Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Zgadza się. Pojawia się i piąta. SPL coś w okolicy 75dB. A taki pomiar najlepiej zrobić przy samym subie czy w miejscu odsłuchu? Czy nie ma to zbytnio znaczenia?

Teraz jak tak patrzę, to wynik zależy mocno od ustawień w tej aplikacji, tego jaką czułość ustawię w opcjach. Mogą zrobić tak, że widoczne będzie tylko 25Hz i koniec. Inna apka (Audio Spectrum Analyzer) pokazuje 25Hz i trzecią harmoniczną. Na iOS nie ma prawilnego Spectroid, który dostępny jest na Androidzie. Szkoda. W wolnej chwili poszukam jakiegoś softu na Windowsa ze spektrogramem w czasie rzeczywistym i porównam wyniki.

Tutaj pomiar SVS zrobiony przez serwis Audioholics:

image.jpg.ce42890dac172198bbfc59fde8b75b2c.jpg

Edytowano przez lpomis
Napisano
1 godzinę temu, lpomis napisał:

Tutaj pomiar SVS zrobiony przez serwis Audioholics:

Zgadzałoby się z tym co pokazałeś w pewnym przybliżeniu. Łatwiej byloby oceniać spektogram niż rolkę jednak.

1 godzinę temu, tomek4446 napisał:

A zrobicie coś dla mnie ?

Jasne. Jutro 😁

Patrzę na 30Hz i widzę spore harmoniczne 60 i 90Hz. U Wojtka jest ich chyba mniej.

50 Hz wyglada dużo lepiej.

To sygnał z samego suba czy plus lampowiec i kolumny?

Warto sprawdzić samego suba i osobny pomiar razem z kolumnami czyli realnie wszystko.

Jutro u siebie sprawdzę. 

Pozdrawiam. 

Napisano (edytowany)
3 godziny temu, tomek4446 napisał:

Odpalcie Spectroid

1:30 w nocy, a ja mierzę piątą harmoniczną :)
Tomek, chciałbym pomóc, ale nie mam nic na Androidzie w domu. Apki ze spektrometrem na iOS są albo mocno wybrakowane, albo niefunkcjonalne - np. z bardzo niedokładną skalą. Przerobiłem dziś chyba wszystkie z AppStore. Te fajne kosztują. I to niemało.

@MariuszZ dzięki za zwrócenie uwagi na temat harmonicznych. Zauważyłem, że SVS jest fabrycznie wyżyłowany jeśli chodzi o te naprawdę najniższe częstotliwości. Dodatkowe podbicie na filtrach, nawet w niewielkim stopniu, zakresu poniżej 35Hz mija się z celem i powoduje właśnie wzrost drugiej harmonicznej w okolicy 25Hz (a widać, że tam się dużo dzieje z wykresu od Audioholics). REW też mi to wychwytuje w zakładce Distortion. Muszę zrobić małe przearanżowanie w filtrach. Mam wątpliwości czy słyszę te zniekształcenia usznie (raczej nie), ale zostawię ten rejon w spokoju.

IMG_4610.jpg.cd978bfb846e571b03681aa0f6a7a62f.jpg

Edytowano przez lpomis
Napisano
7 godzin temu, lpomis napisał:

Tomek, chciałbym pomóc, ale nie mam nic na Androidzie w domu.

Mogę podesłać Ci Samsunga. I aby była jasność , robię to dla siebie , bo nic nie kumam z Twoich tabelek :)

9 godzin temu, MariuszZ napisał:

o sygnał z samego suba czy plus lampowiec i kolumny?

Tak to sygnał z suba bez kolumn z tranzystora. Dzisiaj dalszy ciąg pomiarów. Pisałem o podaniu wyższej częstotliwości niż odcięcie w subie , bo wczoraj bardzo się zdziwiłem gdy sub był " skręcony " na ok. 60 Hz , generator podawał 100 Hz następnie 120 Hz i te częstotliwości były widoczne w Spectroidzie. To jak to jest z tym odcięciem ?

Napisano (edytowany)

Cięcie nigdy nie jest od noża. To tylko miejsce w którym charakterystyka zaczyna mniej lub bardziej opadać. W moim Bowersie można sobie kąt tego opadania ustawić.

Edytowano przez Kraft
Napisano
2 minuty temu, Kraft napisał:

To tylko miejsce w którym charakterystyka zaczyna mniej lub bardziej opadać.

Jednym słowem mamy do czynienia z nakładaniem się całego zakresu pracy suba z kolumnami. W mniejszym lub większym zakresie.

Napisano (edytowany)

Oczywiście. Inaczej nie dałoby się zszyć ich zakresów przenoszenia. Miałbyś albo dziurę w jakimś miejscu, albo podbicie razy dwa. Trzeba to tak poustawiać, żeby suma wyszła 1. (sub w jakimś miejscu 0,4, a kolumny już w tym miejscu 0,6).

Edytowano przez Kraft
Napisano
1 minutę temu, Kraft napisał:

Inaczej nie dałoby się zszyć ich zakresów przenoszenia. Miałbyś albo dziurę w jakimś miejscu, albo podbicie razy dwa.

No widzisz , a ja głupi myślałem , że sub posłuży mi do " wzbogacenia" pasma 20-50 Hz , bo dalej to monitory radzą sobie całkiem dobrze same.

Napisano

Tomek, na jednym moim  zestawie w konkretnym miejscu zastosowano filtr górnoprzepustowy. Tutaj wycinek, gdzie widać jak opada spl kolumny. Czego nie widać, to cięcie na 80Hz. Powyżej 80Hz robotę przejmuje woofer z kolumn. Poniżej driver w obudowie zamkniętej/subwoofer. 
I największa wartość to takie zszycie, by jak napisał Jarek, wyszło 1. 
To ładnie wygląda na papierze, ale i nausznie. Nie wiem jak bardzo bym chciał, nie usłyszę tego „połączenia”, ponieważ jest jakby organicznie i poprawnie wykonane. I Tobie się uda.

b342bd41-3da4-4be0-ab87-c50a27cc4ec1.jpeg

Napisano
33 minuty temu, tomek4446 napisał:

znalazłem na Tidalu playlistę z muzyką elektroniczną. Na 6 przesłuchanych utworów z subem tylko dwa były na siłę do przyjęcia.

Osobiście uważam, że współczesna muzyka elektroniczna jest w większości nie do przyjęcia pod względem muzycznym - z subem czy bez. ;) 

Napisano (edytowany)

A mnie umysł/myśli przeszkadzają i używam sporadycznie, kiedy potrzeba.

„Czucie” i świadomość są zawsze takie same. Tylko tu i teraz. Dobrze, że istnieje TIDAL i inne tego typu. Sekunda i jestem tylko tam.

Edytowano przez AudioTube
Napisano
2 godziny temu, tomek4446 napisał:

To jak to jest z tym odcięciem ?

Tak jak widzisz czyli słabo. Rolowanie pasma może jest 12dB na oktawę. Żeby było ostre cięcie to trzeba zwrotnicę zewnętrzną ze stromym filtrowaniem. 

Trochę pomierzyłem i wychodzi podobnie. Zamieszczę pomiary ASAP 😉