Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
53 minuty temu, misiekx napisał:

Dorosły facet a przejmuje się opiniami obcych ludzi z forum.

Też mnie to dziwi. :) A po za tym już dawno się z nikogo nie nabijaliśmy :) 

53 minuty temu, misiekx napisał:

Nietoperz 

Nietoperz to mógłby u nas pobierać nauki :) 

A'propos słyszenia. Mam gdzieś testy kolumn. Jak już skończyłem odsłuchy Dali , ProAców wróciłem do QLN-ów. Ustawiłem DBX , podpiąłem jak było pierwotnie. Włączam muzyczkę i mam wokal zdecydowanie z lewej strony. Myślę sobie , prawe ucho mam zatkane. Przywlokłem żonę , kazałem posłuchać , potwierdziła , że wokal jest bardziej z lewej i dodała coś o tym , abym sprawdził , bo zwykle nie ogarniam przeciwfazy. CO ! JA NIE OGARNIAM ! ZAWSZE OGARNIAM. Rozpocząłem proces eliminacji. Wypiąłem DBX , podłączyłem bezpośrednio pod DAC , to samo. Pomyślałem , wiem , lutowałem nowy kabel, może coś nie poszło , pewnie to , to. Po zmianie czwartego kabla stan się nie zmienił. Sprawdziłem ustawienia DAC-a , Eversolo , może gdzieś jakieś filtry, czy balans włączony. Nie , to też nie to. Wilgotność się zmieniła , temperatura poszła w górę ? I na koniec ...... spojrzałem za kolumny. W lewej były zamienione kabelki plus z minusem. W życiu się żonie nie przyznam ! :) 

Edytowano przez tomek4446
Napisano
4 minuty temu, Nowy75 napisał:

Może Ci  Elaki wyślę na testy? Jak " zjedzą na śniadanie" Proaki będzie rewolucja na Forum

Nie ma sprawy. Wyślę cennik. I od razu uprzedzam , że jak mają " zjeść na śniadanie " w teście to tanio nie będzie , ale da się zrobić . :) 

Napisano
5 minut temu, tomek4446 napisał:

I od razu uprzedzam , że jak mają " zjeść na śniadanie " w teście to tanio nie będzie , ale da się zrobić . :) 

Kurczę,może wyjdzie taniej niż zakup nowych paczek😁

Napisano
Dnia 26.02.2026 o 12:21, DiBatonio napisał:

U mnie co do milimetra te same odległości 😉

IMG_20260226_132332.jpg

Czy widoczna 'firanka akustyczna' (wszak inna być nie może), nie łamie zasad symetrii? 😉

22 godziny temu, DiBatonio napisał:

sznurek i ołówek do postawienia kreski na górnej ściance kolumny.

Nawet taki sznurek murarski jest.

19 godzin temu, DiBatonio napisał:

Gdyby szlo zajrzeć do zakładki "o mnie", dowiedziałbyś się co tam u mnie jest po kątach porozstawiane 😁

@RoRo mówi, że u niego też nie widać zakładki 'O mnie'.

To już tylko @Redakcja AUDIO może rozwiązać ten problem.

Napisano
12 minut temu, pairtick napisał:

Czy widoczna 'firanka akustyczna' (wszak inna być nie może), nie łamie zasad symetrii? 😉

Nie ma żadnego znaczenia firanka, zasłony grube, ale też marginalne znaczenie. Poodsuwane po kątach.😁

Mam wystarczająco ustrojstw, by się przejmować firankami.

Napisano
19 godzin temu, tomek4446 napisał:

To , że umiem używać waserwagi , to nie znaczy , że nie sięgnę po poziomice. 

Przecież to to samo 🤔

Wiadomo co robi odchyłka 3 mm na trzech metrach :)

Trochę mało, dla dobrego spływu wody do odpływu 🤔 

PSX_20260227_131756.jpg

11 minut temu, DiBatonio napisał:

Mam wystarczająco ustrojstw, by się przejmować firankami.

Peace, 'piąteczek' jest 😉

19 godzin temu, Wing0 napisał:

Wszyscy mieszkamy w normalnych warunkach mamy sprzęty jakie mamy no może poza Patryczkiem on jest the best i w ogóle :)

Przeżywasz jak mrówka okres 🤦‍♀️

Napisano

Ja też do tego doszedłem. Kupujesz niszowe z niszowych i nikt Ci nie podskoczy

Zależy od punktu podparcia rzeczonej 'niszowości', jak mniemam 😉 

Ponieważ, niestety, są osoby które to boli. Tylko co ja mogę... 

image.jpg

Nie wiesz co dobre :) Mówię Ci , sub lepszy niż krzyżówki :) 

No tak, krzyżówkę da się rozwiązać 😁 

19 godzin temu, Nowy75 napisał:

Mierzę każdorazowo

Cholera jasna, ustawiłem kolumny w 2014 i tak sobie stoją 🤔 

Napisano
14 minut temu, pairtick napisał:

Cholera jasna, ustawiłem kolumny w 2014 i tak sobie stoją

Szczęściarz 😁. Ja przy każdym odsłuchu ,gdy ONA jest w domu słyszę, choć jest to dalekie od prawdy, że stawiam kolumny " na środku pokoju" i , że  nie można " normalnie" przejść 😁.

Napisano
20 godzin temu, tomek4446 napisał:

Kupujesz niszowe z niszowych i nikt Ci nie podskoczy, możesz pisać co chcesz

Ten tego.....moich nikt nie słyszał oprócz konstruktorów ,z tego co się orientuję nie na takich drugich. Więc napiszę ....kuźwa mam high end. 🤣🤣🤣

Napisano
5 godzin temu, tomek4446 napisał:

A po za tym już dawno się z nikogo nie nabijaliśmy :) 

A'propos słyszenia. Mam gdzieś testy kolumn. Jak już skończyłem odsłuchy Dali , ProAców wróciłem do QLN-ów. Ustawiłem DBX , podpiąłem jak było pierwotnie. Włączam muzyczkę i mam wokal zdecydowanie z lewej strony. Myślę sobie , prawe ucho mam zatkane. Przywlokłem żonę , kazałem posłuchać , potwierdziła , że wokal jest bardziej z lewej i dodała coś o tym , abym sprawdził , bo zwykle nie ogarniam przeciwfazy. CO ! JA NIE OGARNIAM ! ZAWSZE OGARNIAM. Rozpocząłem proces eliminacji. Wypiąłem DBX , podłączyłem bezpośrednio pod DAC , to samo. Pomyślałem , wiem , lutowałem nowy kabel, może coś nie poszło , pewnie to , to. Po zmianie czwartego kabla stan się nie zmienił. Sprawdziłem ustawienia DAC-a , Eversolo , może gdzieś jakieś filtry, czy balans włączony. Nie , to też nie to. Wilgotność się zmieniła , temperatura poszła w górę ? I na koniec ...... spojrzałem za kolumny. W lewej były zamienione kabelki plus z minusem. W życiu się żonie nie przyznam ! :) 

To nie mogłeś, od razu, zamienić we wzmacniaczu? 😉 

image.jpg

5 godzin temu, Nowy75 napisał:

jak chata wolna na odsłuchy to mogę nosić i ustawiać dzień w dzień 😁

Biorę, mam trochę do ogarnięcia. Głównie same kartony po zakupach online - fakt, że się tego trochę uzbierało, ale lekkie. 

44 minuty temu, Nowy75 napisał:

Szczęściarz 😁. Ja przy każdym odsłuchu ,gdy ONA jest w domu słyszę, choć jest to dalekie od prawdy, że stawiam kolumny " na środku pokoju" i , że  nie można " normalnie" przejść 😁.

Samo życie 😉 

Napisano
1 godzinę temu, misiekx napisał:

Ten tego.....moich nikt nie słyszał oprócz konstruktorów

I tak trzymaj ! Dobry kierunek. Ja się nauczyłem tego od Witka / @audiowit /. Witek też kupuje tylko taki sprzęt o którym nikt nawet nie słyszał , nie wspominając o posiadaniu. I chłop ma spokój , w odróżnieniu np. od posiadaczy takiego Warmera :) Stąd u mnie Qln-y , DBX i monosy na niestandardowych trafach. HI - END jak nic. :) 

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, pairtick napisał:

nie mogłeś, od razu, zamienić we wzmacniaczu?

10 minut temu, tomek4446 napisał:

Nie , bo nie chodziło o zamianę kanałów, a fazy w jednej kolumnie.

Fazę to miał ten co podłączał tego wzmaczka Su... A21 i do zdjęcia wyciąga pełną klatkę, żeby pokazać co odp... .

😁

Edytowano przez DiBatonio
Napisano
8 minut temu, tomek4446 napisał:

I tak trzymaj ! Dobry kierunek. Ja się nauczyłem tego od Witka / @audiowit /. Witek też kupuje tylko taki sprzęt o którym nikt nawet nie słyszał , nie wspominając o posiadaniu. I chłop ma spokój , w odróżnieniu np. od posiadaczy takiego Warmera :) Stąd u mnie Qln-y , DBX i monosy na niestandardowych trafach. HI - END jak nic. :) 

Nieeeeee, tu chodzi o nieuleganiu baraniemu pędowi.

Pamietajmy, ze nasz krajowy rynek jest malutki z żadnymi tradycjami audiofilskimi ( PRL). Dlatego warto spojzec na sprawę szczerzej i posluchać bardziej doswiadczonych kolegow ze Stanow, zachodniej Eu lub Jp. Oni wiedzą co dobre. 

Skad wziolem info o TA N7, przeciez to nie jest wzmacniacz ogolnie znany w PL. Maker, do niedawna Kudos czy ART. Polacy kupowali sprzet na potegę, ktory na zachodzie był.... zbedny np seria ES sonego. Natomiast zostawał w rękach kolegow, wartosciowy.

Poza tym w PL wiele marek jest wogole nieznana.

Napisano (edytowany)
53 minuty temu, tomek4446 napisał:

Nie , bo nie chodziło o zamianę kanałów, a fazy w jednej kolumnie.

Ależ oczywiście, jprdl - ile jeszcze takich podstawowych błędów popełniają sprzętofile 🤦‍♀️

Tomek, no offence, of course. 

Sugden_ilDottore.jpg

38 minut temu, audiowit napisał:

Nieeeeee, tu chodzi o nieuleganiu baraniemu pędowi.

Skad wziolem info o TA N7, przeciez to nie jest wzmacniacz ogolnie znany w PL.

sprzet na potegę, ktory na zachodzie był.... zbedny 

Najwyraźniej, masz głębokie kompleksy z tym związane. 

No, ale cóż, jedni kupują uszami, a inni katalogami.

Edytowano przez pairtick
Napisano
13 minut temu, pairtick napisał:

ile jeszcze takich podstawowych błędów popełniają sprzętofile 

Mnie zdarzyło się kolumny podłączyć do jednego wzmacniacza a źródło do innego i ani jeden nie grał , ani drugi 😋Myślałęm, ze oba padły. 

Napisano
2 godziny temu, tomek4446 napisał:

Ja się nauczyłem tego od Witka / @audiowit /. Witek też kupuje tylko taki sprzęt o którym nikt nawet nie słyszał , nie wspominając o posiadaniu. 

Mów o sobie 😉 Ja (i nie tylko ja-choć chodzi raczej o osoby z wieloletnim stażem na Forum AUDIO) o wielu Jego sprzętach słyszałem i słuchałem.

Zaś co do narzekania (nie przez Ciebie) na ESy Sony-niektóre były całkiem niezłe. Pamiętajmy jednak o ich cenach -to często była trochę droższa "budżetówka", a nie hi-end. Z jakiegoś powodu przez kilkadziesiąt lat był podział na 3 serię Soniaków.

A przy okazji -to trochę odbiegamy od tematu wątku.

Pozdrawiam