misiekx Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 24 minuty temu, AudioTube napisał: Wojtek zwięźle wyjaśnił do czego służą suby. 👍. I ja już śpię lepiej, nic mnie nie uwiera. Odpisz, cytując
audiowit Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Wojtek się myli lub ogolnikowo przedstawił temat. Misiek, kupuj leki nasenne. Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 19 minut temu, KrólKiczu napisał: Kudosy Seba ale serio one grają kozacko :). Odpisz, cytując
misiekx Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Kurna i znowu ten niepokuj.... A jedną noc przespałem jak bobas 😁 1 minutę temu, audiowit napisał: Wojtek się myli lub ogolnikowo przedstawił temat. Misiek, kupuj leki nasenne. Odpisz, cytując
audiowit Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Ja też spalem dlugo spokojnie i mnie podkusilo zeby zajzec na to nudne forum z marantzami i dsp 2 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu (edytowany) 1 godzinę temu, Wing0 napisał: czym sa lepsze te studyjne kolumny Nie mają pasywnej zwrotnicy z jej ograniczeniami, więc łatwiej je precyzyjnie nastroić. Ale ogólnie, to nie ma przeszkód, żeby kolumny studyjne i Hi-Fi grały tak samo (patrz monitory BBC). PS Ciekawe, czy zachwyt na studyjnymi kolumnami rozciągnie się kiedyś na inne profesjonalne komponenty, np. kable? Czy tu jednak domowe Hi-Fi na zawsze górą;). Edytowano 6 godzin temu przez Kraft Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 12 minut temu, audiowit napisał: dsp Ej ej od DSP to wiesz heheh. 6 minut temu, Kraft napisał: PS Ciekawe, czy zachwyt na studyjnymi kolumnami rozciągnie się kiedyś na inne profesjonalne komponenty, np. kable? Czy tu jednak domowe Hi-Fi na zawsze górą;). Ale tam niektóre kable tez swoje kosztują;) 7 minut temu, Kraft napisał: PS Ciekawe, czy zachwyt na studyjnymi kolumnami rozciągnie się kiedyś na inne profesjonalne komponenty, np. kable? Czy tu jednak domowe Hi-Fi na zawsze górą;). Ale tam niektóre kable tez swoje kosztują;) 10 m xlr 800 zł (Neumann), a na allegro sa po 130 zł hmm. Odpisz, cytując
S!N! Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu (edytowany) Kolumna hi fi nie zagra tak samo jak monitory studyjne a tym bardziej te nowoczesne produkty nawet BBC no błagam. Coraz lepsze tutaj lecą teorie. Czy jest tutaj jakiś jeszcze jeden wariacik który również podziela zdanie krafta w sprawie wzmacniaczy że grają tak samo ? Edytowano 6 godzin temu przez S!N! Odpisz, cytując
MMarek Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 2 minuty temu, S!N! napisał: Kolumna hi fi nie zagra tak samo jak monitory studyjne a tym bardziej te nowoczesne produkty nawet BBC no błagam. Czy takie monitory studyjne, które mam do stacjonarnego kompa liczą się? https://www.dj-sklep.pl/monitory-aktywne/7198-ik-multimedia-iloud-mtm-mkii.html Odpisz, cytując
AudioTube Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu (edytowany) Prawdopodobnie studio S2 Polskiego Radia. Mikrofony Neumanna. Amatorka, bez dywanu. Ktoś tutaj robi zdjęcia? Ktoś nie ma telefonu? Cyknąć fotkę mielonego na talerzu, a mecz futbolowy. Ktoś czai różnice? Edytowano 6 godzin temu przez AudioTube Odpisz, cytując
MMarek Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu (edytowany) 8 minut temu, S!N! napisał: A liczą się do czego? Ano do tego, że ponoć są studyjne. Edytowano 6 godzin temu przez MMarek Odpisz, cytując
S!N! Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 1 minutę temu, MMarek napisał: Ano do tego, że ponoć są studyjne Przecież sam napisałeś, że masz studyjne u tak są to budżetowe monitory do małego metrażu takiego ala domowego studia jak ktoś siedzi sobie przy kompie. @KraftNo i co w związku z tym, że wkleiłeś zdjęcie?Nie zmieni to faktu, że to dwa różne światy. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 16 minut temu, AudioTube napisał: Cyknąć fotkę mielonego na talerzu, a mecz futbolowy. Ktoś czai różnice? Nie bardzo. Poziom emocji najczęściej zbliżony. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) 2 godziny temu, Kraft napisał: Poziom emocji najczęściej zbliżony. A jak już poruszyliśmy temat emocji , to całą noc nie spałem zastanawiając się czemu , krzywa DL przez te wszystkie lata podbijała niskie o 3-4 dB , a tu nagle 10-11 dB. Od samiutkiego rana wziąłem się za mój system klocek po klocku sprawdzając co może być przyczyną. I znalazłem ! @MariuszZ , @lpomis przepraszam , za wcześniejsze pomiary. W RME , choć dałbym sobie rękę uciąć , że wyłączałem , włączone były filtry te co to wklepałem z Rew. Na moim przykładzie zatem można przyjąć , że pomiary się do czegoś jednak przydają , bo pokazują ewentualne błędy w ustawieniu systemu. Zrobiłem kolejne pomiary dla DL , a następnie wszystko REW-em od początku. - L + R bez subwoofera - L + R z subwooferem - L+R z subwooferem i filtrami DL oraz krzywą DL czyli tak jak słucham na codzień / zdjęcie w załączniku/ - L+R z subwooferem i bez krzywej domowej DL jak dla mnie wygląda to o niebo lepiej , ale wszelkie sugestie mile widziane. POMIAR 30.11.25.mdat Edytowano 3 godziny temu przez tomek4446 2 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 18 godzin temu, Wing0 napisał: nie rób z nas dziadków 😛 https://x.com/JamesMelville/status/1994067606525956286?s=20 On pewnie nawet nie wie ile lat ma ten kawałek 😁 17 godzin temu, michaudio napisał: "jakby ktoś napierdalał młotkiem w pralkę". 😜 😉 1 Odpisz, cytując
lpomis Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu @tomek4446 - wg mnie wygląda to obiecująco! Zerknij na spektrogram. Gdybym miał wybierać pod siebie tylko na podstawie wykresów, zdecydowałbym się na wersję z DL bez krzywej domowej. No a jak wrażenia "na ucho"? Jak Ci się podoba? Masz teraz odczucie, że Dirac zabiera życie i kastruje wysokie tony z blasku? Odpisz, cytując
lpomis Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) A tu jeszcze laurka specjalnie dla @S!N! i jego przekonań odnośnie samego zejścia w subach. Duży Rel T/9x vs niewielki SVS SB-1000 Pro. Różne pomieszczenia. No i popatrz. Jakimś cudem Rel nie chce i nie może zejść niżej. Jak myślisz, dlaczego? I podpowiadam - podmianka T/9x na suba z serii S czy Carbon za gruby szmal nic (lub prawie nic) w tej kwestii nie zmieni. Edytowano 2 godziny temu przez lpomis 1 Odpisz, cytując
S!N! Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) @lpomisProszę zorientuj się na temat struktury basowej i nie przywołuj mnie do tego tematu bo nie chce mi się wałkować tego samego. S to lepsze zróżnicowanie, subtelności i lepsze precyzja wraz z głębią to nie tylko „schodzenie” T jest gorszy pod tym względem.Wykresiki wysyłaj do @MariuszZ @audiowitświetnie was podsumował w tej kwestii. Edytowano 2 godziny temu przez S!N! Odpisz, cytując
pairtick Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 4 godziny temu, S!N! napisał: Kolumna hi fi nie zagra tak samo jak monitory studyjne I nie taka jest jej rola. Monitorów studyjnych używa się jako narzędzia przy miksowaniu i masteringu. A końcowy master i tak robi się pod domowe kolumny hi-fi. Czyli, jeżeli ktoś teraz chce wrócić do studia korzystając z monitorów studyjnych w domu, to jest to niemożliwe. Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 22 minuty temu, S!N! napisał: względem.Wykresiki wysyłaj do @MariuszZ @audiowitświetnie was podsumował w tej kwestii. Każdy orze jak może Wolę jednak żebyś używał argumentow merytorycznych zamiast personalnych. Nie wiem jak nas Audiowit podsumował, ale chyba nie jest Twoim adwokatem więc jak coś do mnie masz to napisz wprost. Pośrednicy nam są niepotrzebni 😎 Odpisz, cytując
audiowit Napisano 16 minut temu Napisano 16 minut temu Nie podsumoeywalem kogoś tylko sposob polaczenia. Ja chcialbym potraktować subwoofer jako integralną część systemu, a nie coś do niego dostawionego ani nawet rozciagajacego. Kudosy teoretycznie schodzą mi do 30hz ale jesli nawet to robią to robia to z duzymi znieksztalxeniami w tym zakresie. Normalne, to fizyka. Chcialbym potraktowac subwoofer jako trzecia drogę. To normalne i praktykowane rownież na rynku audiofilskim od bardzo dawna. Zresztą tak jak i subwoofery. Nic nowego i przelomowego nie odkryliscie. Kiedyś z braku wzmacniaczy w kl D byly to przewaznoe subwoofery pasywne w biampingu. Dziś jest to latwiejsze bo jest wiekszy dostep do tanich wzm w klD. No i obecnie są powszechnie dostepne urzadzenia i programy pomiarowe. Jest tylko jedna sprawa... to urzadzenia cyfrowe i dla mnie nie jest to koszerne... slyszalem, dziękuje, postoję... Odpisz, cytując
Mikelas76 Napisano 5 minut temu Napisano 5 minut temu 8 minut temu, audiowit napisał: Nie podsumoeywalem kogoś tylko sposob polaczenia. Ja chcialbym potraktować subwoofer jako integralną część systemu, a nie coś do niego dostawionego ani nawet rozciagajacego. Kudosy teoretycznie schodzą mi do 30hz ale jesli nawet to robią to robia to z duzymi znieksztalxeniami w tym zakresie. Normalne, to fizyka. Chcialbym potraktowac subwoofer jako trzecia drogę. To normalne i praktykowane rownież na rynku audiofilskim od bardzo dawna. Zresztą tak jak i subwoofery. Nic nowego i przelomowego nie odkryliscie. Kiedyś z braku wzmacniaczy w kl D byly to przewaznoe subwoofery pasywne w biampingu. Dziś jest to latwiejsze bo jest wiekszy dostep do tanich wzm w klD. No i obecnie są powszechnie dostepne urzadzenia i programy pomiarowe. Jest tylko jedna sprawa... to urzadzenia cyfrowe i dla mnie nie jest to koszerne... slyszalem, dziękuje, postoję... Można probowac suba bez dsp bo o to ci chodzi z tymi urzadzeniami cyfrowymi? Ustawic z umikiem najlepiej jak sie da. Tak chce sprawdzic rela. Choc mam mozliwosc korekty w auralicu na wszelki wypadek. Odpisz, cytując
Recommended Posts