Grzesiek202 Napisano 29 sierpnia Udostępnij Napisano 29 sierpnia 3 minuty temu, audiowit napisał: Zeczywiscie audiofilskie kable juz nie bedą poprawiały dźwięku za to zaproponuje audiofilski aerozol do fal wifi. O! Mam pewien pomysł na biznes... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wing0 Napisano 29 sierpnia Udostępnij Napisano 29 sierpnia @tomek4446 wzmacniacza nie ma wiesz że ja ponad stan kasy w hobby nie ładuje. Robię podmiany. Nie będę zamrażał kasy w audio ponad stan jaki nowe wpływa na życie, zachcianki innych członków rodziny ;). A ja jakoś chyba ściśle kablarski nigdy nie byłem lubię biżu ale od dość dawna jakoś mocno się nad tym nie skupiałem, natomiast mam gdzieś obawę odnośnie połączeń zdalnych Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 29 sierpnia Udostępnij Napisano 29 sierpnia 1 godzinę temu, Wing0 napisał: wzmacniacza nie ma Szkoda. Ładny był 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wing0 Napisano 29 sierpnia Udostępnij Napisano 29 sierpnia Jeśli kogoś by jeszcze interesowały foty niestety jakość słaba, standy narazie z półek także proszę bez złośliwości 9 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 29 sierpnia Udostępnij Napisano 29 sierpnia 6 godzin temu, Wing0 napisał: Jeśli kogoś by jeszcze interesowały foty Popatrzeć zawsze można, ale to nie kółko fotograficzne. Napisałbyś coś więcej o brzmieniu. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Carmion Napisano 30 sierpnia Udostępnij Napisano 30 sierpnia Ma gold 200 / nuprime preamp/dac 10 wiim pro iiii Yamaha rn-602 😆 Zastanawiam się ciągle nad końcówkami mocy : Nuprime st10m , Roksan Caspian M2, Arcam pa240 😆 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 30 sierpnia Udostępnij Napisano 30 sierpnia 10 minut temu, Carmion napisał: Nuprime st10m , Roksan Caspian M2, Arcam pa240 Dlaczego akurat te modele? Czy porównywałeś kiedykolwiek brzmienie w systemie z np dwiema końcówkami mono? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 30 sierpnia Udostępnij Napisano 30 sierpnia A nie lepiej jakieś pre z prawdziwego zdarzenia ? Nie wiem jak dac 10 bo miałem 9 , sprawował się poprawnie jako pre . Przyzwoicie jako dac . Pzdr 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 30 sierpnia Udostępnij Napisano 30 sierpnia 1 godzinę temu, Carmion napisał: Ma gold Zdjęcie jak ze strony Monitor Audio. Super to wygląda. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Carmion Napisano 30 sierpnia Udostępnij Napisano 30 sierpnia (edytowany) 2 godziny temu, AudioTube napisał: Dlaczego akurat te modele? Czy porównywałeś kiedykolwiek brzmienie w systemie z np dwiema końcówkami mono? Jeszcze nie. A dlaczego te modele? Arcama i Roksana bardzo lubię. Dla mnie to jedne z najlepszych wzmacniaczy. Wzmacniacze typu Yamaha, Cambridge itp. nie podchodzą mi. A Nuprime zrobił na mnie duże wrażenie bo podpinając pod każdy wzmacniacz czuję wszędzie same zalety. Nie wiem czy to zasługa samego DAC czy też PRE AMP ale po prostu dla mnie różnica jest kolosalna na plus. Więc jestem w stanie zaryzykować. A dlaczego monobloki? Bo mogę kupić dwa w cenie jednego. Jak testowałem Cambridge cxn jako preamp to negatywnie wpływał na brzmienie i każda Integra grała lepiej. Nuprime - Dynamika, detale, Bass wszędzie jest na plus. A z połączeniem arcamem muzyka jakby stała się namacalna. Dlatego Nuprime zostaję. Tymbardziej że dałem za niego nieduże pieniądze. A jest jeszcze po tuningu. Może dlatego tak mi się spodobał. Myślałem żeby kupić samą Integre od Roksana Caspiana M2. Ale ma wady roksan. Przy cichym słuchaniu jedna kolumna gra delikatnie głośniej i trochę płasko gra. Myślę że nuprime jako preamp by sobie poradził lepiej pod tym względem. Edytowano 30 sierpnia przez Carmion Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bebbop Napisano 30 sierpnia Udostępnij Napisano 30 sierpnia Ja ostatnio pobawilem sie troche ze skrecaniem kolumn w strone miejsca odsluchowego i zmiany na plus byly na tyle istotne, ze stwierdzilem ze wypadaloby w koncu ustawic porzadnie kolumn. Oczywiscie przepisow na ustawienie w sieci multum i cholera wie co wybrac, ale natknem sie gdzies w komentarzu na YT na metode zwana Sumiko, badz Master Speaker Setup. Nazwa wydala sie intrygujaca, wiec postanowilem poszukac cos o tej metodzie, bo pierwszy raz o czyms takim slysze. Okazalo sie, ze stosuja ja spece od Sonus Faber. Z tego co czytalem to wydaje sie, ze ma najwiekszy sens ze wszystkich z jakimi sie zapoznalem. W Sumiko wszystko ustawiasz "na ucho", poniewaz kazdy pokoj jest inny. Metoda ta nawet przewiduje, ze kolumny moga stac ostatecznie niesymetrycznie. Jedna moze byc troche blizej sluchacza, badz pod innym katem. Z Sonus Faber twierdza, ze jesli masz sweet spot w jednym, konkretnym miejscu i przesuniesz glowe o kilka cm w bok i zanika Ci sweet spot to znak, ze kolumny sa zle ustawione. Sweet spot powinien byc nawet przy wychylaniu glowy na boki. Takze ciekawa metoda. Niestety jest bardzo czasochlonna, ustawianie trwa z kilka h, ale ponoc efekty sa spektakularne. Fajny filmik opisujacy ta metode: https://youtu.be/0Toiwe-Xe98?si=Hfk9pL-zwwcsQX6h I opis krok po kroku: https://www.thesoundapprentice.com/2019/11/sumiko-speaker-placement-guide.html?m=1 Ktos slyszal o tym, probowal? 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 30 sierpnia Udostępnij Napisano 30 sierpnia 15 minut temu, bebbop napisał: Ktos slyszal o tym, probowal? Nie próbowalem, zapoznam się👍 Dawno temu co miesiąc kombinowałem z kolumnami/ustawienie, ponieważ wierzyłem w ochy i achy. Od kiedy mam porządne kolumny, co bym nie skręcił, dogiął, rozsunął, to każdy z manewrów wprowadza zmiany, ale zawsze jest świetne brzmienie. Zachęcam „tu” i gdzie audiofila spotykam, by zrobić ile się da w dwóch aspektach. Po pierwsze obniżyć jak najwięcej pogłos. Po drugie zastosować-czytaj dać do zrobienia doświadczonemu tzw korekcję w najniższym/ch paśmie. Dsp, dirac i sam nie wiem jakie tam jeszcze nazwy tego wymyślili. Przez te dwie operacje znacznie więcej usłyszałem/słyszę. To nie czary mary/voodoo. To oszczędza kasę, frustracje. Uwalnia od chwilowych zachwytów i iluzji, a dodaje mnóstwo przyjemności. 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bebbop Napisano 30 sierpnia Udostępnij Napisano 30 sierpnia 9 minut temu, AudioTube napisał: Nie próbowalem, zapoznam się👍 Dawno temu co miesiąc kombinowałem z kolumnami/ustawienie, ponieważ wierzyłem w ochy i achy. Od kiedy mam porządne kolumny, co bym nie skręcił, dogiął, rozsunął, to każdy z manewrów wprowadza zmiany, ale zawsze jest świetne brzmienie. Zachęcam „tu” i gdzie audiofila spotykam, by zrobić ile się da w dwóch aspektach. Po pierwsze obniżyć jak najwięcej pogłos. Po drugie zastosować-czytaj dać do zrobienia doświadczonemu tzw korekcję w najniższym/ch paśmie. Dsp, dirac i sam nie wiem jakie tam jeszcze nazwy tego wymyślili. Przez te dwie operacje znacznie więcej usłyszałem/słyszę. To nie czary mary/voodoo. To oszczędza kasę, frustracje. Uwalnia od chwilowych zachwytów i iluzji, a dodaje mnóstwo przyjemności. Ponoc przy ustawieniu Sumiko czlowiek w koncu zaczyna sluchac muzyki, a nie sprzetu. W metodzie tej najpierw ustawia sie jedna kolumne, a pozniej druga. Najwieksza jazda jest potem z ta druga, bo ponoc przesuniecie o 1mm powoduje duze zmiany, takze zabawy jest na kilka godzin, ale efekty ponoc zwalaja z nog. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 30 sierpnia Udostępnij Napisano 30 sierpnia Wszystko ladnie, ale zeby zmiana ustawienia kolumn o millimeter czy centymetr, wprowadzala jakiekolwiek zmiany to juz jest chyba naciagane. Rozumiem rozsuniecie o 30 cm, przesuniecie w tyl lub do przodu, ale o millimeter czy centymetr? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yayayaya Napisano 30 sierpnia Udostępnij Napisano 30 sierpnia (edytowany) 5 minut temu, Artur Brol napisał: Wszystko ladnie, ale zeby zmiana ustawienia kolumn o millimeter czy centymetr, wprowadzala jakiekolwiek zmiany to juz jest chyba naciagane. Rozumiem rozsuniecie o 30 cm, przesuniecie w tyl lub do przodu, ale o millimeter czy centymetr? Zdaje się że nawet pisałem o tym. National speaker placement to rozwinięcie sumiko. Nie jestem ekspertem i do tej pory skutecznie zrobiłem jeden raz. Potwierdzam że zajmuje to dużo czasu i efekty były spektakularne Odległość z tyłu stroiłem do centymetra. Finalnie dogięcie odchylenie milimetry Edytowano 30 sierpnia przez yayayaya 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 30 sierpnia Udostępnij Napisano 30 sierpnia 5 minut temu, yayayaya napisał: zajmuje to dużo czasu i efekty były spektakularne Pracy się nie obawiam, dobrze mi z nią. Dzięki niej mam wszystko co mi potrzeba. A efekty faktycznie mogą być spektakularne. Dobrze, że mamy nasze forum. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 30 sierpnia Udostępnij Napisano 30 sierpnia Zakladam ze te roznice mierzone jakimis urzadzeniami? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 30 sierpnia Udostępnij Napisano 30 sierpnia Artur, jeśli to do mnie, to pomiary wykonane mikrofonami. Nie znam modeli. Musiałem odesłać. A data/wyniki pomiarów „obrobione” w programie Arta i załadowane do wzmacniacza Crown. Jest wiele możliwości. Wiele firm/osób robi to po „swojemu”. Potrzeba odwagi no i umiejętności. Uszy tu jakby mniej przydatne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yayayaya Napisano 30 sierpnia Udostępnij Napisano 30 sierpnia literówka - Rational speaker placement Video poniżej fajne w całości ale mięsko gdzieś w połowie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 30 sierpnia Udostępnij Napisano 30 sierpnia 1 godzinę temu, AudioTube napisał: Artur, jeśli to do mnie, to pomiary wykonane mikrofonami. Nie znam modeli. Musiałem odesłać. A data/wyniki pomiarów „obrobione” w programie Arta i załadowane do wzmacniacza Crown. Jest wiele możliwości. Wiele firm/osób robi to po „swojemu”. Potrzeba odwagi no i umiejętności. Uszy tu jakby mniej przydatne. Nie, nie. Pytalem @bebbop Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bebbop Napisano 30 sierpnia Udostępnij Napisano 30 sierpnia 4 minuty temu, Artur Brol napisał: Nie, nie. Pytalem @bebbop Ja nic nie mierzylem, bo sie na tym kompletnie nie znam. Oparte o opinie zawartej w sieci. Gadula, ale dzieli sie swoimi spostrzezeniami odnosnie Sumiko: 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wing0 Napisano 30 sierpnia Udostępnij Napisano 30 sierpnia (edytowany) @Rafał S nie bardzo chce pisać bo to dość niebezpieczne szczególnie po krótkim czasie. W pierwszy dzień pewne aspekty mi nie do końca odpowiadały, okazało się że poprzedni właściciel wgrał mastering na wokal który ukrywa część przekazu wycisza że tak to ujmę część smaczków. Po wgraniu masteringu stock jest dobrze. Oczywiście bezwzględny DSP wbudowany, bez tego bas żyć nie daje. Wokale świetne melodyjne, ale nie słodkie po prostu klarowne urocze, bas czasem jest tak głęboki że trochę faktycznie dziwne że nie ma syna obok, jebniecie kiedy utwór wymaga jest, metalu da się słuchać z przyjemnością nie ma wielkiej kupy. Wysokie są bardzo wyważone najbardziej przypominają mi wysokie że szpilki może nie tak gładkie mają deczko pazura, ale wysokiej klasy. No gra to jak narazie dla mnie na tyle dobrze że nie czuje bólu dupy, może kiedyś zacznie boleć nie wiem. Miałem pewien zamysł kupując jest i jest szansa że był to dobry zakup. A ideałów nigdy nie znajdziemy Napisze więcej jak się słucham. Potestuje też po xlr choć to w mojej opinii z dwóch powodów mija się z celem. Tak jeszcze napisze. To kolumny które w sumie powinno się patrząc na parametry zaliczyć do kolumn typu: efekt WoW i faktycznie mają takie aspiracje, ale co trochę sprzeczne grają też na tyle przyjemnie, gładko bez prężenia muskułów że to taki trochę wow nie WOW 😆 nie wiem czy wiesz o co mi chodzi heheh Edytowano 30 sierpnia przez Wing0 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 30 sierpnia Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2 godziny temu, Wing0 napisał: To kolumny które w sumie powinno się patrząc na parametry zaliczyć do kolumn typu: efekt WoW i faktycznie mają takie aspiracje, ale co trochę sprzeczne grają też na tyle przyjemnie, gładko bez prężenia muskułów że to taki trochę wow nie WOW 😆 nie wiem czy wiesz o co mi chodzi Chyba rozumiem i jak czytam, to aż zazdroszczę Dzięki za opis. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wing0 Napisano 30 sierpnia Udostępnij Napisano 30 sierpnia 56 minut temu, Rafał S napisał: Chyba rozumiem i jak czytam, to aż zazdroszczę Dzięki za opis. Jeszcze tak dodam bo słucham jak to piąteczek. Bardzo bezlitośnie kolumny selekcjonują jakość nagrań. Przeciągnięty bas czy po prostu średnio nagrane nagrania brzmią jak brzmią trochę to czasem boli bo kilka lubianych płyt brzmi teraz słabiej, ale za to w innych słychać coś nowego. Dobre realizacja brzmią świetnie i to nie mówię tylko o nowych realizacjach ale sporo starszych nagrań brzmi po prostu tak że wow. AMT deczko wszystko wyciągał co też miało swoje plusy. No nic słuchamy dalej noc jeszcze długa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 31 sierpnia Udostępnij Napisano 31 sierpnia Ja już po przemeblowaniu. Od 6-tej walczę. Poodpinałem wszystkie kabelki 56 sztuczek , powycierałem kurze przy okazji , dostosowałem długości kabelków do nowego układu i już prawie słucham. Prawie , bo na razie pomykam z kolumnami po pokoju. Pomiary Dirac Live jeszcze przede mną , a i REW-em przegwizdam. Na razie najbardziej optymalnie jest przy rozstawie 3,2 m i odległości 85 cm od tylnej ściany ale jeszcze poeksperymentuje. W związku ze sprzedażą Alteców które świetnie robiły za stoliki pod monobloki musiałem nabyć stoliczek. Miałem do wyboru albo kolejnego Rogoza , albo ..... o idealnych wymiarach taki bez dopisku w nazwie " Audio ". Wybrałem opcję numer dwa i jest nieźle, Luxmany wlazły bez problemu a brak tyłu i bocznych ścianek zapewnia cyrkulację powietrza. Cena też zacna , bo 140 złociszy , a Rogoz 4 tysie. Doszedłem do wniosku , że jeden w rodzinie wystarczy O dźwięku postaram się napisać po dłuższym odsłuchu. Pierwsze co zauważyłem to to , że przy utworach z podkreślonym basem , mam wzbudzenie niskich czego nie było przy Altecach. A oto nowa aranżacja : 10 7 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts