Skocz do zawartości

Wasze systemy...

npl

Recommended Posts

Dnia 30.10.2024 o 22:46, Marcin W napisał:

Jutro wrzucę lepsze zdjęcia - to możesz oblukać

Cześć. Piękny zestaw w super aranżacji ale nic tak nie przemawia do wyobraźni jak muzyka. Może byłbyś skłonny nagrać telefonem sampla jakiegoś ulubionego utworu muzycznego i udostępnić nam tutaj. Można poprzez linka na dysku googla lub w jakiejś chmurze.

Wiem, że nie odda to w pełni jakości dzwiękowej systemu ale da jakieś wypełnienie obrazu pobudzając wyobrażenia brzmienia takiego zestawu.

Pozdrawiam. M

7 godzin temu, MariuszZ napisał:

Cześć. Piękny zestaw w super aranżacji ale nic tak nie przemawia do wyobraźni jak muzyka. Może byłbyś skłonny nagrać telefonem sampla jakiegoś ulubionego utworu muzycznego i udostępnić nam tutaj. Można poprzez linka na dysku googla lub w jakiejś chmurze.

Wiem, że nie odda to w pełni jakości dzwiękowej systemu ale da jakieś wypełnienie obrazu pobudzając wyobrażenia brzmienia takiego zestawu.

Pozdrawiam. M

Hej - wrzucam sampla nagranego GoPro 8.

8 minut temu, Marcin W napisał:

Hej - wrzucam sampla nagranego GoPro 8.

Dzięki. Charakter brzmienia Twojego zestawu bardzo mi leży. Czuć, że akustyka jest zrobiona na tip-top. Nie każdy lubi tak niski pogłos ale to bardziej kwestia przyzwyczajenie chyba jest. Po oswojeniu się z takim dość "studyjnym" brzmieniem później ciężko słuchać w tych bardzo żywych pomieszczeniach ale to oczywiście tylko moje zdanie.

Pozdrawiam. M

Przed chwilą, MariuszZ napisał:

Dzięki. Charakter brzmienia Twojego zestawu bardzo mi leży. Czuć, że akustyka jest zrobiona na tip-top. Nie każdy lubi tak niski pogłos ale to bardziej kwestia przyzwyczajenie chyba jest. Po oswojeniu się z takim dość "studyjnym" brzmieniem później ciężko słuchać w tych bardzo żywych pomieszczeniach ale to oczywiście tylko moje zdanie.

Pozdrawiam. M

Masz rację! Chociaż nagranie z kamerki nie oddaje brzmienia Wilsonow, to faktycznie w pokoju jest dosc studyjnie aczkolwiek z premedyacją jest zostawiona odrobinka pogłosu żeby nie zrobić laboratoryjnego brzmienia. 

23 godziny temu, audiowit napisał:

po dłuzszych wojażach wrociłem do swojego podstawowego systemu.

Hej,

U mnie "stary" lampiak DIY dostał nową twarz. Teraz mogę trochę elementów dyskotekowych zapodać. ANK z VU metrami i Ever z spektrometrem. Trochę "oczojebnie" ale to i tak idzie do living room`u więc nikt nie będzie zwracał uwagi ;) 

Ogólnie to też kręcę się wokół "swojej" osi, którą stanowią lampowe zabawki. 

Video

Pozdrawiam. M

VU meter.jpg

38 minut temu, audiowit napisał:

W hobby trzeba wszystkiego spróbować żeby wiedzieć, co się podoba.

To prawda. Ostatnio śledziłem dyskusję o wzmacniaczach, Accu, Luxmanach, Makach, a wszystko za cholerne "góry" kasy. Nie stać mnie by tak próbować więc śledzę, słucham, czytam, analizuję i wybiórczo po "taniości" sprawdzam alternatywne rozwiązania. 

Ostatnim moim "znaleziskiem" do wypróbowania jest klon darTzeel NHB105. Oryginał kosztował ok 50 tys. dolarów. Kosztowny bo wiele lat prawa autorskie chronił patent ale wygasł i chyba można na legalu klonować. Wzmacniacz z bardzo płytkim sprzężeniem zwrotnym o brzmieniu które powoduje, że niewielu po odsłuchaniu chce się go pozbywać.

Taka alternatywa dla tych co nie chcą przepłacać ;) 

klon

analiza i pomiary

1 godzinę temu, MariuszZ napisał:

To prawda. Ostatnio śledziłem dyskusję o wzmacniaczach, Accu, Luxmanach, Makach, a wszystko za cholerne "góry" kasy. Nie stać mnie by tak próbować więc śledzę, słucham, czytam, analizuję i wybiórczo po "taniości" sprawdzam alternatywne rozwiązania. 

Ostatnim moim "znaleziskiem" do wypróbowania jest klon darTzeel NHB105. Oryginał kosztował ok 50 tys. dolarów. Kosztowny bo wiele lat prawa autorskie chronił patent ale wygasł i chyba można na legalu klonować. Wzmacniacz z bardzo płytkim sprzężeniem zwrotnym o brzmieniu które powoduje, że niewielu po odsłuchaniu chce się go pozbywać.

Taka alternatywa dla tych co nie chcą przepłacać ;) 

klon

analiza i pomiary

Noooo, z 50 tysięcy na 500 dolarów. 

Niesamowita roznica w cenie.

Ciekawe czy Ci sie spodoba.

To wynika z matematyki.

Powierzchnia membrany głośnika 18-calowego

Powierzchnia: około 254,47 cali²

Liczba głośników potrzebnych, aby dorównać powierzchni jednego 18-calowego głośnika:

Głośniki 15-calowe

Powierzchnia jednego głośnika: około 176,71 cali²

Liczba potrzebna: 2 głośniki

Głośniki 12-calowe

Powierzchnia jednego głośnika: około 113,10 cali²

Liczba potrzebna: 3 głośniki

Głośniki 10-calowe

Powierzchnia jednego głośnika: około 78,54 cali²

Liczba potrzebna: 4 głośniki

Głośniki 8-calowe

Powierzchnia jednego głośnika: około 50,27 cali²

Liczba potrzebna: 6 głośników