Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

@kaczadupa ja też bym chętnie posłuchał,tak egoistycznie nawet😁. Są też inne przeszkody: 

Czas. Pojechałem w delegację na tydzień,dwa,leci właśnie trzeci miesiąc 😁. Jak wracam na weekend czekają zaległości,wczoraj złapałem godzinę z hakiem na słuchanie,może i dziś się uda w międzyczasie 😁. Mam jeszcze rozgrzebany temat wzmaka lampowego w dziale DIY i nie ma kiedy przywieźć i słuchać. 

Logistyka. Taga tylko przyjmuje sygnały,ma jedynie wyjście na suba. Musiałbym zorganizować źródło z DAC do UNITRY na odpowiednim poziomie. Do lampiaka kupię używane CD, które potem sprezentuję właścicielowi.Ale najpierw to trzeba wrócić z delegacji😁

No i jeszcze by się zdało do takiego odsłuchu tak przysiąść, trochę nasiąknąć tym graniem, żeby coś sensownego napisać,a nie tylko posłuchać- za mało wytrenowane mam ucho

Napisano
28 minut temu, Artur Charicki napisał:

Ale po drodze powinni zrobić też coś bardziej budżetowego. Np wzmacniacze za 5tys, 10tys i 15tys.

Właśnie ja i inni dystrybutorzy ratujemy firmę , która przeinwestowała. Zwiększenie asortymentu to duże koszty. Jak chcesz mieć tańszy produkt to musisz iść w masówkę , a jak masówka to linie produkcyjne , dodatkowi ludzie , energia , kredyty ....a więc znowu koszty. No i trzeba ocenić target. Jaka jest konkurencja w danej grupie cenowej , i jaką statystycznie część obywateli będzie stać na produkt. Nikt cenowo nie pobije chińczyków , mają zbyt małe koszty produkcji w stosunku do nas , zawsze ktoś będzie oferował taniej . Ja podziwiam ludzi , którzy reaktywowali markę , której jedynym atutem był sentyment starszego pokolenia. Trzeba mieć jaja !

Napisano
2 godziny temu, kaczadupa napisał:

Zakup podstawowego modelu kosztował  dystrybutora w przeliczeniu na złotówki - 2,4kzl a wersji specjalnej 2,9 kzł. Cena dla nas to odpowiednio 4kzł i 8kzł. 

Ale to chyba b. rzadki przypadek. Zwykle za wersję SE dopłacamy 25-30% ceny podstawowego modelu. 

Napisano

Pokusiłem się o małą symulację , Unitra wg. internetowych źródeł w zakładach warszawskich , gdzie produkowane są wzmacniacze zatrudnia 115 pracowników. Zakładając , że wszyscy zasuwają za najniższą krajową / co w warunkach W-wy jest nierealne/ trzeba mieć m-cznie 646 484,00 zł na same pensje + składki. Do tego czynsz , media , podatek , marketing , transport , dystrybucja , zakupy podzespołów , kredyt , nie chce się bawić w proroka, ale wg. mnie to te 3-4 mln. trzeba obrócić m-cznie , żeby wyjść na zero.

Napisano (edytowany)
3 minuty temu, Kraft napisał:

Czyli muszą sprzedać z 250 sprzętów. Wydaje się realne.

Nie znamy ceny fabrycznej , ale tak. Dlatego jeszcze jeszcze są na rynku :) 

Po za tym tak jak większość większych firm , bazują bardziej na rynku zewnętrznym niż krajowym. Pamiętasz Jarek rozmowę w Pylonie z właścicielami ? O przejęciu i rezygnacji z Altusa i podparcie się rynkami dalekowschodnimi ?

Edytowano przez tomek4446
Napisano
3 godziny temu, tomek4446 napisał:

której jedynym atutem był sentyment starszego pokolenia.

@tomek4446 bierz pod uwagę, że stare pokolenie, osłuchane i zazwyczaj dysponujące większym zasobem środków materialnych, jest w stanie i skłonne wydać duuużo więcej na sprzęt niż młody klient, dla którego najważniejszą sprawą jest , czy sprzęt łączy się przez blutooth i nie interesuje go , czy odtworzy pliki w hi-res. Tak, więc uważam, że nalezy liczyć się też i z tym segmentem klientów. Bo sumarycznie to włąśnie ten segment jest w stanie zapewnić większe zyski niż młody klient, który właśnie zaczyna myśleć o mieszkaniu na kredyt i związanych z tym wydatkach. 

Napisano
4 godziny temu, Kraft napisał:

Najtańszy wzmacniacz Yamahy kosztuje 1400 zł (mam go zresztą). Tylko, że nie jest produkowany w Japonii. Czy chcielibyśmy faktycznie Unitry z Chin?

A-S201? No to nie jest produkowany w Chinach.

Napisano
4 godziny temu, tomek4446 napisał:

Ja podziwiam ludzi , którzy reaktywowali markę , której jedynym atutem był sentyment starszego pokolenia. Trzeba mieć jaja !

Zamiast np. jachtu, no ale kto bogatemu zabroni 😉

Z tym, że taka Yamaha, zrobiła to jednak trochę inaczej: 

2007 - A-S2000
2008 - A-S1000

2013 - A-S3000
2014 - A-S2100
2015 - A-S1100

2018 - C/M-5000

2020 - A-S1200/2200/3200

3 godziny temu, soberowy napisał:

Yamaha A-S201, obecnie za 835zł wygląda nawet ładniej.

image.png

Ale te plastikowe przyciski, to bezczelnie zerżnęli 😉

20200222_233237.jpg

3 godziny temu, tomek4446 napisał:

Po za tym tak jak większość większych firm , bazują bardziej na rynku zewnętrznym niż krajowym.

Trzeba sprawdzić w aktualnym katalogu Quelle 😁

3 godziny temu, il Dottore napisał:

O! Tego to bym kupił! :) Ale nie kupię, bom za chudy w uszach. 

Na używkę trza polować.

To nie kupuj w Polsce, tylko w Anglii. Na półce, sześć z groszami.

Napisano
1 godzinę temu, Rega napisał:

stare pokolenie, osłuchane i zazwyczaj dysponujące większym zasobem środków materialnych, jest w stanie i skłonne wydać duuużo więcej na sprzęt niż młody klient

Tak, więc uważam, że nalezy liczyć się też i z tym segmentem klientów. Bo sumarycznie to włąśnie ten segment jest w stanie zapewnić większe zyski niż młody klient

Z tym, że to stare pokolenie, ten sprzęt już ma.

58 minut temu, Kraft napisał:

Zastanawiałem się, czy nie poprawić na „w Azji”, ale stwierdziłem, że myśl jest jasna.

Biorąc pod uwagę, że Japonia to kraj w Azji, to nie byłbym taki pewny 😁

5 godzin temu, Kraft napisał:

Najtańszy wzmacniacz Yamahy kosztuje 1400 zł (mam go zresztą). Tylko, że nie jest produkowany w Japonii. Czy chcielibyśmy faktycznie Unitry z Chin?

Napisano
4 godziny temu, pairtick napisał:

Z tym, że to stare pokolenie, ten sprzęt już ma.

W starym piecu diabeł pali - cytując stare przysłowie🙂.Poza tym, cheć zmian i prób jest chyba silniejsza niż u młodego pokolenia, przyzwyczajonego na ogół do sztampy. Oczywiście są bardzo chlubne wyjątki jak choćby kilku naszych forumowych Kolegów .