zieluwid Napisano 23 stycznia 2014 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2014 Biorąc pod uwagę to, że bass reflex jest na tylnej ścianie kolumny, półka powinna być dość głęboka. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamc Napisano 23 stycznia 2014 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2014 Zwróć uwagę, że głośniki wysokotonowe powinny być na wysokości uszu słuchacza. Półka, jak się domyślam, będzie wyżej niż te ok 46-60 cm nad ziemią i wtedy wysokie tony poszybują nad Twoimi uszami, a brzmienie opanują niskie rejestry. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
musicmaniac Napisano 23 stycznia 2014 Udostępnij Napisano 23 stycznia 2014 Półka będzie miała wysokość 65 cm, natomiast jej głębokość to 45 cm.Co sądzicie o niej ? Czy ma szanse to zagrać poprawnie ? P.S Jestem gotów zatkać bass reflex. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafal735r Napisano 3 lutego 2014 Udostępnij Napisano 3 lutego 2014 Moj wcześniejszy zestaw Marantza. Wytrzymałem z nim 3 miesiace. Jednak CD bylo za "twarde" dla mnie w brzmieniu:Potem w nadziei na lepsze brzmienie zakupiłem okazjonalne potezne Sony TA-F707ES z innymi gratami ES, m.in DTC-55ES jak widać na foto:A obecnie dalej maltretuje CD od Denona i Pre+Power SM-80 i SC-80, moim zdaniem najlepsze polaczenie:Ale juz powoli szykuja sie kolejne zmiany, tym razem chyba na plus, mam nadzieje ze dojdą do skutku. Bede sie cofal w czasie do lat '80. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majtek2013 Napisano 3 lutego 2014 Udostępnij Napisano 3 lutego 2014 Cytat Moj wcześniejszy zestaw Marantza. Wytrzymałem z nim 3 miesiace. Jednak CD bylo za "twarde" dla mnie w brzmieniu: Po co wymieniłeś cały zestaw? Podobno w tej Twojej konfiguracji najsłabszy był wzmacniacz Marantza. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafal735r Napisano 5 lutego 2014 Udostępnij Napisano 5 lutego 2014 Wzmacniacze Marantza od zawsze przypadały mi do gustu. Obecnie kolumny są najsłabszym ogniwem, ale narazie brak funduszy na jakiekolwiek zmiany. A sprzet zmieniam i porównuje dla hobby i zapełnienia wolnego czasu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majtek2013 Napisano 7 lutego 2014 Udostępnij Napisano 7 lutego 2014 Cytat Wzmacniacze Marantza od zawsze przypadały mi do gustu. Obecnie kolumny są najsłabszym ogniwem, ale narazie brak funduszy na jakiekolwiek zmiany. A sprzet zmieniam i porównuje dla hobby i zapełnienia wolnego czasu. To może masz jakieś przemyślenia na temat różnic w brzmieniu Denona 1060/1080R i Rotela RA980BX? Bardzo jestem ciekaw jak te Denony grają. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafal735r Napisano 8 lutego 2014 Udostępnij Napisano 8 lutego 2014 Nie mialem Rotela, natomiast PMA-1060 suchy i jazgotliwy, a PMA-1080R dużo dołu, mniej szczegółów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Master1098 Napisano 9 lutego 2014 Udostępnij Napisano 9 lutego 2014 SORY za jakość, ale przy kiepskim oświetleniu nic więcej nie wyciągnę z telefonu ;d RUARK TALISMAN II + FASE PERFORMANCE 301 + LAPEK + poszukiwanie DAC, karty dźwiękowej, CD Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 9 lutego 2014 Udostępnij Napisano 9 lutego 2014 Piękne kolumny i wzmacniacz. Pokój też naprawdę niezły. Szkoda, że taki pusty. Gdyby tak na podłodze pojawił się jakiś grubszy dywanik a koło ścian otwarte półki z róznościami (książki, płyty, bibeloty) jakieś duże rośliny doniczkowe. Wszystko w miejscach pierwszych odbić. Może jakieś cięższe zasłony (kotary)? Dźwięk byłby dużo lepszy. I szafkę na której stoi wzmacniacz cofnąłbym maksymalnie do tyłu. Kolumny powinny się "widzieć". A najlepiej dałbym tę szafkę gdzieś z tyłu, za kanapę a pod wzmacniacz niższą, bardziej ażurową. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Master1098 Napisano 9 lutego 2014 Udostępnij Napisano 9 lutego 2014 Muszę znaleźć konkretne mebelki, szukam na rynku wtórnym bo prawdziwe drewniane meble kosztują majątek, a może coś wyhaczę do małej renowacji. Tymczasowo tak jest. Cofnąłbym te szuflady do tyłu ale mam krótkawy kabelek do lapka (2m) dłuższy kupię już normalny 2x cinch z każdej strony jak znajdę jakiś DAC. Nad wykładziną, dywanem też myślę i pewnie zakupię jakieś ciekawe maty wygłuszające, wrzucę to na ściany. Co do wzmacniacza to boki są drewniane, świetnie to wygląda, i ogólnie jest w idealnym stanie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 9 lutego 2014 Udostępnij Napisano 9 lutego 2014 Jak będziesz się zastanawiał nad tymi matami na ściany to koniecznie konsultuj tu z nami, bo na rynku jest dużo produktów, które mogą tylko pogorszyć właściwości pomieszczenia...Zestaw ładny, trzeba przyznać Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Madas Napisano 10 lutego 2014 Udostępnij Napisano 10 lutego 2014 jakie maty, panele akustyczne polecacie ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandzior85 Napisano 14 lutego 2014 Udostępnij Napisano 14 lutego 2014 rafal735r woow... ekstra zestawiasz sobie sprzętyteż chciałbym tak poeksperymentować powiedz czemu akurat chcesz się cofnąć do lat 80-tych, inne brzmienie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 15 lutego 2014 Udostępnij Napisano 15 lutego 2014 Cytat jakie maty, panele akustyczne polecacie ? Może załóż nowy temat, jeśli coś planujesz większego, bo nie ma krótkiej odpowiedzi na to pytanie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 15 lutego 2014 Udostępnij Napisano 15 lutego 2014 Master1098 bardzo fajny zestaw, Gratulacje . Rafal735r u Ciebie jak zwykle aktywnie, jestem ciekaw kolejnych zmian.Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kostku Napisano 15 lutego 2014 Udostępnij Napisano 15 lutego 2014 Cytat SORY za jakość, ale przy kiepskim oświetleniu nic więcej nie wyciągnę z telefonu ;d RUARK TALISMAN II + FASE PERFORMANCE 301 + LAPEK + poszukiwanie DAC, karty dźwiękowej, CD Wow, ty nie masz kątów prostych! Chętnie kupię twój pokój. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafal735r Napisano 16 lutego 2014 Udostępnij Napisano 16 lutego 2014 Cytat rafal735r woow... ekstra zestawiasz sobie sprzęty Mam na oku pewien zestaw i dosc rzadki i niedoceniany wzmacniacz u nas, ale bardzo cięzko idą negocjacje Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celdur Napisano 16 lutego 2014 Udostępnij Napisano 16 lutego 2014 Czytając ten temat od początku to nie mam się czym pochwalić ale jako że to moje pierwsze w życiu stereo to i tak pokażę.Przetworniki w tych kolumnach to niby "Prism Audio" Audio DAC to Audiotrak Prodigy Cube.Kolumny stoją w odległości 1,6m od siebie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafal735r Napisano 16 lutego 2014 Udostępnij Napisano 16 lutego 2014 Troche goło. NIe ma pogłosu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celdur Napisano 16 lutego 2014 Udostępnij Napisano 16 lutego 2014 W sumie to nie doświadczam żadnego (mogę się też nie znać). Na przeciwko stoi duży narożnik ale pokój bez żadnch szafek jeszcze.Może to co jest pogłosem ja uznaję jako scenę Nie wiem.. Jak będzie jakiś większy stół i szafki na książki to się okaże. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 16 lutego 2014 Udostępnij Napisano 16 lutego 2014 Jak się umeblujesz ostatecznie, na ścianach pojawią się jakieś półki, obrazy, to wpłynie to na pewno na poprawę brzmienia. Sam zobaczysz z czasem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 16 lutego 2014 Udostępnij Napisano 16 lutego 2014 Rafal735r, jak już kupisz ten wzmak, koniecznie się pochwal, bo ciekawym go okrutnie.Celdur, a właśnie, że nieprawda. Masz się czym pochwalić. Od czegoś trzeba zacząć a początki bywają trudne jak wiesz.Co do kolumn, jednak nie dało by się rozstawić ich szerzej? 1,6m. to jednak trochę za mało. Scena stereo jest chyba zbyt ściśnięta.Muzycy popodbijają sobie oczy instrumentami Na kolumnach masz świeczki? Jeśli tak, to raczej nie zapalaj ich tam, bo okleina może się wypaczyć albo odbarwić. albo podłóż pod nie coś słabo przewodzącego ciepło.No i dywanik by się jakiś przydał a ściany też gołe jak święty turecki. Nie sprzyja to dobremu dźwiękowi. Ale to również już wiesz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Celdur Napisano 16 lutego 2014 Udostępnij Napisano 16 lutego 2014 Dywaniku niestety nie będzie ale myślałem nad płytami granitowymi, np 30x30x2 [cm] jeśli to coś pomoże.Kolumny mogę rozstawić szerzej. 2,1m byłyby w miarę przyzwoite? Na ścianie będzie kiedyś wisiał TV to pewne (nad nim może jakieś szafeczki)Świeczki robią tylko za zapach Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 16 lutego 2014 Udostępnij Napisano 16 lutego 2014 Jeżeli masz możliwość kupić gdzieś tanio, to oczywiście warto zastosować dodatkową izolację. Przy okazji, fajnie to będzie wyglądać. A z tego co pamiętam, to jest to także ważne dla Ciebie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts