Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Porozmawiamy o Unitrze WSH 805?

Wzmacniacz jest już trochę czasu na rynku. Kolejne recenzje (również zagraniczne) i kolejne zachwyty. 

Branża ( @rms.pl, @Q21, @Planeta Dźwięku, @Audio_Format, @S4Home, @Top Hi-Fi & Video Design) możecie napisać swoje wrażenia z obcowania z piecykiem Unitry? Podoba się? Jak tak, to za jakie cechy charakteru brzmienia? 

Koleżanki i Koledzy a może posiadacze tego wzmacniacza, podzieliście się swoimi wrażeniami? 

Napisano

Ech...Moje marzenie...Cała seria Unitry to jest dla mnie ideał wzornictwa sprzętu audio. Nie ma na ten moment nic ładniejszego. Dla mnie to mogłoby nawet tylko stać i świecić🙂. Polacy stworzyli wg. mnie sprzęt z idealną synergią między stylami vintage a nowoczesnym. Coś pięknego.

Jeżeli jeszcze to dodatkowo gra co najmniej przyzwoicie, to ja swojego "króliczka" już znam.

Serio. Mając ten zestaw w swoim pokoju odsłuchowym, pewnie zakończyłbym swoją przygodę z pogonią króliczka, a kto wie, czy w związku z tym nawet nie usunąłbym tu konta?🙂

Odnośnie kosztów. Owszem, jest drogo. Ale...Jeżeli to jest faktycznie sprzęt od podstaw zaprojektowany w Polsce, przez polskich fachowców i jak twierdzą ludzie  z Unitry, w zdecydowanej mierze powstały w Polsce, to byłbym w stanie zapłacić te pieniądze. Gdybym tylko je miał, oczywiście🙂. Mam trochę fioła na punkcie tego co Polskie i bardzo kibicuję każdemu przedsiębiorczemu rodakowi, a tym bardziej z branży audio. 

Mam świadomość ogromu pracy i trudności z wbiciem się na dany rynek, zwłaszcza w obliczu konkurencji posiadającej ugruntowaną pozycję na rynku i korzystającej z taniej siły roboczej ze wschodu. Dlatego, tym mocniej kibicuję ekipie Unitry i życzę im sukcesu, choć pomimo wielkich chęci, przyłożyć się do niego nie mogę.

Napisano
7 minut temu, Vectorinni napisał:

Owszem, jest drogo.

Nie "drogo" tylko niegodziwie drogo. Ceny Unitry są z 4 liter wzięte.

Argument o produkcji i projektowaniu w Polsce nie jest żadnym argumentem. Polska to nie Szwajcaria a Unitra to nie Nagra. 

Wielu producentów projektuje i wytwarza swoje wyroby w Polsce i ceny są normalne. 

Napisano
1 godzinę temu, il Dottore napisał:

Nie "drogo" tylko niegodziwie drogo. Ceny Unitry są z 4 liter wzięte.

A Twoja argumentacja opiera się o...?

Na jakiej podstawie twierdzisz, że sprzęt opracowany i produkowany "w pełni"? w Polsce, ma cenę z 4 liter?

Słuchałeś tego sprzętu? Masz jakiś punkt odniesienia? Potrafisz w miarę sensownie uzasadnić przesadzoną cenę w stosunku do jakości wykonania i dźwięku tego sprzętu? 

Cytat

Argument o produkcji i projektowaniu w Polsce nie jest żadnym argumentem. Polska to nie Szwajcaria a Unitra to nie Nagra. 

Polska to nie Szwajcaria, ale też nie tak ubóstwiane Chiny...

Cytat

Wielu producentów projektuje i wytwarza swoje wyroby w Polsce i ceny są normalne. 

Podaj proszę definicję "normalnych cen" i choćby zarys metodologii określania ich normalnymi...

Napisano (edytowany)

Wizualnie whs to topka w porównaniu z większością paździerzy na rynku (słuchałem jednego modelu to mnie męczył, ale był niewygrzany). Z niecierpliwością czekam na zapowiedziane nowe kolumny, aby sobie je odsłuchać, zgb-401 grają i wyglądają kapitalnie.

Edytowano przez S!N!
Napisano

Wiecie ,zastanawia mnie fenomen nowej UNITRY w naszym kraju. Teoretycznie wszyscy powinni się cieszyć,dawna marka reaktywowana ,nie jest to jakaś wydmuszka, są autorskie ciekawe pomysły... . Tymczasem również na innych forach o tematyce audio  wszechobecne narzekania,że drogo, że to przerost formy nad treścią,itd. . Ciekawe jest też to,że nikt z wypisujących jej nie slyszał.  Zgodzę się,że cennik do okazjonalnych nie należy,ale przywołana przez @kaczadupa 805- tka, ma ekskluzywną topologię dual- mono, waży jak należy,oferowana moc  kontra pobór prądu absolutnie nie wygląda na naciąganą , są oryginalnie pomyślane wskaźniki VU,hebelkowe retro przełączniki i możliwość pracy w czystej klasie A. Czyli mamy co najmniej kilka powodów,by życzliwie zainteresować się rodzimym produktem. Podobnie jak założyciel wątku,czekam na opinię kogoś kto słyszał. 

Napisano
7 minut temu, S!N! napisał:

Wizualnie whs to topka w porównaniu z większością paździerzy na rynku (słuchałem jednego modelu to mnie męczył, ale był niewygrzany). Z niecierpliwością czekam na zapowiedziane nowe kolumny, aby sobie je odsłuchać, zgb-401 grają i wyglądają kapitalnie.

Napiszesz coś więcej, skoro ich słuchałeś? W jakim setupie słuchałeś? Jakieś krótki opis grania? Warte ceny?

Napisano
7 minut temu, Kraft napisał:

Yamahy z wycieraczkami też są drogie. Unitra zdaje się celować w ten sam segment rynku. 

Myślę, że Yamahy z wycieraczkami były dużą inspiracją.

Z resztą, potwierdziło się to przy okazji projekcji filmu z wycieczki do "centrum Unitry".

Napisano (edytowany)

@VectorinniW tej cenie większość grała dla mnie beznadziejnie. Byłem ich właścicielem około roku w połączeniu z denonem 2500ne, grają mega klarownie, bardzo przypominają studyjny sznyt, są trochę po jasnej stronie, ale góra jest niemęcząca, przyjemna, bas bez jakiegoś przesadnego dołu jak np. w pylonach , gdzie jest podbity ten niski, ale dzięki temu jest dokładniejszy, potrafiły spokojnie rozwinąć skrzydła na 35m2, nowy właściciel  również mega usatysfakcjonowany i podzielił moją opinię, że to jedne z lepiej grających paczek na rynku.

Edytowano przez S!N!
Napisano
4 minuty temu, terracan1929 napisał:

Myślę, że Yamahy z wycieraczkami były dużą inspiracją.

Z resztą, potwierdziło się to przy okazji projekcji filmu z wycieczki do "centrum Unitry".

To i dobrze, bo nie ma nic złego we wdrażaniu dobrych i sprawdzonych rozwiązań.🙂

3 minuty temu, S!N! napisał:

@VectorinniW tej cenie większość grała dla mnie beznadziejnie. Byłem ich właścicielem około roku w połączeniu z denonem 2500ne, grają mega klarownie, bardzo przypominają studyjny sznyt, są trochę po jasnej stronie, ale góra jest niemęcząca, przyjemna, bas bez jakiegoś przesadnego dołu jak np. w pylonach , gdzie jest podbity ten niski, ale dzięki temu jest dokładniejszy, potrafiły spokojnie rozwinąć skrzydła na 35m2, nowy właściciel  również mega usatysfakcjonowany i podzielił moją opinię, że to jedne z lepiej grających paczek na rynku.

Brzmi jak produkt dla mnie. Tym bardziej, że POLSKI.

Ktoś się orientuje, po ile chodzą nerki 45-latka na czarnym rynku?🙂

Napisano (edytowany)

Z tematów wizualnych do poprawy podświetlanie wskaźników vu. Ta obecna biała, ledowa barwa jest nie do przyjęcia. Zmienić led na barwę ciepła lub wstawić tam żarówki i będzie ok. Gałki - w takiej cenie wzmacniacza te obecne to plastik bombastic. Po za tym wygląd ok. Dźwiękowo - trochę słuchałem tych konstrukcji i jak dla mnie to wszystko gra mocno średnio. Wzmacniacz wykonany naprawdę solidnie i ciekawie od strony elektroniki ale nie do końca się to przekłada na walory dźwiękowe. Monitory - słuchałem i są to typowe suchotniki. Basu to tam nie było w ogóle. Odtwarzacz CD - cienizna a i wykonanie tandetne - w środku hula powietrze. 

Edytowano przez elektron6
Napisano
16 minut temu, S!N! napisał:

Chciałem jeszcze dopytać, bo kojarzę z wpisów na forum, że lubujesz się w muzyce o szybszych rytmach i w miarę niskim zejściem (D'n'B?).

Czy posiadając ZGB-401, posiłkowałeś się subem, czy grałeś samymi kolumnami? Metraż 35m2?

Napisano (edytowany)
23 minuty temu, elektron6 napisał:

Odtwarzacz CD - cienizna a i wykonanie tandetne - w środku hula powietrze. 

Ich DAC za 3000€ również oferuje dużo audiofilskiego powietrza. Piszą, że to DAC "klasy referencyjnej" (chyba "kasy referencyjnej) a budowa jak w Chinolu za koma circa 1000€.

unitra.webp

Design natomiast zgapiony z Musical Fidelity (co nie jest niczym złym). 

Edytowano przez il Dottore
Napisano

@VectorinniSłucham różnorodnych gatunków,, ale nie używałem suba,  denon dał im kopa na basie, tam nawet nie ma co podłączać jakiś cienkich wzmaków , raz zrobiłem eksperyment i zaniosłem je do 18m2 i podłączyłem do tosci akustyka zrobiła swoje i bas był świetny , potężny, tosca dowaliła dół, ogółnie trzeba do nich dokokpitować piec, który ma obfite niskie tony.

Napisano

A co można mieć TANIEJ?

Proszę: za nieco ponad 2800€ Audio-gd oferuje DAC, koło którego ta Unitra nawet nie stała. Model R-8 wersja z lepszym zasilaniem, jakby się ktoś pytał.

audio-gd-r-8-mk3_1926.jpg

Budowa wewnętrzna przetwornika D/A Unitry wieje biedą w porównaniu.

Napisano
6 minut temu, S!N! napisał:

@VectorinniSłucham różnorodnych gatunków,, ale nie używałem suba,  denon dał im kopa na basie, tam nawet nie ma co podłączać jakiś cienkich wzmaków , raz zrobiłem eksperyment i zaniosłem je do 18m2 i podłączyłem do tosci akustyka zrobiła swoje i bas był świetny , potężny, tosca dowaliła dół, ogółnie trzeba do nich dokokpitować piec, który ma obfite niskie tony.

Z góry przepraszam za dociekliwość, ale świeżak jestem: co to jest "tosca"?

Napisano (edytowany)

A czemu niby mamy się cieszyć, że to polska firma? Bo z tradycjami? Jakimi tracycjami? Produkowania elektronicznej tandety za komuny? 

Przecież każdy tego komunistycznego shitu słuchał i wie doskonale, że to koło porządnych sprzętów nigdy nawet nie stało. 

Więc do jakiej niby tradycji ta kupiona przez nowych właścicieli nazwa ma nawiązywać? 

Dajcie spokój... Przecież to jest projekt skazany z góry na porażkę. Dobre chęci nie wystarczą a oferowanie za 3000€ przetwornika, który Chińczyk wyprodukuje i sprzeda 3x taniej to nie jest dobry sposób na przyciągnięcie rzeszy wiernych klientów. 

Gdybym ja miał coś im radzić - to pójść drogą LG i Samsunga. Zacząć od elektronicznej tandety z niską ceną. A gdy miliony ludzi to kupią, wtedy dopiero inwestować w technologię, park maszynowy, R&D i stopniowo piąć się w górę. 

Ja pamiętam, gdy LG (wtedy Goldstar) startowało - przecież to był najtańszy chłam z plastiku. Ale sięsprzedawał ponieważ był najtańszy i wyglądał atrakcyjnie, miał dużo różnokolowych światełek. A dzisiaj? Światowy lider technologiczny, potęga! 

Ale od czegoś trzeba zacząć. 

Edytowano przez il Dottore
Napisano
31 minut temu, elektron6 napisał:

Wzmacniacz wykonany naprawdę solidnie i ciekawie od strony elektroniki ale nie do końca się to przekłada na walory dźwiękowe.

No to już wiemy, że technicznie jest ok. A czego Koledze brakowało w graniu i w porównaniu z czym 805 wypada średnio? Żeby tak sobie jakoś  to zobrazować w głowie.