elektron6 Napisano 8 sierpnia Udostępnij Napisano 8 sierpnia Czy dobrze czy nie to bez znaczenia ale ciąg dalszy gromadzenia, chomikowania audio. Jako że zawsze chciałem go mieć to nadszedł ten dzień. Biały kruk, rzadko spotykany deck Onkyo TA-2080. Najwyższy model Onkyo z wycieraczkami z początkami lat 80tych. W gratisie mamy dodatkowo wskaźniki linijka LED. Piękna synergia. Deck wykonany niczym czołg, 10kg wagi. 2 silniki, 3 głowice, smartly system automatycznego dobierania bias do czułości taśmy, miękką automatyka. Mechanizm wykonany jak w szwajcarskim zegarku. Gra pięknie a jeszcze lepiej nagrywa. Jest tak ładny że u mnie może nawet nie grac. Niech stoi i cieszy oko:) 9 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 8 sierpnia Udostępnij Napisano 8 sierpnia Kawał sprzętu. Faktycznie ma lat , brak Dolby C ale jak ma tylko wyglądać 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 9 sierpnia Udostępnij Napisano 9 sierpnia 11 godzin temu, elektron6 napisał: Gra pięknie a jeszcze lepiej nagrywa. Jest piękny i widzę / niestety / jego przewagę nad moją Yamahą K-1020. Onkyo ma wszystko " na wierzchu " . Wygląda bardziej pro przez to niż "domowo" , ale wygoda obsługi bez porównania lepsza. Ja mam bias , wzmocnienie pod klapką. Estetyka ok. , ale kręcenie tymi małymi gałeczkami już nie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 9 sierpnia Udostępnij Napisano 9 sierpnia Wykonanie k-1020 niestety jest już mocno plastikowa..a i mechanika, przekładnie są delikatne. Plus za autorewers co zapewne skomplikowało mechanikę. To już inne lata produkcji inne podejście do konstrukcji. Dzwiękowo Yamahy z tego okresu oceniam bardzo wysoko. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 14 sierpnia Udostępnij Napisano 14 sierpnia (edytowany) Miło spojrzeć na tak piękny sprzęt. Wykonanie tego amplitunera jest genialne. Gratuluję! Edytowano 14 sierpnia przez elektron6 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 14 sierpnia Udostępnij Napisano 14 sierpnia Jeszcze za czasów kiedy podobaly mi się amplitunery, wzdychałem do niego. Na ile mozesz zostaw go w stanie oryg. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 14 sierpnia Udostępnij Napisano 14 sierpnia To dość drogo. Ja widziałem, mialem okazje kupić taki własnie "igła" za 11kzł bez negocjacji w PL. Byl po renowacji, w stanie super z zewnątrz. Lącznie ze skrzynią. Pewnie bez problemu za 10 bym go kupił. Co prawda nie byl od dziadka tylko od handlarza, ale byl jego osobistym sprzetem. Z fakturą za serwis. Zresztą ten handlarz miał całą masę podobnych monsterów. Fajny sprzęt. Efektowny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 14 sierpnia Udostępnij Napisano 14 sierpnia (edytowany) Z wymianą kondensatorów z "grubej rury" byłbym ostrożny. Fakt że trzeba sprawdzić ich kondycję ale nie wszystkie muszą być wadliwe. Pioneer stosował wysokie serie kondów Elna, Nichicon i wymiana na współczesne może sporo namieszać w barwie dźwięku. Tak czasami bywa iż nowe jest gorsze od starego. Kondy sprawdzić na pojemność + upływowość. Dobre zostawić. Zaoszczędzone pieniążki lepiej przeznaczyć na to co słuszne w serwisie - wyczyszczenie przełączników ( nie mylić z zalaniem ich preparatem..) Edytowano 14 sierpnia przez elektron6 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 14 sierpnia Udostępnij Napisano 14 sierpnia Dnia 8.08.2024 o 21:09, elektron6 napisał: Onkyo Onkyo to chyba same oczne perełki kiedyś tworzyło. Piecyk też śliczny. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 14 sierpnia Udostępnij Napisano 14 sierpnia Nieno, 1980 to raczej powyzej 50. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bebbop Napisano 14 sierpnia Udostępnij Napisano 14 sierpnia (edytowany) Dnia 3.08.2024 o 08:52, RLC2 napisał: @bebbop patrząc na zdjęcia twojego pokoju jest trochę gładkich powierzchni, ściany, okno, jak z akustyką? Bas, pogłos? Ogolnie przyznam szczerze, ze jakos nigdy akustyka sie zbytnio nie przejmowalem. Czytalem, ze jest wazna, staralem sie miec w miare zagracony pokoj, dywan jakis przed kolumnami, ale nigdy nie stosowalem jakis paneli akustycznych. W poprzednim, wiekszym pokoju (ok. 20m), ktory byl w ksztalcie "kopnietej" litery L np. lewa kolumna byla z 50cm od bocznej sciany, a prawa 3m, gdzie na scianie wisialo oczywiscie jeszcze lustro metrowe, czyli ogolnie wszystko co najgorsze w swiecie audio, a jednak dalo rade uslyszec holograficzna przestrzen wypelniajaca pokoj. Oczywiscie standardowo jeszcze byl TV 65 cali pomiedzy kolumnami i lawa przed miejscem odsluchowym. Ostatecznie nie bylo do konca tak rozowo. Wokal na niektorych utworach byl przesuniety i musialem jezdzil tylkiem po kanapie, by odnalezc sweet spot. Dodatkowo lewa strona byla jakby mocniejsza. Musialem prawa kolumne mocniej skrecic w strone sluchacza. Moze w mniejszych pokojach akustyka ma wieksze znaczenie, ale w duzym o dziwo nie bylo tragedii, pomimo bardzo niesprzyjajacych warunkow. Dnia 3.08.2024 o 08:53, Wing0 napisał: @bebbop a jak Falcony do tak lubianych LS50 odbierasz? Nie bede ukrywal, ze mam sentyment do LS50, bo to obecnie jedyne kolumny na ktorych slyszalem holograficzna przestrzen, ale to bylo w innym, wiekszym pokoju. Ale obiektywnie patrzac to juz Bowersy 706 S2 mialy bardziej szczegolowa gore, lepsza separacje dzwiekow, mikro i makrodynamike, bardziej roznorodny bas. To wszystko stalo juz o level wyrzej. Natomiast Falcon idzie jeszcze dalej, niz Bowersy. Moze nie we wszystkim, ale np. gora w Falconie jest taka szczegolowa, ze po przeskoku z Bowersow przez pierwszy dzien nie moglem sie w ogole odnalezc. Bylem nia wrecz przytloczony. Sadzilem, ze po Bowersach juz tam za duzo sie da sie wyciagnac, bo bardzo dobrze sobie w tym pasmie radzily, ale jednak zycie zaskakuje i pokazuje, ze zawsze mozna lepiej. Dnia 3.08.2024 o 09:16, kaczadupa napisał: Miałem u siebie najnowsze P3ESR XD. Jeżeli patrzeć tylko przez pryzmat wokali to jest to koniec drogi, coś wyjątkowego i nie do powtórzenia nigdzie indziej. Do tego dość mocno zaznaczony wyższy bas co pozwala na w miarę komfortowe słuchanie szerszego repertuaru lub... przekreślenie (osobiście wolałem równiejszy ale niżej idący -bez tak mocnego spadku - dół z ATC scm7). Moim zdaniem Falcon M10 tutaj jednoznacznie przegrywa z Harbeth P3 ESR xd (wokal). Za to charakter góry już bardziej mi leży z Falcona M10 ale to chyba zupełnie inny tweeter jest jak w Twoich Falconach. Miałem też Chartwell LS3/5a i tu już za bardzo brakowało mi dociążenia ale bardzo dobra barwa na średnicy - bez kombinowania w stronę rozjaśnienia czy podgrzania ale ograniczenia na basie dla mnie były już za duże bo ani rozciągnięcia dołu z ATC scm 7 ani podbicia wyższego basu z Harbeth P3 ESR XD. A patrząc na stosunek cena /jakość i te wszystkie ww maluchy to ATC rozdaje swoje SCM7 w prezencie... A jak już jestem przy fajnych monitorkach to muszę wspomnieć o Usher SD500. Dla mnie to prawdziwa okazja i brak ograniczeń wszystkich maluchów o których wspomniałem, włącznie z ATC. Mysle, ze nie ma co sie szczypac, tylko jak sie naslucham juz Falconow i nie boisz sie wyslac kolumn to bardzo chetnie gdzies w okresie jesienno-zimowym posluchalbym tych ATC w zamian za Falcony. Duzo o nich slyszalem, bylem tez swego czasu bliski ich zakupu, gdyz ktos z Wawy sprzedawal je za "grosze", ale niestety nie wysylal i ostatecznie nie doszlo do transakcji. Dnia 3.08.2024 o 09:45, AudioTube napisał: @bebbop doceniam, że odpisałeś. Dużo informacji. Jeszcze tylko jedno pytanie. Czy dosuwałeś Falcony do ściany? I „obserwowałeś” jak bas w swoim wyższym rejestrze się zachowuje? Pozdrawiam i przyjemnych chwil przy muzyce. Masz Chłopie sprzęt, że palce lizać. Niestety nie bawilem sie jeszcze ustawieniem kolumn. Wszystkie jakie mialem stawialem w jednym miejscu i sprawdzalem, ktore zagraja wedlug mnie najlepiej. Jedynie bawilem sie troche w skrecanie do srodka, badz na zewnatrz. Obecnie walczylem z poprawa jakosci sieci i zrodla. Caly czas gralem po wifi, ale postanowilem zakupic switch i przejsc na kabel, by sprawdzic czy slychac jakas roznice, czy nie. Ostatecznie skonczylo sie na wierceniu dziury w scianie i przeniesieniu routera do "salonu". O dziwo nastapila poprawa kontroli basu. Jest go jakby mniej, ale o wiele lepiej kontrolowany, takze wymienie jeszcze zasilanie na lepsze w routerze i bedzie mozna z czystym sumieniem pobawic sie z dosuwaniem Falconow do sciany. Ostatnio tez stwierdzilem, ze kolumny mam rozstawione za szeroko, takze bede bawil sie, by troche je przyblizyc ku sobie i zblizyc sie bardziej do x1.2 odleglosci odsluchu w stosunku do szerokosci kolumn. Sprzet jest jaki jest. Czlowiek nigdy nie jest do konca zadowolony, bo niestety zawsze mozna lepiej. Widze, ze tez masz bardzo ciekawy sprzet w postaci monoblokow opartych na lampie, ktorych nigdy nie sluchalem (w sensie zadnych monoblokow), czy lumina, ktory zawsze byl moim marzeniem i nie bede ukrywal, ze pod niego w dalszej perspektywie bylo to wiercenie dziur w scianie. Rowniez zycze wszystkiego dobrego i udanych odsluchow! Edytowano 14 sierpnia przez bebbop 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 22 sierpnia Udostępnij Napisano 22 sierpnia Eve Audio SC307 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 22 sierpnia Udostępnij Napisano 22 sierpnia 10 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 22 sierpnia Udostępnij Napisano 22 sierpnia @audiowit Wiem , że w KD kolumna centralna jest najważniejsza , ale aż dwie to chyba przesada Gratuluję. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 22 sierpnia Udostępnij Napisano 22 sierpnia Jak to w kinie domowym jest trochę regulacji i przełączników. Mozna też tak. Podobno nawet lepiej. Sprawdzimy. 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 22 sierpnia Udostępnij Napisano 22 sierpnia Fajnie byłoby poznać brzmienie takich głośników. Ciekawe doświadczenie. A ile kręcenia w ustawieniach DSP, zabawy na cały rok. Oczywiście ich wygląd to dyskwalifikacja. Gdyby recenzowały je audiofilskie magazyny to powstałaby dodatkowa kategoria w podsumowaniu - paskudność - i tu mamy zdecydowanie hi end. Nawet nie mogę napisać, że tak brzydkie że aż ładne... Dobra, pisz Pan jak wypadają na tle Kudosa. Gdzie podoba się bardziej a gdzie mniej i czemu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 22 sierpnia Udostępnij Napisano 22 sierpnia Monitory studyjne są zbudowane jak karabin. Ujeto wszystko nie licząc niezbednych części. Dopiero dziś rozpoczolem testy. Narazie udomawiam dzikie zwierzę. Chyba uda mi się je ustawić bez mieszania w dsp. Jeszcze kable się wygrzewają. Tu jest wiele nowych utrudnień. Kto ma xlr o dlugosci 2.5m? No tak, moge pozyczyć tylko, ze wszedzie kroluje klotz. W końcu zamowilem miedziane Canare. Jesli eksperyment sie powiedzie zainwestuję w Duelundy. Slyszalem je na duelundzie i ciekawie się zgrywają. Dalej, kable zasilajace. Muszą być dlugie i takie same. Na szczęście mam 2 komplety. Minusem tych monitorow jest brak poziomu sygnalu wejściowego co jest wydawalo mi się standardem. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 22 sierpnia Udostępnij Napisano 22 sierpnia 39 minut temu, audiowit napisał: Jeszcze kable się wygrzewają. Tu coś od specjalistów, żeby zrobić to dobrze. https://avcorp.pl/product-pol-2328-Tellurium-Q-System-Disc.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 23 sierpnia Udostępnij Napisano 23 sierpnia 10 godzin temu, audiowit napisał: Mozna też tak. Podobno nawet lepiej. Sprawdzimy A wstęgi sie nie obraca przy zmianie położenia? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 23 sierpnia Udostępnij Napisano 23 sierpnia To nie są wstęgi. Obraca się. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 23 sierpnia Udostępnij Napisano 23 sierpnia Witek, czy już miałeś okazję je u siebie posłuchać? Na YouTube jest kanał, który prowadzi jakiś realizator/reżyser/masteringowiec/Tomasz Wróblewski, gdzie opowiada o tym modelu. Z przyjemnością słucham, ponieważ podoba mi się dźwięk/brzmienie jego głosu. I dużo zaskakujących/nieaudiofilskich informacji tam otrzymuję. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 23 sierpnia Udostępnij Napisano 23 sierpnia Tak, tylko, ze to jest redaktor Estrady i studia. Wiec przez sito proszę czytać. Widziałem, ze jest coś o tym modelu. Obejżę. Ja dotarlem do nich z racji konotacji tej firmy z Adamem. Wiadomo z Adama powstaje Ewa. Firma jest na rynku juz okolo 10 lat i musi zaoferować duzo, zeby przebic bardziej znaną markę. Na poczatku jak weszli do PL ich monitory schodzily na pniu. Obecnie rynek juz się nimi nasycił. Ten model konkuruje w kategorii cenowej okolo 8kzł. Widzę, ze powstają już nowsze modele. Monitory te mają dobrą prasę. Na codzien mam do czynienia z Genelec, Neumann, Yamaha, Fostex, Dynaudio zadziej z Atc i Eve jest dla mnie nowością. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wing0 Napisano 28 sierpnia Udostępnij Napisano 28 sierpnia Drobne zmiany. 9 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 28 sierpnia Udostępnij Napisano 28 sierpnia Czy to Buchardt ? Ten model z numerem 400 w nazwie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wing0 Napisano 28 sierpnia Udostępnij Napisano 28 sierpnia Buchardt A10 Aniversary. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts