FX486 Napisano 6 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2023 12 minut temu, marcinmarcin napisał: Ale wiesz że to często bywa samo wytłumaczeniem? 😉 Porównuję na innych systemach - np. na NAD+KEF przejdzie słabsze nagranie (pod kątem realizacji), NAD+Bowers słyszysz niedociągnięcia realizacyjne znacznie wyraźniej. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 6 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2023 19 minut temu, FX486 napisał: Porównuję na innych systemach - np. na NAD+KEF przejdzie słabsze nagranie (pod kątem realizacji), NAD+Bowers słyszysz niedociągnięcia realizacyjne znacznie wyraźniej. Pytanie czy to niedociagniecia realizacyjne czy system wyostrza/nadmiernie wysusza. Miałem tak samo. Dwa miesiące wstecz nawet napisałem to samo co Ty że moje nowe kolumny są bezlitosne dla niektórych nagrań... Po zmianie wzmacniacza i 3 zasilaczy liniowych zarówno metal jak i najgorsze suchotniki z lat 80 brzmią znakomicie... (tak jak powinny, a nie gorzej niż powinny) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FX486 Napisano 6 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2023 1 minutę temu, marcinmarcin napisał: Pytanie czy to niedociagniecia realizacyjne czy system wyostrza/nadmiernie wysusza. Miałem tak samo. Dwa miesiące wstecz nawet napisałem to samo co Ty że moje nowe kolumny są bezlitosne dla niektórych nagrań... Po zmianie wzmacniacza i 3 zasilaczy liniowych zarówno metal jak i najgorsze suchotniki z lat 80 brzmią znakomicie... (tak jak powinny, a nie gorzej niż powinny) Z ciekawości - jaki był pierwotny, a jaki docelowy setup? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 6 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2023 12 minut temu, marcinmarcin napisał: Pytanie czy to niedociagniecia realizacyjne czy system wyostrza/nadmiernie wysusza. Miałem tak samo. Dwa miesiące wstecz nawet napisałem to samo co Ty że moje nowe kolumny są bezlitosne dla niektórych nagrań... Kiedy skala "niedociągnięć" mieści sie w granicy percepcji. 16 minut temu, marcinmarcin napisał: Po zmianie wzmacniacza i 3 zasilaczy liniowych zarówno metal jak i najgorsze suchotniki z lat 80 brzmią znakomicie... (tak jak powinny, a nie gorzej niż powinny) Wierzę... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 6 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2023 (edytowany) @marcinmarcin jak tego dokonałeś? Albo idziemy w nasycenie i spowolnienie, dzięki czemu system jest zwykle łaskawszy dla słabszych nagrań, albo jednak w kierunku odchudzenia i precyzji - dobre nagrania (albo bardziej te, które wpasują się w system) brzmią wybitnie, a te gorsze, no cóż… Zawsze jest jakiś kompromis. Zawsze jest coś za coś. Precyzyjny, barwny, wybitnie szybki i przejrzysty, mocno nasycony system od góry do dołu? Wszystko w jednym? Sorry, ale nie wierzę Edytowano 6 czerwca 2023 przez lpomis 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 6 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2023 Wojtek, Marcin, Miro, @FX486 koledzy bardzo poproszę o kilka „słabych” realizacji. Chciałbym wieczorem i w tygodniu przyłożyć ucho i tak dla siebie/ze sobą podyskutować. Chyba, że w tym wątku to nie „wypada”, to na pw Thanx Chłopy. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FX486 Napisano 6 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2023 (edytowany) 1 godzinę temu, AudioTube napisał: Wojtek, Marcin, Miro, @FX486 koledzy bardzo poproszę o kilka „słabych” realizacji. Chciałbym wieczorem i w tygodniu przyłożyć ucho i tak dla siebie/ze sobą podyskutować. Chyba, że w tym wątku to nie „wypada”, to na pw Thanx Chłopy. Np. Soundgarden - Louder Than Love - może u Was brzmi lepiej, ale mi się nie podoba jak ta płyta jest zrealizowana. Edytowano 6 czerwca 2023 przez FX486 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 6 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2023 Dobre realizacje to konkretne wytwórnie płytowe, spod ich ręki płyty są naprawdę świetnie nagrane. Trzeba szukać wśród tych wytworni, a później porównać z innymi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 6 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2023 2 godziny temu, FX486 napisał: Soundgarden - Louder Than Love Dzięki. Może jeszcze kilka słabych realizacji. Chciałbym wrzucić najpierw na słuchawki. Potem na „pokój” Mam wrażenie, że po każdej interwencji w jego „akustykę” pokój staje się „cichszy” i pojawiają się nowe detale, których wcześniej nie słyszałem. Czyżby maskowanie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 6 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2023 4 godziny temu, AudioTube napisał: koledzy bardzo poproszę o kilka „słabych” realizacji. Chciałbym wieczorem i w tygodniu przyłożyć ucho i tak dla siebie/ze sobą podyskutować. Mamy juz tu temat o "dobrze zrealizowanych płytach", może czas założyć nowy temat ale o tych "niebardzo". @AudioTube do dzieła, bo powstaje tu OT. 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 6 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2023 Masz rację Miro. Przepraszam i zastanowię się nad tym pomysłem. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 6 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2023 (edytowany) 7 godzin temu, FX486 napisał: Z ciekawości - jaki był pierwotny, a jaki docelowy setup? Pierwotnie grały Audium Comp 5.2 z Cyrus 8.2/Hypex Nc252 z dacami Rme Adi 2FS dac oraz Focusrite Clarett 2 pre USB, a jako źródło usbridge signature z volumio. Zostawiłem do tych kolumn Hypex z Clarett (jako dac i pre) bo tak zagrało najlepiej a pozbyłem się Cyrusa i Rme. Jak kupiłem następne kolumny (Divine Acoustic Proxima 3) to właśnie był ten efekt o którym piszesz- zbyt sucho, ostro i płasko przy "złych" realizacjach - tylko że tego złego trochę za dużo było - sporo metalu, dużo muzyki z lat 80, wczesna Madonna i tak by można wyliczać... Przypadkiem trafił mi się Arcam Sa20 i zagrał u mnie znakomicie - szybko, dynamicznie, a jednocześnie z głębią i mniej płasko. 70% muzyki która była niesłuchalna dostała uroku, którego by nie nazwał podkolorowaniem, a raczej ograniczeniem nadmiernego szumu/jazgotu na wysokich tonach który doskwierał. Finalnie kupiłem używanego Arcama A29 ze względu na brak wbudowanego daca i co za tym idzie potencjalnych zakłóceń (konstrukcja bliźniacza do Sa20, ale czysto analogowa). Kropką nad I (te pozostałe brakujące %) okazały się zasilacze PD Creative - 5V na usbridge sig, 12V na Claretta, a Muzg 5V trafił do zasilania switcha idącego do usbridge. W międzyczasie zawitał jeszcze Qutest, ale wybrałem docelowo Claretta. (Clarett trochę bardziej surowo, mniej wygładzone, ale tak lubię - oba grają świetnie). Póki co brak jakiejkolwiek chęci ruszenia czegokolwiek - nawet jak coś gra źle, to mam poczucie że gra "prawidłowo" źle i słucham z przyjemnością... 7 godzin temu, lpomis napisał: @marcinmarcin jak tego dokonałeś? Albo idziemy w nasycenie i spowolnienie, dzięki czemu system jest zwykle łaskawszy dla słabszych nagrań, albo jednak w kierunku odchudzenia i precyzji - dobre nagrania (albo bardziej te, które wpasują się w system) brzmią wybitnie, a te gorsze, no cóż… Zawsze jest jakiś kompromis. Zawsze jest coś za coś. Precyzyjny, barwny, wybitnie szybki i przejrzysty, mocno nasycony system od góry do dołu? Wszystko w jednym? Sorry, ale nie wierzę Nie sądzę że dokonałem - jest mnóstwo lepiej grających systemów... ale dla mnie osobiście ten kierunek - pogłębienie, nasycenie, dopalenie, ale bez nutki zwolnienia czy przymulenia dały u mnie w systemie zasilacze PD Creative... dla mnie jedno z ostatnich odkryć - stosunek ceny do jakości - kosmos. A kilka innych do porównania mam/miałem Edytowano 6 czerwca 2023 przez marcinmarcin Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 6 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2023 Wczesna Madonna 🤭 Ona jakościowo/audiofilskie dobre płyty może ze dwie popełniła. "Ray of Light" i "Music". To wszystko. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 6 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2023 Ale sie na pewno przy tym dobrze bawila 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 6 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2023 (edytowany) 3 minuty temu, J4Z napisał: Nowy zakup Tak na szybko, ile poziomów wyżej? x D Edytowano 6 czerwca 2023 przez lpomis Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 6 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2023 2 minuty temu, J4Z napisał: Nowy zakup A co to? I tak przy okazji i na szybko - pytanie do kolegow bo sam nie moge tego zrozumiec - po co w przetworniku cyfrowo analogowym wyjscia cyfrowe? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 6 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2023 (edytowany) Czapeczki na lato? Najważniejsze, że nie będzie przeciągu wewnątrz wzmaka, bo przez centralne otworki lubi zaświstać😁 Edytowano 6 czerwca 2023 przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soberowy Napisano 6 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2023 3 minuty temu, J4Z napisał: Nowy zakup Jaki miałeś wcześniej IC ? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 6 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2023 Przed chwilą, J4Z napisał: Tak na szybko to z 0,5, ale muszę posłuchać jeszcze. Myślę, że tak ze dwa tygodnie to będzie za mało... 🤭 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 6 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2023 1 minutę temu, J4Z napisał: Cambridge Audio Atlantic A teraz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 6 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2023 1 minutę temu, J4Z napisał: Chord C line Za dwa tygodnie będzie nowy bezpiecznik. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soberowy Napisano 6 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2023 Za wcześnie, gumki muszą się co najmniej 4 tygodnie wygrzewać 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 6 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2023 6 minut temu, J4Z napisał: Chord C line Pamiętam go dobrze. U mnie dawał bardzo detaliczną i napowietrzoną górę. Ale miałem wtedy jasny system i było to już razem za dużo dobrego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 6 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2023 Coś tam wymodził? Wygląda oldskulowo. I klamor i kabelek... 😁👍 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 6 czerwca 2023 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2023 40 minut temu, J4Z napisał: Tak na szybko to z 0,5, ale muszę posłuchać jeszcze. Zatyczki rca A Ok bo myslalem ze chodzi o ten klocek. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts