oryginalny plik to plik o źródłowej rozdzielczości bitowej i częstotliwości próbkowania. Stąd dźwięk z R2R (najlepiej bez oversamplingu i filtrów cyfrrowych - dlatego PCM 1702 odpada, choć jest to R2R) odbieramy instynktownie jako prawdziwy i naturalny a ten z delta-sigma jako sztuczny. Delta-sigma może grać przyjemnie, nie przeczę. Przecież dzisiejsze ESS wręcz ociekają słodyczą i syropem w porównaniu do pierwszych modeli tej firmy, dających dźwięk suchy, techniczny, nieprzyjemny i bezduszny. Słuchałem nowych chipów ESS (oczywiście w chińskim opakowaniu ) i to jest zupełnie inny dźwięk - 100x przyjemniejszy. Ale... wciąż sztuczny. Natychmiast zdajesz sobie sprawę, że ten dźwięk STWORZONO. Że powstał on w wyniku pracy najwyższej klasy fachowców. To są właśnie zakłócenia w domenie czasu. Ludzki mózg jest na nie piekielnie wrażliwy. Oczywiście nie każdy mózg. Przez analogię z projektorami: są tacy, którzy nie tolerują DLP bo obraz w tej technologii powoduje im efekt tęczy i odbiór nie jest komfortowy. Ja żadnego efektu tęczy nie widzę i spokojnie korzystam z DLP. Dlatego doskonale rozumiem, że ktoś z delta-sigma może być zadowolony i w ogóle nie wie, o czym mówię. Przysięgli fani R2R natychmiast jednak pojmują takie określenia jak prawdziwość, obecność i oczywistość dźwięku. A co do porównania: stare chipy R2R vs. współczesna dyskretna drabinka rezystorowa z korekcją na chipach FPGA. Teraz nie będę się wypowiadać na ten temat ale mam już swoje zdanie. Wrócę do tego w nadchodzącym teście Audio-gd R1 NOS (jedynym po polsku) gdyż istotną jego częścią będzie porównanie z Havaną na 2xPCM56P (w moim przypadku K-grade Japan). Odpisz, cytując
majkel74 Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 12 godzin temu, pairtick napisał: Z tym wyrzucaniem śmieci, to też jest śmieszna sprawa. Bo w czasach PRL, były to kilkulitrowe wiaderka pod zlewem i z gazetą na dole. Codziennie trzeba było opróżniać. Nie to co teraz, worki 50/60 litrów i luz. Hehe, przypomniałeś mi tę gazetę, hit, faktycznie eksponat który powinien być obowiązkowo w każdym muzeum PRL. 1 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu (edytowany) 1 godzinę temu, il Dottore napisał: Delta-sigma może grać przyjemnie, nie przeczę. Przecież dzisiejsze ESS wręcz ociekają słodyczą i syropem w porównaniu do pierwszych modeli tej firmy, dających dźwięk suchy, techniczny, nieprzyjemny i bezduszny. Słuchałem nowych chipów ESS (oczywiście w chińskim opakowaniu ) i to jest zupełnie inny dźwięk - 100x przyjemniejszy. Też to zauważyłem. Wspomniany już przeze mnie Gustard X26 Pro na ESS absolutnie nie był suchy, czy ostry. Grał wyraźniejszym konturem niż np. A18 czy A22 na AKM i miał bardziej efektowny bas z przyjemnym podbiciem, ale to tyle. Nie słyszałem stereotypowych wad Sabre. A w porównaniu z R26 był wręcz słodszy, szczególnie na górnej średnicy. Edytowano 9 godzin temu przez Rafał S 1 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu (edytowany) 13 godzin temu, il Dottore napisał: DAC: Aqua, Rockna, Terminator Plus, Holo May Rocknę słyszałem tylko w hi-endowym systemie z Premium Sound, więc się nie wypowiem. Testowałem inną konstrukcję tego samego projektanta (Audiobyte z oddzielnym modułem baterii) - robiła wrażenie precyzją, ale nie było to R2R i ogólnie nie mój dźwięk. Aqua? Mam La Scalę Mk II (nie optologic tylko poprzednią wersję). Półtora roku temu, pod wpływem kaprysu zafundowałem sobie 6-letnia sztukę w miejsce Gustarda R26. Przed zakupem porównałem je w swoim domowym systemie (R26 w trybie NOS). Może w bardziej zaawansowanym torze i przy lepszej akustyce usłyszałbym większe różnice, a tak - nie było przepaści. Podobna sygnatura brzmieniowa (a ja naprawdę słyszę daki!). La Scala miała trochę żywszą i barwniejszą górę i górną średnicę, do tego szczuplejszy, ale bardziej zwarty bas. Tak to słyszałem z dość przezroczystym wzmacniaczem i kolumnami. Była to chyba jedyna sytuacja, gdy żona odradzała mi zakup - jej zdaniem różnica w dźwięku nie była warta wydawania pieniędzy. Ale i tak się skusiłem. bo zależało mi na lampkach w torze, a nie chciałem wymieniać wzmacniacza. No i to taka ładna zabawka. Teraz mam cieplejszy piec z lampowym pre, który silniej narzuca swój charakter, więc niewykluczone, że różnice między tymi dwoma R2R jeszcze bardziej by się zatarły (ale już tego nie sprawdzę). W każdym razie, pod względem czystej jakości La Scalę stawiam nieco wyżej, ale gdyby porównywać wskaźniki jakość / cena, to wygrałby R26. Dodam, że jego nowy nabywca był zadowolony. Edytowano 8 godzin temu przez Rafał S 1 Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 2 godziny temu, Rafał S napisał: A w porównaniu z R26 był wręcz słodszy, szczególnie na górnej średnicy Dokładnie - mam to samo w moich donglach. Tylko że to niższe serie ESS czy drabinki R2R niż w urządzeniach stacjonarnych. HiBy FB4 jest słodziutki i superprzyjemny a R2R Cayina RU-6 gra w porównaniu do delikatnego ESS wręcz szorstko i brutalnie. Odpisz, cytując
Recommended Posts