cymes Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Inaczej nie da się udowodnić sceptykom którzy odnoszą się do wiary, magii czy voodoo. Kabel głośnikowy to w rzeczywistości filtr RLC (Rezystancja, Indukcyjność, Pojemność). Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 36 minut temu, TAtomicus napisał: No, ale co mnie ta średnia obchodzi, skoro ja wyraźnie napisałem, że u mnie jest 2x4,5m Średnia to tylko przykład,przy nagłaśnianiu imprez przewody mają kilkanaście metrów lub więcej,inne też są moce sprzętów, więc te przekroje pewnie mają jakieś uzasadnienie. W domowym audio to raczej bez większego znaczenia. 36 minut temu, TAtomicus napisał: dlaczego zaleca się i kto zaleca, skoro na początku dostałem odpowiedź, że długośċ przewodów w warunkach domowych nie ma znaczenia. Edytowano 20 minut temu przez TAtomicus Producenci audio,recenzenci😁. Kolega @terracan1929 napisał ,że nie ma,bo pewnie tej różnicy nie słychać w praktyce,natomiast producenci mierzą różne parametry i zapewne przy pomiarach różnica jednak jest. Odpisz, cytując
terracan1929 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 1 minutę temu, Nowy75 napisał: producenci mierzą różne parametry i zapewne przy pomiarach różnica jednak jest. łoczywiście Nie ma opcji, żeby w domowych warunkach przy przewodach dajmy na to 4,5 mb i 6 czy 7 mb kolega usłyszał jakąkolwiek różnicę. A nawet przy dużo większych rozjazdach tych długości, różnicy żadnej nie wyłapie. 1 Odpisz, cytując
cymes Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 12 minut temu, Nowy75 napisał: W domowym audio to raczej bez większego znaczenia. Zmieniłem 2,5 metrowe odcinki Klotz LY225 (2,5mm) na Sommer Orbit 240 MKII (4mm) i różnica jest. Subtelna ale istnieje, rozumiem że dla kogoś może być pomijalna. Edytowano 1 godzinę temu przez cymes Odpisz, cytując
TAtomicus Napisano 49 minut temu Autor Napisano 49 minut temu (edytowany) 4 godziny temu, BlaBla napisał: Dnia 17.02.2026 o 20:37, TAtomicus napisał: długość kabla 2x4,5m. Przy tej długości raczej nie będzie różnicy słyszalnej ale to zależy jeszcze od innych czynników tzn jakie głośniki i z jaką mocą będą grały. Generalnie im większa moc podawana ze wzmacniacza, tym bardziej zaleca się grubszy kabel, co wiąże się ze znieksztalceniami (kabel za cienki) lub np obcięciem góry pasma (kabel za gruby). Jak zagrasz z integry 2x50 W na małe monitorki to ten cienki kabel wystarczy, a roznicy na pewno nie usłyszysz, chyba ze dasz 4 albo 6 mm, jak podasz monobloki po 300 W każdy na jakieś wielkie podłogówki to wiadomo.... lepiej dac grubszy. Przy tej długości dałbym 2,25 mm i po temacie. Pytałem o to, czy wybrać przekrój 1.5 czy 2,25. Odpowiadasz, ze im większa moc tym większy przekrój. Ale w tym przypadku nie ma to znaczenia. No, ok. Ale na koniec sugerujesz, żeby wybrać 2,25 czyli większy przekrój. No, tu nie rozumiem. Edytowano 48 minut temu przez TAtomicus Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 27 minut temu Napisano 27 minut temu 5 minut temu, TAtomicus napisał: Pytałem o to, czy wybrać przekrój 1.5 czy 2,25. Odpowiadasz, ze im większa moc tym większy przekrój. Ale w tym przypadku nie ma to znaczenia. No, ok. Ale na koniec sugerujesz, żeby wybrać 2,25 czyli większy przekrój. No, tu nie rozumiem. Nie napisałem, że to bez znaczenia i wyjaśniłem Ci od czego to może zależeć - nie tylko od długości kabli. Nie napisałeś czym grasz więc dalem rozwiazanie bardziej uniwersalne wg mnie. Jakie pytanie, taka odpowiedź. Twoje pytanie zawiera szczątkowe dane, więc nie dziw się ogólnikowej albo niejednoznacznej odpowiedzi. Klotz jest firmą mocno osadzoną w realiach studia i estrady więc tam te parametry mogą mieć znaczenie, gdy kabel ma np 100 mb albo grają końcówki o mocy 1000 W każda. W warunkach domowych te akurat parametry o jakie pytasz (kabel 1,5 czy 2,25 mm) zwykle nie mają znaczenia ale mogą, zależnie od Twojego toru. Życzę miłego słuchania muzyki. Odpisz, cytując
Recommended Posts