tomek4446 Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu 19 minut temu, Mprezi napisał: Mogę zapytać gdzie jest Zlotowa lista? https://tidal.com/playlist/7f85db8f-cdc1-4fb2-8888-3548449eefa1 To jest druga , pierwszej nie mogę znaleźć , a była wg. mnie lepsza Listy są też na Spotify @lpomis Wojtek znajdziesz tą pierwszą ? 18 minut temu, Dan79 napisał: Może przy okazji dowiem się czegoś więcej. AVS to bardziej wystawa , miejsce spotkań, niż punkt odniesienia dla dźwięku. Ciężko usiąść w tzw. sweet spocie. Na narodowym przynajmniej są większe pokoje , bo w hotelach to już dramat. AVS zastawia pułapki , muzyka jest podrasowana , czyli w większości są to utwory , które dobrze zabrzmią nawet w radiu kuchennym z budzikiem. Od lat tam łażę , bo lubię ten klimat i można pogadać z takimi samymi pasjonatami jak ja . Zawsze warto poznać czyjś punkt widzenia , otworzyć umysł. 3 Odpisz, cytując
elektron6 Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu EL84, EL34, ECL82/86, 6550 czy też starsze pentody głośnikowe typu EL12, AL4. Tych konstrukcji można słuchać godzinami. Lampy niby śmieciowe ale bardzo muzykalne. Lampy KTxx sorry ale dziękuję. Nie ma tu czaru lamp. 300b też jest bardzo dobra ale wymaga dobrej aplikacji. 2A3 jest nawet lepsza od 300b ale wymaga jednak łatwiejszych kolumn. Triody typu 845, 211, GM70 - duża moc, dobry drive i piękny dźwięk ale te lampy wymagają mega dopieszczonych konstrukcji. Dobra aplikacja to jest tutaj spory koszt. Osobiście preferuję EL84 nawet w se. 2 Odpisz, cytując
Mprezi Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu 4 minuty temu, tomek4446 napisał: https://tidal.com/playlist/7f85db8f-cdc1-4fb2-8888-3548449eefa1 To jest druga , pierwszej nie mogę znaleźć , a była wg. mnie lepsza Listy są też na Spotify @lpomis Wojtek znajdziesz tą pierwszą ? AVS to bardziej wystawa , miejsce spotkań, niż punkt odniesienia dla dźwięku. Ciężko usiąść w tzw. sweet spocie. Na narodowym przynajmniej są większe pokoje , bo w hotelach to już dramat. AVS zastawia pułapki , muzyka jest podrasowana , czyli w większości są to utwory , które dobrze zabrzmią nawet w radiu kuchennym z budzikiem. Od lat tam łażę , bo lubię ten klimat i można pogadać z takimi samymi pasjonatami jak ja . Zawsze warto poznać czyjś punkt widzenia , otworzyć umysł. Dziękuję za listę. Mam tylko Spotify. Co do audio show, byłem w 2024 na narodowym. Co głównie dobrze wspominam to spotkania autorskie ciekawych ludzi jak Pacuła, Metz itd. Testowania sprzętu nie bylo i wg mnie nie bylo to możliwe. Jedynie gdzie można było bardziej potestowac to był to sprzęt "maly" jak wzmacniacze słuchawkowe i same sluchawki. 1 Odpisz, cytując
Rega Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu (edytowany) @elektron6Mam SE na EL 34 . U mnie na 6CA7, tyle że w trybie triodowym. Nie narzekam🤣, a PP na 7591 (chyba podobnie jak na EL84) i też jest nienajgorzej. Ale komu ja o tym mówię🤣 Edytowano 21 godzin temu przez Rega 1 Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu 1 godzinę temu, Wing0 napisał: i Leben bardzo dynamicznie gra chociażby LimpBizkit czy Infected Mashrooms, ale Graaf grał to z większym rozmachem i luzem. Ale czy Leben przez to gra jakoś znacząco gorzej? Nie. Ale od porównań nie uciekniemy. Większość sprzętów słuchanych bez porównania zagra "OK". Dopiero bezpośrednie porównanie A/B wskazuje zwycięzcę. Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu 8 minut temu, il Dottore napisał: Dopiero bezpośrednie porównanie A/B wskazuje zwycięzcę. Jeden po drugim miałem w odstępie kilku dni. Odwoziłem jeden i ten samego dnia przywiozłem drugi. Mam słabą pamięć ale coś tam mi zostało pod łysiną :). Choć nie neguje bo ucho wybitnie szybko adaptuje się do danego sprzętu. Odpisz, cytując
pairtick Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu 2 godziny temu, tomek4446 napisał: otworzyć umysł Po otwarciu umysłu, z tytułowych 50 m² mamy 45 m² kuchni. Ktoś to w ogóle zauważył? Rozwiązaniem jest przeniesienie kuchni do tej wnęki, gdzie teraz jest telewizor. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu 26 minut temu, pairtick napisał: z tytułowych 50 m² mamy 45 m² kuchni. Marudzisz. W kuchni zawsze najlepiej się gada, więc i posłuchać tam można. Wystarczy wyburzyć tę bieda-ściankę i przesunąć lewą kolumnę. 1 Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu 53 minuty temu, pairtick napisał: z tytułowych 50 m² mamy 45 m² kuchni I bardzo dobrze. Najwięcej czasu w ciągu dnia spędzamy właśnie w kuchni, więc proporcje są jak najbardziej prawidłowe. Duża kuchnia to podstawa! Bardzo żałuję, że w domu, który teraz kupiłem kuchnia nie jest taka ogromna. Zawsze mi sie marzyło coś takiego. No, ale lokalizacja przeważyła. Nie można mieć wszystkiego. Jakoś się przemęczę Odpisz, cytując
Chmarski Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu 27 minut temu, Rafał S napisał: Wystarczy wyburzyć tę bieda-ściankę i przesunąć lewą kolumnę. Bieda-ścianka nie jest taka bieda... nośna, jeśli dobrze gdzieś wcześniej przeczytałem. Odpisz, cytując
Dan79 Napisano 11 godzin temu Autor Napisano 11 godzin temu 5 godzin temu, Chmarski napisał: Bieda-ścianka nie jest taka bieda... nośna, jeśli dobrze gdzieś wcześniej przeczytałem. Tak, dobrze przeczytałeś to ściana nośna. Za pomysły o przestawieniu kuchni z góry dziękuję. Chyba ktoś nie ma pojęcia i kosztach takiej zmiany. Wolałbym sprzedać dom i kupić nowy. Może nie wspomniałem ale to nie są plany projektowe ja tam mieszkam kilka lat. Więc co do zmiany rozmieszczenia w pomieszczeniu nie wchodzi w grę! Może i jest 45 ale są schody na górę które dają otwarta przestrzeń i korytarz. Sądzę że przy takiej wielkości 45 a 50 nie ma to znaczenia. To nie jest 15 a 20m2 Proszę was o konkretne propozycje sprzętu. Postaram się odsłuchać możliwie jak najwięcej. Na targi chciałem właśnie pojechać i porozmawiać z kimś profesjonalnym kto zna temat i przy kawce pogadam. Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu Panowie nie ma źle :). 3.5 ma bazy na szerokość, w głąb pewnie z 2.5-3 ma przecież nie siedzi kolega przy TV. Kanapa pewnie zachodzi na cześć stałą okna przesuwanego. Do wieczornego słuchania, filmów będzie super, a w ciągu dnia podkręci się Volume i gra muzyka w kuchni przecież przy pracach z gotowaniem nikt nas sceną się skupiać nie będzie :). Małe podłogowymi ja bym celował raczej jak coś do kupisz kiedyś suba aktywnego jakby basu mało było. https://www.olx.pl/d/oferta/kolumny-kudos-super-20-all-in-one-moon-ace-CID99-ID13THIA.html O proszę tego moona potem pogonisz za 7-8 tys i masz super kolumny za pół darmo :). Świetna skuteczność do lampy do trana. Słuchałem kilka razy super jak nazwa wskazuje Jeden z kolumn które można w ciemno brać, dobrze reagują na barwę podawana przez wzmacniacz jak potrzeba więcej czaru lampa i ogień :). Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 2 godziny temu, Dan79 napisał: Tak, dobrze przeczytałeś to ściana nośna. Za pomysły o przestawieniu kuchni z góry dziękuję. Chyba ktoś nie ma pojęcia i kosztach takiej zmiany. Oj , zaraz nośna , nośna to tylko taka sugestia 2 godziny temu, Wing0 napisał: 3.5 ma bazy na szerokość, w głąb pewnie z 2.5-3 Odliczając np. po 40 cm od ścian bocznych , mamy bazę 2,7 m , co daje wg. metody Audio Physic jakieś 2,3 od punktu odsłuchu do kolumn , a więc nadal nieźle. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu 2 godziny temu, Dan79 napisał: Za pomysły o przestawieniu kuchni z góry dziękuję. Spokojnie, to był tylko żart. Chodzi o to, że (jak słusznie zauważył @pairtick) spora część tej dyskusji jest bez sensu ponieważ sypią się propozycje sprzętu do 50m2, a tymczasem kolumny będą pracować w znacznie bardziej ograniczonym metrażu (właśnie z powodu ww. ściany). Odległości kolumn od ściany tylnej i ścian bocznych też będą pewnie u Ciebie na poziomie 0.5m (tak wynika z rysunku) - czyli bardziej typowe dla zwykłego salonu w bloku. Pozytywne jest natomiast to, że miejsce odsłuchu będzie mocno oddalone od ściany za nim (zgaduję, bo nie jest zaznaczone na obrazku). Niemniej, nie można myśleć o tym jak o pomieszczeniu 50m2 (nawet jeśli fizycznie nim jest), tylko znacznie mniejszym. 1 Odpisz, cytując
Q21 Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu Ars Sonum Filarmonia to świetny wzmacniacz Omawiamy go tutaj: Odpisz, cytując
Dan79 Napisano 7 godzin temu Autor Napisano 7 godzin temu Oglądam wczoraj wasz filmik. Ciekawe. Szkoda że nie ma jednak pilota ale jeśli fajnie zagra mogę pójść na kompromis. Może do was również się wybiorę. Odpisz, cytując
pairtick Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 12 godzin temu, il Dottore napisał: Najwięcej czasu w ciągu dnia spędzamy właśnie w kuchni Mnie to nie dotyczy. 6 godzin temu, Dan79 napisał: Za pomysły o przestawieniu kuchni z góry dziękuję. Chyba ktoś nie ma pojęcia i kosztach takiej zmiany. Bo niby skąd, przecież audiofile, to ludzie bezdomni 😜 6 godzin temu, Dan79 napisał: Wolałbym sprzedać dom i kupić nowy. O, i to ma sens 😉 6 godzin temu, Dan79 napisał: Może nie wspomniałem ale to nie są plany projektowe ja tam mieszkam kilka lat. Więc co do zmiany rozmieszczenia w pomieszczeniu nie wchodzi w grę! Może i jest 45 ale są schody na górę które dają otwarta przestrzeń i korytarz. Sądzę że przy takiej wielkości 45 a 50 nie ma to znaczenia. To nie jest 15 a 20m2 Tyle tylko że to tak nie działa. Słuchając, tworzysz z kolumnami trójkąt i reszta metrażu jest w zasadzie nieistotna. Odpisz, cytując
edmundo Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Cześć, mam podobne pomieszczenie do Twojego, parter w domu, z 50m2 będzie, otwarta przestrzeń, kuchnia itp, ale sprzęt w rogu jak u Ciebie, tylko w poprzek, generalnie kłopotliwe ustawienie. Bas był wszędzie tylko nie na kanapie miałem już ogromne kolumny, które niczego nie wnosiły, a wręcz było gorzej. Sprzęt może stać w jednym miejscu, nie będę też burzył ścian. Przerobiłem sporo sprzętu aż w końcu wypożyczyłem Lyngdorf TDAI-1120 (około 8k) Room Perfect u mnie sprawdził się znakomicie, pozwala każdym kolumnom zagrać w pełni możliwości. U mnie grają obecnie podłogowe BMN za około 12k, więc łącznie taki zestaw 20k. Mam też dwie pary kolumn podstawkowych, lubię przełączać, porównywać. I też grają fajnie, nie ma żadnych problemów z niedoborem basu, ten wzmak o wszystko zadba... Więc taka moja rada, szczególnie na początek (ale u mnie na koniec drogi) wzmak z korekcją to dobry trop w każdym pomieszczeniu mieszkalnym, gdzie nie będziesz rozmyślał jak zmieścić tonę towaru akustycznego. Powodzenia! 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 1 godzinę temu, pairtick napisał: Słuchając, tworzysz z kolumnami trójkąt i reszta metrażu jest w zasadzie nieistotna. Ustaw swoje paczki na stadionie w trójkącie równobocznym. Opisz efekt. Odpisz, cytując
pairtick Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) 43 minuty temu, tomek4446 napisał: Ustaw swoje paczki na stadionie w trójkącie równobocznym. Opisz efekt. Tomek, ja mam wełnę w ścianach i od 1100 Hz Dual Concentric. Tak, że ten 😇 Edytowano 3 godziny temu przez pairtick Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 27 minut temu, pairtick napisał: Dual Concentric. A to przepraszam 1 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 8 minut temu, tomek4446 napisał: A to przepraszam No niestety, aktualne ceny są z sufitu ☹️ „The room has some acoustic treatment, with rugs on the floor and hanging from the ceiling, and, being 22' by 25' with very high ceilings, it is pretty dead. It's almost like mixing outside. I don't really have any reflections to deal with, I'm just hearing the speakers, which are Tannoy SRM10Bs. I also have some Yamaha NS10s, with a sub, and for every single project, when the band comes in, during the first day we switch back and forth between the NS10s and the Tannoys, and they take the mix home and we never listen to the NS10s again. They are just there for other people as a reference. The Tannoys are pretty bright and definite-sounding and they are the only monitors I listen to. I never reference anything anywhere else, because I don't have to at this point.” https://www.soundonsound.com/techniques/inside-track-black-sabbath-13 Odpisz, cytując
Recommended Posts