KrólKiczu Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu Czytając wpisy w tym wątku, mam wrażenie, że jedna strona dyskusji stara się przekonać drugą, że DSP nie zastąpi adaptacji, tak jakby ta druga strona tego nie wiedziała 🤪. Mikelasie. Doskonale zdaje sobie z tego sprawę. Już Wojtek napisał, jakich bolączek nie da się wyeliminować przy jego użyciu. I zdaję sobie sprawę z tego, że nawet przycinanie pików w najniższym zakresie nie jest tym samym co zastosowanie strojnych pułapek basowych, które mogłyby wpłynąć na szybsze wygaszanie tych częstotliwości, tylko jest jeden podstawowy problem. Mając pomieszczenie, które nie jest stricte pokojem odsłuchowym, a często też jest dość niewielką klitką, jak wielu z forumowiczów pozwala sobie na zwykle ustroje, które mogą np ograniczyć wpływ pierwszych odbić? A ile jest takich, którzy stosują u siebie często ogromne, strojone pułapki basowe? Odpisz, cytując
Adi Witcher Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu @DiBatonio Jakie są te złote proporcje? Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu 1 : 1.4 : 1.9 1 : 1.3 : 1.9 1 : 1.5 : 2 1 : 1.28 : 1.54 1 : 1.28 : 1.9 1 : 1.5 : 2.5 1 : 1.4 : 1.9 1 : 1.6 : 2.33 1 1 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu 19 minut temu, Adi Witcher napisał: @DiBatonio Jakie są te złote proporcje? https://4sound.pl/zlote-proporcje-w-akustyce/ Odpisz, cytując
Kraft Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu 1 godzinę temu, Mikelas76 napisał: niech kazdy sobie robi jak chce. Pełna zgoda. Czyli nawet w Polsce możliwe jest porozumienie ponad podziałami. 4 Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu 55 minut temu, Adi Witcher napisał: @DiBatonio Jakie są te złote proporcje? Tyle, że te złote proporcje nie rozwiążą Ci większości problemów. Nie obniżą czasu wygaszania poszczególnych częstotliwości, nie zlikwidują skutków pierwszych odbić ani nie sprawią, że kiepskie usytuowanie miejsca odsłuchowego i systemu, stanie się nagle nieistotne. 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 13 godzin temu, MariuszZ napisał: Poza tym DBX z tyłu ma taki włącznik +4dBu/-10dBV i dla nas jest raczej -10dBV. Przekladając to na poziomy napięć wyjściowych odpowiednio będzie 1,22V RMS/ 0,32V RMS. Ogólnie max na wyjsciu XLR DBXa to 20dBu czyli 7.7V RMS. Coś czułem , że tak będzie jak już dowiesz się do tego sprzętu Mariusz ten tłumik to gdzie na wejście w subie ? Spojrzałem na zdjęcie , i tak w porównaniu ze mną masz spory sygnał wejściowy na DBX . U mnie to jedna , dwie diody max. Mogę go zwiększyć zwiększając poziom wyjścia na źródle , czyli RME / teraz mam + 13 dB/ . Zobaczymy co się wydarzy. Do dyspozycji mam: Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 15 godzin temu, tomek4446 napisał: Filtry w jakimś stopniu ograniczają wpływ naszego pomieszczenia , jak ograniczają to trudno by robiło się dźwięczniej. Odczuwamy przytłumienie. Tu się akurat nie zgodzę dobrze dobrane filtry ograniczają wpływ pomieszczenia i nie robią żadnego przytłumienia (chyba ze tak akurat chcemy) a wręcz przeciwnie poprawiają jakość dźwięku. Podsumuje może rzeczy które dla mojego odczuwania psują dźwięk (dodam że mam aktualnie DSP - Camilla DSP w gentooplayer na malinie której używam jako transportu) i go używam bo plusy w tym zestawieniu przeważają nad minusami. 1) samo DSP - jeżeli włączenie DSP ustawionego na 0 do systemu daje słyszalne pogorszenie jakości. 2) filtry o wysokich parametrach Q - dają "ringing" co słychać jako wyostrzenia, szkliwienie się dźwięku. Paradoksalnie ktoś może odebrać to na plus - bo będzie więcej detalu, podkreślona konturowość - czym bardziej transparentny system tym bardziej słychać jak wysokie Q po prostu niszczy jakość. Ja używam teraz Q=1 (do 1,5 uważam że nie psuje) dla średnicy i wysokich, Q=2 dla basu (ale też w tym momencie zostawiłem bas bez korekty). 3) wysokie dB na filtrach - szczególnie w połączeniu z wysokim Q. U siebie nie przekraczam teraz 3dB i mimo to różnice w dźwięku po korekcie są bardzo wyraźne (mimo że koryguje tylko część niedoskonałości) 4) brak headroom cyfrowego - sporo kawałków przesteruje nawet na 0dB i bit perfect. Przy korektach EQ szczególnie na plus trzeba skompensować inaczej mamy przester. Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 34 minuty temu, tomek4446 napisał: Mariusz ten tłumik to gdzie na wejście w subie ? Bezpośrednio w gniazdo .1/LFE, ewentualnie jako przejściówka i coaxem z przejściówki do suba. Tu przydatny kalkulator do przeliczania woltów. Pozdrawiam. M Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: Mogę go zwiększyć zwiększając poziom wyjścia na źródle , czyli RME / Odwołuję to co napisałem , ciągle myślę kategoriami wzmacniacz - kolumny. Wzmacniając sygnał na źródle zwiększam poziom zarówno suba jak i kolumn , więc guzik to zmienia. 34 minuty temu, MariuszZ napisał: Bezpośrednio w gniazdo .1/LFE, ewentualnie jako przejściówka i coaxem z przejściówki do suba. Wrócę do chałupy i tak uczynię. Jednak z drugiej strony co to da , skoro na obecnych nastawach tak wzmacniacza jak i suba / trzy oczka/ DBX i tak jest w stanie wyrównać poziom . Jedyną niewiadomą dla mnie jest jak ustawić zwrotnicę w samym subie. Na logikę jak odcinam DBX-em 30-80 Hz to można crossover w subie dać na full / 120 Hz / a i tak odcięcie będzie takie jakie poda DBX. Mam rację ? Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 16 minut temu, tomek4446 napisał: Mam rację ? Nie wiem jak w Twoim subie, ale w moim sygnał z LOW .1/LFE leci w "całości" ze źródła bez regulacji w subie, ograniczać w subie gain i pasmo mogę tylko na wejściu LOW LEVEL INPUT czyli na tym górnym. Oba są niskopoziomowe tylko to niżej słucha się źródła, to wyżej robi co chce sub. Jeżeli masz górne podłączone to pokrętła powinny być odkręcone tak by nie ograniczać tego co chce źródło robić. Bezpiecznie jest ustawić na 12 godzinie wg mnie. Pozdrawiam. M Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 1 godzinę temu, MariuszZ napisał: Nie wiem jak w Twoim subie, ale w moim sygnał z LOW .1/LFE leci w "całości" ze źródła bez regulacji w subie, ograniczać w subie gain i pasmo mogę tylko na wejściu LOW LEVEL INPUT czyli na tym górnym. Oba są niskopoziomowe tylko to niżej słucha się źródła, to wyżej robi co chce sub. Mariusz masz identycznie w subie jak ja. Masz więc regulacje gain na wejściu LOW 1.LFE. Jedynie nie masz możliwości odcięcia a to robi DBX , logiczne . Ja mam to wejście zajęte przez KD. Ale ? Olać KD , przełączę 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu @MariuszZ Sorry , że męczę , ale udało Ci się zrobić pomiar REW-em suba wpiętego pod DBX ? Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Mam w planie. Dam znać, ale na razie to raczej zabawa niż "na poważnie". Muszę ogarnąć funkcjonalnie dbxa, wyrównać poziomy tak by była możliwość regulacji i wtedy zrobię "na sztywno" do systemu. Dzisiaj bawiłem się limiterem. Działa i można suba okiełznać, ale to takie mało audiofilskie jest 😉 Pozdrawiam. M Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 10 minut temu, MariuszZ napisał: Dzisiaj bawiłem się limiterem. Działa i można suba okiełznać, ale to takie mało audiofilskie jest O to dobrze , bo do tego jeszcze nie doszedłem Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 5 godzin temu, marcinmarcin napisał: Tu się akurat nie zgodzę dobrze dobrane filtry ograniczają wpływ pomieszczenia i nie robią żadnego przytłumienia (chyba ze tak akurat chcemy) a wręcz przeciwnie poprawiają jakość dźwięku. Podsumuje może rzeczy które dla mojego odczuwania psują dźwięk (dodam że mam aktualnie DSP - Camilla DSP w gentooplayer na malinie której używam jako transportu) i go używam bo plusy w tym zestawieniu przeważają nad minusami. 1) samo DSP - jeżeli włączenie DSP ustawionego na 0 do systemu daje słyszalne pogorszenie jakości. 2) filtry o wysokich parametrach Q - dają "ringing" co słychać jako wyostrzenia, szkliwienie się dźwięku. Paradoksalnie ktoś może odebrać to na plus - bo będzie więcej detalu, podkreślona konturowość - czym bardziej transparentny system tym bardziej słychać jak wysokie Q po prostu niszczy jakość. Ja używam teraz Q=1 (do 1,5 uważam że nie psuje) dla średnicy i wysokich, Q=2 dla basu (ale też w tym momencie zostawiłem bas bez korekty). 3) wysokie dB na filtrach - szczególnie w połączeniu z wysokim Q. U siebie nie przekraczam teraz 3dB i mimo to różnice w dźwięku po korekcie są bardzo wyraźne (mimo że koryguje tylko część niedoskonałości) 4) brak headroom cyfrowego - sporo kawałków przesteruje nawet na 0dB i bit perfect. Przy korektach EQ szczególnie na plus trzeba skompensować inaczej mamy przester. Pozwolę sobie odnieść do wpisu 😉. Po zamianie mojego słabiutkiego DACa ifi zen one signature na miniDSP 2X4HD, degradacji dźwięku w pozycji 0, nie stwierdziłem. Być może wynika to z tego, że DAC dość lichy a może z mojej wrodzonej głuchoty na wszelkie tego typu polepszacze 😉. Jak już wspomniałem, trochę za Twoją jak i Mikelasa sugestią, z pomocą czatu Bartka, zmieniłem głębokość i szerokość filtrów. Czy słyszę poprawę - serce każe mówić, że tak, a jak jest realnie, nie odpowiem jednoznacznie. Na pewno jest ok. Gdybym miał iść w jakieś audiofilskie bajania, powiedziałbym, że bas jest odrobinkę pełniejszy i równiejszy. Na pewno nie zrezygnuję z DSP gdyż u mnie to jedyna droga na ucywilizowanie basu. Reszta pasma raczej mi odpowiada więc tam grzebać nie zamierzam. Pozdrawiam Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 1 godzinę temu, KrólKiczu napisał: degradacji dźwięku w pozycji 0, nie stwierdziłem I o to chodzi. Jak jest to dobrze to nie ma co drążyć.. 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) @MariuszZ Zastosowałem tłumik , ustawiony na - 10 dB. U mnie to chyba nie ma zastosowania. Przy ustawieniu wyrównania poziomu DBX kazał mi ściszyć suba o 14 dB i właściwie wróciłem z głośnością do stanu sprzed tłumika. No może zyskałem dwa oczka. Jak już ogarniesz wszystko to poproszę o radę jak pozbyć się tego spadku 80-100 Hz. A przy okazji , pomiar z filtrami i bez. POMIAR 29.01.2026.mdat Edytowano 2 godziny temu przez tomek4446 Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Tomek, pomiary które wrzuciłeś są robione przy jakim cięciu monitorów i suba? I drugie pytanie. Jeśli tniesz górę np na 80 Hz, dół też tniesz na tej samej częstotliwości? I czy te parametry dobierasz sam, czy zwrotnica jakoś Ci "podpowiada"? Odpisz, cytując
Mikelas76 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 3 godziny temu, KrólKiczu napisał: Reszta pasma raczej mi odpowiada więc tam grzebać nie zamierzam AMEN. 3 godziny temu, KrólKiczu napisał: Być może wynika to z tego, że DAC dość lichy raczej tak. mini dsp w porownaniu do pontusa to byla masakra. Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: Jak już ogarniesz wszystko to poproszę o radę jak pozbyć się tego spadku 80-100 Hz. To notch wynikający z geometrii pomieszczenia. Bez drugiego suba lub zmiany położenia tego co masz z kombinacjami częstotliwości odcięcia kolumn i suba nie bardzo się da. U mnie jest podobnie tylko notche na innych f mam. Ten automat EQ w DBX słaby jest. Ma tylko jedną krzywą chyba Harmana +6dB na basie lub korekcja do płaskiej, lub ręcznie. U Ciebie coś tam na basie podbił do krzywej i odjął poniżej 1kHz. U mnie nic nie podbił na basie bo bez EQ i tak odpowiedź basu nie dobiła do krzywej więc nie było co korygować 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 18 minut temu, KrólKiczu napisał: Jeśli tniesz górę np na 80 Hz, dół też tniesz na tej samej częstotliwości? Tak i te pomiary to właśnie cięcie na 80Hz i spadek 24 dB/octawę. Pasma się nie nakładają. Spróbuję odciąć niżej kolumny niż suba. Np. kolumny na 50 Hz , a suba na 80 Hz. Próbowałem to zrobić przez różne spadki od 6 do 48 dB/octawę , ale jak widać na wykresach poniżej nie zadziałało. DBX niczego nie ustawia , odcięcia robi się manualnie. POMIAR SPADKI.mdat 15 minut temu, MariuszZ napisał: Ma tylko jedną krzywą chyba Harmana +6dB na basie lub korekcja do płaskiej, lub ręcznie. A próbowałeś equalizera ? 1 Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 49 minut temu Napisano 49 minut temu 15 minut temu, tomek4446 napisał: DBX niczego nie ustawia , odcięcia robi się manualnie. To mi się w nim podoba. Filtry odcinające działają jak trzeba. dzisiaj próbowałem na dwa mikrofony zabawiać się. Fajnie, że zarówno w REW jak i DBX można włączyć RTA i w czasie rzeczywistym bawić sie crossoverem testując jaki podział, z jakim nachyleniem i widać od razu jak zmienia się dB SPL w RTA. Ten w REW dokładniejszy jest. Dobrze ustawić smoofing 1/6 żeby to jakoś wyglądało i nie było poszarpane za bardzo. Pomiar przez Wizarda DBX i REWa dają podobne wyniki więc u mnie na plus dla DBXa i nowego mikrofonu Omni1 bo można wiarygodnie kombinować z EQ. 1 Odpisz, cytując
lpomis Napisano 33 minuty temu Napisano 33 minuty temu 2 godziny temu, tomek4446 napisał: jak pozbyć się tego spadku 80-100 Hz. To normalne. Samym DSP tego nie ruszysz raczej. Pozostaje dodanie kolejnego źródła niskich częstotliwości. Kombinowanie z ustawieniem sprzętu spowoduje, że przesuniesz dołek wyżej lub niżej, ale sam w sobie nadal zostanie. 1 Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 32 minuty temu Napisano 32 minuty temu Kilka spostrzeżeń z pomiarów. U mnie gain suba przy pomiarach DBX trzeba 8 dB obniżyć żeby zaskoczył. Efektem tego co innego widzimy w ustawiniach DBXa przy podziale 60Hz, co innego mamy w realu bo pomiary REW pokazują, że częstotliwośc podziału realnie wynosi ok. 100Hz. Nie da sie tego ogarnąć bez wyrównania poziomów suba i kolumn w jakiś rozsądny sposób. dbx2.mdat Odpisz, cytując
Recommended Posts