Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
4 godziny temu, KrólKiczu napisał:

do czego ma służyć sub?

Bardzo dobre pytanie ? Nie wiem :) To jest , kinowy to ja nie jestem. Ten Mivoc co to go mam styknie z nawiązką. raczej tak sobie pomyślałem , że sprawdzę u siebie jak by to było z subem w stereo. Jak na razie nie spotkałem na odsłuchach jeszcze konfiguracji z subem / stereo/ , która by mi pasowała. Jakoś zawsze ten sub mi przeszkadzał. Albo go nie było w ogóle słychać / więc po co ? / , albo reprodukował bas dominujący nad resztą pasma. Pomyślałem sobie sprawdzę. Mój sub się do muzyki nie nadaje , kiedyś robiłem już taki eksperyment.

38 minut temu, sebik_85 napisał:

Opisuję swoje wrażenia swoimi słowami, tak że proszę się nie śmiać :) 

Każda rada płynąca z własnego doświadczenia jest cenna. Dziękuję.

32 minuty temu, Chyba Miro 84 napisał:

Sub z możliwością korekcjimoze być właśnie remedium na problemy akustyczne pokoju

Tych korekcji u siebie to mam .....o , potąd :) RME ma , Eversolo ma , DDRC 22D ma , RX-A 3030 ma , Luxman ma loudness ,ba nawet monobloki WBA mają taki dynks co to zmienia dźwięk :) Ja chyba jednak wolę gałki.

9 godzin temu, Q21 napisał:

Warto sprawdzić też na pewno Velodyne DB-15

Wiecie co ? Jestem lokalnym patriotą. Skłaniam się na razie ku Waszej propozycji. Mam blisko do Pabianic , zresztą drogę do Salonu znam na pamięć , już parę razy byłem :) A w dodatku uwielbiam pizzę u Jędrzeja / Zielona Górka / :) 

14 godzin temu, S!N! napisał:

Dlatego wypróbuj rela , Top Ci go nie poleci bo go nie mają , a jaki masz metraż?

O metrażu pisałem , 23m2. Co do REL-a to od wczoraj czytam posty na forach naszych i zagramacnicznych o walce ludzisków z przydźwiękiem jaki generuje ten sub. Jakoś mnie to , delikatnie mówiąc nie zachęca do kupna.

Napisano
8 minut temu, tomek4446 napisał:

Tych korekcji u siebie to mam .....o , potąd :) RME ma , Eversolo ma , DDRC 22D ma , RX-A 3030 ma , Luxman ma loudness ,ba nawet monobloki WBA mają taki dynks co to zmienia dźwięk :) Ja chyba jednak wolę gałki.

Bardzo proszę, jesli wolisz gałki. Jednak gałka to sztywny zakres "pracy"

Napisano
14 minut temu, tomek4446 napisał:

O metrażu pisałem , 23m2. Co do REL-a to od wczoraj czytam posty na forach naszych i zagramacnicznych o walce ludzisków z przydźwiękiem jaki generuje ten sub. Jakoś mnie to , delikatnie mówiąc nie zachęca do kupna.

A z tego co pamiętam to juz kiedyś walczyłeś z tego typu problemami i to bez suba. Pamiętasz? Bo ja tak ;)

2 minuty temu, tomek4446 napisał:

Jak znam życie to i tak zostanie do kina. Kurde nie mam jakoś zaufania do apek , sterowania nimi i precyzji jakie to sterowanie zapewnia.

A "rel" plus "Twoj" dsp? Masz gałki bez apek i możliwości dowolnego ustawienia. Oczywiście dsp sprzężone tylko z subem. Ja na Twoim miejscu bym się "pobawił".

Napisano (edytowany)

Tomek @tomek4446, jeżeli byłeś u kolegi @Pitt39 i nie usłyszałeś suba ... to dobrze 😁. Wg mnie cała sztuka z ustawieniem suba, to ustawić go tak, żeby postronna osoba miała problem z określeniem kiedy on gra a kiedy nie. Sam długo męczyłem się ze zgraniem swojego suba z monitorami i dopiero po dość długim czasie i przy użyciu REWa, udało mi się uzyskać zadowalające mnie rezultaty. No i patrząc na Twoje rozterki ja osobiście Ci tego suba odradzam 😁.

Może zamiast niego jakiś fajny, oldschoolowy pasek 😉

Edytowano przez KrólKiczu
Napisano
6 minut temu, Chyba Miro 84 napisał:

A z tego co pamiętam to juz kiedyś walczyłeś z tego typu problemami i to bez suba. Pamiętasz? Bo ja tak

Jasne że pamiętam. Jestem specem od przydźwięku :) I jak czytałem wczoraj kombinację ludzi z REL-em to uwierz mi , przypomniała mi się moja walka. To samo , odłączany uziom , dodatkowe kable do masy ... 

1 minutę temu, KrólKiczu napisał:

jeżeli byłeś u kolegi @Pitt39 i nie usłyszałeś suba

Tak , byłem i ...z tego co pamiętam to tego suba wyłączyliśmy w końcu. To samo u kolegów @lpomis i @MariuszZ. Może mam alergię na bas , nie wiem ? :) 

P.S.

Co to kurna jest " psek " ? :) 

Napisano (edytowany)

Wystarczy wpiąć sie z subem w inne gniazdko w pokoju i problem znika.

BTW "rozwala" technicznie mnie gdy ktoś "ciągnie" specjalną linię z "rozdzielki" bezpiecznikowej i montuje tylko jedno gniazdo pod które wpina listwę i do niej cały system audio🤦

Edytowano przez Chyba Miro 84
Pisownia
Napisano
3 minuty temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Nie posiadamy ale warto sprawdzić, porównać.

Święta prawda. Co do Waszej propozycji B&W , to zapewne zacny subwoofer , ale jakoś nie po drodze mi z tą z marką. I nie chodzi o jakość , to bardziej psychika :) 

1 minutę temu, KrólKiczu napisał:

Pasek

A , pasek ? :) Seba za ten mój pasek , to mógłbym wypełnić subami cały salon po sufit :) Na drugi mnie nie stać :) 

Napisano (edytowany)

@Q21 Panowie , przyjrzałem się temu ustrojstwu i wiecie co za nim przemawia ? Gniazda RCA. Poważnie . Uwielbiam , normalne , zakręcane porządne gniazda. Nie jakieś wpuszczane , trzymające się na cienkiej blaszce wlutowanej w płytkę. Duuuży plus.

velodyne.jpg

Edytowano przez tomek4446
Napisano
13 minut temu, Sundin997 napisał:

A tak w ogóle patrioto,to podkradłeś autorowi temat.

Dwie rzeczy. Po pierwsze nie jestem za tworzeniem na Forum kolejnych wątków na ten sam temat. A po drugie , autora wątku,  w jego wątku widziano ostatnio półtora m-ca temu :) 

26 minut temu, Sundin997 napisał:

To może spróbuj zrobić sam subika.

Za cienki jestem. Robiłem już kable , listwy zasilające , przetwornice z 230V na 100 V i 110 V, ale suba nie tknę :) 

Napisano (edytowany)
29 minut temu, tomek4446 napisał:

Duuuży plus.

To ten subik w PROMOCJI ? 

Ps. Ubiegam się o pracę w Q21 ;) 

A już poważnie to masz Pan słusznego, od razu człowiek czuje jakieś takie zaufanie do sprzętu. 

Edytowano przez kaczadupa
Napisano
1 godzinę temu, tomek4446 napisał:

Panowie , przyjrzałem się temu ustrojstwu i wiecie co za nim przemawia ? Gniazda RCA. Poważnie . Uwielbiam , normalne , zakręcane porządne gniazda

Nooo faktycznie. Wygladają prze-audiofilsko. 

Za to te sprężynowe obok, może i spełniają funkcję, ale w zestawieniu z rca... mogliby juz trochę lepsze wstawić.

Wiem, wiem... czepiam się

Napisano
7 godzin temu, Chyba Miro 84 napisał:

Za to te sprężynowe obok, może i spełniają funkcję, ale w zestawieniu z rca

Jasne , że się czepiasz :) Jestem nawykły do nietuzinkowych rozwiązań terminali. Ten system jest wygodny i bezproblemowy , miałem takowy w Sony V 5 , Luxmanach B2 . W Luxmanie L-580 mam jeszcze dziwniejszy i żyję :) 

IMG_1510.JPG

IMG_4375.JPG

IMG_4412.JPG