Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Proszę o poradę w wyborze czystego transportu, który docelowo zagra z DACem z TEAC UD 507. Nie szukam konkretnego brzmienia (o ile to w ogóle wchodzi w grę w przypadku transportu) tylko niezawodności. Istotne zatem co ma w środku, a nie jak wygląda (poza tym, że musi być czarny 😁). Wyświetlacz, pilot, rozmiar itp zupełnie bez znaczenia. Ważne, żeby był cichy i robił swoje. Budżet 4k. Naturalnym wyborem wydaje się któryś z transportów TEACa - 505 może 507 (no ale tu trochę drogo). Nie wiem, czy takie najbardziej przystępne cenowo transporty typu Audiolab 6k/7k czy Roksan Atessa są warte uwagi, czy lepiej sobie dać spokój. Może jakieś uwagi na temat Atolla DR100, Primare DD15...? Kiedyś, kiedyś chodził mi po głowie Cyrus Cdt ale po wejściu nowej serii nie wiem, czy to jeszcze do kupienia.  

Używki owszem ale tu tym bardziej nie wiem, co warte uwagi.

Edytowano przez BlaBla
Napisano
12 minut temu, BlaBla napisał:

tylko niezawodności

Technics SL-PG490, czyta płyty nawet bardzo porysowane, kosztuje grosze, laser dostępny i tani. 

Ogólnie skupiłbym się na produktach z lat 80 i 90, które mają dostępne lasery.

Napisano
5 minut temu, soberowy napisał:

Technics SL-PG490, czyta płyty nawet bardzo porysowane, kosztuje grosze, laser dostępny i tani. 

Ogólnie skupiłbym się na produktach z lat 80 i 90, które mają dostępne lasery.

Chciałem uniknąć tych roczników, argumentację rozumiem ale serwis..., zapewne wymiana lasera na dzień dobry... , aż tak to nie.... 

2 minuty temu, maciek72 napisał:

Denon 3000 idzie w odstawkę?

Nie, ale już gra pod tymczasową lampą, a docelowy lampiak "w drodze". Raczej myślałem o równoległym rozwiązaniu, do słuchania przy pracy, w tle. 

Napisano

Hej :) Przez niezawodność rozumiesz bardziej brak awarii, czy czytanie dokładnie wszystkiego? 

W kwestii awarii, to przy Audiolabach mieliśmy bardzo, bardzo mały odsetek reklamacji, ale nie zawsze radzą sobie z trudniejszymi płytami. Podobnie jest w przypadku Primare. Atoll lepiej sobie tu radzi, ale to też mniej popularna opcja, by powiedzieć coś o potencjalnej awaryjności. Warto rozważyć też takie rozwiązanie jak Shanling ET3. W razie czego zapraszam do kontaktu :) Porozmawiamy dokładniej o Twoich oczekiwaniach, przedstawimy parę opcji. Może też wpadniesz, by je sprawdzić na swoich konkretnych płytach :) 

Napisano (edytowany)

Co do Technicsa, mam  SL-PG380A i to był podstawowy i budżetowy model  tylko z  wyjściem analogowym RCA, bez pilota. W tym roku minie 30 lat, bez żadnych napraw więc raczej są trwałe. Temat będę obserwował, bo może czas na jakies zmiany. 😉

Edytowano przez Amarok
Napisano
31 minut temu, BlaBla napisał:

Może jakieś uwagi na temat Atolla DR100, Primare DD15...? Kiedyś, kiedyś chodził mi po głowie Cyrus Cdt ale po wejściu nowej serii nie wiem, czy to jeszcze do kupienia.  

U mnie Cyrus CD XT Signature padł po ośmiu miesiącach (a kupiłem nówkę!). Przestał w ogóle czytać płyty. Po naprawie działał bez zarzutu, jednak straciłem serce do niego i pozbyłem się, póki był na gwarancji. Z opinii w sieci wiem, ze nie byłem jedynym, któremu się szczelinowy Cyrus się tak rozłożył. Z kolei  @kaczadupa miał jakiegoś Atolla i chyba też wspominał o awaryjności (Adam - popraw mnie, jeśli coś przekręciłem).

Napisano
1 minutę temu, Rafał S napisał:

miał jakiegoś Atolla

Miał i nawet płakał jak sprzedawał. ;) To było dawno, od tego czasu wyszły już dwa odświeżenia tego cedeka więc nie mam nic do powiedzenia o obecnie produkowanych. Fajnie, że Atoll jeszcze produkuje CD. Osobiście teraz bym wybrał jakiś nowy transport CD od Chińczyka w cenie do 3kzł. Taki oszczędny na stare lata się zrobiłem. :) 

Napisano
18 minut temu, maciek72 napisał:

https://ebay.us/m/ZGWkz8

Jak z dostępem do lasera ? Nie wiem:(

Gdy podawany jest link do aukcji czy ogłoszenia -proszę podawać również model sprzętu, gdyż po pewnym czasie aukcja i ogłoszenie będzie nieaktualne i kolejni czytelnicy nie wiedzą o co chodzi. A poza tym-jest bardziej zrozumiałe.

Pozdrawiam