Kubakk Napisano 7 listopada 2021 Udostępnij Napisano 7 listopada 2021 14 godzin temu, tomek4446 napisał: Ni cholery. Żarzy się tylko taki pasek na górze lampy. Ecc88 będę zmieniał na Tung-Sole 6SN7 tylko muszę lekko zmodyfikować adaptery. Miałem w podstawie do wzmaka te tung sole , szał początkowy był bo grają mega jasno , ale brakuje dołu przez co nie było aż takiej przyjemności I tak leżą już ze 2 lata w pudełkach Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 7 listopada 2021 Udostępnij Napisano 7 listopada 2021 11 minut temu, Kubakk napisał: ale brakuje dołu przez co nie było aż takiej przyjemności Muszę się sam przekonać. Na razie sterującymi są Bugle Boy. Złożyłem system, teraz czas na zabawę w dopieszczanie dźwięku. Mam do sprawdzenia jeszcze Amperexy Orange Globe , Gold Lion oraz Mullardy made in Holland Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 7 listopada 2021 Udostępnij Napisano 7 listopada 2021 (edytowany) @audiowit nie wiem co będzie po wygrzaniu lamp , ale słucham dzisiaj już 10 godzin i takiego basu to ja nie miałem i na pewno nie mam z Harmonixów. Sprawdziłem / podmieniłem lampy/ na kilku utworach i różnica jest baaardzo duża. Ale właściwie tylko na basie , reszta pasma jest bardzo podobna. Edytowano 7 listopada 2021 przez tomek4446 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 7 listopada 2021 Udostępnij Napisano 7 listopada 2021 Do Psvane polecam Telefunkeny. Tu dopiero jest współbrzmienie!. Lepiej niż Buggle Boy. Bardziej rozdzielczo. Buggle Boy grają delikatniej. Natomiast z EH dobrze zgrywają sie Mullardy ale te z Blackburn. Z Psvane, Mullardy grają zbyt kolorowo i słodko. Z podkreślonym basem, ale mniej rozdzielczo. Raytheony grają ok z Psvane, natomiast z EH podobnie do rosyjskich 6N23P. Takie moje odczucia/ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 7 listopada 2021 Udostępnij Napisano 7 listopada 2021 9 minut temu, Rega napisał: Do Psvane polecam Telefunkeny. Nie mam Telefunkenów @Rega znalazłem takie , co sądzisz ? https://allegrolokalnie.pl/oferta/telefunken-ecc88-o-getter-64r-para-12-mp4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 7 listopada 2021 Udostępnij Napisano 7 listopada 2021 Wyglądają ok. Trochę rozjechane parametry jak na parę. Kod świadczy o tej samej serii. Dobry stan napisu to raczej powód do podejrzeń, a nie do radości. Może Witek mógłby się wypowiedzieć. On ma wiecej z nimi do czynienia. Ja mam tylko Telefunkeny Ultra Balanced. Diamond Bottom jeszcze nie miałem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 7 listopada 2021 Udostępnij Napisano 7 listopada 2021 Odradzam. Rozjechane. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 7 listopada 2021 Udostępnij Napisano 7 listopada 2021 (edytowany) @adamnlCały czas rozmawiamy tu o ECC88 i ich permutacjach czyli E88CC, 6DJ8 i 6922. Czy o taki typ lamp Ci chodzi? Telefunkeny to ECC88 i E88CC. Te drugie to wzmocniona wersja, najczęściej ze złoconymi pinami. Pudełka z napisem Rore tube to widziałem ale Siemensa. Prawdopodobnie najbardziej krystalicznie grające z lamp seri ecc88. Nie miałem i nic nie mogę powiedzieć. Edytowano 7 listopada 2021 przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 7 listopada 2021 Udostępnij Napisano 7 listopada 2021 1 minutę temu, audiowit napisał: Odradzam. Rozjechane. Dzięki. @Rega , musiałeś o tych Telefunkenach , teraz znowu nie zasnę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 7 listopada 2021 Udostępnij Napisano 7 listopada 2021 @tomek4446 przy następnej Twojej wizycie, jak się ładnie uśmiechniesz, mogę Ci wypozyczyć. DO POSŁUCHANIA i oceny. Ja od dłuższego czasu szukam Siemensów w cenie do przyjęcia, ale marne nadzieje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 7 listopada 2021 Udostępnij Napisano 7 listopada 2021 1 minutę temu, adamnl napisał: Zamówiłem E88CC. Jakie ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 7 listopada 2021 Udostępnij Napisano 7 listopada 2021 Zacznij od 6N23P. Wtedy doświadczysz uderzeniowej poprawy jakości brzmienia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 7 listopada 2021 Udostępnij Napisano 7 listopada 2021 39 minut temu, adamnl napisał: a miało być już spokojnie, szkoda gadać. Od 30 lat powtarzam , że teraz to już koniec Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 7 listopada 2021 Udostępnij Napisano 7 listopada 2021 @adamnl - lampy nazywają się 6N23P (polska pisownia). Firma Voschod. To są lampy rosyjskie. Bezpośrednie zamienniki ECC88. Stosuje się zamiennie bez żadnych przeróbek. Można kupić w Polsce za niezbyt wygórowaną cenę. Np w sklepie Lampy Elektronowe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 7 listopada 2021 Udostępnij Napisano 7 listopada 2021 3 minuty temu, Rega napisał: lampy nazywają się 6N23P Roman , dzięki za przypomnienie , mam je Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 7 listopada 2021 Udostępnij Napisano 7 listopada 2021 Też je mam. Były u mnie jako pierwsze w komplecie z EH. Ogólnie nie są złe. W/g moich odczuć grają dość kanciasto. Uzywam ich np kiedy dokonuję jakichś przerobek wzmacniacza i one są testerami działania. Jeśli jest ok to wtedy zamieniam na inne. Te cenniejsze, z bardziej wysublimowanym brzmieniem. Róznica słyszalna natychmiast. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 7 listopada 2021 Udostępnij Napisano 7 listopada 2021 32 minuty temu, Rega napisał: Zacznij od 6N23P. Wtedy doświadczysz uderzeniowej poprawy jakości brzmienia. Nie polecam. Adam, narazie tfk i czekamy na wrażenia. Jeśli Ci nie podejdą pójdziemy dalej. Na lampach nic nie stracisz. Jak tam zmiana sprzężenia zwrotnego? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 7 listopada 2021 Udostępnij Napisano 7 listopada 2021 Też jej nie polecam. Napisałem o niej jedynie dla porównania jakości brzmienia, które w porównaniu z TFK jest uderzające. Adam chyba zrozumiał dlaczego o niej napisałem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 7 listopada 2021 Udostępnij Napisano 7 listopada 2021 45 minut temu, adamnl napisał: Nigdy, a chodzę w dalszym ciągu po salonach na odsłuchy, nie słyszałem z „tranzystora” tak zbliżonego brzmienia do live/piano i viol, jak z mojej lampy. Chodzi mi o barwę. WBA rządzi ! Przepraszam wszystkich , nie chciałem nikogo urazić , bije dzisiaj rekord odsłuchu , to już 13 godzin , i jestem chyba trochę niepoczytalny Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 8 listopada 2021 Udostępnij Napisano 8 listopada 2021 20 godzin temu, tomek4446 napisał: i jestem chyba trochę niepoczytalny Potwierdzam , nie zaprzeczam ostatni raz 13h odsłuchu to 2-3 lata temu jak lampy trzeba było wygrzewać Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 8 listopada 2021 Udostępnij Napisano 8 listopada 2021 18 minut temu, Kubakk napisał: ostatni raz 13h odsłuchu to 2-3 lata temu jak lampy trzeba było wygrzewać A co ja kurde robię ? Muszę zdążyć z wygrzaniem Acme przed zlotem ,żebym nie wyszedł na forumowego głupka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 8 listopada 2021 Udostępnij Napisano 8 listopada 2021 (edytowany) Jak sprzęt jest optymalnie skrojony - nie męczy słuchu to takie rekordy są do osiągnięcia:) 13h słuchana to piękny wynik według mnie na tranzystorze nie osiągalny. Z ciepłą lampka to czas sam leci… Edytowano 8 listopada 2021 przez elektron6 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 8 listopada 2021 Udostępnij Napisano 8 listopada 2021 4 minuty temu, elektron6 napisał: Z ciepłą lampka to czas sam leci… To fakt , sprawdziłem wszystkie chyba gatunki muzyczne. Wiesz co mnie zaskoczyło ? Przyznam , że rzadko słucham muzyki klasycznej, choć mam kolekcję wszystkich wielkich tuzów tego gatunku. Wczoraj przesłuchałem całe płyty z muzyką mistrzów z niesamowitą przyjemnością, chłonąc każdą nutkę. Coś w tej lampie jednak jest Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 8 listopada 2021 Udostępnij Napisano 8 listopada 2021 20 minut temu, elektron6 napisał: Jak sprzęt jest optymalnie skrojony - nie męczy słuchu to takie rekordy są do osiągnięcia:) 13h słuchana to piękny wynik według mnie na tranzystorze nie osiągalny. E tam nie przesadzaj. Zdarzało mi sie w przeszłości zrobić niejednokrotnie podobny wynik na tranzystorze. Warunek - normalna muzyka nie jakieś tam "ciężkie klimaty". Pozdr. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amarok Napisano 8 listopada 2021 Udostępnij Napisano 8 listopada 2021 13 godz, w sensie że oddałeś się tylko muzyce siedząc na fotelu czy na kanapie? Nic poza tym? 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts