marcinmarcin Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) 20 minut temu, tomek4446 napisał: Ty mnie nie strasz , bo może się okazać , że przez lata podłączenie pod RME było zbędne W tym przypadku raczej na pewno. Rme to sredni dac. Ale z założeniem ze trzeba słyszeć dace, no albo przynajmniej sie sugerować ze sie słyszy 😀 Edytowano 3 godziny temu przez marcinmarcin 1 Odpisz, cytując
Palmos Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) 16 minut temu, mateolo2 napisał: Trudno mi się bardzo zasugerować tym testem jako dowodem na to, że mój mózg został oszukany i warmer gra tak samo jak nowoczesny przetwornik w wiimie ultra. A może ten dac w wiim (pomimo że jest nowoczesny) wcale nie jest taki dobry a najprawdopodobniej gorszy od fiio. Patrząc tylko na nasz rynek sam warmer jest droższy od ultra (a tam dac to dodatek). Dlatego słyszysz różnicę. Ja mam k11 r2r i różnica jest znaczna w porównaniu z dac wbudowanym w wzmacniacz. Podejrzewałem że gdybym podłączył chord mojo 2 (który ma bardzo dobre opinie) to by było też lepiej. Edytowano 3 godziny temu przez Palmos 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 11 minut temu, marcinmarcin napisał: Rme to sredni dac. Nie to abym bronił , ale w takim razie jaki jest ten dobry ? 1 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 23 minuty temu, mateolo2 napisał: Trudno mi się bardzo zasugerować tym testem jako dowodem na to, że mój mózg został oszukany i warmer gra tak samo jak nowoczesny przetwornik w wiimie ultra. Zbyt wyraźna różnice słyszę. Mateusz, wyluzuj i nie przejmuj się tym testem. Ja Ci wierzę, że jesteś w stanie rozróżniać daki. Wieczorem lub w weekend napiszę więcej, to może się niektórym rozjaśni w głowach. A może nie. Odpisz, cytując
mateolo2 Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu 15 minut temu, Rafał S napisał: Mateusz, wyluzuj i nie przejmuj się tym testem. Ja Ci wierzę, że jesteś w stanie rozróżniać daki. Wieczorem lub w weekend napiszę więcej, to może się niektórym rozjaśni w głowach. A może nie. Kompletnie się nim nie przejmuje! I jestem ultra wyluzowany z natury. Po prostu chciałem wyrazić swoje zdanie Odpisz, cytując
Artur Charicki Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Ale DAC w ultra jest kiepski i kropka. Tzn musi być słabo zaimplementowany bo sama kość jest ok. Każdy zewnętrzny DAC jaki miałem był lepszy od tego w ultra. Miałem Topping e30 II, Aune s6 czy Smsl m200. Obecnie jest vmv d1se i tu nawet nie ma co porównywać. W sumie ultra kupiłem dla połączenia USB bo używam z izolacją galwaniczna. Jest ok ale z laptopa brzmi lepiej. Niestety wygodniej ze streamera bo laptop wkurza w salonie. 2 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu @misiekx Odpaliłem REW i pokusiłem się właśnie o sprawdzenie jak to jest z poziomami głośności między Meridianem a Meridianem przez RME . Jak byk są 2,5 dB różnice. Przełączam jedną gałką w locie i jest to słyszalne. Głośniej gra Meridian bez RME. 47 minut temu, marcinmarcin napisał: Rme to sredni dac. Marcin nurtuje mnie to. A o którym DAC-u piszesz. Różnica znaczna , bo RME DAC jest na ESS ES9028Q2M, a mój PRO na dwóch AKM AK4493 ? Czy oba kiepskie ? 3 Odpisz, cytując
misiekx Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 10 minut temu, tomek4446 napisał: Odpaliłem REW i pokusiłem się właśnie o sprawdzenie jak to jest z poziomami głośności między Meridianem a Meridianem przez RME . Jak byk są 2,5 dB różnice. Przełączam jedną gałką w locie i jest to słyszalne. Głośniej gra Meridian bez RME. Ale czy jest różnica w.... dźwięku, wiesz co mam na myśli. Pomijając poziom głośności. Czy coś ci gra lepiej, gorzej czy bez różnicy? Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 1 minutę temu, misiekx napisał: Czy coś ci gra lepiej, gorzej czy bez różnicy? Baaardzo subiektywnie , sam Meridian gra jaśniej ,co przekłada się na większą słyszalność detali. Próbuję na oko wyrównywać głośność. 1 Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 1 minutę temu, tomek4446 napisał: Marcin nurtuje mnie to. Ja miałem RME z Cyrusem 8.2 i Audium Comp 5.2. Audionerwosa totalna, z dźwięku tyle radości co z przyciasnych butów na wycieczce górskiej. Znalazłem na ogłoszeniu monitory Adam Audio. Były w pokoju podobnej wielkości jak mój, ale zaadaptowanym akustycznie na amatorskie studio. Zagrały świetnie. Kupiłem, zapakowałem, w domu klapa i rozczarowanie. Oczywiście obwiniłem akustykę sprzedający poradził żebym sobie wziął od niego na próbe interfejs clarett od focusrite. Z interfejsem monitory zagrały u mnie dźwiękiem podobnym jak u niego w studio. Miałem więc 2 różne zestawy i zmieniając dace miejscami zawsze mi się podobał bardziej ten który grał z Clarettem. Finalnie pozbyłem się RME i monitorów Adam Audio. (Cyrus z Audium i Clarett podobał mi się najbardziej) Czy to wiarygodna opinia? To tylko opinia... Na pewno nie sugerowałem się ceną, bo Clarett kilka razy tańszy... 1 Odpisz, cytując
lpomis Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 7 godzin temu, Wito76 napisał: Czyli że Chord się popsuł, czy Warmer naprawił? No właśnie nie wiem, jeszcze tego nie rozgryzłem. Choć nie wykluczam, że problemem jestem ja sam 😜 6 godzin temu, leoś napisał: Mam natomiast 2 wątpliwości Dzięki, wątpliwości jak najbardziej zasadne. Nie mam w domu kolumn, które by zapewniały głębsze zejście i miały jednocześnie jeden woofer. Nie zmierzę więc tego. Widziałem już wcześniej wpis z pomiarami do którego się odnosisz. Myślę, że sporo może wytłumaczyć ten film - https://www.youtube.com/watch?v=2YqWCX5WcVg 4 godziny temu, Rafał S napisał: Chciałbym się upewnić: jedna próba to jeden odsłuch utworu lub jego fragmentu (ewentualnie powtórzony na życzenie słuchającego), czy tak? Tak, dokładnie tak. Jedna próba to jeden odsłuch utworu, ale z możliwością jego cofnięcia i powtórzenia wybranego przez siebie fragmentu. 2 godziny temu, mateolo2 napisał: Jesli wnioski @lpomis byłby prawdziwe czyli „nie ma różnic słyszalnych miedzy nowoczesnymi przetwornikami” Ej, ale nie napisałem nic takiego! Pisałem za to, że FiiO gra "w sposób bardzo zbliżony do większości nowoczesnych przetworników dostępnych na rynku audio. Ewentualne różnice między nim, a innymi są bardzo trudne lub wręcz niemożliwe do usłyszenia. Przynajmniej dla mnie." 2 godziny temu, mateolo2 napisał: Natomiast… muszę wbić kij w mrowisko - przepraszam. Mateusz, nie przepraszaj. Nie mam z tym absolutnie żadnego problemu. Jeśli w prawidłowo przeprowadzonym teście ABX miałeś wynik na poziomie 100%, to przecież nie ma co z tym dyskutować. Różnice między urządzeniami były. A Ty byłeś w stanie je wyłapać i usłyszeć! Edytowano 1 godzinę temu przez lpomis 2 Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 59 minut temu, tomek4446 napisał: RME DAC jest na ESS ES9028Q2M, a mój PRO na dwóch AKM AK4493 ? Czy oba kiepskie ? Mój był na AK4493 1 Odpisz, cytując
MacieQ Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 4 minuty temu, lpomis napisał: No właśnie nie wiem, jeszcze tego nie rozgryzłem. Choć nie wykluczam, że problemem jestem ja sam 😜 Ja tutaj nie wiedzę żadnego problemu z Twojej strony. Od zarania dziejów wiadomo że w świecie audio są 3 nacje ...nacja słyszących, nacja niesłyszących i nacja slysząco-nieslyszących. Ja należę do tej trzeciej czyli niektóre rzeczy słyszę a niektórych nie i nie mam z tym żadnego problemu. Nie linczuję tych z innych nacji jeśli mają sprzeczne opinie odnośnie słyszenia względem moich ...bo właśnie owe różnice są częścią tego hobby - gdyby wszyscy słyszeli to samo świat audio jeśli chodzi o hobby byłby zwyczajnie nudny 😁. Szacun i pokłon do samej ziemi za test i rzeczowy komentarz oparty na uzyskanych wynikach ...👍👏🍺 5 Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 16 minut temu, lpomis napisał: No właśnie nie wiem, jeszcze tego nie rozgryzłem. Choć nie wykluczam, że problemem jestem ja sam 😜 Nie obwiniaj się... jesteśmy z Tobą 😊 a poważnie @MacieQ ma sporo racji. Różne są wrażliwości - ja np. praktycznie nie słyszę u siebie mimo dużych chęci zmian kabli głośnikowych, czy zasilających a interkonekty czy cyfrowe robią przepaść moim zmysłom 5 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 59 minut temu, marcinmarcin napisał: Czy to wiarygodna opinia? Marcin , każda opinia jest wiarygodna. Nie chcę się spierać. Nie mam zbyt dużego doświadczenia w dac-ach. Słuchałem wielu wbudowanych w CD i zawsze z lampami i kolumnami jakie miałem było zbyt cieplutko. Chciałem coś przeciwstawnego. Miałem w chałupie jednocześnie RME , Arcama rDAC , Toppinga D90. Zdecydowanie wygrało RME , tak dźwiękowo jak i funkcjami. 1 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 46 minut temu Napisano 46 minut temu Przed chwilą, lpomis napisał: Tak, dokładnie tak. Jedna próba to jeden odsłuch utworu, ale z możliwością jego cofnięcia i powtórzenia wybranego przez siebie fragmentu. Wojtek, dziękuję za wyjaśnienie. @tomek4446, @kaczadupa, @misiekx, @Mprezi, @MarSZ, @leoś, @Bo0M, @Adi777, @MacieQ, @Artur Charicki, @marcin375, @Prawie Audiofil, @cymes, @Palmos, @Marek Walczewski, @Pawel Kloch, @Kraft, @jakubk, @mateolo2, @Wito76, @marcinmarcin Z racji na "zasięg medialny" wydarzenia, jakim był test Wojtka, chciałbym poinformować jego czytelników (przynajmniej tych, których widzę w tym wątku lub na liście polubień i gratulacji), że NIE BYŁ TO TEST ABX. Wojtek aż 6 razy posłużył się tą nazwą w swoim poście, jednocześnie zapominając o założeniach i procedurze prawdziwego testu ABX (mającego zresztą swoje ograniczenia, o których już pisałem i do czego jeszcze kiedyś wrócę). W telegraficznym skrócie: Prawdziwy test ABX: ABX, ABX, ABX, ABX, ABX, ABX, ABX, ABX, ABX, ABX - stąd jego nazwa Test Wojtka: A, B,... X, X, X, X, X, X, X, X, X, X. Nie znaczy to oczywiście, że wyniki są zupełnie bezwartościowe. Natomiast był to test trudniejszy dla zgadującego, co przekłada się na większe prawdopodobieństwo błędnego odrzucenia tzw. prawdziwej hipotezy zerowej. (Prawdopodobieństwo błędnego potwierdzenia fałszywej hipotezy zerowej jest oczywiście w obu przypadkach równie niskie, przy założeniu odpowiednio dużej liczby prób i uczciwości uczestników.) Poza tym duży plus dla Wojtka za dobre chęci i za wcześniejsze osłuchanie się z porównywanymi urządzeniami. To krok w stronę wyjścia poza ograniczenia pamięci krótkoterminowej i coś na czymś można w przyszłości oprzeć procedurę lepszą nie tylko od testu opisanego w tym wątku, ale również od testu ABX. Wystarczy w metodzie Wojtka zastąpić pojedynczą próbkę X sekwencją XY i sprowadzić zadanie do rozpoznawania kolejności. Dostaniemy w ten sposób bardziej zwięzłą wersję testu ABXY (będącego lepszym od ABX w wyłapywaniu drobnych różnic). Teraz komentarz do podsumowania Wojtka: "Tak więc na koniec krótkie podsumowanie o tym jak gra FiiO Warmer. Gra w sposób bardzo zbliżony do większości nowoczesnych przetworników dostępnych na rynku audio. Ewentualne różnice między nim, a innymi są bardzo trudne lub wręcz niemożliwe do usłyszenia. Przynajmniej dla mnie." Nawet tak ostrożne sformułowanie jest wciąż za mocne w kontekście testu. Można jedynie stwierdzić, że różnice były zbyt drobne do wyłapania dla pary słuchaczy przy zastosowaniu opisanej (niestety ułomnej) procedury. Wojtka zachęcam do powtórki - najlepiej w formule XY, choć ABXY też będzie ok (tylko dłuższa i bardziej męcząca). ABX odradzam, jednak nawet ta metoda będzie lepsza od wcześniej zastosowanej. I jeszcze taka uwaga ogólna dla wszystkich, którzy chcą się w to bawić: przygotowując eksperyment dobrze jest wcześniej precyzyjnie sformułować hipotezę, którą chcemy za jego pomocą zweryfikować. W przeciwnym razie można potem dać się ponieść prądom emocji i za daleko popłynąć z wnioskami. 5 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 39 minut temu Napisano 39 minut temu @Rafał S Rafał , jesteś niesamowity. Zaraz mam przed oczami moje wstawiane na Forum pomiary REW-em. Robię , jest ekscytacja a potem przychodzi @MariuszZ i ....... 2 Odpisz, cytując
Wito76 Napisano 27 minut temu Napisano 27 minut temu 3 godziny temu, tomek4446 napisał: CD / Meridiana , Denona , Yamahę Jakie modele Meridiana i Denona? Odpisz, cytując
cymes Napisano 27 minut temu Napisano 27 minut temu 16 minut temu, Rafał S napisał: (mającego zresztą swoje ograniczenia, o których już pisałem i do czego jeszcze kiedyś wrócę). To mi umknęło, proszę o namiar lub rozwinięcie. Odpisz, cytując
lpomis Napisano 19 minut temu Napisano 19 minut temu 17 minut temu, Rafał S napisał: Wojtek aż 6 razy posłużył się tą nazwą w swoim poście, jednocześnie zapominając o założeniach i procedurze prawdziwego testu ABX To prawda. Masz rację. Dziękuję za wyłapanie tego. Nie powinienem nazywać swojego ślepego testu testem ABX. Niestety nie mogę już nanieść tam żadnych poprawek. Czas na edycję wpisu dawno minął. 2 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 16 minut temu Napisano 16 minut temu 8 minut temu, Wito76 napisał: Jakie modele Meridiana i Denona Meridian 508.24 Denon DCD - 1500 II Yamaha CDX - 1060 Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano 16 minut temu Napisano 16 minut temu 42 minuty temu, tomek4446 napisał: Miałem w chałupie jednocześnie RME , Arcama rDAC , Toppinga D90. Zdecydowanie wygrało RME , tak dźwiękowo jak i funkcjami. U mnie RME też wygrało z D90 Odpisz, cytując
misiekx Napisano 13 minut temu Napisano 13 minut temu Pomijając metodologię testu i jego nazwę myślę że jeżeli opisujemy tutaj jak barwnie gra ile zmian wnosi warmer to nie powinno być problemu z wychwyceniem tak dużych różnic. Tu jest pies pogrzebany 😉, te wszystkie barwne opisy to jedynie niewielkie niuanse, trudne do wychwycenia, czasami na granicy percepcji a czasami wcale tych zmian nie ma. Nasz mózg potrafi różne figle płatać. Odpisz, cytując
Wito76 Napisano 12 minut temu Napisano 12 minut temu (edytowany) 38 minut temu, Rafał S napisał: "Tak więc na koniec krótkie podsumowanie o tym jak gra FiiO Warmer. Gra w sposób bardzo zbliżony do większości nowoczesnych przetworników dostępnych na rynku audio. Ewentualne różnice między nim, a innymi są bardzo trudne lub wręcz niemożliwe do usłyszenia. Przynajmniej dla mnie." Nawet tak ostrożne sformułowanie jest wciąż za mocne w kontekście testu. No właśnie.... a co, przyznam się. Trochę zaskoczony byłem tym zdaniem. Tak doświadczony i osłuchany recenzent, forumowy nietoperz nagle ogłuchł? Tak jak napisałem wcześniej, ja wypieram to podsumowanie . Tyle razy wszyscy usłyszeliśmy różne różnice, Wojtek też ją usłyszał i fajnie w pierwszym akapicie dotyczącym brzmienia opisał różnice Warmer vs Chord, a potem co? Szczerze mówiąc to intuicyjnie liczyłem, że taki właśnie będzie odbiór Warmera jak w tej pierwszej części, gdzie DACi grały inaczej. Potem nagle się otworzył, mgła odeszła, góra stała się dźwięczna, dorównał Chordowi? Te wszystkie opisy różnych kości R2R, różnych DACów, cedeków , opisy charakteru grania znane nam z internetu, z setek forów -po wyrównaniu głośności wkładamy między bajki? Takie rzeczy to forumowi trolle co najwyżej piszą , a przecież wiemy, że Wojtek to poważny facet i nigdy nie otarł się o żaden trolling. Dziwna sprawa. Nie neguję, ale zastanawiam się o co kaman. Czy ja też w takim razie ulegam swoim prywatnym halucynacjom? 8 minut temu, tomek4446 napisał: Meridian 508.24 Denon DCD - 1500 II Yamaha CDX - 1060 Czyli pierwszy na kości Cirrusa delta sigma, Denon to R2R na PCM56 a Yamaha jakiś swój autorski przetwornik, nie kojarzę. Jednym słowem 3 różne charaktery grania. Edytowano 7 minut temu przez Wito76 Odpisz, cytując
mateolo2 Napisano 6 minut temu Autor Napisano 6 minut temu 4 minuty temu, Wito76 napisał: Dziwna sprawa. Nie neguję, ale zastanawiam się o co kaman. Czy ja też w takim razie ulegam swoim prywatnym halucynacjom? Chyba najlepiej sobie wmówić, że Wojtek po prostu ma za słaby słuch i wrażliwość z żoną i nie słyszą. A potem cieszyć się swoim Warmerem czy innym dalej. Haha oczywiście - żarcik. Odpisz, cytując
Recommended Posts