Skocz do zawartości

Wasze systemy...

npl

Recommended Posts

Cholerka, a u mnie stoi Meridian i się kurzy w systemie sypialnianym, ktorego nie odpalilem juz chyba od ... roku. Kiedyś to jeszcze Sanwing coś pozyczył i rozgrzał, a teraz ma all in one i już nie pozycza :)

Odtwarzacze Meridiana są strasznie ładne i sympatyczne. No i oczywiscie ta seria 50..20/24 świetnie gra.

1 godzinę temu, Wing0 napisał:

i jak Luxman?

Rozgryzam bydlaka :) I powiem Ci , że chyba po raz pierwszy mam problemy z jednoznacznym określeniem.

To co mnie zdumiewa :

- precyzja dźwięku , wszystkie pasma idealnie słyszalne już od najmniejszego poziomu głośności.

- kultura dźwięku , to najlepsze określenie sygnatury tego Luxmana.

- Nie ma fajerwerków , a jednak wciąga od pierwszej nuty.

- ma skokowy potencjometr głośności , a mimo to wzrost poziomu jest bardzo płynny.

- instrumenty brzmią bardzo naturalnie , ale bez technicznej naleciałości.

- wykonanie wzmacniacza można uznać za wzór. Jest po prostu piękny :) 

Pytasz Michał o porównanie z WBA. To dwa światy , i na pierwszy rzut ucha , to lampa gra ostrzej :) 

Wstawiam , zdjęcia jak to teraz wygląda. Namnożyło się tego. Już wiem , że monobloki WBA będą musiały wylądować na glebie. A do tego by to jakoś wyglądało będzie potrzebna platforma Rogoza ......... itd. :) 

IMG_4466.JPG

IMG_4467.JPG

IMG_4468.JPG

IMG_4469.JPG

15 godzin temu, Amarok napisał:

Chcesz sprzedać? 😄

Nie. Mam 3 odtw cd i to jest u mnie w sam raz. Jednego sprzedalem bo bylo ich za duzo czyli UR CDE po lekkim upgrade i troche żaluję. Choc nie. Wymienilem sie na Luxa C 06. A to troche zmienia postac rzeczy.

A wlasnie gadam z kolegą, ze troche duzo mam tego sprzetu i chyba zaczne się pozbywać. Ale Meridiana 508/24 nie sprzedaję.

8 minut temu, tomek4446 napisał:

Rozgryzam bydlaka :) I powiem Ci , że chyba po raz pierwszy mam problemy z jednoznacznym określeniem.

To co mnie zdumiewa :

- precyzja dźwięku , wszystkie pasma idealnie słyszalne już od najmniejszego poziomu głośności.

- kultura dźwięku , to najlepsze określenie sygnatury tego Luxmana.

- Nie ma fajerwerków , a jednak wciąga od pierwszej nuty.

- ma skokowy potencjometr głośności , a mimo to wzrost poziomu jest bardzo płynny.

- instrumenty brzmią bardzo naturalnie , ale bez technicznej naleciałości.

- wykonanie wzmacniacza można uznać za wzór. Jest po prostu piękny :) 

Pytasz Michał o porównanie z WBA. To dwa światy , i na pierwszy rzut ucha , to lampa gra ostrzej :) 

Wstawiam , zdjęcia jak to teraz wygląda. Namnożyło się tego. Już wiem , że monobloki WBA będą musiały wylądować na glebie. A do tego by to jakoś wyglądało będzie potrzebna platforma Rogoza ......... itd. :) 

IMG_4466.JPG

IMG_4467.JPG

IMG_4468.JPG

IMG_4469.JPG

Luxy świetnie są wykonane. Kto nie widzial i nie dotknoł nie zrozumie.

Charakterystyczny jest dźwięk najwyższych starych, podkreslam starych Luxow. Ja nie jestem jego fanem ale wielu oddaloby nerkę.

Jeśli ktoś ma okazję kupić UR CDE to tez polecam. Bardzo dobry odtwarzacz. Samej firmy UR juz niebardzo... Bardzo slaba jakość montazu. Typowy Włoch. Ale CDE ma bardzo dobry dźwięk. A jesli ktos wie jakie są slabe strony tego cd to moze go w prosty sposob podnieść upgrade klasę wyzej.

16 minut temu, audiowit napisał:

Charakterystyczny jest dźwięk najwyższych starych, podkreslam starych Luxow. Ja nie jestem jego fanem ale wielu oddaloby nerkę.

Nerki bym nie oddał, ale gra pięknie. Można mieć pewne zastrzeżenia co do dynamiki jasne, ale kultura i jakość brzmienia mega. Za budową wyglądem bezapelacyjnie idzie dźwięk. Uważam że to jedne że wzmacniaczy pod które warto budować tora audio, specjalnie dobrać do nich dynamiczne, żwawe kolumny o barwie neutralnej lub lekko sterylnej. Budowa bajka. 

Panowie zazdroszczę :) kiedyś może się wróci do tematu :).

Tomek dzięki za foty.

@Rega Jak tylko uskładam na latarkę czołówkę :) Ponoć najlepiej poluje się nocą :) 

A , pisałem o platformie Rogoza. Dlaczego ? Bo nie wiem jak to jest , ale inni producenci podają nośność półki 20 , 30 , 40 kg. A Rogoz 100 , 150 kg. Zamierzam na platformie umieścić 2 monobloki a to jakieś minimum 60 kg. Po za tym estetyka Rogoza nie do pobicia.

59 minut temu, audiowit napisał:

Ale dynamika byla i tak wyzsza niz w sansui 907?

Sansui miał podbity basior o ciężko stwierdzić tak do końca co miało większą dynamikę. Luxman grał bardziej klasowo słuchać było,że został stworzony do grania bardziej dla delektowania się muzyką, 907 dr była bardziej rozrywkowa choć też nie można jej jakości odmówić. Dobre piece.

9 minut temu, tomek4446 napisał:

@Rega Jak tylko uskładam na latarkę czołówkę :) Ponoć najlepiej poluje się nocą :) 

A , pisałem o platformie Rogoza. Dlaczego ? Bo nie wiem jak to jest , ale inni producenci podają nośność półki 20 , 30 , 40 kg. A Rogoz 100 , 150 kg. Zamierzam na platformie umieścić 2 monobloki a to jakieś minimum 60 kg. Po za tym estetyka Rogoza nie do pobicia.

Zapytaj Kasoto audio. 

Jego stoliki tez sporo wytrzymuja. Moze nie tak piekne jak Rogoz, ale duzo tansze i spelniajace swoje zadanie. To od niego mialem stolik. Polecam, przynajmniej sie zapytac.

Edytowano przez Artur Brol

27 minut temu, Artur Brol napisał:

Polecam, przynajmniej sie zapytac.

Zapytam. Mam stolik Rogoza i po prostu chciałem , by platforma była spójna wyglądem.

Dokładnie chodzi mi o :

https://rogoz-audio.com/produkt/platforma-antywibracyjna-rogoz-audio-4sg50-bbs/

tylko nieco spersonizowaną , blat 600 x 500 , czarny stelaż .

44 minuty temu, Wing0 napisał:

Jak i cena 😜

Tak to już jest. Z początków jego działalności ceny jeszcze były, że tak powiem przystępne.

Później poszło kilka recenzji w czasopismach, info w świat i ceny poszybowały.

Tak to już jest w tej branży. 

13 minut temu, tomek4446 napisał:

Zapytam. Mam stolik Rogoza i po prostu chciałem , by platforma była spójna wyglądem.

Dokładnie chodzi mi o :

Ta Rogoza jest z systemem BBS, fajna rzecz.

Ja mam wzorowaną na jednej z jego pierwszych platform, ale z 3 punktami podparcia.

Rogoz zrobi na wymiar, trzeba tylko uzgodnić co i jak.

post-18457-0-61627600-1494435427.jpg

post-18457-0-94253300-1494435427.jpg

Edytowano przez DiBatonio

9 minut temu, tomek4446 napisał:

Dokładnie chodzi mi o :

Za jedna platforme?

Ja za caly stolik zaplacilem 500 euro. 50 na 70 cm, jakies 90cm wysoki.

