Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
12 minut temu, marcinmarcin napisał:

Ale wiesz że to często bywa samo wytłumaczeniem? 😉

Porównuję na innych systemach - np. na NAD+KEF przejdzie słabsze nagranie (pod kątem realizacji), NAD+Bowers słyszysz niedociągnięcia realizacyjne znacznie wyraźniej.

Napisano
19 minut temu, FX486 napisał:

Porównuję na innych systemach - np. na NAD+KEF przejdzie słabsze nagranie (pod kątem realizacji), NAD+Bowers słyszysz niedociągnięcia realizacyjne znacznie wyraźniej.

Pytanie czy to niedociagniecia realizacyjne czy system wyostrza/nadmiernie wysusza. Miałem tak samo. Dwa miesiące wstecz nawet napisałem to samo co Ty że moje nowe kolumny są bezlitosne dla niektórych nagrań... 

Po zmianie wzmacniacza i 3 zasilaczy liniowych zarówno metal jak i najgorsze suchotniki z lat 80 brzmią znakomicie... (tak jak powinny, a nie gorzej niż powinny) 

Napisano
1 minutę temu, marcinmarcin napisał:

Pytanie czy to niedociagniecia realizacyjne czy system wyostrza/nadmiernie wysusza. Miałem tak samo. Dwa miesiące wstecz nawet napisałem to samo co Ty że moje nowe kolumny są bezlitosne dla niektórych nagrań... 

Po zmianie wzmacniacza i 3 zasilaczy liniowych zarówno metal jak i najgorsze suchotniki z lat 80 brzmią znakomicie... (tak jak powinny, a nie gorzej niż powinny) 

Z ciekawości - jaki był pierwotny, a jaki docelowy setup?

Napisano
12 minut temu, marcinmarcin napisał:

Kiedy skala "niedociągnięć" mieści sie w granicy percepcji.

16 minut temu, marcinmarcin napisał:

Wierzę...

Napisano (edytowany)

@marcinmarcin jak tego dokonałeś? Albo idziemy w nasycenie i spowolnienie, dzięki czemu system jest zwykle łaskawszy dla słabszych nagrań, albo jednak w kierunku odchudzenia i precyzji - dobre nagrania (albo bardziej te, które wpasują się w system) brzmią wybitnie, a te gorsze, no cóż…

Zawsze jest jakiś kompromis. Zawsze jest coś za coś. Precyzyjny, barwny, wybitnie szybki i przejrzysty, mocno nasycony system od góry do dołu? Wszystko w jednym? Sorry, ale nie wierzę :)

Edytowano przez lpomis
Napisano

Wojtek, Marcin, Miro, @FX486 koledzy bardzo poproszę o kilka „słabych” realizacji. Chciałbym wieczorem i w tygodniu przyłożyć ucho i tak dla siebie/ze sobą podyskutować.

Chyba, że w tym wątku to nie „wypada”, to na pw

Thanx Chłopy.

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, AudioTube napisał:

Wojtek, Marcin, Miro, @FX486 koledzy bardzo poproszę o kilka „słabych” realizacji. Chciałbym wieczorem i w tygodniu przyłożyć ucho i tak dla siebie/ze sobą podyskutować.

Chyba, że w tym wątku to nie „wypada”, to na pw

Thanx Chłopy.

Np. Soundgarden - Louder Than Love - może u Was brzmi lepiej, ale mi się nie podoba jak ta płyta jest zrealizowana.

Edytowano przez FX486
Napisano
2 godziny temu, FX486 napisał:

Soundgarden - Louder Than Love

Dzięki. Może jeszcze kilka słabych realizacji. Chciałbym wrzucić najpierw na słuchawki. 
Potem na „pokój”

Mam wrażenie, że po każdej interwencji w jego „akustykę” pokój staje się „cichszy” i pojawiają się nowe detale, których wcześniej nie słyszałem.  Czyżby maskowanie?

Napisano
4 godziny temu, AudioTube napisał:

koledzy bardzo poproszę o kilka „słabych” realizacji. Chciałbym wieczorem i w tygodniu przyłożyć ucho i tak dla siebie/ze sobą podyskutować.

Mamy juz tu temat o "dobrze zrealizowanych płytach", może czas założyć nowy temat ale o tych "niebardzo". @AudioTube do dzieła, bo powstaje tu OT.

Napisano (edytowany)
7 godzin temu, FX486 napisał:

Z ciekawości - jaki był pierwotny, a jaki docelowy setup?

Pierwotnie grały Audium Comp 5.2 z Cyrus 8.2/Hypex Nc252 z dacami Rme Adi 2FS dac oraz Focusrite Clarett 2 pre USB, a jako źródło usbridge signature z volumio. Zostawiłem do tych kolumn Hypex z Clarett (jako dac i pre) bo tak zagrało najlepiej a pozbyłem się Cyrusa i Rme. Jak kupiłem następne kolumny (Divine Acoustic Proxima 3) to właśnie był ten efekt o którym piszesz- zbyt sucho, ostro i płasko przy "złych" realizacjach - tylko że tego złego trochę za dużo było - sporo metalu, dużo muzyki z lat 80, wczesna Madonna i tak by można wyliczać... Przypadkiem trafił mi się Arcam Sa20 i zagrał u mnie znakomicie - szybko, dynamicznie, a jednocześnie z głębią i mniej płasko. 70% muzyki która była niesłuchalna dostała uroku, którego by nie nazwał podkolorowaniem, a raczej ograniczeniem nadmiernego szumu/jazgotu na wysokich tonach który doskwierał. Finalnie kupiłem używanego Arcama A29 ze względu na brak wbudowanego daca i co za tym idzie potencjalnych zakłóceń (konstrukcja bliźniacza do Sa20, ale czysto analogowa). Kropką nad I (te pozostałe brakujące %) okazały się zasilacze PD Creative - 5V na usbridge sig, 12V na Claretta, a Muzg 5V trafił do zasilania switcha idącego do usbridge. W międzyczasie zawitał jeszcze Qutest, ale wybrałem docelowo Claretta. (Clarett trochę bardziej surowo, mniej wygładzone, ale tak lubię - oba grają świetnie). Póki co brak jakiejkolwiek chęci ruszenia czegokolwiek - nawet jak coś gra źle, to mam poczucie że gra "prawidłowo" źle i słucham z przyjemnością... 

7 godzin temu, lpomis napisał:

@marcinmarcin jak tego dokonałeś? Albo idziemy w nasycenie i spowolnienie, dzięki czemu system jest zwykle łaskawszy dla słabszych nagrań, albo jednak w kierunku odchudzenia i precyzji - dobre nagrania (albo bardziej te, które wpasują się w system) brzmią wybitnie, a te gorsze, no cóż…

Zawsze jest jakiś kompromis. Zawsze jest coś za coś. Precyzyjny, barwny, wybitnie szybki i przejrzysty, mocno nasycony system od góry do dołu? Wszystko w jednym? Sorry, ale nie wierzę :)

Nie sądzę że dokonałem - jest mnóstwo lepiej grających systemów...

ale dla mnie osobiście ten kierunek - pogłębienie, nasycenie, dopalenie, ale bez nutki zwolnienia czy przymulenia dały u mnie w systemie zasilacze PD Creative... dla mnie jedno z ostatnich odkryć - stosunek ceny do jakości - kosmos. A kilka innych do porównania mam/miałem ;) 

Edytowano przez marcinmarcin