dante_a Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) Hey, Szukam jakiegoś kursu (ewentualnie - człowieka ze sprzętem, wolnym dniem i chętnego trochę zarobić), który możnaby określić jako... budowanie wyrafinowania w świecie audio :). Please hear me out! :-D. Swego czasu ukończyłem kilka kursów sommelierskich. Ich największą zaletą była możliwość łapatologicznego, porównawczego, doświadczenia czym się różnią wina z północy albo południa Francji. Jaki wpływ ma dany proces i jak smakuje jego efekt. Czytać sobie można, ale jak się smakuje obok siebie, to faktycznie człowiek zaczyna rozumieć. W efekcie - zbudowałem fajną, praktyczną wiedzę, na temat tego co lubię, czego nie lubię, co jest złe, i co można zrobić żeby było dobrze. Z jednej stronie zbudowałem umiejętności w rozpoznawaniu i wychwytywaniu różnic, z drugiej - pogłębiłem zrozumienie tematu. Szukam czegoś podobnego w świecie audio, w kontekście domowego słuchania muzyki. Określiłbym się jako "audiofil z przypadku" - dużo kiedyś czytałem, kupiłem fajne słuchawki, ampa, słucham muzyki - podoba mi się. Niedługo planuję większą inwestycję do domu (głośniki podłogowe etc., budżet pewnie z 15-20k+ PLN). Fajnie byłoby być bardziej świadomym - jaki charakter/barwę/etc bardziej lubię? Od czego to zależy? Jak dokładnie brzmi różnica pomiędzy głośnikami za 2k PLN vs 20k PLN w praktyce? Kiedy wiem, że głośniki są źle ustawione? Jak brzmią artefakty wynikające np. ze zbyt dużej kompresji, z problemów/niewystarczająco mocnego ampa, źle dostosowanego pomieszczenia, etc.? Kiedy wołać czarodzieja z różdżką, a kiedy mogę sobie samemu poradzić z dostosowaniem pomieszczenia? Oczywiście - móglbym sam nakupić masę sprzętu, spędzić dekadę bawiąc się, i dojść do jakiś wniosków. Wierzę jednak, że osoba doświadczona, z różnorodnym sprzętem, byłaby w stanie przekazać mi 80/20 wiedzę i pomóc mi zwiększyć moją świadomość muzyczną znacznie szybciej. Stąd pytanie - gdzie mógłbym pójść / czy jest może jakiś kurs, który móglby mi taką praktyczną wiedzę zaserwować? Czym nakarmić Wujka Google albo Gepetto (GPT)? Ktoś gdzieś wspomniał o kursie Harmana - "How to Listen". Ponoć dobry. Ktoś inny polecił książkę "Sound Reproduction" - Floyd Toole. Też ponoć dobra - no ale to książka... Google wypluwa https://www.soundgym.co/ , jako potencjalnie część układanki... Ufff... przepraszam za esej. I z góry ślicznie dziękuę za wskazówki! Edytowano 2 godziny temu przez dante_a Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Jak już mowa o lekturze to zacząłbym edukacje od tej : 2 Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Kiedyś w Warszawie było coś takiego jak audioszkoła ... ale projekt chyba był równie dziwny jak nazwa i z tego co widzę w i ternecie, upadł. Odpisz, cytując
AudioTube Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Cześć Dante. Witaj. Dobrze trafiłeś. Audio forum to miejsce refleksji nad kondycją ludzkiego EGO i nieskończona ilość kręgów. Tomek podrzucił tytuł. Jak przejdziesz pierwszy rozdział podstawowe informacje o dźwięku, to stawiam skrzynkę piwa. Książka łatwa i przyjemna😁 A tak na serio, to nie wpuszczaj nas starych audiofili w maliny. Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 3 minuty temu, AudioTube napisał: A tak na serio, to nie wpuszczaj nas starych audiofili w maliny. Heheh brawo za czujność:). Ehhh te dzisiejsze kryptoreklamy Odpisz, cytując
elektron6 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Dźwięk i technika Hi-Fi - Aleksander Witort plus obejrzyj kilka filmików Reduktor Szumu, powodzenia Odpisz, cytując
dante_a Napisano 53 minuty temu Autor Napisano 53 minuty temu (edytowany) Cytat Ehhh te dzisiejsze kryptoreklamy Ale o co chodzi? Szczerze pytam... Dziękuję za podesłanie książek, ale... ja jednak wolałbym podejście do tematu praktyczne. Wierzę, że bez doktoratu z akustyki i studiów uda mi się trochę zwiększyć zakres wiedzy i praktycznych umiejętności... na własne potrzeby. Jedyne co mi jeszcze przychodzi do głowy to uderzyć do właścicieli dużych salonów audio, czy nie poświęciliby np. dnia albo dwóch na podzielenie się wiedzą... Dwóch z nich widziałem, że często pojawiają się tutaj na forum. Sprzęt mają. Choć nawet nie wiem ile taka usługa musiałaby kosztować... Edytowano 45 minut temu przez dante_a Odpisz, cytując
shureido Napisano 21 minut temu Napisano 21 minut temu kilka teoretycznych tematów może i ogarniesz ale na rozdziale kable jako wstęp do biżuterii audio polegniesz i bez terapii psychotropowej nie pozbierasz się przez długie miesiące Odpisz, cytując
Recommended Posts