Marcin W Napisano Piątek o 07:31 Udostępnij Napisano Piątek o 07:31 6 godzin temu, rpm napisał: Pięknie masz tam u siebie. 👍👍👍 Cały sprzęt masz na jednej linii zasilającej (jeden bezpiecznik) czy rozdzielone ? Ps. To zdjęcie kojarzy mi się z filmem "Obcy - ósmy pasażer nostromo" ;chyba jedna z ostatnich scen.🙂 Hej, zasilanie mam na jednej linii. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano Piątek o 08:07 Udostępnij Napisano Piątek o 08:07 Dnia 30.10.2024 o 22:46, Marcin W napisał: Jutro wrzucę lepsze zdjęcia - to możesz oblukać Cześć. Piękny zestaw w super aranżacji ale nic tak nie przemawia do wyobraźni jak muzyka. Może byłbyś skłonny nagrać telefonem sampla jakiegoś ulubionego utworu muzycznego i udostępnić nam tutaj. Można poprzez linka na dysku googla lub w jakiejś chmurze. Wiem, że nie odda to w pełni jakości dzwiękowej systemu ale da jakieś wypełnienie obrazu pobudzając wyobrażenia brzmienia takiego zestawu. Pozdrawiam. M Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano Piątek o 08:13 Udostępnij Napisano Piątek o 08:13 6 godzin temu, rpm napisał: zdjęcie kojarzy mi się z filmem "Obcy - ósmy pasażer nostromo" Miałem to samo skojarzenie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin W Napisano Piątek o 15:10 Udostępnij Napisano Piątek o 15:10 7 godzin temu, MariuszZ napisał: Cześć. Piękny zestaw w super aranżacji ale nic tak nie przemawia do wyobraźni jak muzyka. Może byłbyś skłonny nagrać telefonem sampla jakiegoś ulubionego utworu muzycznego i udostępnić nam tutaj. Można poprzez linka na dysku googla lub w jakiejś chmurze. Wiem, że nie odda to w pełni jakości dzwiękowej systemu ale da jakieś wypełnienie obrazu pobudzając wyobrażenia brzmienia takiego zestawu. Pozdrawiam. M Hej - wrzucam sampla nagranego GoPro 8. 5 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano Piątek o 15:23 Udostępnij Napisano Piątek o 15:23 8 minut temu, Marcin W napisał: Hej - wrzucam sampla nagranego GoPro 8. Dzięki. Charakter brzmienia Twojego zestawu bardzo mi leży. Czuć, że akustyka jest zrobiona na tip-top. Nie każdy lubi tak niski pogłos ale to bardziej kwestia przyzwyczajenie chyba jest. Po oswojeniu się z takim dość "studyjnym" brzmieniem później ciężko słuchać w tych bardzo żywych pomieszczeniach ale to oczywiście tylko moje zdanie. Pozdrawiam. M Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin W Napisano Piątek o 15:27 Udostępnij Napisano Piątek o 15:27 Przed chwilą, MariuszZ napisał: Dzięki. Charakter brzmienia Twojego zestawu bardzo mi leży. Czuć, że akustyka jest zrobiona na tip-top. Nie każdy lubi tak niski pogłos ale to bardziej kwestia przyzwyczajenie chyba jest. Po oswojeniu się z takim dość "studyjnym" brzmieniem później ciężko słuchać w tych bardzo żywych pomieszczeniach ale to oczywiście tylko moje zdanie. Pozdrawiam. M Masz rację! Chociaż nagranie z kamerki nie oddaje brzmienia Wilsonow, to faktycznie w pokoju jest dosc studyjnie aczkolwiek z premedyacją jest zostawiona odrobinka pogłosu żeby nie zrobić laboratoryjnego brzmienia. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano Piątek o 15:34 Udostępnij Napisano Piątek o 15:34 23 godziny temu, audiowit napisał: po dłuzszych wojażach wrociłem do swojego podstawowego systemu. Hej, U mnie "stary" lampiak DIY dostał nową twarz. Teraz mogę trochę elementów dyskotekowych zapodać. ANK z VU metrami i Ever z spektrometrem. Trochę "oczojebnie" ale to i tak idzie do living room`u więc nikt nie będzie zwracał uwagi Ogólnie to też kręcę się wokół "swojej" osi, którą stanowią lampowe zabawki. Video Pozdrawiam. M 6 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano Piątek o 15:48 Udostępnij Napisano Piątek o 15:48 W hobby trzeba wszystkiego spróbować żeby wiedzieć, co się podoba. Chwila przerwy w eksperymentach. Brakuje mi pomysłów, zeby uzyskać lepsze brzmienie w normalnej kasie i warunkach akustycznych. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano Piątek o 16:25 Udostępnij Napisano Piątek o 16:25 38 minut temu, audiowit napisał: W hobby trzeba wszystkiego spróbować żeby wiedzieć, co się podoba. To prawda. Ostatnio śledziłem dyskusję o wzmacniaczach, Accu, Luxmanach, Makach, a wszystko za cholerne "góry" kasy. Nie stać mnie by tak próbować więc śledzę, słucham, czytam, analizuję i wybiórczo po "taniości" sprawdzam alternatywne rozwiązania. Ostatnim moim "znaleziskiem" do wypróbowania jest klon darTzeel NHB105. Oryginał kosztował ok 50 tys. dolarów. Kosztowny bo wiele lat prawa autorskie chronił patent ale wygasł i chyba można na legalu klonować. Wzmacniacz z bardzo płytkim sprzężeniem zwrotnym o brzmieniu które powoduje, że niewielu po odsłuchaniu chce się go pozbywać. Taka alternatywa dla tych co nie chcą przepłacać klon analiza i pomiary 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano Piątek o 16:43 Udostępnij Napisano Piątek o 16:43 @MariuszZ Mariusz, koniecznie daj znać, jak już go sprawdzisz. Chociaż zgaduję, że nawet jako klon tani nie jest. Ile za tę przyjemność? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano Piątek o 17:34 Udostępnij Napisano Piątek o 17:34 2 godziny temu, Marcin W napisał: Hej - wrzucam sampla nagranego GoPro 8. Co to za kawałek, Marcinie ? Może i wiem ale wolę zapytać Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin W Napisano Piątek o 17:37 Udostępnij Napisano Piątek o 17:37 2 minuty temu, Dedal napisał: Co to za kawałek, Marcinie ? Może i wiem ale wolę zapytać Cześć! Grace Jones - Breakdown. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano Piątek o 18:21 Udostępnij Napisano Piątek o 18:21 1 godzinę temu, MariuszZ napisał: To prawda. Ostatnio śledziłem dyskusję o wzmacniaczach, Accu, Luxmanach, Makach, a wszystko za cholerne "góry" kasy. Nie stać mnie by tak próbować więc śledzę, słucham, czytam, analizuję i wybiórczo po "taniości" sprawdzam alternatywne rozwiązania. Ostatnim moim "znaleziskiem" do wypróbowania jest klon darTzeel NHB105. Oryginał kosztował ok 50 tys. dolarów. Kosztowny bo wiele lat prawa autorskie chronił patent ale wygasł i chyba można na legalu klonować. Wzmacniacz z bardzo płytkim sprzężeniem zwrotnym o brzmieniu które powoduje, że niewielu po odsłuchaniu chce się go pozbywać. Taka alternatywa dla tych co nie chcą przepłacać klon analiza i pomiary Noooo, z 50 tysięcy na 500 dolarów. Niesamowita roznica w cenie. Ciekawe czy Ci sie spodoba. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano Piątek o 18:36 Udostępnij Napisano Piątek o 18:36 57 minut temu, Marcin W napisał: Cześć! Grace Jones - Breakdown. Dziękuję , tak przypuszczałem ale na wyjeździe lenistwo mnie ogarnęło. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano Sobota o 19:11 Udostępnij Napisano Sobota o 19:11 Dnia 1.11.2024 o 16:10, Marcin W napisał: Hej - wrzucam sampla nagranego GoPro 8. W sumie jest wątek Bartka na forum, możesz wrzucić tam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano Niedziela o 13:48 Udostępnij Napisano Niedziela o 13:48 U mnie zmiana standów. 12 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano Niedziela o 14:07 Udostępnij Napisano Niedziela o 14:07 U mnie też 😉 6 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie wszystko wiedzący Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu 12 vs 18 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu Który zwyciężył? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie wszystko wiedzący Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu 3 minuty temu, Rega napisał: Który zwyciężył? 18 zdecydowanie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu Pytam, bo nie zawsze jest to oczywiste. U mnie np lepiej sprawdza sie zespół dwóch 10 calowych w porównaniu z pojedyńczym 15 calowym. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie wszystko wiedzący Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu Może ta 15 to średnioniskotonowy a nie niskotonowy. Ta 12 schodzi do 31hz ale uderzenie ma brutalne. 18 pokrywa całe pasmo od dołu I uderzenie jeszcze mocniejsze. Oby dwa bardzo szybkie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu Tak , to szerokopasmowiec, jednakże na ogół zespół dwóch mniejszych (oczywiście powyżej 10 cali), sprawdza się lepiej niż jeden duży. My tu o ,,mikrogłośniczkach😉,, a spora część forumowiczów nawet nie miała okazji posłuchać czegoś większego niż 7 cali. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie wszystko wiedzący Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu To wynika z matematyki. Powierzchnia membrany głośnika 18-calowego Powierzchnia: około 254,47 cali² Liczba głośników potrzebnych, aby dorównać powierzchni jednego 18-calowego głośnika: Głośniki 15-calowe Powierzchnia jednego głośnika: około 176,71 cali² Liczba potrzebna: 2 głośniki Głośniki 12-calowe Powierzchnia jednego głośnika: około 113,10 cali² Liczba potrzebna: 3 głośniki Głośniki 10-calowe Powierzchnia jednego głośnika: około 78,54 cali² Liczba potrzebna: 4 głośniki Głośniki 8-calowe Powierzchnia jednego głośnika: około 50,27 cali² Liczba potrzebna: 6 głośników Głośniki 6,5-calowe Powierzchnia jednego głośnika: około 33,18 cali² Liczba potrzebna: 8 głośników Głośniki 5-calowe Powierzchnia jednego głośnika: około 19,63 cali² Liczba potrzebna: 13 głośników Jednostki nieprawidłowe ale wiadomo o co chodzi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu (edytowany) Pi r kwadrat to jeszcze nie wszystko. Duże znaczenie ma budowa skrzynki oraz zwrotnicy. Podobnie układ i system umieszczenia głośników. U mnie dziesięciocalowce są umieszczone tak, że są zupełnie niewidoczne dla słuchacza. Edytowano 18 godzin temu przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts