Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Heheh kurde fajnie sie to czyta, lekkie przytyki ale takie z jajem hehe.

Mój fumfel z pracy jest DJ gra w klubach w Krakowie i w ciekawym klubiku w mojej wsi gdzie jest system nagłośnienia za 300 tyś, w domu ma jakieś KRK bez suba, słuchawki i jakoś tam sobie radzi :). Ale w sumie on nie słucha dla przyjemności to moze sub mu nie potrzebny.

A tak poza tym @S!N! wypraszam sobie prócz Kombi których jedną płytę polecam słucham masę elektro i tej starej i klubowej (akurat mam dojścia ;p) choc tu jest problem z jakością nowe sety sa głównie w średniej jakości, nie rób z nas dziadków 😛

Napisano

Panowie, zatem zarzucamy słuchanie klasyki, popu, rocka, jazzu.

Od teraz wszyscy kupujemy suby, i słuchamy jedynie słusznej muzy...

Tej mieszczącej się w zwięzłej definicji: Buc! Buc!! Buc!!!

Lub jak mawia znajomy właściciel warzywniaka: "jakby ktoś napierdalał młotkiem w pralkę". 😜

Napisano (edytowany)
7 minut temu, pairtick napisał:

O ile masz jakąkolwiek

Twoje posty akurat olewam.

@tomek4446 Co do kombi to żadna dyskryminacja, totalnie źle zrozumiałeś, inne gatunki mają o wiele więcej do zaoferowania w całej strukturze basu, tak ciężko to pojąć?

Jeśli chodzi o rela to również nie ogarnąłeś, dementuje totalnie wypowiedź , dowiedz się do czego jest T5 i jakie ma zadanie, nie podepniesz go pod Jaspery, bądź Diamondy one będzie za słaby.

@michaudio Żenua stary.

Edytowano przez S!N!
Napisano
12 minut temu, S!N! napisał:

A jeszcze na koniec podpytam, skąd bierzesz takie statystki, robiłeś jakiś reaserch, sondę ? zauważyłem, iż na forum to częsty zabieg jak użytkownicy wklejają sobie cyferki z tyłka to taka domena  zakompleksionego audiofila czy się mylę ? Jestem ciekawy czy za każdym razem zmyślasz.

Musisz żyć w innej czasoprzestrzeni, nie posiadam takiej konfiguracji, nie wiem skąd Ty sobie to ubzdurałeś. Jak Cię tak męczy to przejdź kilka stron wstecz i będziesz miał wraz z filmem.

Daj spokój nie ma sensu wchodzić w dalszą dyskusję z nimi,  przecież nawet nie testowali suba powyżej budżetówki, a co dopiero studyjnych premium, które są ultra precyzyjny i wyciągają z muzy wszystko. Na oko to tutaj można sobie placem w tyłku podrapać, jak widzisz dla nich muzyka kończy się na 40hz i kontrabas to wszytko może któryś w końcu kiedyś zrozumie do czego jest sub bo jak na razie to tylko czytam, że łata dziury, ale chyba w ścianie.

Wiesz, nie chcę wchodzić w filozofię co jest ponizej 40hz, bo są chociazby harmoniczne. To akurat pasmo dosć mocno usredniane przez nasz mozg. Pasmo srednich tonow jest lepiej analizowane. Bardziej mnie frapuje sposob polaczenia subwoofera z kolumnami, jego ustawienia, prawidlowej fazy, opóźnien czasowych, charakteru samego glosnika itd.

Dążę do tego, ze mozna sobie narobić naprawde duzo szkody subwooferem. Sam sie zastanawiam czy warto. 2x750 to 12kzł do tego jeszcze odpowiednie akcesoria do polaczenia z kolumnami... robi się drogo. Polecasz svs 1000pro?

Napisano
2 minuty temu, audiowit napisał:

Sam sie zastanawiam czy warto. 2x750 to 12kzł do tego jeszcze odpowiednie akcesoria do polaczenia z kolumnami... robi się drogo.

Piekło zamarzło.

Witek, gdybyś potrzebował do tego projektu nie tylko konstruktora/krawca/akustyka, ale i kto ogarnie cała resztę a Ty tylko w fotelu, daj znać na PW. 
Ty mi kiedyś pomogłeś, chciałbym się odwdzięczyć. 

Napisano (edytowany)
6 minut temu, audiowit napisał:

Dążę do tego, ze mozna sobie narobić naprawde duzo szkody subwooferem. Sam sie zastanawiam czy warto. 2x750 to 12kzł do tego jeszcze odpowiednie akcesoria do polaczenia z kolumnami... robi się drogo. Polecasz svs 1000pro?

@S!N! stad chciałem wątek o subach, monitorach studyjnych itd zeby na takie pytanie co Witek zadał znaleźć odpowiedź.  Może i ja jestem w błędzie ale obawiam sie ze wpiecie suba pod wyjscie głośnikowe i pokręcenie gałką to nie wszystko. :)

i ciekawe czy 750 jako podstawowy sub Neumanna z dsp jest wystarczający do twojej klasy sprzetu Witek bo czytajac co Sin pisze to różnie moze byc, a może jednek jeden lepszy nie dwa podstawowe? 

Edytowano przez Wing0
Napisano

@S!N! Jesteś kolejnym użytkownikiem forum, któremu wydaje się że to co wybrałeś dla siebie, uszczęśliwi wszystkich innych.

Cieszę się, że Twój wybór sprzętu spełnił Twoje oczekiwania.

Tyle, że co człowiek, to inne oczekiwania wobec brzmienia sprzętu.

Napisano
7 minut temu, audiowit napisał:

Bardziej mnie frapuje sposob polaczenia subwoofera z kolumnami, jego ustawienia, prawidlowej fazy, opóźnien czasowych, charakteru samego glosnika itd.

Witek , to o czym piszesz to będzie Twoje najmniejsze zmartwienie :) Wchodź w te suby , i tu nie chodzi o brzmienie , uzupełnianie , harmoniczne ..... Ten zakup to był strzał w dziesiątkę , obudził pasję od nowa , rozszerzył wiedzę o akustyce i ta adrenalina , endorfiny , bezcenne :) 

Napisano
7 minut temu, misiekx napisał:

kiedy byłem u Ciebie kiedyś na odsłuchu, miałeś podpiętego suba? 

Nic z tamtego nie zostało. 

Włącznie z mieszkaniem.

A suba nie da się nie zauważyć. Przez niego telewizor się nie mieści.

Napisano

Domyślam się (wiem 😉) że wszystko wymieniłeś i suba też. Czyli nie byłeś zadowolony. Teraz masz klamoty robione na zamówienie, konfiguracja, podłączenie również, wszystko przez konstruktora kolumn i suba - jesteś zadowolony i bardzo dobrze, chwali się... I napisałem to jak najbardziej szczerze. Pisaliśmy o tym trochę na priv, dzięki za namiary. Jest tylko jeden problem, nie każdego stać a nawet jak stać to nie wyda takiej kasy, 90% ludzi na tym forum nie ma całych systemów w tej kasie. To raczej już dla trochę zamożniejszych lub pozytywnie zakręconych. 😉

ps. nie mieszkasz już w  miasteczku niedaleko mnie? 

Napisano
19 minut temu, S!N! napisał:

Co do kombi to żadna dyskryminacja, totalnie źle zrozumiałeś, inne gatunki mają o wiele więcej do zaoferowania w całej strukturze basu, tak ciężko to pojąć?

Pomijając to " tak ciężko to pojąć " przyjmuje przeprosiny :) 

Wracając do moich pomiarów REW-em z subem z filtrami i z subem bez filtrów. Zacząłem się zastanawiać , czy są wiarygodne. Po prostu Dirac Live oprócz filtrów generuje własną krzywą domową. Krzywa ma spore podbicie 10,3 dB w najniższym zakresie. Pomiar bez filtrów nie obejmuje tej krzywej. Ma sens to co pisze ? Testuje właśnie wersję filtrów z ograniczeniem działania 20-300 Hz i .....no muszę jeszcze trochę posłuchać :) 

dl 29.11.25.jpg

DL +SUB 300 Hz.jpg

Napisano
9 minut temu, tomek4446 napisał:

Witek , to o czym piszesz to będzie Twoje najmniejsze zmartwienie :) Wchodź w te suby , i tu nie chodzi o brzmienie , uzupełnianie , harmoniczne ..... Ten zakup to był strzał w dziesiątkę , obudził pasję od nowa , rozszerzył wiedzę o akustyce i ta adrenalina , endorfiny , bezcenne :) 

Tomek, chyba juz za bardzo zblazowany jestem na takie uniesienia ;).

Co jeszcze mogę zrobić zeby poprawić brzmienie? Subwoofery super. Ale kuźwa to trudny temat. Nigdy nie slyszalem domowego systemu z prawidlowo zestrojonym subwooferem. Studyjne natomiast tak. Ale nie licząc zszycia, ktorego nie slychać czy to brzmienie bylo bardziej mi odpowiadajace? Nie.

Wing (Michał) wie o co mi chodzi. Dyskutowalem z nim o tym. Po prostu nie wierzę, ze to u Was dobrze gra. Ale sam zastanawiam sie czy nie podjać wyzwania. Nie potrzebuje rozciagniecia basu. Bardziej stawiam na dynamikę, klarowność. Napewno nie łaczylbym suba w Wasz sposob, nie chcę też gotowca jak w przypadku Neumann czy Genelec. Mam swoje rozwiazania. Ale czy mi sie chce znow przewalać te klamoty? 

Napisano
1 minutę temu, tomek4446 napisał:

no muszę jeszcze trochę posłuchać

Ciężki temat... kiedyś jak sie bawiłem DL i dyskutowałem z pewnymi kolegami odradzali cięcie tylko pewnego zakresu, lepiej pozwolić DL na korekcję całego pasma, nawet jak się robi korekcję parametrów ręczna lepiej cła całego zakresu dla danej krzywej. Aaa w ogole porypany temat heheeh niby takie proste z tymi subami, ale to sie tylko tak proste wydaje. ;) podłączenie,  cięcie, pytanie jak wycięcie dołu pasma z kolumn wpłynie na pozostała części pasma i odpowiedź obudowy głośnikow na taki zabieg?

Napisano

@misiekx daleko od Ciebie, na Friesland. ♥️ wybrało. 

4 lata temu pierwszy  zestaw monitorów, subwoofer plus wzmak do niego, standy, pomiary, korekcja dsp plus źródło, laptop wyszło 27 tys złotych. Kompletny system. Dzisiaj to ja nie wiem ile to kosztuje. Ale gdy byłem u dystrybutora Neumanna w Rotterdamie, to za podobnej klasy subwoofer grubo powyżej 12-15 tys. A gdzie reszta.

Temu można się przyjrzeć pod wieloma kątami, przez różne obiektywy. One zmieniają i wpływają na perspektywę. 
Nie ma jedynej najlepszej drogi. 
I to dobrze. 
Nie mielibyśmy takiego wieczoru😁

Napisano
35 minut temu, AudioTube napisał:

Piekło zamarzło.

Witek, gdybyś potrzebował do tego projektu nie tylko konstruktora/krawca/akustyka, ale i kto ogarnie cała resztę a Ty tylko w fotelu, daj znać na PW. 
Ty mi kiedyś pomogłeś, chciałbym się odwdzięczyć. 

Dziekuję. Ale ja taka Zosia samosia. 

Napisano
1 minutę temu, audiowit napisał:

Wasz sposob, nie chcę też gotowca jak w przypadku Neumann czy Genelec

Tu sie jeszcze Witek zastanawiam czy w ogóle mozna podpiac suba tych firm np do ART czy innych kolum. @S!N! system kalibracji Neumanna pozwala na zszycie dowolnych kolumn pasywnych z Subem w ich programie? Czy wyłącznie kolumny z ich systemem dsp muszą być? 

Napisano
5 minut temu, audiowit napisał:

chyba juz za bardzo zblazowany jestem na takie uniesienia ;

Też tak miałem dopóki nie pojawił się w moim życiu subwoofer :) 

Jak dotąd jedyne dobre zszycie suba jakie dane mi było usłyszeć to REL-a na AVS w boksie .... REL-a. Praktycznie nie był słyszalny , o lokalizacji już nie wspomnę. Byłem u nich dwa razy , za pierwszym razem sam i mogłem pogadać w rodzimym języku , drugi raz z Wojtkiem /@lpomis/ i już tylko mongolski czy jakiś taki wchodził w rachubę. Od Polaka dowiedziałem się , że przed ustawieniem suba robili pomiary pomieszczenia i to jak on gra to nie przypadek , a wynik tych pomiarów.

14 minut temu, Wing0 napisał:

lepiej pozwolić DL na korekcję całego pasma,

Właśnie dlatego analizuje to na ucho i wychodzi mi ponownie. Ograniczając zakres filtrów chciałem wyeliminować przygasanie dźwięku jakie występuje po włączeniu filtrów. Dźwięk robi się mniej " żywy" , po prostu przestaje grać pokój.