Zapytaj, nie zaszkodzi, bo to sa ceny naprawde wysokie.

27 minut temu, DiBatonio napisał:

Później poszło kilka recenzji w czasopismach, info w świat i ceny poszybowały.

Mam stolik z trzypunktowym podparciem blatów. Robiony na zamówienie pod Sony STR V5 Monster. Współpraca z Panem Januszem układała się świetnie. Jakość wykonania konstrukcji oraz blatów idealna. Lakier położony kilkukrotnie z głębią jaką lubię. System trzypunktowy jednak nie nadaje się do postawienia na blacie dwóch klocków. Sprawdzałem :) Muszę mieć cztery punkty podparcia.

A co do cen. Gdyby to była taśma , to bym przyznał rację , że drogawo. Wykonanie takiego stolika , czy platformy trochę trwa , a czas czyli roboczogodzina to pieniądz. Lakiernia / lakier ze strukturą/ , fornir , wytoczenie stożków , kolców też kosztuje. To nie są elementy standardowe . Do tego ZUS , podatek , energia , pensja i ...... mamy ..... drogo.

Widziałem kilka stolików kupionych z OLX. Tak spełniają swoją funkcję , ale co do detali wykonania ?

IMG_4472.JPG

1 minutę temu, tomek4446 napisał:

A co do cen. Gdyby to była taśma , to bym przyznał rację , że drogawo. Wykonanie takiego stolika , czy platformy trochę trwa , a czas czyli roboczogodzina to pieniądz. Lakiernia / lakier ze strukturą/ , fornir , wytoczenie stożków , kolców też kosztuje. To nie są elementy standardowe . Do tego ZUS , podatek , energia , pensja i ...... mamy ..... drogo.

Zgadza się,  to nie masówka z Ikei 😉

2 minuty temu, tomek4446 napisał:

Mam stolik z trzypunktowym podparciem blatów

Ja drugi raz też nie dałbym zrobić platformy z 3 punktami podparcia.

😉

9 minut temu, DiBatonio napisał:

Zgadza się,  to nie masówka z Ikei

Sprzedaje , ścianki , drzwi loftowe wewnętrzne. Mam dwie firmy , obie polskie. W obydwu przypadkach to stal , malowanie proszkowo , szprosy. Różnica w cenie po między jedną , a drugą firmą trzykrotna. Dlaczego ?

Wykonanie. Płaci się więcej za detale , za jakość połączeń , położenie lakieru , połączenia szprosów itd. A jedne i drugie spełnią tą samą funkcję w identyczny sposób.

Dobrze i tanio to już było :) 

57 minut temu, tomek4446 napisał:

Widziałem kilka stolików kupionych z OLX. Tak spełniają swoją funkcję , ale co do detali wykonania ?

Ja swój zamówiłem w firmie znalezionej na allegro (przymknijmy oczy na jej nazwę ;))

https://www.spawnijmito.pl/#portfolio

Pewnie mój mebelek nie ma takich walorów akustycznych, jak Twój, ale też zrobiony na zamówienie,  włącznie z udźwigiem blatów. Solidnie, dużo taniej niż u Rogoza no i bez forniru. Miło dotyka się prawdziwego drewna.

Plasterek, ale zawsze ;)

Co do stolika Rafała, to faktycznie porządna robota, w cenie ileś tam razy niższej od Rogoża.

Ja rozumiem wszystko, ale jak widzę taki stolik za 26 koła to stwierdzam, że trochę Rogoż odpłynął…

https://allegro.pl/oferta/modulowy-stolik-antywibracyjny-szafka-regal-rogoz-audio-quartet-bbs-17054414796?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=high-asp&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_elktrk_rtvagd-top_pla_pmax&ev_campaign_id=17958848607&gad_source=1&gbraid=0AAAAAD24kbN6gzC4stKiOhYXKQoeYsZJP&gclid=EAIaIQobChMI-PfCmuXaigMVTRCiAx2TlTeYEAQYBCABEgJzaPD_BwE

Tu nie ma żadnych nadzwyczajnych materiałów czy technologii, mdf fornirowany, stal, pewnie porządnie wykonane i to by było na tyle.