MariuszZ Napisano Czwartek o 19:16 Napisano Czwartek o 19:16 Hej, Nie bardzo wiem co widzę, ale podejrzewam, że z lewej rolka w czasie to 25Hz, a ta środkowa 75Hz czyli 3 cia harmoniczna i jeszcze 5 ta się tam z prawej snuje? Przy jakim dB SPL to robiłeś? Odpisz, cytując
lpomis Napisano Czwartek o 20:21 Napisano Czwartek o 20:21 (edytowany) Zgadza się. Pojawia się i piąta. SPL coś w okolicy 75dB. A taki pomiar najlepiej zrobić przy samym subie czy w miejscu odsłuchu? Czy nie ma to zbytnio znaczenia? Teraz jak tak patrzę, to wynik zależy mocno od ustawień w tej aplikacji, tego jaką czułość ustawię w opcjach. Mogą zrobić tak, że widoczne będzie tylko 25Hz i koniec. Inna apka (Audio Spectrum Analyzer) pokazuje 25Hz i trzecią harmoniczną. Na iOS nie ma prawilnego Spectroid, który dostępny jest na Androidzie. Szkoda. W wolnej chwili poszukam jakiegoś softu na Windowsa ze spektrogramem w czasie rzeczywistym i porównam wyniki. Tutaj pomiar SVS zrobiony przez serwis Audioholics: Edytowano Czwartek o 20:22 przez lpomis Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano Czwartek o 20:46 Napisano Czwartek o 20:46 (edytowany) @MariuszZ, @lpomis A u mnie tak , przy 30Hz i 50 Hz. A zrobicie coś dla mnie ? Ustawcie odcięcie na subie na np. 50-60 Hz i dajcie sygnał 100-120 Hz. Odpalcie Spectroid i zobaczcie czy te pasma wam się nie pojawią. Edytowano Czwartek o 20:47 przez tomek4446 1 Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano Czwartek o 22:01 Napisano Czwartek o 22:01 1 godzinę temu, lpomis napisał: Tutaj pomiar SVS zrobiony przez serwis Audioholics: Zgadzałoby się z tym co pokazałeś w pewnym przybliżeniu. Łatwiej byloby oceniać spektogram niż rolkę jednak. 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: A zrobicie coś dla mnie ? Jasne. Jutro 😁 Patrzę na 30Hz i widzę spore harmoniczne 60 i 90Hz. U Wojtka jest ich chyba mniej. 50 Hz wyglada dużo lepiej. To sygnał z samego suba czy plus lampowiec i kolumny? Warto sprawdzić samego suba i osobny pomiar razem z kolumnami czyli realnie wszystko. Jutro u siebie sprawdzę. Pozdrawiam. 1 Odpisz, cytując
lpomis Napisano wczoraj o 00:37 Napisano wczoraj o 00:37 (edytowany) 3 godziny temu, tomek4446 napisał: Odpalcie Spectroid 1:30 w nocy, a ja mierzę piątą harmoniczną Tomek, chciałbym pomóc, ale nie mam nic na Androidzie w domu. Apki ze spektrometrem na iOS są albo mocno wybrakowane, albo niefunkcjonalne - np. z bardzo niedokładną skalą. Przerobiłem dziś chyba wszystkie z AppStore. Te fajne kosztują. I to niemało. @MariuszZ dzięki za zwrócenie uwagi na temat harmonicznych. Zauważyłem, że SVS jest fabrycznie wyżyłowany jeśli chodzi o te naprawdę najniższe częstotliwości. Dodatkowe podbicie na filtrach, nawet w niewielkim stopniu, zakresu poniżej 35Hz mija się z celem i powoduje właśnie wzrost drugiej harmonicznej w okolicy 25Hz (a widać, że tam się dużo dzieje z wykresu od Audioholics). REW też mi to wychwytuje w zakładce Distortion. Muszę zrobić małe przearanżowanie w filtrach. Mam wątpliwości czy słyszę te zniekształcenia usznie (raczej nie), ale zostawię ten rejon w spokoju. Edytowano wczoraj o 00:45 przez lpomis 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu 7 godzin temu, lpomis napisał: Tomek, chciałbym pomóc, ale nie mam nic na Androidzie w domu. Mogę podesłać Ci Samsunga. I aby była jasność , robię to dla siebie , bo nic nie kumam z Twoich tabelek 9 godzin temu, MariuszZ napisał: o sygnał z samego suba czy plus lampowiec i kolumny? Tak to sygnał z suba bez kolumn z tranzystora. Dzisiaj dalszy ciąg pomiarów. Pisałem o podaniu wyższej częstotliwości niż odcięcie w subie , bo wczoraj bardzo się zdziwiłem gdy sub był " skręcony " na ok. 60 Hz , generator podawał 100 Hz następnie 120 Hz i te częstotliwości były widoczne w Spectroidzie. To jak to jest z tym odcięciem ? 1 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu (edytowany) Cięcie nigdy nie jest od noża. To tylko miejsce w którym charakterystyka zaczyna mniej lub bardziej opadać. W moim Bowersie można sobie kąt tego opadania ustawić. Edytowano 21 godzin temu przez Kraft 1 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu 2 minuty temu, Kraft napisał: To tylko miejsce w którym charakterystyka zaczyna mniej lub bardziej opadać. Jednym słowem mamy do czynienia z nakładaniem się całego zakresu pracy suba z kolumnami. W mniejszym lub większym zakresie. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu (edytowany) Oczywiście. Inaczej nie dałoby się zszyć ich zakresów przenoszenia. Miałbyś albo dziurę w jakimś miejscu, albo podbicie razy dwa. Trzeba to tak poustawiać, żeby suma wyszła 1. (sub w jakimś miejscu 0,4, a kolumny już w tym miejscu 0,6). Edytowano 21 godzin temu przez Kraft Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu 1 minutę temu, Kraft napisał: Inaczej nie dałoby się zszyć ich zakresów przenoszenia. Miałbyś albo dziurę w jakimś miejscu, albo podbicie razy dwa. No widzisz , a ja głupi myślałem , że sub posłuży mi do " wzbogacenia" pasma 20-50 Hz , bo dalej to monitory radzą sobie całkiem dobrze same. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu Wszystko jest jak trzeba Tomek. Teraz tylko to zestroić. Odpisz, cytując
AudioTube Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu Tomek, na jednym moim zestawie w konkretnym miejscu zastosowano filtr górnoprzepustowy. Tutaj wycinek, gdzie widać jak opada spl kolumny. Czego nie widać, to cięcie na 80Hz. Powyżej 80Hz robotę przejmuje woofer z kolumn. Poniżej driver w obudowie zamkniętej/subwoofer. I największa wartość to takie zszycie, by jak napisał Jarek, wyszło 1. To ładnie wygląda na papierze, ale i nausznie. Nie wiem jak bardzo bym chciał, nie usłyszę tego „połączenia”, ponieważ jest jakby organicznie i poprawnie wykonane. I Tobie się uda. 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu A , wczoraj znalazłem na Tidalu playlistę z muzyką elektroniczną. Na 6 przesłuchanych utworów z subem tylko dwa były na siłę do przyjęcia. Odpisz, cytując
AudioTube Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu No ja uwielbiam te ciepłe, sprężyste, fajnie gasnące brzmienie. A troszkę wyżej, rytmiczne z drivem, czasem do utraty tchu. Mojego. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu 33 minuty temu, tomek4446 napisał: znalazłem na Tidalu playlistę z muzyką elektroniczną. Na 6 przesłuchanych utworów z subem tylko dwa były na siłę do przyjęcia. Osobiście uważam, że współczesna muzyka elektroniczna jest w większości nie do przyjęcia pod względem muzycznym - z subem czy bez. 1 Odpisz, cytując
AudioTube Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu (edytowany) A mnie umysł/myśli przeszkadzają i używam sporadycznie, kiedy potrzeba. „Czucie” i świadomość są zawsze takie same. Tylko tu i teraz. Dobrze, że istnieje TIDAL i inne tego typu. Sekunda i jestem tylko tam. Edytowano 20 godzin temu przez AudioTube Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu 2 godziny temu, tomek4446 napisał: To jak to jest z tym odcięciem ? Tak jak widzisz czyli słabo. Rolowanie pasma może jest 12dB na oktawę. Żeby było ostre cięcie to trzeba zwrotnicę zewnętrzną ze stromym filtrowaniem. Trochę pomierzyłem i wychodzi podobnie. Zamieszczę pomiary ASAP 😉 Odpisz, cytując
rajdek Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu (edytowany) @tomek4446 sprawdź https://tidal.com/browse/album/356690051?u https://tidal.com/browse/album/6695343?u https://tidal.com/browse/album/90671211?u https://tidal.com/browse/album/156976677?u https://tidal.com/browse/album/68396346?u https://tidal.com/browse/album/26214139?u https://tidal.com/browse/album/300126568?u https://tidal.com/browse/album/48163497?u https://tidal.com/browse/album/21582606?u https://tidal.com/browse/album/435937047?u https://tidal.com/browse/album/65700893?u https://tidal.com/browse/album/3326638?u Edytowano 19 godzin temu przez rajdek 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu 51 minut temu, MariuszZ napisał: Trochę pomierzyłem i wychodzi podobnie. Mariusz , nie oczekuję wiele, ale jak odcinam na 35 Hz , a " słyszę " 120 Hz to coś jest nie tak. To oczywiście moje zdanie Odpisz, cytując
Kraft Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu A co Ty masz do 120 Hz, że nie chcesz ich słyszeć? Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu 19 minut temu, tomek4446 napisał: Mariusz , nie oczekuję wiele, ale jak odcinam na 35 Hz , a " słyszę " 120 Hz to coś jest nie tak. To oczywiście moje zdanie A jak wstawisz w narożnik suba to w efekcie finalnym bedxiesz musiał go nieco ściszyć bo wyeksponuje bardziej niższe czestotliwości, a zmniejszajac poziom ogólny, zmniejszysz również te niechciane 120hz do poziomu tła akustycznego... proste? No proste... Ps: @tomek4446 a przypomnij sobie teraz tych wszystkich, ktorzy piszą że można bez problemu ustawiać odcięcie na subie w okolicach 80hz lub o zgrozo wyżej 🙂. Na nic zdały się propozycje by zaczynać od najniższego możliwego ustawienia w hz. Ech... czasami to "ręce opadają" No ale co zrobić jak naczytają się że tak się powinno ustawić subwoofer. Cxyt. Urządzenie z taką powierzchnią, wagą membrany i własnym napędzie, który to najlepiej "czuje się" w najniższych mozliwych rejonach pasma. Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu 51 minut temu, tomek4446 napisał: Mariusz , nie oczekuję wiele, ale jak odcinam na 35 Hz , a " słyszę " 120 Hz to coś jest nie tak. To nie apteka. Ustaw tak by dobrze było na ucho i nie patrz na spektogramy Poniżej gif z sygnałem testowym 100 Hz dla ustawień filtra FPF pozycje 30Hz (max), ok. 80Hz (godz.12) i 120Hz (min) dla mojego REla 5ti. Spostrzeżenia: Filtr od 30 do 120 czyli 2 oktawy. Dla 120 poziom dB SPL ok 80, dla 30 ok. 57, różnica to ok. 23 dB SPL. Jak podzielimy na 2 to mamy rolowanie filtra ok.12dB/oct. To nie powód do zmartwień jeżeli nie zamierzasz odcinać kolumn zewnętrzną zwrotnicą o większym nachyleniu filtra bo wtedy może być komplikacja o czym Jarek obrazowo napisał. Dodatkowe spostrzeżenia. Zwróć uwagę na tabelę. Potwierdza to o czym wiemy ale nie zwracamy uwagi. Udział THD w sygnale jest znikomy, a szum N odgrywa kluczową rolę. Dla sygnału testowego 100Hz przy LPF 30Hz mamy THD = 1,5%, szum N = 38%. Przy LPF 120Hz mamy THD = 0.08% i szum N = 2 %. To dla Hegla i suba. Dla lampowego Sinusa udział THD jest wyższy, ale to pokażę za chwilę Pomiar był robiony Umikiem-1 w miejscu odsłuchu przy poziomie głośności ustawionym dla szumu białego do ok. 65dB SPL. Kolumny główne odłączone. Do kanału L Hegla podłączony tylko SW. Pozdrawiam. M Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu Kolejny pomiar z miejsca odsłuchu dla sygnałów testowych 20-40Hz. Sub REL T5i podłączony do Hegla i Heresy III. Wniosek - dla poziomu głośności ustawionej szumem do ok.65 dB SPL udział THD "total" w sygnale testowym od 0,4 do 2%. Pojedyńcze harmoniczne na znikomym poziomie poniżej 1% poza 5-tą harmoniczną, która nieznacznie przekracza 1%. Oczywiście ze wzrostem mocy na wyjściu udział THD będzie się zwiększał, ale nie słucham stereo jak filmów w kinie więc nie ma dla mnie znaczenia. jeszcze lampowy Sinus Audio SET o mocy 3W z podłączonym SW. Tym razem pojedyncze obrazki z tabelą do analizy THD, szumu i innych parametrów dla ciekawych jak wypada lampowiec. Widać zwiększony udział THD szczególnie 2-giej i trzeciej harmonicznej sygnałów testowych, ale dramatu nie ma Głośność nieznacznie zwiększyłem ale nie zapisałem. Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu Jeszcze obrazek jak u mnie sub uzupełnia pasmo Heresy III (czerwony) w zakresie niskich tonów. Ustawienie suba Gain godz12. LPF godz. 12. czyli ok. 80Hz. Pomiarów w pliku .mdat nie wklejam bo pasmo pomierzyłem nie "sweepem" tylko FSAF (szumem jest ciszej), a nie mam UMIKA-2, który jest niezbędny do tego pomiaru. Pasmo pomierzy dobrze, różnic z pomiarem "sweep" nie ma, ale wychodzą inne kwiatki jak zajrzymy w inne zakładki. Wcześniejsze wklejone pomiary nie dotyczą FSAF Pozdrawiam. M Odpisz, cytując
Recommended Posts