MariuszZ Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu Hej, Nie bardzo wiem co widzę, ale podejrzewam, że z lewej rolka w czasie to 25Hz, a ta środkowa 75Hz czyli 3 cia harmoniczna i jeszcze 5 ta się tam z prawej snuje? Przy jakim dB SPL to robiłeś? Odpisz, cytując
lpomis Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu (edytowany) Zgadza się. Pojawia się i piąta. SPL coś w okolicy 75dB. A taki pomiar najlepiej zrobić przy samym subie czy w miejscu odsłuchu? Czy nie ma to zbytnio znaczenia? Teraz jak tak patrzę, to wynik zależy mocno od ustawień w tej aplikacji, tego jaką czułość ustawię w opcjach. Mogą zrobić tak, że widoczne będzie tylko 25Hz i koniec. Inna apka (Audio Spectrum Analyzer) pokazuje 25Hz i trzecią harmoniczną. Na iOS nie ma prawilnego Spectroid, który dostępny jest na Androidzie. Szkoda. W wolnej chwili poszukam jakiegoś softu na Windowsa ze spektrogramem w czasie rzeczywistym i porównam wyniki. Tutaj pomiar SVS zrobiony przez serwis Audioholics: Edytowano 19 godzin temu przez lpomis Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu (edytowany) @MariuszZ, @lpomis A u mnie tak , przy 30Hz i 50 Hz. A zrobicie coś dla mnie ? Ustawcie odcięcie na subie na np. 50-60 Hz i dajcie sygnał 100-120 Hz. Odpalcie Spectroid i zobaczcie czy te pasma wam się nie pojawią. Edytowano 18 godzin temu przez tomek4446 1 Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu 1 godzinę temu, lpomis napisał: Tutaj pomiar SVS zrobiony przez serwis Audioholics: Zgadzałoby się z tym co pokazałeś w pewnym przybliżeniu. Łatwiej byloby oceniać spektogram niż rolkę jednak. 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: A zrobicie coś dla mnie ? Jasne. Jutro 😁 Patrzę na 30Hz i widzę spore harmoniczne 60 i 90Hz. U Wojtka jest ich chyba mniej. 50 Hz wyglada dużo lepiej. To sygnał z samego suba czy plus lampowiec i kolumny? Warto sprawdzić samego suba i osobny pomiar razem z kolumnami czyli realnie wszystko. Jutro u siebie sprawdzę. Pozdrawiam. 1 Odpisz, cytując
lpomis Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu (edytowany) 3 godziny temu, tomek4446 napisał: Odpalcie Spectroid 1:30 w nocy, a ja mierzę piątą harmoniczną Tomek, chciałbym pomóc, ale nie mam nic na Androidzie w domu. Apki ze spektrometrem na iOS są albo mocno wybrakowane, albo niefunkcjonalne - np. z bardzo niedokładną skalą. Przerobiłem dziś chyba wszystkie z AppStore. Te fajne kosztują. I to niemało. @MariuszZ dzięki za zwrócenie uwagi na temat harmonicznych. Zauważyłem, że SVS jest fabrycznie wyżyłowany jeśli chodzi o te naprawdę najniższe częstotliwości. Dodatkowe podbicie na filtrach, nawet w niewielkim stopniu, zakresu poniżej 35Hz mija się z celem i powoduje właśnie wzrost drugiej harmonicznej w okolicy 25Hz (a widać, że tam się dużo dzieje z wykresu od Audioholics). REW też mi to wychwytuje w zakładce Distortion. Muszę zrobić małe przearanżowanie w filtrach. Mam wątpliwości czy słyszę te zniekształcenia usznie (raczej nie), ale zostawię ten rejon w spokoju. Edytowano 14 godzin temu przez lpomis 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 7 godzin temu, lpomis napisał: Tomek, chciałbym pomóc, ale nie mam nic na Androidzie w domu. Mogę podesłać Ci Samsunga. I aby była jasność , robię to dla siebie , bo nic nie kumam z Twoich tabelek 9 godzin temu, MariuszZ napisał: o sygnał z samego suba czy plus lampowiec i kolumny? Tak to sygnał z suba bez kolumn z tranzystora. Dzisiaj dalszy ciąg pomiarów. Pisałem o podaniu wyższej częstotliwości niż odcięcie w subie , bo wczoraj bardzo się zdziwiłem gdy sub był " skręcony " na ok. 60 Hz , generator podawał 100 Hz następnie 120 Hz i te częstotliwości były widoczne w Spectroidzie. To jak to jest z tym odcięciem ? 1 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu (edytowany) Cięcie nigdy nie jest od noża. To tylko miejsce w którym charakterystyka zaczyna mniej lub bardziej opadać. W moim Bowersie można sobie kąt tego opadania ustawić. Edytowano 6 godzin temu przez Kraft 1 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 2 minuty temu, Kraft napisał: To tylko miejsce w którym charakterystyka zaczyna mniej lub bardziej opadać. Jednym słowem mamy do czynienia z nakładaniem się całego zakresu pracy suba z kolumnami. W mniejszym lub większym zakresie. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu (edytowany) Oczywiście. Inaczej nie dałoby się zszyć ich zakresów przenoszenia. Miałbyś albo dziurę w jakimś miejscu, albo podbicie razy dwa. Trzeba to tak poustawiać, żeby suma wyszła 1. (sub w jakimś miejscu 0,4, a kolumny już w tym miejscu 0,6). Edytowano 6 godzin temu przez Kraft Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 1 minutę temu, Kraft napisał: Inaczej nie dałoby się zszyć ich zakresów przenoszenia. Miałbyś albo dziurę w jakimś miejscu, albo podbicie razy dwa. No widzisz , a ja głupi myślałem , że sub posłuży mi do " wzbogacenia" pasma 20-50 Hz , bo dalej to monitory radzą sobie całkiem dobrze same. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Wszystko jest jak trzeba Tomek. Teraz tylko to zestroić. Odpisz, cytując
AudioTube Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Tomek, na jednym moim zestawie w konkretnym miejscu zastosowano filtr górnoprzepustowy. Tutaj wycinek, gdzie widać jak opada spl kolumny. Czego nie widać, to cięcie na 80Hz. Powyżej 80Hz robotę przejmuje woofer z kolumn. Poniżej driver w obudowie zamkniętej/subwoofer. I największa wartość to takie zszycie, by jak napisał Jarek, wyszło 1. To ładnie wygląda na papierze, ale i nausznie. Nie wiem jak bardzo bym chciał, nie usłyszę tego „połączenia”, ponieważ jest jakby organicznie i poprawnie wykonane. I Tobie się uda. 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu A , wczoraj znalazłem na Tidalu playlistę z muzyką elektroniczną. Na 6 przesłuchanych utworów z subem tylko dwa były na siłę do przyjęcia. Odpisz, cytując
AudioTube Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu No ja uwielbiam te ciepłe, sprężyste, fajnie gasnące brzmienie. A troszkę wyżej, rytmiczne z drivem, czasem do utraty tchu. Mojego. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 33 minuty temu, tomek4446 napisał: znalazłem na Tidalu playlistę z muzyką elektroniczną. Na 6 przesłuchanych utworów z subem tylko dwa były na siłę do przyjęcia. Osobiście uważam, że współczesna muzyka elektroniczna jest w większości nie do przyjęcia pod względem muzycznym - z subem czy bez. 1 Odpisz, cytując
AudioTube Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu (edytowany) A mnie umysł/myśli przeszkadzają i używam sporadycznie, kiedy potrzeba. „Czucie” i świadomość są zawsze takie same. Tylko tu i teraz. Dobrze, że istnieje TIDAL i inne tego typu. Sekunda i jestem tylko tam. Edytowano 5 godzin temu przez AudioTube Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 2 godziny temu, tomek4446 napisał: To jak to jest z tym odcięciem ? Tak jak widzisz czyli słabo. Rolowanie pasma może jest 12dB na oktawę. Żeby było ostre cięcie to trzeba zwrotnicę zewnętrzną ze stromym filtrowaniem. Trochę pomierzyłem i wychodzi podobnie. Zamieszczę pomiary ASAP 😉 Odpisz, cytując
rajdek Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowany) @tomek4446 sprawdź https://tidal.com/browse/album/356690051?u https://tidal.com/browse/album/6695343?u https://tidal.com/browse/album/90671211?u https://tidal.com/browse/album/156976677?u https://tidal.com/browse/album/68396346?u https://tidal.com/browse/album/26214139?u https://tidal.com/browse/album/300126568?u https://tidal.com/browse/album/48163497?u https://tidal.com/browse/album/21582606?u https://tidal.com/browse/album/435937047?u https://tidal.com/browse/album/65700893?u https://tidal.com/browse/album/3326638?u Edytowano 4 godziny temu przez rajdek 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 51 minut temu, MariuszZ napisał: Trochę pomierzyłem i wychodzi podobnie. Mariusz , nie oczekuję wiele, ale jak odcinam na 35 Hz , a " słyszę " 120 Hz to coś jest nie tak. To oczywiście moje zdanie Odpisz, cytując
Kraft Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu A co Ty masz do 120 Hz, że nie chcesz ich słyszeć? Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 19 minut temu, tomek4446 napisał: Mariusz , nie oczekuję wiele, ale jak odcinam na 35 Hz , a " słyszę " 120 Hz to coś jest nie tak. To oczywiście moje zdanie A jak wstawisz w narożnik suba to w efekcie finalnym bedxiesz musiał go nieco ściszyć bo wyeksponuje bardziej niższe czestotliwości, a zmniejszajac poziom ogólny, zmniejszysz również te niechciane 120hz do poziomu tła akustycznego... proste? No proste... Ps: @tomek4446 a przypomnij sobie teraz tych wszystkich, ktorzy piszą że można bez problemu ustawiać odcięcie na subie w okolicach 80hz lub o zgrozo wyżej 🙂. Na nic zdały się propozycje by zaczynać od najniższego możliwego ustawienia w hz. Ech... czasami to "ręce opadają" No ale co zrobić jak naczytają się że tak się powinno ustawić subwoofer. Cxyt. Urządzenie z taką powierzchnią, wagą membrany i własnym napędzie, który to najlepiej "czuje się" w najniższych mozliwych rejonach pasma. Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 51 minut temu, tomek4446 napisał: Mariusz , nie oczekuję wiele, ale jak odcinam na 35 Hz , a " słyszę " 120 Hz to coś jest nie tak. To nie apteka. Ustaw tak by dobrze było na ucho i nie patrz na spektogramy Poniżej gif z sygnałem testowym 100 Hz dla ustawień filtra FPF pozycje 30Hz (max), ok. 80Hz (godz.12) i 120Hz (min) dla mojego REla 5ti. Spostrzeżenia: Filtr od 30 do 120 czyli 2 oktawy. Dla 120 poziom dB SPL ok 80, dla 30 ok. 57, różnica to ok. 23 dB SPL. Jak podzielimy na 2 to mamy rolowanie filtra ok.12dB/oct. To nie powód do zmartwień jeżeli nie zamierzasz odcinać kolumn zewnętrzną zwrotnicą o większym nachyleniu filtra bo wtedy może być komplikacja o czym Jarek obrazowo napisał. Dodatkowe spostrzeżenia. Zwróć uwagę na tabelę. Potwierdza to o czym wiemy ale nie zwracamy uwagi. Udział THD w sygnale jest znikomy, a szum N odgrywa kluczową rolę. Dla sygnału testowego 100Hz przy LPF 30Hz mamy THD = 1,5%, szum N = 38%. Przy LPF 120Hz mamy THD = 0.08% i szum N = 2 %. To dla Hegla i suba. Dla lampowego Sinusa udział THD jest wyższy, ale to pokażę za chwilę Pomiar był robiony Umikiem-1 w miejscu odsłuchu przy poziomie głośności ustawionym dla szumu białego do ok. 65dB SPL. Kolumny główne odłączone. Do kanału L Hegla podłączony tylko SW. Pozdrawiam. M Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Kolejny pomiar z miejsca odsłuchu dla sygnałów testowych 20-40Hz. Sub REL T5i podłączony do Hegla i Heresy III. Wniosek - dla poziomu głośności ustawionej szumem do ok.65 dB SPL udział THD "total" w sygnale testowym od 0,4 do 2%. Pojedyńcze harmoniczne na znikomym poziomie poniżej 1% poza 5-tą harmoniczną, która nieznacznie przekracza 1%. Oczywiście ze wzrostem mocy na wyjściu udział THD będzie się zwiększał, ale nie słucham stereo jak filmów w kinie więc nie ma dla mnie znaczenia. jeszcze lampowy Sinus Audio SET o mocy 3W z podłączonym SW. Tym razem pojedyncze obrazki z tabelą do analizy THD, szumu i innych parametrów dla ciekawych jak wypada lampowiec. Widać zwiększony udział THD szczególnie 2-giej i trzeciej harmonicznej sygnałów testowych, ale dramatu nie ma Głośność nieznacznie zwiększyłem ale nie zapisałem. Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Jeszcze obrazek jak u mnie sub uzupełnia pasmo Heresy III (czerwony) w zakresie niskich tonów. Ustawienie suba Gain godz12. LPF godz. 12. czyli ok. 80Hz. Pomiarów w pliku .mdat nie wklejam bo pasmo pomierzyłem nie "sweepem" tylko FSAF (szumem jest ciszej), a nie mam UMIKA-2, który jest niezbędny do tego pomiaru. Pasmo pomierzy dobrze, różnic z pomiarem "sweep" nie ma, ale wychodzą inne kwiatki jak zajrzymy w inne zakładki. Wcześniejsze wklejone pomiary nie dotyczą FSAF Pozdrawiam. M Odpisz, cytując
Recommended Posts