Asia Napisano 3 lipca 2021 Udostępnij Napisano 3 lipca 2021 Szukam bezpiecznych rękawiczek bo sprzęt będzie na razie wypożyczony i chciałabym mieć pewność, że nie uszkodzę lub stłukę lampę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 lipca 2021 Udostępnij Napisano 3 lipca 2021 (edytowany) Asia bez rękawiczek, nie ma się co martwić tylko delikatnie lampy demontować. Ja zawsze chwytam lapmę za cokół jeśli taki jest jeśli nie to za górę lampy i delikatnie okrężnymi ruchami do góry bez pośpiechu, lampy kładź tylko na w miarę miękkiej powierzchni, żeby się nie obiła. Ale na spokojnie miałem sporo lamp w moich nieporadnych łapach i żadna się nie stłukła Edytowano 3 lipca 2021 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 3 lipca 2021 Udostępnij Napisano 3 lipca 2021 Bardziej chodzi Michał o naprężenia szkła w lampach mocy. Tam gdzie wyższa temp to szkło nierównomiernie pracuję i może dojść do pęknięcia przy rozgrzewaniu. Ma to również wpływ na wnętrze ale nie chce mi się szukać dlaczego. W lampach małej mocy ( sterujących) Ma to mniejsze znaczenie. Ja w 211 używam bawełnianej szmatki ( jak wystygną) bo bez problemu przepalają bawełniana koszulkę jak się pochylisz i dotkniesz. Jeśli chodzi o czyszczenie, to tylko spirytus lub płyny na jego bazie. Ale przestrzegam, że zmywa nadruki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 3 lipca 2021 Udostępnij Napisano 3 lipca 2021 Chciałam zacząć od EL34, ale nadarza się okazja na wzmacniacz z 300b, a to dość duże lampy. Choć o szmatce nie pomyślałam, raczej sądziłam, że rękawiczki są konieczne. Tylko jakie? A przy okazji pytanie o wzmacniacze Fezz Audio - czy to "dobra" marka? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 3 lipca 2021 Udostępnij Napisano 3 lipca 2021 Tylko nie poprzestań na el34 czy 300b. Polecam Ci posłuchać el84. Ewentualnie 2a3 z tym, że przydałyby się typowe, lampowe kolumny. Jeśli rękawiczki, to bawełniane. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 3 lipca 2021 Udostępnij Napisano 3 lipca 2021 Kolumn nie przeskoczę, a EL84 nie bardzo potrafię namierzyć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 lipca 2021 Udostępnij Napisano 3 lipca 2021 Najbardziej znaną lampa na el84 jest Leben 300xs, z Polskich to chociażby znakomita Lorelei Andrzeja Markowa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 3 lipca 2021 Udostępnij Napisano 3 lipca 2021 (edytowany) Obie chyba niemożliwe do wypożyczenia, a nawet do kupienia? Edytowano 3 lipca 2021 przez Asia Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 3 lipca 2021 Udostępnij Napisano 3 lipca 2021 1 minutę temu, Asia napisał: Obie chyba niemożliwe do wypożyczenia, na nawet do kupienia? Antrax Gdańsk ma - 300setka a Naitilius Wejherowo - 600stke na stanie. (oba słyszałem). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 3 lipca 2021 Udostępnij Napisano 3 lipca 2021 Teraz to dopiero żałuję, że nie dotarłam. Ale faktycznie pisałeś o Lebenie. Choć to niestety nie moja półka. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 lipca 2021 Udostępnij Napisano 3 lipca 2021 Leben podrożał na rynku wtórnym znacznie choć można go za 8-9 tys kupić ale częściej F wersję, na Lorkę trzeba polować kilka miesięcy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 3 lipca 2021 Udostępnij Napisano 3 lipca 2021 (edytowany) 19 minut temu, Asia napisał: Teraz to dopiero żałuję, że nie dotarłam. Ale faktycznie pisałeś o Lebenie. Choć to niestety nie moja półka. Ale wiesz, że zrobić głośniej i ciszej z fotela się nie da. Pilot nie łapie. ... To w ramach pocieszenia. 300-ka troszkę ma kłopot z basem powyżej połowy siły głosu, a 600-ka zasłała te tuby (własne sekcje wzmacniające) a nie tradycyjne kolumny wiec tu trudno to jakoś porównać, ale dźwiękowo ten zestaw grał zacnie. Edytowano 3 lipca 2021 przez Bogusław Kożyczkowski Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 3 lipca 2021 Udostępnij Napisano 3 lipca 2021 W trakcie wyszło, że nie korzystam prawie w ogóle z pilota. Nie działają one zadowalająco, nie pozwalają na subtelną regulację głosu. No, chyba że to ja mam "ciężki" palec. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 5 lipca 2021 Udostępnij Napisano 5 lipca 2021 Rozglądam się i takie mi wpadły w oko: https://www.olx.pl/d/oferta/wzmacniacz-lampowy-2a3-CID99-IDHIUNZ.html https://www.olx.pl/d/oferta/wzmacniacz-lampowy-jolida-302b-CID99-IDJrjfm.html Myślicie, że warte uwagi? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 lipca 2021 Udostępnij Napisano 5 lipca 2021 Asiu co do Jolidy niestety nie słuchałem. Z Jolidą jest ten problem że od pewnego czasu spora ich część była produkowana w Chinach i ponoć te nie brzmiały tak dobrze jak wcześniejsze wersje amerykańskie czy to prawda nie wiem. Co do Feliksa miałem polecam i z chęcią bym wrócił, ale ten jest za drogi max 4 tysiące ale to max w cenie 3.5 tyś to już świetny zakup. Brzmienie bardzo lampowe, ale nie w sensie ciepłe, gra dynamicznie, lekko, ma świetną scenę. Bas może wydawać się za lekki mało dociążony, ale to kwestia gustu raczej. Ja bardzo miło wspominam, bardzo. Napędzał u mnie kolumny 88.5 db także nie takie super pod lampę i dawał radę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 5 lipca 2021 Udostępnij Napisano 5 lipca 2021 O, dziękuję. Przy Jolidzie jest karta gwarancyjna z 2004 roku. A co do Feliksa to też mi się wydaje trochę drogo, ale jest w miarę blisko. No nic, na weekend może wypożyczę Fezz Audio Mira Ceti i na własne uszy sprawdzę co myślę o 300b. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 lipca 2021 Udostępnij Napisano 5 lipca 2021 Ja jakoś do Fezza nie mam przekonania, ale na próbę można. Musisz Asia wiedzieć również że brzmienie wzmacniacza na lampach np 300 b może sporo się różnić zależne jest od traf, kondensatorów też w dużej mierze. Feliks ja też uważam że trochę drogo ale zobacz ceny nowych też nie są tanie a jak masz blisko może uda się ta posłuchać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 5 lipca 2021 Udostępnij Napisano 5 lipca 2021 (edytowany) Myślałam o tym, że sam typ lampy nie określa jednoznacznie brzmienia wzmacniacza. Szkoda, że lampowe dość trudno znaleźć i wypożyczyć, a kupować tak w ciemno? Mogłabym chyba wypożyczyć Simply Italy, ale wydaje mi się on zbyt drogi i nowego na pewno nie kupię. Edytowano 5 lipca 2021 przez Asia Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 lipca 2021 Udostępnij Napisano 5 lipca 2021 To posłuchaj oddaj jak się spodoba to masz chyba 3-4 na sprzedaż na olx za pół ceny ;). Ja kupuję w ciemno często, często radzę się znajomych którym ufam i potem testuje. Jak mi się coś nie spodoba sprzedaje i zyskuje doświadczenie :). Polecam zabawa fajna, straty minimalne czasem i zysk się trafi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 5 lipca 2021 Udostępnij Napisano 5 lipca 2021 Tak jak Sanwing pisze , wzmak 300B z różnymi trafami , kondami może zagrać inaczej. Też mnie fezzy nie przekonują , ale zobaczymy co Asia stwierdzi - jestem ciekaw opinii Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 6 lipca 2021 Udostępnij Napisano 6 lipca 2021 ja preferuję umyte ręce i brak czyszczenia lamp spirytusem Chętnie poczytam jednak "jak "powinno się to robić Czyszczę pędzlem lampy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asia Napisano 6 lipca 2021 Udostępnij Napisano 6 lipca 2021 Mimo wszystko kupiłam trzy rodzaje rękawiczek. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 lipca 2021 Udostępnij Napisano 6 lipca 2021 W razie czego będą na zimę ;). Chyba że to wampirki :). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 6 lipca 2021 Udostępnij Napisano 6 lipca 2021 Żadnych lamp się niczym nie myje to nie żarówka halogenowa...w życiu nie spotkałem się aby lampa pękła...rękawiczki tez tam są potrzebne jak psu na budę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 6 lipca 2021 Udostępnij Napisano 6 lipca 2021 Asia, garść wskazówek. O dotykaniu lamp też jest wzmianka. https://www.infoaudio.pl/poradnik/915,lampy-cz-iii-wymieniamy-lampy Tutaj kilka jeszcze ciekawostek i historia. http://extronic.pl/content/93-lampy-elektronowe Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts