marcinmarcin Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) 20 minut temu, tomek4446 napisał: Ty mnie nie strasz , bo może się okazać , że przez lata podłączenie pod RME było zbędne W tym przypadku raczej na pewno. Rme to sredni dac. Ale z założeniem ze trzeba słyszeć dace, no albo przynajmniej sie sugerować ze sie słyszy 😀 Edytowano 2 godziny temu przez marcinmarcin 1 Odpisz, cytując
Palmos Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) 16 minut temu, mateolo2 napisał: Trudno mi się bardzo zasugerować tym testem jako dowodem na to, że mój mózg został oszukany i warmer gra tak samo jak nowoczesny przetwornik w wiimie ultra. A może ten dac w wiim (pomimo że jest nowoczesny) wcale nie jest taki dobry a najprawdopodobniej gorszy od fiio. Patrząc tylko na nasz rynek sam warmer jest droższy od ultra (a tam dac to dodatek). Dlatego słyszysz różnicę. Ja mam k11 r2r i różnica jest znaczna w porównaniu z dac wbudowanym w wzmacniacz. Podejrzewałem że gdybym podłączył chord mojo 2 (który ma bardzo dobre opinie) to by było też lepiej. Edytowano 2 godziny temu przez Palmos 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 11 minut temu, marcinmarcin napisał: Rme to sredni dac. Nie to abym bronił , ale w takim razie jaki jest ten dobry ? 1 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 23 minuty temu, mateolo2 napisał: Trudno mi się bardzo zasugerować tym testem jako dowodem na to, że mój mózg został oszukany i warmer gra tak samo jak nowoczesny przetwornik w wiimie ultra. Zbyt wyraźna różnice słyszę. Mateusz, wyluzuj i nie przejmuj się tym testem. Ja Ci wierzę, że jesteś w stanie rozróżniać daki. Wieczorem lub w weekend napiszę więcej, to może się niektórym rozjaśni w głowach. A może nie. Odpisz, cytując
mateolo2 Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu 15 minut temu, Rafał S napisał: Mateusz, wyluzuj i nie przejmuj się tym testem. Ja Ci wierzę, że jesteś w stanie rozróżniać daki. Wieczorem lub w weekend napiszę więcej, to może się niektórym rozjaśni w głowach. A może nie. Kompletnie się nim nie przejmuje! I jestem ultra wyluzowany z natury. Po prostu chciałem wyrazić swoje zdanie Odpisz, cytując
Artur Charicki Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Ale DAC w ultra jest kiepski i kropka. Tzn musi być słabo zaimplementowany bo sama kość jest ok. Każdy zewnętrzny DAC jaki miałem był lepszy od tego w ultra. Miałem Topping e30 II, Aune s6 czy Smsl m200. Obecnie jest vmv d1se i tu nawet nie ma co porównywać. W sumie ultra kupiłem dla połączenia USB bo używam z izolacją galwaniczna. Jest ok ale z laptopa brzmi lepiej. Niestety wygodniej ze streamera bo laptop wkurza w salonie. 2 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu @misiekx Odpaliłem REW i pokusiłem się właśnie o sprawdzenie jak to jest z poziomami głośności między Meridianem a Meridianem przez RME . Jak byk są 2,5 dB różnice. Przełączam jedną gałką w locie i jest to słyszalne. Głośniej gra Meridian bez RME. 47 minut temu, marcinmarcin napisał: Rme to sredni dac. Marcin nurtuje mnie to. A o którym DAC-u piszesz. Różnica znaczna , bo RME DAC jest na ESS ES9028Q2M, a mój PRO na dwóch AKM AK4493 ? Czy oba kiepskie ? 3 Odpisz, cytując
misiekx Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 10 minut temu, tomek4446 napisał: Odpaliłem REW i pokusiłem się właśnie o sprawdzenie jak to jest z poziomami głośności między Meridianem a Meridianem przez RME . Jak byk są 2,5 dB różnice. Przełączam jedną gałką w locie i jest to słyszalne. Głośniej gra Meridian bez RME. Ale czy jest różnica w.... dźwięku, wiesz co mam na myśli. Pomijając poziom głośności. Czy coś ci gra lepiej, gorzej czy bez różnicy? Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 1 minutę temu, misiekx napisał: Czy coś ci gra lepiej, gorzej czy bez różnicy? Baaardzo subiektywnie , sam Meridian gra jaśniej ,co przekłada się na większą słyszalność detali. Próbuję na oko wyrównywać głośność. 1 Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano 54 minuty temu Napisano 54 minuty temu 1 minutę temu, tomek4446 napisał: Marcin nurtuje mnie to. Ja miałem RME z Cyrusem 8.2 i Audium Comp 5.2. Audionerwosa totalna, z dźwięku tyle radości co z przyciasnych butów na wycieczce górskiej. Znalazłem na ogłoszeniu monitory Adam Audio. Były w pokoju podobnej wielkości jak mój, ale zaadaptowanym akustycznie na amatorskie studio. Zagrały świetnie. Kupiłem, zapakowałem, w domu klapa i rozczarowanie. Oczywiście obwiniłem akustykę sprzedający poradził żebym sobie wziął od niego na próbe interfejs clarett od focusrite. Z interfejsem monitory zagrały u mnie dźwiękiem podobnym jak u niego w studio. Miałem więc 2 różne zestawy i zmieniając dace miejscami zawsze mi się podobał bardziej ten który grał z Clarettem. Finalnie pozbyłem się RME i monitorów Adam Audio. (Cyrus z Audium i Clarett podobał mi się najbardziej) Czy to wiarygodna opinia? To tylko opinia... Na pewno nie sugerowałem się ceną, bo Clarett kilka razy tańszy... 1 Odpisz, cytując
lpomis Napisano 33 minuty temu Napisano 33 minuty temu (edytowany) 7 godzin temu, Wito76 napisał: Czyli że Chord się popsuł, czy Warmer naprawił? No właśnie nie wiem, jeszcze tego nie rozgryzłem. Choć nie wykluczam, że problemem jestem ja sam 😜 6 godzin temu, leoś napisał: Mam natomiast 2 wątpliwości Dzięki, wątpliwości jak najbardziej zasadne. Nie mam w domu kolumn, które by zapewniały głębsze zejście i miały jednocześnie jeden woofer. Nie zmierzę więc tego. Widziałem już wcześniej wpis z pomiarami do którego się odnosisz. Myślę, że sporo może wytłumaczyć ten film - https://www.youtube.com/watch?v=2YqWCX5WcVg 4 godziny temu, Rafał S napisał: Chciałbym się upewnić: jedna próba to jeden odsłuch utworu lub jego fragmentu (ewentualnie powtórzony na życzenie słuchającego), czy tak? Tak, dokładnie tak. Jedna próba to jeden odsłuch utworu, ale z możliwością jego cofnięcia i powtórzenia wybranego przez siebie fragmentu. 2 godziny temu, mateolo2 napisał: Jesli wnioski @lpomis byłby prawdziwe czyli „nie ma różnic słyszalnych miedzy nowoczesnymi przetwornikami” Ej, ale nie napisałem nic takiego! Pisałem za to, że FiiO gra "w sposób bardzo zbliżony do większości nowoczesnych przetworników dostępnych na rynku audio. Ewentualne różnice między nim, a innymi są bardzo trudne lub wręcz niemożliwe do usłyszenia. Przynajmniej dla mnie." 2 godziny temu, mateolo2 napisał: Natomiast… muszę wbić kij w mrowisko - przepraszam. Mateusz, nie przepraszaj. Nie mam z tym absolutnie żadnego problemu. Jeśli w prawidłowo przeprowadzonym teście ABX miałeś wynik na poziomie 100%, to przecież nie ma co z tym dyskutować. Różnice między urządzeniami były. A Ty byłeś w stanie je wyłapać i usłyszeć! Edytowano 19 minut temu przez lpomis 2 Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano 25 minut temu Napisano 25 minut temu 59 minut temu, tomek4446 napisał: RME DAC jest na ESS ES9028Q2M, a mój PRO na dwóch AKM AK4493 ? Czy oba kiepskie ? Mój był na AK4493 1 Odpisz, cytując
MacieQ Napisano 17 minut temu Napisano 17 minut temu 4 minuty temu, lpomis napisał: No właśnie nie wiem, jeszcze tego nie rozgryzłem. Choć nie wykluczam, że problemem jestem ja sam 😜 Ja tutaj nie wiedzę żadnego problemu z Twojej strony. Od zarania dziejów wiadomo że w świecie audio są 3 nacje ...nacja słyszących, nacja niesłyszących i nacja slysząco-nieslyszących. Ja należę do tej trzeciej czyli niektóre rzeczy słyszę a niektórych nie i nie mam z tym żadnego problemu. Nie linczuję tych z innych nacji jeśli mają sprzeczne opinie odnośnie słyszenia względem moich ...bo właśnie owe różnice są częścią tego hobby - gdyby wszyscy słyszeli to samo świat audio jeśli chodzi o hobby byłby zwyczajnie nudny 😁. Szacun i pokłon do samej ziemi za test i rzeczowy komentarz oparty na uzyskanych wynikach ...👍👏🍺 3 Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano 14 minut temu Napisano 14 minut temu 16 minut temu, lpomis napisał: No właśnie nie wiem, jeszcze tego nie rozgryzłem. Choć nie wykluczam, że problemem jestem ja sam 😜 Nie obwiniaj się... jesteśmy z Tobą 😊 a poważnie @MacieQ ma sporo racji. Różne są wrażliwości - ja np. praktycznie nie słyszę u siebie mimo dużych chęci zmian kabli głośnikowych, czy zasilających a interkonekty czy cyfrowe robią przepaść moim zmysłom 3 Odpisz, cytując
Recommended Posts