dante_a Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) Hey, Szukam jakiegoś kursu (ewentualnie - człowieka ze sprzętem, wolnym dniem i chętnego trochę zarobić), który możnaby określić jako... budowanie wyrafinowania w świecie audio :). Please hear me out! :-D. Swego czasu ukończyłem kilka kursów sommelierskich. Ich największą zaletą była możliwość łapatologicznego, porównawczego, doświadczenia czym się różnią wina z północy albo południa Francji. Jaki wpływ ma dany proces i jak smakuje jego efekt. Czytać sobie można, ale jak się smakuje obok siebie, to faktycznie człowiek zaczyna rozumieć. W efekcie - zbudowałem fajną, praktyczną wiedzę, na temat tego co lubię, czego nie lubię, co jest złe, i co można zrobić żeby było dobrze. Z jednej stronie zbudowałem umiejętności w rozpoznawaniu i wychwytywaniu różnic, z drugiej - pogłębiłem zrozumienie tematu. Szukam czegoś podobnego w świecie audio, w kontekście domowego słuchania muzyki. Określiłbym się jako "audiofil z przypadku" - dużo kiedyś czytałem, kupiłem fajne słuchawki, ampa, słucham muzyki - podoba mi się. Niedługo planuję większą inwestycję do domu (głośniki podłogowe etc., budżet pewnie z 15-20k+ PLN). Fajnie byłoby być bardziej świadomym - jaki charakter/barwę/etc bardziej lubię? Od czego to zależy? Jak dokładnie brzmi różnica pomiędzy głośnikami za 2k PLN vs 20k PLN w praktyce? Kiedy wiem, że głośniki są źle ustawione? Jak brzmią artefakty wynikające np. ze zbyt dużej kompresji, z problemów/niewystarczająco mocnego ampa, źle dostosowanego pomieszczenia, etc.? Kiedy wołać czarodzieja z różdżką, a kiedy mogę sobie samemu poradzić z dostosowaniem pomieszczenia? Oczywiście - móglbym sam nakupić masę sprzętu, spędzić dekadę bawiąc się, i dojść do jakiś wniosków. Wierzę jednak, że osoba doświadczona, z różnorodnym sprzętem, byłaby w stanie przekazać mi 80/20 wiedzę i pomóc mi zwiększyć moją świadomość muzyczną znacznie szybciej. Stąd pytanie - gdzie mógłbym pójść / czy jest może jakiś kurs, który móglby mi taką praktyczną wiedzę zaserwować? Czym nakarmić Wujka Google albo Gepetto (GPT)? Ktoś gdzieś wspomniał o kursie Harmana - "How to Listen". Ponoć dobry. Ktoś inny polecił książkę "Sound Reproduction" - Floyd Toole. Też ponoć dobra - no ale to książka... Google wypluwa https://www.soundgym.co/ , jako potencjalnie część układanki... Ufff... przepraszam za esej. I z góry ślicznie dziękuę za wskazówki! Edytowano 1 godzinę temu przez dante_a Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Jak już mowa o lekturze to zacząłbym edukacje od tej : 2 Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Kiedyś w Warszawie było coś takiego jak audioszkoła ... ale projekt chyba był równie dziwny jak nazwa i z tego co widzę w i ternecie, upadł. Odpisz, cytując
AudioTube Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Cześć Dante. Witaj. Dobrze trafiłeś. Audio forum to miejsce refleksji nad kondycją ludzkiego EGO i nieskończona ilość kręgów. Tomek podrzucił tytuł. Jak przejdziesz pierwszy rozdział podstawowe informacje o dźwięku, to stawiam skrzynkę piwa. Książka łatwa i przyjemna😁 A tak na serio, to nie wpuszczaj nas starych audiofili w maliny. Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 59 minut temu Napisano 59 minut temu 3 minuty temu, AudioTube napisał: A tak na serio, to nie wpuszczaj nas starych audiofili w maliny. Heheh brawo za czujność:). Ehhh te dzisiejsze kryptoreklamy Odpisz, cytując
elektron6 Napisano 58 minut temu Napisano 58 minut temu Dźwięk i technika Hi-Fi - Aleksander Witort plus obejrzyj kilka filmików Reduktor Szumu, powodzenia Odpisz, cytując
dante_a Napisano 1 minutę temu Autor Napisano 1 minutę temu (edytowany) Cytat Ehhh te dzisiejsze kryptoreklamy Ale o co chodzi? Szczerze pytam... Dziękuję za podesłanie książek, ale... ja jednak wolałbym podejście do tematu praktyczne. Wierzę, że bez doktoratu z akustyki i studiów uda mi się trochę zwiększyć zakres wiedzy i praktycznych umiejętności... na własne potrzeby. Edytowano przed chwilą przez dante_a Odpisz, cytując
Recommended Posts