il Dottore Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Tak wygląda aktualna oferta Regi: czego tu nie ma! 1 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 29 minut temu, il Dottore napisał: OK - kilka podstawowych zasad. Początkującym się przyda. 1/ Aby stworzyć system wysokiej klasy: głośniki kupujemy od firmy produkującej głośniki a wzmacniacze - od firmy produkującej wzmacniacze. Przyczyny są oczywiste i nie wymagają wyjaśnień. Nie kupiłbym wzmacniacza od Sonus Faber (a były takie) ani głośników od Sugdena (a były takie). Co robi Rega? Rega robi WSZYSTKO! Jak Samsung czy LG. Albo kiedyś Sony. Tylko, że nie jest to potężny czebol z dziesiątkami tysięcy pracowników R&D i z czterdziestoma międzynarodowymi patentami dziennie, żeby robić wszystko dobrze (a i czebolom to nie wychodzi). 2/ staramy się, aby poszczególne komponenty systemu były z tej samej półki cenowej. Czyli do tej Regi spokojnie wystarczą głośniki tak do 3000€. Droższe to tylko kwiatek do kożucha. Czy będą grały, gdy się je podłączy? Będą, ale zastosowany wzmacniacz nie pokaże pełni ich możliwości, więc nie ma sensu topić kasy w głośnikach, których potencjału się nie wykorzysta. Moja rada. Nie stosuj tych zasad, bo są błędne. 2 Odpisz, cytując
majkel74 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 35 minut temu, il Dottore napisał: 2/ staramy się, aby poszczególne komponenty systemu były z tej samej półki cenowej. Jak ma się cena Sugdena do ceny P3ESR? Odpisz, cytując
Redakcja AUDIO Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu @DiBatonio wydawało mi się, że @MariuszZ jasno zakomunikował, żeby nie trollować tematu, ten zaś nie jest poświecony osobistym relacjom między forumowiczami. Nie wniosłeś w zasadzie nic oprócz zamieszania i proszę, abyś udzielał się merytorycznie, a nie wkraczał cały na biało z briefem o działalności @kaczadupa. Odpisz, cytując
mariol Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 10 godzin temu, DiBatonio napisał: Mam nadzieję, że masz na myśli stolarkę, a nie brzmienie 😉 Moim zdaniem stolarka w spendorach jest, że tak powiem mało porywająca. Prostota z lat 80 zbliżona do tonsila. Paczki o połowę tańsze wyglądają estetyczniej. To tylko moje zdanie małego żuczka. W każdym bądź razie setki brzmią ładniej niż wyglądają.😁 Odpisz, cytując
MMarek Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) 20 godzin temu, kaczadupa napisał: Już napisałem, i to z pracy. Tylko nie próbuj coś niekorzystnego napisać na temat B&W i Naima, bo uprzejmie doniosę czym się zajmujesz, a wiem gdzie pracujesz Edytowano 2 godziny temu przez MMarek 2 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu 1 minutę temu, MMarek napisał: i Naima, Dobrze, że mi przypomniałeś. Trzeba jeszcze Naima do Spendora podłączyć. 1 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) 5 minut temu, MMarek napisał: bo uprzejmie doniosę czym się zajmujesz, a wiem gdzie pracujesz Nie Ty jeden masz takie możliwości. Klub Dynaudio też może czuć się bezpiecznie. Edytowano 2 godziny temu przez Rafał S 2 Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 2 godziny temu, majkel74 napisał: Jak ma się cena Sugdena do ceny P3ESR? Sugden A21 ok 16tys, P3ESR XD2 ok 15 tys - to są oczywiście ceny ze sklepu 2 godziny temu, Kraft napisał: Nie stosuj tych zasad, bo są błędne. Oczywiście. Zawsze są wyjątki. Np. do P3ESR można podpinać amplifikację w DOWOLNEJ cenie i mezaliansu nie będzie. Są to bowiem głośniki "dla ludzi, którzy mają podłogę tam, gdzie pozostali sufit". To nie ja. To Maciej Stryjecki. https://www.hi-fi.com.pl/testy/kolumny/harbeth-p3esr-xd/ "monitory – ze względu na swoją przeźroczystość – stawiają towarzyszącej elektronice wysokie wymagania i nie jest wykluczone, że w związku z tym lądują głównie w kosztownych konfiguracjach. W redakcyjnym zestawieniu z McIntoshem MA12000 i odtwarzaczem C.E.C CD5 nawet okablowanie Hijiri było od nich droższe. Dla posiadaczy brytyjskich miniaturek to jednak nic nadzwyczajnego. Oni wiedzą, że te maleńkie głośniczki naprawdę wiele potrafią." 1 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 9 godzin temu, kaczadupa napisał: Mariusz (Moderator) słucha (...) Umówmy się, że Mariusz to jest jednak inny rodzaj człowieka. Dasz mu miotłę, to ją tak pomierzy i zmoduje, że odlecisz na niej w kosmos. 2 Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 9 godzin temu, kaczadupa napisał: I tak na koniec ciekawostka dla tych co wiedzą, że tani wzmacniacz nie zagra. Mariusz (Moderator) słucha na kultowych „Klipszach” oraz „Bifrostach” z topowymi, drogimi przetwornikami wykorzystując do tego tani model Hegla (według osób mi tu doradzających to największe gówno w audio) i na taniej polskiej lampce a nie „Jadisie” i jakoś jak napisze swoje wrażenia to same lajki lecą od osób, którym Hegel i budżetowe wzmacniacze nie grają z wysokiej klasy głośnikami. WTF?? Sinus Audio i H120 do najtańszych nie należą. Poza tym trzeba posłuchać Adam żeby ocenić. Zaproszenie ciągle aktualne jest. Lajkami się nie przejmuj bardziej niż radami, że H to G jest. U jednego zagra, u innego nie. Każdy ma inne warunki i oczekiwania oraz system czy sposób ewaluacji. Jesteś dość mocno wrażliwy na sugestie i krytykę. Zachęcam do większego dystansu życząc owocnej i spokojnej dyskusji. Pozdrawiam. M 2 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 1 godzinę temu, Redakcja AUDIO napisał: @DiBatonio wydawało mi się, że @MariuszZ jasno zakomunikował, żeby nie trollować tematu, ten zaś nie jest poświecony osobistym relacjom między forumowiczami. Nie wniosłeś w zasadzie nic oprócz zamieszania i proszę, abyś udzielał się merytorycznie, a nie wkraczał cały na biało z briefem o działalności @kaczadupa. Wiem co pisałem i wiem co pisał kaczadupa, zatem nie skomentuję uwagi, że tylko ja wnosiłem zamieszanie. Jakby co mogę przypomnieć screenami. Edytowano 1 godzinę temu przez DiBatonio 1 Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 21 minut temu, DiBatonio napisał: wiem co pisał kaczadupa Pisał i nie przeprosił! Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 48 minut temu, MariuszZ napisał: Poza tym trzeba posłuchać Adam żeby ocenić. Tak piszę o wzmacniaczu Regi… Trzeba osobiście! posłuchać z Dynaudio Contour czy Spendor Classic a nie z góry twierdzić, że to rozwiązanie jest złe bo wzmacniacz jest budżetowy. Wzmacniacz nie jest jakoś wyjątkowo mocno charakterny, posiada przyzwoitą moc ale jest bez wysokiej ceny, która robi na niektórych wrażenie. Jeżeli się z tym zgadzasz, że mam wzmacniacz za tani, nie mogę z nim podchodzić do drogich monitorów (albo pisać o takim mezaliansie na publicznym forum), a jak widzisz masz nasze uznanie jako speca w audio - proszę zamknij moje wątki, gdzie opisuję swoje wrażenia słuchając Hi Endowych monitorów z Regą. Co do reszty uwag. Mariusz, cały czas staram się nie dać wpędzić w sposób rozmowy tj. trollingu Sebastiana i Jacka ale wszystko ma swoje granice. W końcu osiągną to czego chcą i zacznę odpowiadać na ich wpisy na forum w sposób jaki oni to robią albo jak oni zacznę pierwszy trollować ich wpisy oraz podjudzać! i ciekawe czy napiszesz wtedy do Jacka czy Sebastiana, że są za wrażliwi. Moja propozycja jest taka - w tej chwili ja dodaję Jacka i Sebastiana do ignorowanych a oni robią dokładnie to samo z moją osobą. To jedyne wyjście z sytuacji, inaczej będzie jak zawsze. 23 minuty temu, il Dottore napisał: Pisał i nie przeprosił! Szybko podłapałeś wpisy Jacka. Edytowano 58 minut temu przez kaczadupa Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 49 minut temu Napisano 49 minut temu 13 minut temu, kaczadupa napisał: Trzeba osobiście! posłuchać z Dynaudio Contour czy Spendor Classic a nie z góry twierdzić, że to rozwiązanie jest złe bo wzmacniacz jest budżetowy. Wzmacniacz nie jest jakoś wyjątkowo mocno charakterny, posiada przyzwoitą moc ale jest bez wysokiej ceny, która robi na niektórych wrażenie. Jeśli 2500€ to nie jest wysoka cena, to ja nawet nie... Znaczy, nie wiem, ile dałeś, ale teraz tyle wołają za najnowszą wersję tego modelu. Więc Fosi, Douk czy Sabaj nie mają wysokiej ceny ale tej Regi nikt tanim wzmacniaczem nie nazwie. Tu nie chodzi o to, że to jest rozwiązanie złe. Tu chodzi o to, żebyś zrozumiał, że naturalnym partnerem dla tego wzmaka są kolumny tak do 3000€. Wyżej nie ma sensu iść, bo wzmacniacz po prostu nie pokaże np. zalet Esotara w Dynaudio. No nie ma takiej siły (chyba, że Chinole zaraz znowu coś wymodzą! ). Oczywiście nikt mi nie zabroni założyć Pirelli P Zero Trofeo RS do Malucha i spokojnie się turlać po mieście, ale: 1/ przepłaciłem, gdyż 2/ nigdy nie wykorzystam zalet tych opon. Tobie też nikt nie zabroni, tylko mówienie czegokolwiek o właściwościach bardzo drogich kolumn w połączeniu ze wzmacniaczem nie grającym w ich lidze zupełnie mija się z celem. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 46 minut temu Autor Napisano 46 minut temu (edytowany) 9 minut temu, il Dottore napisał: Tu nie chodzi o to, że to jest rozwiązanie złe. Tu chodzi o to, żebyś zrozumiał, że naturalnym partnerem dla tego wzmaka są kolumny tak do 3000€ Czemu zakładasz, że nie wiem co potrafią drogie wzmacniacze? Były u mnie wzmacniacze i za 45 kzł i za 30kzł. Obecnie mam na testach najdroższy na świecie i najnowocześniejszy przenośny wzmak i DAC słuchawkowy od super Hi Endowego producenta. Mam punkt odniesienia. 9 minut temu, il Dottore napisał: Oczywiście nikt mi nie zabroni założyć Pirelli P Zero Trofeo RS do Malucha i spokojnie się turlać po mieście, ale: 1/ przepłaciłem, gdyż 2/ nigdy nie wykorzystam zalet tych opon. Tobie też nikt nie zabroni, tylko mówienie czegokolwiek o właściwościach bardzo drogich kolumn w połączeniu ze wzmacniaczem nie Takie odniesienia dla mnie są tak samo zabawne jak słuchanie filmików pokazujących jakość brzmienia systemu i na tej podstwie wyciąganie wniosków. No nie i jeszcze raz nie. Edytowano 39 minut temu przez kaczadupa Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 39 minut temu Napisano 39 minut temu 4 minuty temu, kaczadupa napisał: Czemu zakładasz, że nie wiem co potrafią drogie wzmacniacze? Nie zakładam. To postaw wzmak za 40 tysi, podepnij jakieś Wilsony i pozamiatane. Przecież Altusów do tego nie podłączysz chyba? No tak się składa takie systemy, idź złoto do złota. Czy to moja wina? Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 38 minut temu Autor Napisano 38 minut temu Przed chwilą, il Dottore napisał: Nie zakładam. To postaw wzmak za 40 tysi, podepnij jakieś Wilsony i pozamiatane. Przecież Altusów do tego nie podłączysz chyba? No tak się składa takie systemy, idź złoto do złota. Czy to moja wina? Dobra. Zostajemy przy swoim zdaniu i ja kończę. Pozdrawiam. Adam Odpisz, cytując
Kraft Napisano 30 minut temu Napisano 30 minut temu (edytowany) 23 minuty temu, il Dottore napisał: Tu nie chodzi o to, że to jest rozwiązanie złe. Tu chodzi o to, żebyś zrozumiał, że naturalnym partnerem dla tego wzmaka są kolumny tak do 3000€. Wyżej nie ma sensu iść, bo wzmacniacz po prostu nie pokaże np. zalet Esotara w Dynaudio. No nie ma takiej siły Typowe audiofilskie baje. Ale fajnie się ich słucha, pobudzają wyobraźnię, wywołują emocje, więc będą opowiadane najpewniej do końca świata;). Też lubię dobrą bajkę. Tylko audio to bardziej inżynieria niż mitologia, dlatego w tym przypadku wolę jednak literaturę faktu (może być zbeletryzowana, czemu nie). Edytowano 26 minut temu przez Kraft Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 28 minut temu Napisano 28 minut temu 21 minut temu, kaczadupa napisał: Trzeba osobiście! posłuchać z Dynaudio Contour czy Spendor Classic a nie z góry twierdzić, że to rozwiązanie jest złe bo wzmacniacz jest budżetowy. Wzmacniacz nie jest jakoś wyjątkowo mocno charakterny, posiada przyzwoitą moc ale jest bez wysokiej ceny, która robi na niektórych wrażenie. Adam, przy takim ujęciu - jasne. Poza tym, w ogólności uważam, że każde wypożyczenie i relacja na forum mają swoją wartość, bo wzbogacają naszą społeczność o nowe informacje. Dlatego zawsze będę Cię zachęcał, żebyś działał i dzielił się z nami wrażeniami. Jednocześnie jednak proszę, żebyś miał na uwadze, że brzmienie Contourów z Regą nie wyznaczy granic ich możliwości i będzie tylko jednym z wielu wariantów dźwięku, które można z nich uzyskać. Nie znam oczywiście wersji BE, ale 20 / 20i słyszałem z kilkoma piecami, podobnie jak swoje CF20. I naprawdę można się zdziwić ile daje zmiana wzmacniacza. Wyższe modele Dynek z tego słyną, sam musiałeś o tym wielokrotnie czytać na różnych forach i w recenzjach pisanych przez ich właścicieli. Po Twojej wzmiance o tym, że Classic 3/1 z Elexem mk4 brzmią zbyt spokojnie i za mało energicznie w zakresie średnicy obawiam się, że z Contourami pod tym względem może być jeszcze gorzej, bo tam masz dość gęsty środek i wzmacniacz musi się bardziej wykazać, żeby je otworzyć. I co zrobisz jak zagrają u Ciebie zbyt wolno i niemrawo? Szczerze, znając Ciebie: po pierwsze - od razu je skreślisz z listy kandydatów (w czym nie będzie niczego złego, w końcu to Twój system i pieniądze), po drugie - i to mnie martwi jako "klubowicza" i fana marki - przedstawisz swoje wrażenia z niefortunnego połączenia jako krytykę samych kolumn: przeciętnych, przecenionych, przegrywających z podstawowym modelem ATC. 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 23 minuty temu Autor Napisano 23 minuty temu (edytowany) 8 minut temu, Rafał S napisał: Jednocześnie jednak proszę, żebyś miał na uwadze, że brzmienie Contourów z Regą nie wyznaczy granic ich możliwości i będzie tylko jednym z wielu wariantów dźwięku Rafał, to oczywista oczywistość. A tak między nami, żałuję że zacząłem ten wątek, bardzo żałuję. Na szczęście mogę posłuchać i poznać Spendora więc może nie ma tego złego… Kończąc moją działalność w tym wątku chcę bardzo mocno podziękować dla Salonu Q21 za udostępnienie monitorów Spendora na testy. Dziękuję dla całej ekipy Q21. Warto poznać Spendora, warto mieć Spendora. Edytowano 20 minut temu przez kaczadupa 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts