MariuszZ Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Hej, Nie bardzo wiem co widzę, ale podejrzewam, że z lewej rolka w czasie to 25Hz, a ta środkowa 75Hz czyli 3 cia harmoniczna i jeszcze 5 ta się tam z prawej snuje? Przy jakim dB SPL to robiłeś? Odpisz, cytując
lpomis Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) Zgadza się. Pojawia się i piąta. SPL coś w okolicy 75dB. A taki pomiar najlepiej zrobić przy samym subie czy w miejscu odsłuchu? Czy nie ma to zbytnio znaczenia? Teraz jak tak patrzę, to wynik zależy mocno od ustawień w tej aplikacji, tego jaką czułość ustawię w opcjach. Mogą zrobić tak, że widoczne będzie tylko 25Hz i koniec. Inna apka (Audio Spectrum Analyzer) pokazuje 25Hz i trzecią harmoniczną. Na iOS nie ma prawilnego Spectroid, który dostępny jest na Androidzie. Szkoda. W wolnej chwili poszukam jakiegoś softu na Windowsa ze spektrogramem w czasie rzeczywistym i porównam wyniki. Tutaj pomiar SVS zrobiony przez serwis Audioholics: Edytowano 3 godziny temu przez lpomis Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) @MariuszZ, @lpomis A u mnie tak , przy 30Hz i 50 Hz. A zrobicie coś dla mnie ? Ustawcie odcięcie na subie na np. 50-60 Hz i dajcie sygnał 100-120 Hz. Odpalcie Spectroid i zobaczcie czy te pasma wam się nie pojawią. Edytowano 2 godziny temu przez tomek4446 1 Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 1 godzinę temu, lpomis napisał: Tutaj pomiar SVS zrobiony przez serwis Audioholics: Zgadzałoby się z tym co pokazałeś w pewnym przybliżeniu. Łatwiej byloby oceniać spektogram niż rolkę jednak. 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: A zrobicie coś dla mnie ? Jasne. Jutro 😁 Patrzę na 30Hz i widzę spore harmoniczne 60 i 90Hz. U Wojtka jest ich chyba mniej. 50 Hz wyglada dużo lepiej. To sygnał z samego suba czy plus lampowiec i kolumny? Warto sprawdzić samego suba i osobny pomiar razem z kolumnami czyli realnie wszystko. Jutro u siebie sprawdzę. Pozdrawiam. 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts