Jacch Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu (edytowany) 7 minut temu, Chmarski napisał: Krytyka powinna być konstruktywna. Oceń sprzęt przez pryzmat realnej jakości do ceny, a nie ceny vs nie wiadomo wyimaginowane sobie coś. Wyimaginowałeś sobie coś ty. Jeszcze raz, gdzie piszę o dźwięku Unitry i gdzie go oceniam jako sprzęt? Piszę o cenie i o tym co ja o niej sądzę. 7 minut temu, Chmarski napisał: Bez tego to: 20 minut temu, Jacch napisał: Hejt to agresywne i obraźliwe zachowania online, Moje zachowanie jest obraźliwe? Wskaż, kiedy, gdzie ja kogoś obrażam? A może twoje zachowanie poprzez niesłuszne oskarżanie o hejt, to hejt własnie... Edytowano 10 godzin temu przez Jacch Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu @MariuszZ i @elektron6 Mariusz i Tomek: chyba tylko Wy dwaj tu rzeczywiście słyszeliście tytułową Unitrę. Może napiszecie coś więcej o jej brzmieniu, żeby wątek wrócił na właściwe tory. Słuchaliście może w obu trybach: A i AB? Z kolumnami Unitry czy jakimiś innymi? 1 Odpisz, cytując
Jacch Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 6 minut temu, Rafał S napisał: Może napiszecie coś więcej o jej brzmieniu, żeby wątek wrócił na właściwe tory. Wątek jest o Unitrze WSH 805 wiec każdy aspekt dotyczący tego urządzenia jest jak najbardziej na temat. Odpisz, cytując
Chmarski Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 13 minut temu, Jacch napisał: Wskaż, kiedy, gdzie ja kogoś obrażam? Jakbym był inżynierem R&D Unitry, który od kilku lat projektuje, przygotowuje i testuje kolejne wersje sprzętu by ostatecznie dostarczyć maksimum za dane pieniądze, to byś obrażał mnie. Obrażałbyś moich kolegów pracy. Obrażałbyś ludzi którzy zdecydowali się na taki, a nie inny model biznesu, który akurat Tobie nie pasuje. W sumie, to wystarczyłoby bym sobie kupił ten wzmacniacz i nie daj Boże był jeszcze z niego bardzo zadowolony... no to już wcześniej napisałeś, że byłbym idiotą. 1 godzinę temu, Jacch napisał: chodzi o cenę i próbę wytworzenia atmosfery ekskluzywności wokół sprzętu, czyli wmawianie nam, że masz do czynienia z czymś wyjątkowym, a ludzie na takie manipulacje odpowiadają agresywnymi komentarzami, bo nikt nie chce aby go traktować jak idiotę. Odpisz, cytując
Jacch Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Przed chwilą, Chmarski napisał: Jakbym był inżynierem R&D Unitry, który od kilku lat projektuje, przygotowuje i testuje kolejne wersje sprzętu by ostatecznie dostarczyć maksimum za dane pieniądze, to byś obrażał mnie. Obrażałbyś moich kolegów pracy. Obrażałbyś ludzi którzy zdecydowali się na taki, a nie inny model biznesu, który akurat Tobie nie pasuje. Czyli nie można normalnie w świecie napisać , ze coś nie pasuje? Bo ludzie sie obrażą? Dziwne spojrzenie. 1 minutę temu, Jacch napisał: Obrażałbyś ludzi Nie, to że tobie się tak wydaje wcale nie znaczy, ze tak jest. Jak ktos nie przyjmuje krytyki to znaczy, ze jest slepu na argumenty innych. Eot Unitra jest najlepsza na świecie. Nic im/nam nie podskoczy. Odpisz, cytując
Chmarski Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Przed chwilą, Jacch napisał: Czyli nie można normalnie w świecie napisać , ze coś nie pasuje? Bo ludzie sie obrażą? Dziwne spojrzenie. Napisz, że cena Ci nie pasuje i na tym skończ. Po cholerę dalej ciągniesz o tym, że ludzie nie są idiotami i dlatego piszą to co piszą, choć nie wiedzą nic poza tym, że cena im się nie podoba jak Tobie? Z tego idzie prosty wniosek, że Unitra traktuje potencjalnych konsumentów jak idiotów, a kto to kupi to po prostu idiota. Mnie akurat ten wzmacniacz naprawdę mocno intryguje i nie wykluczam, że kiedyś się u mnie pojawi, ale musiałby zrobić to samo z Quadralem co Quadral zrobił z Synthesisami, UR, MF, Atoll, czy Cyrus u mnie w domu. Jednak pewnie prędzej zreanimuję mój 40-letni wzmacniacz lampowy. 1 Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 1 godzinę temu, misiekx napisał: Nigdy nie kupowałem czegoś z myślą o odsprzedaniu i ewentualnym zarobku. 1 godzinę temu, misiekx napisał: Cieszmy się z tego życia, Odpisz, cytując
Jacch Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu 37 minut temu, Chmarski napisał: Napisz, że cena Ci nie pasuje i na tym skończ. Przecież o niczym innym nie pisałem, wszystko inne to wasza aberracja nt. moich postów o Unitrze. 38 minut temu, Chmarski napisał: Po cholerę dalej ciągniesz o tym, że ludzie nie są idiotami i dlatego piszą to co piszą, choć nie wiedzą nic poza tym, że cena im się nie podoba jak Tobie? Nic nie ciągnę, odpowiadam na post. Ty masz chłopie głębszy problem. Masz nieodparte wrażenie , ze wszyscy mają pisać o tym co ciebie interesuje i dopatrujesz sie w moich postach czegoś o czym nawet nie wspomniałem. Nic nie pisałem o Unitrze jako urządzeniu audio, pisałem o cenie i polityce cenowej Unitry i dopatruje się w niej niepowodzenia przedsięwzięcia jakim jest próba wskrzeszenia Unitry, bo choćby nie wiem jak dobry jbył/jest ten sprzęt, to ta polityka cenowa skazuje go na klęskę - podałem przykłady jak inni to robili, inni, którzy odnieśli sukces! A ty/wy zachowujecie się jak wyznawcy marki, którzy nie są w stanie przyjąć jakiejkolwiek krytyki pod ich adresem. A życzę im, jak najlepiej tak jak i wszystkim innym. 1 Odpisz, cytując
Chmarski Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu 4 minuty temu, Jacch napisał: Ty masz chłopie głębszy problem. Bez dwóch zdań! 5 minut temu, Jacch napisał: Nic nie pisałem o Unitrze jako urządzeniu audio, pisałem o cenie i polityce cenowej Unitry i dopatruje się w niej niepowodzenia przedsięwzięcia jakim jest próba wskrzeszenia Unitry, bo choćby nie wiem jak dobry jbył/jest ten sprzęt, to ta polityka cenowa skazuje go na klęskę Mi tam inne treści też wynikały z tych postów, ale ok. przyznaję, że przez to wpadłeś u mnie do worka razem z tymi, którzy na drugim forum twierdzili, że taka polityka cenowa prowadzi do sukcesu Unitry, którym jest skok na kasę inwestorów... Dobrze byłoby jednak wrócić do zapytania autora wątku, czyli jak się ten wzmacniacz faktycznie spisuje, jak brzmi - czyli doświadczenia empiryczne. Z mojej strony EOT. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu 3 minuty temu, Jacch napisał: Nic nie pisałem o Unitrze jako urządzeniu audio, pisałem o cenie i polityce cenowej Unitry i dopatruje się w niej niepowodzenia przedsięwzięcia jakim jest próba wskrzeszenia Unitry, bo choćby nie wiem jak dobry jbył/jest ten sprzęt, to ta polityka cenowa skazuje go na klęskę I dopóki tak to ujmujesz, to wszystko ok - to Twoja predykcja i tyle. Osobiście obawiam się, że masz rację, choć jednocześnie wolałbym, żebyś się mylił, bo - podobnie jak @Chmarski - kibicuję krajowej firmie. Panowie, mam wrażenie, że trochę spieracie się o same użyte słowa (granice hejtu są przecież płynne, a wzmianka o idiotach była niepotrzebna). Pozdrawiam. 2 Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu (edytowany) 1 godzinę temu, Jacch napisał: Unitra jest najlepsza na świecie. Nic im/nam nie podskoczy. Żeby była jasność: bardzo się cieszę, że ktoś w PL ma ambicje produkcji dobrze grającego audio. Mamy od metra producentów mniejszych i większych, często z cenami swoich wyrobów takimi, że ta nieszczęsna Unitra w porównaniu jest dla biedaków. Ale... marketingowo to nie weszło zupełnie. Ani nazwa nie jest szczęśliwa, ani pozycjonowanie. Już 100x wyżej o tym pisano. Bo oryginalna Unitra nie była sprzętem ani wielce jakościowym (choć i Szwajcaria kupowała wyroby OEM Unitry) ani wielce kosztownym. Była marką popularną, człowiek pracy socjalistycznej mógł sobie na nią pozwolić. A teraz... już pomijam wzmacniacz za 20 koła ale DAC za 3000€??? Ludzie! Czy inżynierowie Unitry zapoznali się z sytuacją rynkową? Czy oni mają wgl pojęcie, co trzeba dzisiaj wsadzić do przetwornika, żeby domagać się zań takiej kwoty??? Co trzeba mieć w głowie, żeby wołać taką kwotę za taki wyrób? Wyżej tu pokazywano jeszcze bardziej pusty w środku a jeszcze droższy CEC - OK ale Unitra to nie CEC. W CEC ludzie chętnie dopłacają za znaczek, bo to Panie prestiż i szacun na dzielni! Jaki prestiż ma Unitra w stosunku do japońskiej słynnej i cenionej firmy? No tak nie można po prostu. Tak się nie da. To jest projekt po prostu źle ustawiony od strony biznesowej, źle spozycjonowany. W kraju, gdzie na forum audio najczęstszym zagadnieniem jest "jak skompletować pełny system za 1500zł" firma ze znaczkiem producenta MASOWEGO usiłuje sprzedawać wzmacniacz za 20 tysięcy... I sprzedaje! W zawrotnej liczbie 140 szt rocznie. Manufaktura audio pana Henia czy pana Janusza pewnie by się ucieszyła z przychodu 2,8 miliona rocznie. Ale FIRMA z biurem projektowym, dyrekcją, działem marketingu, dostawcami, podwykonawcami, halą, magazynem, biurami i czym tam jeszcze w ten sposób nie wyjdzie na prostą. Rezultat jest taki, że ta Unitra jest jak Yeti: wszyscy o niej mówią ale nikt jej nie widział. Edytowano 8 godzin temu przez il Dottore 1 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu 9 minut temu, il Dottore napisał: Rezultat jest taki, że ta Unitra jest jak Yeti: wszyscy o niej mówią ale nikt jej nie widział. Ja widziałem w Premium Sound i nawet słyszałem, ale tylko przez chwilę i nic z tego nie wyniosłem, bo się spieszyłem i kompletnie nie byłem zainteresowany tematem. Gdybym wiedział, że się kiedyś rozkręci taka dyskusja, to wygospodarowałbym wtedy z godzinkę - mógłbym dzięki temu robić teraz za gwiazdę w tym wątku. 4 1 Odpisz, cytując
Chmarski Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu 6 minut temu, il Dottore napisał: A wiesz, że to może być nawet trafna hipoteza? Już była taka akcja w Polsce z samochodem Arrinera. Rzecz wcale nie polegała na tym, by go produkować. Chodziło o to, by go projektować! Tu produkt, a nawet produkty gotowe już są. Gramofon, wzmacniacze, kolumny, CD, DAC... taki mało istotny niuans różniący te dwa podejścia do biznesu. Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 9 minut temu, Chmarski napisał: Tu produkt, a nawet produkty gotowe już są. Gramofon, wzmacniacze, kolumny, CD, DAC... Produkty gotowe są, ale gdzie są klienci, którzy to kupią? Odpisz, cytując
Amarok Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 11 godzin temu, il Dottore napisał: za Chiny Ludowe nie zagrają nigdy rocka. Jako fan sprzętu z Chin powinieneś wiedzieć, że Chiny Ludowe jeszcze będą długo, więc na posłuchanie rocka szanse mizerne. 😉😁😁 1 Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 24 minuty temu, Amarok napisał: Jako fan sprzętu z Chin powinieneś wiedzieć Fan sprzętu z Chin? To jest nas dwóch! Czy Lumina słuchasz z wyniosłym obrzydzeniem czy z przyjemnością? Odpisz, cytując
