Kubakk Napisano 7 listopada 2021 Napisano 7 listopada 2021 14 godzin temu, tomek4446 napisał: Ni cholery. Żarzy się tylko taki pasek na górze lampy. Ecc88 będę zmieniał na Tung-Sole 6SN7 tylko muszę lekko zmodyfikować adaptery. Miałem w podstawie do wzmaka te tung sole , szał początkowy był bo grają mega jasno , ale brakuje dołu przez co nie było aż takiej przyjemności I tak leżą już ze 2 lata w pudełkach Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 7 listopada 2021 Napisano 7 listopada 2021 11 minut temu, Kubakk napisał: ale brakuje dołu przez co nie było aż takiej przyjemności Muszę się sam przekonać. Na razie sterującymi są Bugle Boy. Złożyłem system, teraz czas na zabawę w dopieszczanie dźwięku. Mam do sprawdzenia jeszcze Amperexy Orange Globe , Gold Lion oraz Mullardy made in Holland Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 7 listopada 2021 Napisano 7 listopada 2021 (edytowany) @audiowit nie wiem co będzie po wygrzaniu lamp , ale słucham dzisiaj już 10 godzin i takiego basu to ja nie miałem i na pewno nie mam z Harmonixów. Sprawdziłem / podmieniłem lampy/ na kilku utworach i różnica jest baaardzo duża. Ale właściwie tylko na basie , reszta pasma jest bardzo podobna. Edytowano 7 listopada 2021 przez tomek4446 Odpisz, cytując
Rega Napisano 7 listopada 2021 Napisano 7 listopada 2021 Do Psvane polecam Telefunkeny. Tu dopiero jest współbrzmienie!. Lepiej niż Buggle Boy. Bardziej rozdzielczo. Buggle Boy grają delikatniej. Natomiast z EH dobrze zgrywają sie Mullardy ale te z Blackburn. Z Psvane, Mullardy grają zbyt kolorowo i słodko. Z podkreślonym basem, ale mniej rozdzielczo. Raytheony grają ok z Psvane, natomiast z EH podobnie do rosyjskich 6N23P. Takie moje odczucia/ Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 7 listopada 2021 Napisano 7 listopada 2021 9 minut temu, Rega napisał: Do Psvane polecam Telefunkeny. Nie mam Telefunkenów @Rega znalazłem takie , co sądzisz ? https://allegrolokalnie.pl/oferta/telefunken-ecc88-o-getter-64r-para-12-mp4 Odpisz, cytując
Rega Napisano 7 listopada 2021 Napisano 7 listopada 2021 Wyglądają ok. Trochę rozjechane parametry jak na parę. Kod świadczy o tej samej serii. Dobry stan napisu to raczej powód do podejrzeń, a nie do radości. Może Witek mógłby się wypowiedzieć. On ma wiecej z nimi do czynienia. Ja mam tylko Telefunkeny Ultra Balanced. Diamond Bottom jeszcze nie miałem. Odpisz, cytując
Rega Napisano 7 listopada 2021 Napisano 7 listopada 2021 (edytowany) @adamnlCały czas rozmawiamy tu o ECC88 i ich permutacjach czyli E88CC, 6DJ8 i 6922. Czy o taki typ lamp Ci chodzi? Telefunkeny to ECC88 i E88CC. Te drugie to wzmocniona wersja, najczęściej ze złoconymi pinami. Pudełka z napisem Rore tube to widziałem ale Siemensa. Prawdopodobnie najbardziej krystalicznie grające z lamp seri ecc88. Nie miałem i nic nie mogę powiedzieć. Edytowano 7 listopada 2021 przez Rega Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 7 listopada 2021 Napisano 7 listopada 2021 1 minutę temu, audiowit napisał: Odradzam. Rozjechane. Dzięki. @Rega , musiałeś o tych Telefunkenach , teraz znowu nie zasnę Odpisz, cytując
Rega Napisano 7 listopada 2021 Napisano 7 listopada 2021 @tomek4446 przy następnej Twojej wizycie, jak się ładnie uśmiechniesz, mogę Ci wypozyczyć. DO POSŁUCHANIA i oceny. Ja od dłuższego czasu szukam Siemensów w cenie do przyjęcia, ale marne nadzieje. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 7 listopada 2021 Napisano 7 listopada 2021 1 minutę temu, adamnl napisał: Zamówiłem E88CC. Jakie ? Odpisz, cytując
Rega Napisano 7 listopada 2021 Napisano 7 listopada 2021 Zacznij od 6N23P. Wtedy doświadczysz uderzeniowej poprawy jakości brzmienia. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 7 listopada 2021 Napisano 7 listopada 2021 39 minut temu, adamnl napisał: a miało być już spokojnie, szkoda gadać. Od 30 lat powtarzam , że teraz to już koniec Odpisz, cytując
Rega Napisano 7 listopada 2021 Napisano 7 listopada 2021 @adamnl - lampy nazywają się 6N23P (polska pisownia). Firma Voschod. To są lampy rosyjskie. Bezpośrednie zamienniki ECC88. Stosuje się zamiennie bez żadnych przeróbek. Można kupić w Polsce za niezbyt wygórowaną cenę. Np w sklepie Lampy Elektronowe. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 7 listopada 2021 Napisano 7 listopada 2021 3 minuty temu, Rega napisał: lampy nazywają się 6N23P Roman , dzięki za przypomnienie , mam je Odpisz, cytując
Rega Napisano 7 listopada 2021 Napisano 7 listopada 2021 Też je mam. Były u mnie jako pierwsze w komplecie z EH. Ogólnie nie są złe. W/g moich odczuć grają dość kanciasto. Uzywam ich np kiedy dokonuję jakichś przerobek wzmacniacza i one są testerami działania. Jeśli jest ok to wtedy zamieniam na inne. Te cenniejsze, z bardziej wysublimowanym brzmieniem. Róznica słyszalna natychmiast. Odpisz, cytując
audiowit Napisano 7 listopada 2021 Napisano 7 listopada 2021 32 minuty temu, Rega napisał: Zacznij od 6N23P. Wtedy doświadczysz uderzeniowej poprawy jakości brzmienia. Nie polecam. Adam, narazie tfk i czekamy na wrażenia. Jeśli Ci nie podejdą pójdziemy dalej. Na lampach nic nie stracisz. Jak tam zmiana sprzężenia zwrotnego? Odpisz, cytując
Rega Napisano 7 listopada 2021 Napisano 7 listopada 2021 Też jej nie polecam. Napisałem o niej jedynie dla porównania jakości brzmienia, które w porównaniu z TFK jest uderzające. Adam chyba zrozumiał dlaczego o niej napisałem. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 7 listopada 2021 Napisano 7 listopada 2021 45 minut temu, adamnl napisał: Nigdy, a chodzę w dalszym ciągu po salonach na odsłuchy, nie słyszałem z „tranzystora” tak zbliżonego brzmienia do live/piano i viol, jak z mojej lampy. Chodzi mi o barwę. WBA rządzi ! Przepraszam wszystkich , nie chciałem nikogo urazić , bije dzisiaj rekord odsłuchu , to już 13 godzin , i jestem chyba trochę niepoczytalny Odpisz, cytując
Kubakk Napisano 8 listopada 2021 Napisano 8 listopada 2021 20 godzin temu, tomek4446 napisał: i jestem chyba trochę niepoczytalny Potwierdzam , nie zaprzeczam ostatni raz 13h odsłuchu to 2-3 lata temu jak lampy trzeba było wygrzewać Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 8 listopada 2021 Napisano 8 listopada 2021 18 minut temu, Kubakk napisał: ostatni raz 13h odsłuchu to 2-3 lata temu jak lampy trzeba było wygrzewać A co ja kurde robię ? Muszę zdążyć z wygrzaniem Acme przed zlotem ,żebym nie wyszedł na forumowego głupka Odpisz, cytując
elektron6 Napisano 8 listopada 2021 Napisano 8 listopada 2021 (edytowany) Jak sprzęt jest optymalnie skrojony - nie męczy słuchu to takie rekordy są do osiągnięcia:) 13h słuchana to piękny wynik według mnie na tranzystorze nie osiągalny. Z ciepłą lampka to czas sam leci… Edytowano 8 listopada 2021 przez elektron6 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 8 listopada 2021 Napisano 8 listopada 2021 4 minuty temu, elektron6 napisał: Z ciepłą lampka to czas sam leci… To fakt , sprawdziłem wszystkie chyba gatunki muzyczne. Wiesz co mnie zaskoczyło ? Przyznam , że rzadko słucham muzyki klasycznej, choć mam kolekcję wszystkich wielkich tuzów tego gatunku. Wczoraj przesłuchałem całe płyty z muzyką mistrzów z niesamowitą przyjemnością, chłonąc każdą nutkę. Coś w tej lampie jednak jest Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 8 listopada 2021 Napisano 8 listopada 2021 20 minut temu, elektron6 napisał: Jak sprzęt jest optymalnie skrojony - nie męczy słuchu to takie rekordy są do osiągnięcia:) 13h słuchana to piękny wynik według mnie na tranzystorze nie osiągalny. E tam nie przesadzaj. Zdarzało mi sie w przeszłości zrobić niejednokrotnie podobny wynik na tranzystorze. Warunek - normalna muzyka nie jakieś tam "ciężkie klimaty". Pozdr. Odpisz, cytując
Amarok Napisano 8 listopada 2021 Napisano 8 listopada 2021 13 godz, w sensie że oddałeś się tylko muzyce siedząc na fotelu czy na kanapie? Nic poza tym? 🙂 Odpisz, cytując
Recommended Posts