Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, Wing0 napisał:

czym sa lepsze te studyjne kolumny

Nie mają pasywnej zwrotnicy z jej ograniczeniami, więc łatwiej je precyzyjnie nastroić.

Ale ogólnie, to nie ma przeszkód, żeby kolumny studyjne i Hi-Fi grały tak samo (patrz monitory BBC).

PS Ciekawe, czy zachwyt na studyjnymi kolumnami rozciągnie się kiedyś na inne profesjonalne komponenty, np. kable? Czy tu jednak domowe Hi-Fi na zawsze górą;).

Edytowano przez Kraft
Napisano
12 minut temu, audiowit napisał:

dsp ;)

Ej ej od DSP to wiesz heheh. :D

6 minut temu, Kraft napisał:

PS Ciekawe, czy zachwyt na studyjnymi kolumnami rozciągnie się kiedyś na inne profesjonalne komponenty, np. kable? Czy tu jednak domowe Hi-Fi na zawsze górą;).

Ale tam niektóre kable tez swoje kosztują;)

7 minut temu, Kraft napisał:

Ale tam niektóre kable tez swoje kosztują;) 10 m xlr 800 zł (Neumann), a na allegro sa po 130 zł hmm.

Napisano (edytowany)

Kolumna hi fi nie zagra tak samo jak monitory studyjne a tym bardziej te nowoczesne produkty nawet BBC no błagam. Coraz lepsze tutaj lecą teorie.

Czy jest tutaj jakiś jeszcze jeden wariacik który również podziela zdanie krafta w sprawie wzmacniaczy że grają tak samo ? 

Edytowano przez S!N!
Napisano (edytowany)

Prawdopodobnie studio S2 Polskiego Radia. Mikrofony Neumanna. Amatorka, bez dywanu.

Ktoś tutaj robi zdjęcia? Ktoś nie ma telefonu? 

Cyknąć fotkę mielonego na talerzu, a mecz futbolowy. Ktoś czai różnice?

Edytowano przez AudioTube
Napisano
1 minutę temu, MMarek napisał:

Ano do tego, że ponoć są studyjne

Przecież sam napisałeś, że masz studyjne u tak są to budżetowe monitory do małego metrażu takiego ala domowego studia jak ktoś siedzi sobie przy kompie. 

@KraftNo i co w związku z tym, że wkleiłeś zdjęcie?Nie zmieni to faktu, że to dwa różne światy.

Napisano (edytowany)
2 godziny temu, Kraft napisał:

Poziom emocji najczęściej zbliżony.

A jak już poruszyliśmy temat emocji , to całą noc nie spałem zastanawiając się czemu , krzywa DL przez te wszystkie lata podbijała niskie o 3-4 dB , a tu nagle 10-11 dB. Od samiutkiego rana wziąłem się za mój system klocek po klocku sprawdzając co może być przyczyną. I znalazłem ! @MariuszZ , @lpomis przepraszam , za wcześniejsze pomiary. W RME , choć dałbym sobie rękę uciąć , że wyłączałem , włączone były filtry te co to wklepałem z Rew. Na moim przykładzie zatem można przyjąć , że pomiary się do czegoś jednak przydają , bo pokazują ewentualne błędy w ustawieniu systemu. Zrobiłem kolejne pomiary dla DL , a następnie wszystko REW-em od początku. 

- L + R bez subwoofera

- L + R z subwooferem

- L+R z subwooferem i filtrami DL oraz krzywą DL czyli tak jak słucham na codzień / zdjęcie w załączniku/

- L+R z subwooferem i bez krzywej domowej DL 

jak dla mnie wygląda to o niebo lepiej , ale wszelkie sugestie mile widziane.

DL KRZYWA 30.11.25.jpg

pomiar aktualny 1.jpg

POMIAR 30.11.25.mdat

Edytowano przez tomek4446
Napisano

@tomek4446 - wg mnie wygląda to obiecująco! Zerknij na spektrogram. Gdybym miał wybierać pod siebie tylko na podstawie wykresów, zdecydowałbym się na wersję z DL bez krzywej domowej. No a jak wrażenia "na ucho"? Jak Ci się podoba? Masz teraz odczucie, że Dirac zabiera życie i kastruje wysokie tony z blasku?

giftomek.gif.e715bd91be99290698cef066369e51dc.gif

Napisano (edytowany)

A tu jeszcze laurka specjalnie dla @S!N! i jego przekonań odnośnie samego zejścia w subach. Duży Rel T/9x vs niewielki SVS SB-1000 Pro. Różne pomieszczenia. No i popatrz. Jakimś cudem Rel nie chce i nie może zejść niżej. Jak myślisz, dlaczego? I podpowiadam - podmianka T/9x na suba z serii S czy Carbon za gruby szmal nic (lub prawie nic) w tej kwestii nie zmieni.

3.jpg.a781e8e15538709e00bc8fa307833301.jpg

Edytowano przez lpomis
Napisano (edytowany)

@lpomisProszę zorientuj się na temat struktury basowej i nie przywołuj mnie do tego tematu bo nie chce mi się wałkować tego samego. S to lepsze zróżnicowanie, subtelności i lepsze precyzja wraz z głębią to nie tylko „schodzenie” T jest gorszy pod tym względem.Wykresiki wysyłaj do @MariuszZ @audiowitświetnie was podsumował w tej kwestii.

Edytowano przez S!N!
Napisano
4 godziny temu, S!N! napisał:

Kolumna hi fi nie zagra tak samo jak monitory studyjne

I nie taka jest jej rola.

Monitorów studyjnych używa się jako narzędzia przy miksowaniu i masteringu. 

A końcowy master i tak robi się pod domowe kolumny hi-fi.

Czyli, jeżeli ktoś teraz chce wrócić do studia korzystając z monitorów studyjnych w domu, to jest to niemożliwe.