Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
1 minutę temu, kaczadupa napisał:

To tylko przykład, że nie jest to najlepszość bo jest w klasie A i trzeba się na niego zapisywać w kolejkach, czekać pół roku i takie tam…

Abstrahując od brzmienia, Sugden miał kilka lat temu (nie wiem jak teraz) specyficznego dystrybutora. Ponoć ciężko było się z nim dogadać. Zaprzyjaźniony sprzedawca chciał włączyć A21 Se Signature do swojej oferty, ale zrezygnował po kilku próbach kontaktu. Machnął ręką i stwierdził, że woli zamiast tego sprzedawać produkty dostarczane mu przez ludzi, z którymi da się normalnie współpracować. Po co promować markę wśród swoich klientów, jak potem zabraknie towaru?

Druga sprawa: to jest wzmacniacz dla świadomego nabywcy. A tacy często zaczynają od rynku wtórnego, tropią okazje zagranicą itd. Więc jakość nie musi się przekładać na sprzedaż polskich salonów audio. 

Napisano
1 godzinę temu, Kraft napisał:

Jego funkcja przenoszenia stopnia wyjściowego staje się coraz bardziej „wygięta” wraz ze spadkiem impedancji obciążenia

Tak, spadki impedancji są kluczowe. Ale każdy chyba jest tego świadom i dobiera głośniki do wzmacniacza poprawnie? 

Ja nie jestem przywiązany do sprzętów, w 2024 wymieniłem CAŁY system (za wyjątkiem kabli). Od źródła po głośniki. Głównie dlatego, że trafiały się okazje a źródło (mini PC) po prostu padło. Stąd zakup Aurendera. 

Napisano
1 godzinę temu, Rafał S napisał:

nowi właściciele marki muszą się liczyć z tym, że kupili nazwę, która oprócz ciepłych wspomnień może też budzić negatywne skojarzenia.

Naprawdę ktoś ma ciepłe wspomnienia związane z Unitrą? Chyba, że rozdziewiczył koleżankę przy akompaniamencie muzyki z tego systemu...

Napisano (edytowany)
20 minut temu, kaczadupa napisał:

czytając fora miłośników Sugdena ten najnowszy model Sugdena, którego mają nasi dwaj Koledzy z forum, wcale nie jest uważany za najbardziej udany/ceniony za brzmienie. 

Ja miałem okazję przez kilka miesięcy porównać modele z Signature i bez.  Słuchałem też SE Signature i IA-4 Masterclass we własnym systemie. 

Wnioski: 

1/ IA-4 to absolutny highend. Takiej kontroli i kultury dźwięku połączonej z piękną barwą i nasyceniem w życiu nie słyszałem. Bajka. Absolut. Ale nie wiem, czy bym się zamienił. Pewnie tak, ale po A21 bym płakał. 

2/ A21 SE - ni pies ni wydra. Ani nie ma tyle magii i romantyzmu co A-21 ani tyle kontroli i kultury co IA-4. Idealny wybór dla niezdecydowanych. :) Trochę tego i trochę tego. 

2/ A21 vs A21 Signature - parę miesięcy miałem obydwa w systemie. Zanim Signature się rozkręcił to przez okres wygrzewania urządzenia grały identycznie. Po upływie okresu burn-in dała się zauważyć lepsza scena, lepsza rozdzielczość na górze, detal, precyzja, lepsze powietrze. Ale wciąż bez żelaznej kontroli IA-4, lub nawet półżelaznej SE. Dalej taki trochę luzaczek.  Na średnicy różnice są zerowe jeśli chodzi o barwę i nasycenie. O basie się nie wypowiem, bo ja mam bas w klasie D. :) Ale MOŻE na tym odcinku od 70 do 200Hz, za który odpowiada Sugden jest trochę lepsza kontrola. Może. Tak to słyszę. Żadnych tam ewidentnych zmian, żeby natychmiast waliły po uszach.  Ale tak - bas WYDAJE SIĘ bardziej zwarty w Signature. To by miało sens, bo zmiany zaszły głównie w sekcji zasilania. 

19 minut temu, Kraft napisał:

A jeszcze w temacie wymiatających Chińczyków. Sugdena A21 można od nich kupić

Bardzo dużo klonów jest na Ali i ponoć niektóre są bardzo udane. 

Jest taki polski kanał na YT - gość te wynalazki kupuje i testuje, niektóre bardzo chwali. 

Brak mi tam niestety porównań łeb w łeb klon/oryginał.

12 minut temu, Rafał S napisał:

A mojego Kratosa za 1255 dolarów.

Jak oni to robią??? Toż sama taka obudowa wychodzi drożej! 

Edytowano przez il Dottore
Napisano
13 godzin temu, il Dottore napisał:

Jeśli w 2024 ich przychód wyniósł 2,4 miliona to znaczy, że sprzedali na cały świat 140 wzmacniaczy. A przecież nie tylko wzmacniacze produkują. 

Dokładnie, nie wiadomo skąd/za co ten przychód mają. A co do roysa, to jednak przepaść cenowa dyskwalifikuje porównanie.

13 godzin temu, Tomasz Kluczynski napisał:

Ok, ale na Unitrę jest duży hejt. Sporo tego na forach czy fejsie widać, i w zdecydowanej większości piszą ci co nie słyszeli.

Zasłużony, chodzi o cenę i próbę wytworzenia atmosfery ekskluzywności wokół sprzętu, czyli wmawianie nam, że masz do czynienia z czymś wyjątkowym, a ludzie na takie manipulacje odpowiadają agresywnymi komentarzami, bo nikt nie chce aby go traktować jak idiotę. Ja kiedyś, na początku, chciałem posłuchać tej Unitry. Mieszkam na Śląsku, dużo ludzi i dużo sklepów, nikt nie miał w ofercie tej Unitry. Unitra to nie jest sprzęt markowy, jeszcze dobrej marki sobie nie wyrobiła... Ja osobiście nie dam za Unitrę tyle kasy, bo sie zrobie niewolnikiem własnego zakupu - nie sprzedam tego po uczciwej cenie kiedy mnie najdzie chęć zmiany.

Napisano
10 minut temu, Jacch napisał:

Dokładnie, nie wiadomo skąd/za co ten przychód mają. A co do roysa, to jednak przepaść cenowa dyskwalifikuje porównanie.

Zasłużony, chodzi o cenę i próbę wytworzenia atmosfery ekskluzywności wokół sprzętu, czyli wmawianie nam, że masz do czynienia z czymś wyjątkowym, a ludzie na takie manipulacje odpowiadają agresywnymi komentarzami, bo nikt nie chce aby go traktować jak idiotę. Ja kiedyś, na początku, chciałem posłuchać tej Unitry. Mieszkam na Śląsku, dużo ludzi i dużo sklepów, nikt nie miał w ofercie tej Unitry. Unitra to nie jest sprzęt markowy, jeszcze dobrej marki sobie nie wyrobiła... Ja osobiście nie dam za Unitrę tyle kasy, bo sie zrobie niewolnikiem własnego zakupu - nie sprzedam tego po uczciwej cenie kiedy mnie najdzie chęć zmiany.

Nie masz , nie będzesz miał, nie słyszałeś-to nie hejtuj, tylko dlatego, że ci się cena nie podoba!

Napisano
5 minut temu, Tomasz Kluczynski napisał:

Nie masz , nie będzesz miał, nie słyszałeś-to nie hejtuj, tylko dlatego, że ci się cena nie podoba!

Ty znasz definicję słowa hejt? Raczej nie, pisanie że coś mi nie pasuje, argumentowanie, to nie jest hejt. 

Chyba, ze nie rozumiesz co sie do ciebie pisze.