Chyba Miro 84 Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu 1 minutę temu, Wing0 napisał: Heheheh czyli jednak powinno się adaptować pomieszczenie do kolumn EUREKA nikt nie pisał nigdzie że jest to tanie, że jest to jedyna droga i że łatwo to zrobić.... milej soboty. Ale ty nie masz hiendu (ja zreszta tez) wiec nas to nie dotyczy 😆 Milej soboty rowniez Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu Przed chwilą, Chyba Miro 84 napisał: Ale ty nie masz hiendu (ja zreszta tez) wiec nas to nie dotyczy Jasne że nie, co nie zmienia faktu iż Mariusz ma racje ;). Choć kurde kiedyś niektóre moje wzmacniacze byly highendem hurrraaaa 1 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu 15 minut temu, Wing0 napisał: Ejjjj heheh to już niemiłe twierdzisz że audiofile są nienormalni? Nie krępuj się, podaj swoją konfigurację. Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu (edytowany) 8 godzin temu, Artur Charicki napisał: Przeciętny audiofil czy meloman zmienia kolumny bardzo często. Co proszę? Gdyby zrobił akustykę, choćby "amatorsko" nie musi być PRO z udziałem firmy za zyliony PLN, to przestałby zmieniać kolumny lub cokolwiek w audio. Jeśli nie, to nie jest raczej melomanem, a audiofilem audionanistą 😁 Edytowano 20 godzin temu przez DiBatonio Odpisz, cytując
pairtick Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu 16 minut temu, MariuszZ napisał: Czyli jakie? Takie jakie Ci pasują. Mnie zawsze rozwalają przeróbki fabrycznych kolumn, bo księgowi... Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu 9 minut temu, Wing0 napisał: Choć kurde kiedyś niektóre moje wzmacniacze byly highendem hurrraaaa Jak kolumny, źródło i kable nie były Hi-Endowe, to się nie liczy, o stoliku i podstawkach pod kable nie wspomnę 😁😁😁 😂😂😂 Odpisz, cytując
Wing0 Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu 9 minut temu, pairtick napisał: Nie krępuj się, podaj swoją konfigurację. Obecną? 10 minut temu, DiBatonio napisał: audiofilem audionanistą Melduję się 1 Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu (edytowany) 8 godzin temu, Chyba Miro 84 napisał: Uwaga! Jesli zrobisz najlepiej jak potrafisz akustykę to będziesz miał większy wybór w wybraniu sprzętu. Wrócę tylko do uwagi. Tutaj popełniłem błąd (tak, tak potrafie się przyznać!). Co prawda nikt akurat nie zdążył się odnieść do tej części wpisu więc tym lepiej dla mnie. Chciałbym zaznaczyć (poprawić zdanie) że : JEŚLI ZROBISZ NAJLEPIEJ JAK POTRAFISZ AKUSTYKĘ TO BĘDZIESZ MIAŁ MNIEJSZY WYBÓR PRZY WYBORZE SPRZĘTU. (Bo z góry odrzucisz "zdupczone" kolumny) Nienaganna akustyka od razu pokaże że zdupczone kolumny to... zdupczone kolumny! Edytowano 15 godzin temu przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 12 godzin temu, Chyba Miro 84 napisał: Nienaganna akustyka od razu pokaże że zdupczone kolumny to... zdupczone kolumny! Niewiele zrozumiałeś chyba. W punktach wyjaśniam raz jeszcze w wielkim uproszczeniu. 1. Analizujesz spinoramę. 2. Jeżeli z charakterystyk poza osią wychodzą problemy to na pierwsze odbicia dobierasz taki ustrój akustyczny, który problem rozwiąże czyli pomniejszy, a nie go wyeksponuje czyli powiększy. 3. Jeżeli spinorama poza osią nie pokazuje niepokojących trendów to analizujesz, osłuchujesz i dobierasz akustyczne ustroje w zależności od wyników i indywidualnych oczekiwań. 4. Nie sugerujemy się tylko danymi ze spinoramy. To dobry punkt wyjścia, ale jest wiele innych parametrów równie istotnych, które maja wpływ na brzmienie zestawu i należy je analizować całościowo, a nie wybiórczo. Ty twierdzisz, że najpierw akustyka później kolumny i nie ważne jakie, bo akustyka dobrze zrobiona jest uniwersalna. Wystarczy żeby kolumny nie były zdupczone. Z tego wnoszę, że nie rozumiesz. Wyjaśnię na przykładzie Herbeth Monitor 30. To zajefajne hajendowe monitory, ale mają wady. Tylko kto by ich nie chciał? Spinorama pokazuje o co chodzi. Trzeba dopasować akustykę pomieszczenia by wyciągnąć z nich potencjał. W przypadku gdy zostawisz akustykę przypadkowi mogą ujawnić się problemy i zrujnowana jakość odtwarzanej muzyki. Oczywiście oczekiwania są różne i nie każdemu odpowiednie adaptacje są potrzebne. Sam mistrz Amir sugeruje absorpcję w konkretne miejsca celem wyeliminowania problemów wynikających z technicznych błędów projektowych - patrz obrazek. Na jednym z obrazków widzimy zaburzony balans tonalny w zakresie od ok. 1,8khz do 6kHz poza osią. Zaznaczyłem na kątach 40-50 st. hipotetyczne absorbery. Dokładając je powiększymy to zaburzenie odejmując energię z zakresu ich działania, ale zostawiając tą nadmiarową w zakresie 3-6kHz. Chyba tego nie chcemy. Trzeba pozbyć się tej nadwyżki energii z tego zakresu żeby nie było "przerysownia" w górnym zakresie. Zawodowy akustyk będzie wiedział jaki akustyczny gadżet dać w tym zakresie. To co? Teraz mając taką wiedzę, wyrzucasz herbatniki bo nie pasują do pomieszczenia wcześniej zaadoptowanego, czy dopracowujesz adaptację pod konkretne kolumny? Amir też wypisuje głupoty? Pozdrawiam. Odpisz, cytując
majkel74 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Miałem Harbethy 30.2 i słuchałem ich w czterech różnych pomieszczeniach. Za każdym razem brzmiały bardzo podobnie, żeby nie powiedzieć: identycznie. Owszem, akustyka za każdym razem odciskała swoje piętno, ale zasadniczo nie zmieniała tego, co z nich słyszałem. Podlaczam inne kolumny - i od razu zmiana. W tej samej akustyce… chciałbym usłyszeć te herbatniki grające w pomieszczeniu zaadaptowanym „pod nie”, ale jakoś ciężko mi sobie wyobrazić, że nagle zaczną grać szybko, z rytmicznym, mocnym basem i wyrazistymi wysokimi tonami. Odpisz, cytując
pairtick Napisano 38 minut temu Napisano 38 minut temu 1 godzinę temu, MariuszZ napisał: Herbeth Monitor 30. To zajefajne hajendowe monitory, ale mają wady. celem wyeliminowania problemów wynikających z technicznych błędów projektowych To co? Teraz mając taką wiedzę, wyrzucasz herbatniki Nawet się do nich nie zbliżam, ponieważ jak się okazuje, Alan Shaw nie potrafi poprawnie zaprojektować kolumn. Plus jeszcze te jego teorie na temat wzmacniaczy. Horror 😁😉 Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 29 minut temu Napisano 29 minut temu 3 minuty temu, pairtick napisał: Nawet się do nich nie zbliżam, ponieważ jak się okazuje, Alan Shaw nie potrafi poprawnie zaprojektować kolumn To, że nie mierzą nie znaczy, że nie grają. Caly szkopuł w tym, że się bronią brzmieniem. Wykorzystują techniczne uchybienia żeby nie być bezbarwnym studyjnym narzędziem, tylko żeby królować na audiofilskich salonach, gdzie nikt nie lubi codziennej szarości, zaś pożąda wielobarwnej ekspresji 😉 Odpisz, cytując
Recommended Posts