Amarok Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu (edytowany) Co do poprzedniej mojej wypowiedzi...to miał byc sarkazm. 🙂 Odnośnie Lumina...gdybyś był choć raz w Hong Kongu i Chinach to byś wiedział, że to dwa zupełnie różne światy, mentalnie, kulturowo i gospodarczo. Niestety są uzależnieni politycznie od Chin. U mnie już po północy, idę spać.😉 Edytowano 6 godzin temu przez Amarok Odpisz, cytując
Jacch Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 3 godziny temu, Rafał S napisał: (granice hejtu są przecież płynne, a wzmianka o idiotach była niepotrzebna). Tzn. ja nic o idiotach nie pisałem, pisałem ze sposób premiery, wytworzenie aury tajemniczości wokół produktów (problemy z dostaniem się na odsłuchy podczas AS) które na początku można było oglądnąć, ale nie posłuchać. I skoro ktoś myślał, że takie zabiegi napędzą sprzedaż, to chyba miał ludzi za idiotów i tyle. 3 godziny temu, il Dottore napisał: Rezultat jest taki, że ta Unitra jest jak Yeti: wszyscy o niej mówią ale nikt jej nie widział. Dokładnie 3 godziny temu, Chmarski napisał: Mi tam inne treści też wynikały z tych postów, ale ok. przyznaję, że przez to wpadłeś u mnie do worka razem z tymi, którzy na drugim forum twierdzili, że taka polityka cenowa prowadzi do sukcesu Unitry, którym jest skok na kasę inwestorów... Tam najważniejszy inwestor jest jeden i wątpię, żeby wtapiał kasę w pralnie pieniedzy jak to niektórzy twierdzą. Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 1 godzinę temu, Amarok napisał: gdybyś był choć raz w Hong Kongu i Chinach to byś wiedział, że to dwa zupełnie różne światy, mentalnie, kulturowo i gospodarczo. Tak, jasne. Hąkąg to nie Chiny a Białystok to nie Polska. - Masz polski wzmacniacz? - Nie! Mój jest wyprodukowany w Białymstoku! To dwa zupełnie różne światy, mentalnie, kulturowo i gospodarczo. Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 7 godzin temu, Rafał S napisał: Słuchaliście może w obu trybach: A i AB? Z kolumnami Unitry czy jakimiś innymi? Hej, Ja słuchałem tylko na AVS i warunki jakie byly takie byly. Nie opiszę w szczegółach jak to grało bo bylo dawno i nie było to słuchanie celem pisania recenzji. Po kilku utworach mogę powiedzieć, że byłem pozytywnie zaskoczony, ale grał przecież nie tylko sam wzmacniacz więc wrażenia należałoby rozpisać przynajmniej na kilka kategorii. Ja w przeciwieństwie do większości przypisuję wszelkie soniczne smaczki trójcy wzmak-kolumna-pomieszczenie. Nie da się pisać o wzmacniaczu bez doprecyzowania co napedzał i w jakim środowisku zatem rozpisywanie się o samym wzmacniaczu wg mnie nie ma sensu, ale lubię poczytać jak je odbierają inni. Może Tomek się da namówić Inną kwestią jest to co w środku. Projekt, jakość wykonania, funkcjonlność, hebelki, wycieraczki. Nie ma wstydu stawiając przy Yamaszkach AS1200 czy nawet 2200. Accu czy Luxy to już raczej inna liga, niczym Wranglery czy Levisy na tle polskich Big Starów. Niby to spodnie i tamto spodnie, ale przecież chodzi głównie o samopoczucie, wygodę, żywotność, prestiż, a że trochę nogawki za wąskie i w krocze cisną ... nie wszystkim to przeszkadza. Znaczy, że niedopasowane Pozdrawiam. M 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts