audiowit Napisano 29 lipca 2019 Udostępnij Napisano 29 lipca 2019 Kuba, poznajesz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 29 lipca 2019 Udostępnij Napisano 29 lipca 2019 3 godziny temu, audiowit napisał: Kuba, poznajesz? Nie bardzo , a cóż to za lampki ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill00 Napisano 29 lipca 2019 Udostępnij Napisano 29 lipca 2019 (edytowany) 6SN7 GTB od GE Edytowano 29 lipca 2019 przez Kamill00 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 29 lipca 2019 Udostępnij Napisano 29 lipca 2019 Marconi. Jeszcze czekam na jedną el 84 i nowy set gotowy do Lorki. To marconi rebrandowane dla GE. To dokladnie ta sama lampa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 29 lipca 2019 Udostępnij Napisano 29 lipca 2019 48 minut temu, audiowit napisał: Marconi. Jeszcze czekam na jedną el 84 i nowy set gotowy do Lorki. To marconi rebrandowane dla GE. To dokladnie ta sama lampa. No pisałem Ci na privku o tym ,że robili GE w Kanadzie , ale to wygląda jak te większe Marconi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 29 lipca 2019 Udostępnij Napisano 29 lipca 2019 Jak to dobrze się sklada ;). Kupujesz tanie GE, a masz Marconi... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 30 lipca 2019 Udostępnij Napisano 30 lipca 2019 (edytowany) 13 godzin temu, audiowit napisał: Jak to dobrze się sklada ;). Kupujesz tanie GE, a masz Marconi... Dawaj namiar , wykupię cały rynek https://dbtubes.com/en/general-electric-vacuum-tube/6sn7gt-jan-smoked-glass.html czy stąd ? Edytowano 30 lipca 2019 przez Kubakk Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 30 lipca 2019 Udostępnij Napisano 30 lipca 2019 Nie Kuba. Musisz rozróżniać lampki. Zwracaj uwagę na szczegóły. Dam Ci namiar na prv. Są z Polski Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 30 lipca 2019 Udostępnij Napisano 30 lipca 2019 3 minuty temu, audiowit napisał: Nie Kuba. Musisz rozróżniać lampki. Zwracaj uwagę na szczegóły. Dam Ci namiar na prv. Są z Polski No dawaj , dawaj , chociaż coś tam gdzieś widzę , tylko czy to boczny D getter ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 2 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 2 sierpnia 2019 (edytowany) Takie lampy Marconi 6sn7gtb brandowane GE made in Canada 115/105 z lat 50-tych się trafiły Pierwsze wrażenie (mimo zmęczenia i przytkanego lekko lewego ucha) , przy jeszcze nie wygrzanych eh 300b gold Fajne stereo , scena , niuanse , otwarte brzmienie lekko na twarz , może z czasem się to lekko zmieni. Mega dociążenie , basem potrafi fajnie przywalić , ale też "przypompować" szybko , jednak w odróżnieniu od sylvani 6f8g nie ma utraty środka czy góry pasma. Wokale naturalne , wydaje się iż nie sieje sybilantami , w duetach fajna separacja obu głosów tak iż można rozróżnić bez trudu. Maggie Rogers - Tim McGraw brzmi klarownie , z fajną podstawą bębnów , gitarki w tle przyjemnie wybrzmiewają - wokal bardzo naturalny bez podbarwień w żadną ze stron (małe Marconi lekko ocieplają wokale) Pickin' on series , Cornbread Red - Kryptonite - taka country wersja (same gitary) - klimatyczne brzmienie , z typową "głębią" wokalisty , kto słuchał country ten wie o co chodzi Bass astral x igo - planets - dynamiczne granie niczym wysokiej klasy tranzystor (sąsiedzi mnie znienawidzą za te lampy) Corey Hart - Sunglasses at night : na starcie dźwięk lata po pokoju , wokal lekkie Sssss (ale to wada wymowy wokalisty chyba więc nic nie poradzimy) , mega drive gitary w refrenie , sustain na gitarze pod koniec też interesujący. Dire Straits - Money for nothing - jednym słowem "o kur...." - wstępniaczek miazga jak perkusja zrobiła scenę , a potem weszła gitara HIM - Yoyr sweet six six six (Digital Versatile Doom - Live At The Orpheum Theatre XXXVII A.S.) - można się poczuć niczym na koncercie , flażolety elegancko wybrzmiewają W porównaniu z małymi Marconi (a'la szaraki) to tutaj mniej ciepło , chyba ,że te szaraki tak dodają , co ma też swój smaczek. Ciekawe jak te Fafniakowe zagrają , ponoć aksamitniejsze PS: nie wiem czy tak jest ,ale lepsze lampy ukazują chyba słabość kolumn , tzn. czuć iż mogłyby jeszcze więcej pokazać , czy tak jest to już mądrzejsi musieliby potwierdzić. Edytowano 2 sierpnia 2019 przez Kubakk Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 4 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 4 sierpnia 2019 Nie odzywam się, bo nie wiem czy jestem madrzejszy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 4 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 4 sierpnia 2019 6 godzin temu, audiowit napisał: Nie odzywam się, bo nie wiem czy jestem madrzejszy Ok nie krępuj się Ciekawie kreują bas te nowe lampy , biorąc co najlepsze z brzmienia lampowego i tranzystorowego , jest wielobarwny. Ciekawie pokazują zakres 80-200Hz. No i wyciągają wszystko z tła , studio F1 , słyszalna była zabawa długopisem czy szum wydychanego powietrza przez prowadzących Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 4 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 4 sierpnia 2019 Lampy mają to do siebie, ze wyciagają wzzystko z tła. Ich dźwięk nie jest tak dosłowny jak z tranzystora. Kuba, ale nie oszukujmy się. Nie masz kolumn najwyzszej klasy. Pewnie powoli zauwazasz, że mogłoby być lepiej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 6 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 6 sierpnia 2019 Zawsze może być lepiej , chociaż źle nie jest. Słyszeliście coś o unison research max 1 mini , max 1 , max 2 ? Parametrycznie ciekawe konstrukcje które powinny z każdą lampą dawać radę , tylko jak brzmienie ? Jedynie chyba q21 mogłoby porównać chociażby wersję mini z np. klipsch heresy III , a może @Redakcja AUDIO do porównania by sobie sprawiła ? PS: marconi 6sn7gtb chyba już w miarę wygrzane i pokazują sporą gamę dźwięków , niekiedy "latających" po pomieszczeniu , muzyka dyskotekowa / pop mimo iż to wzmacniacz oparty o 300B brzmi także klubowo Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redakcja AUDIO Napisano 7 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 7 sierpnia 2019 @Kubakk zobaczymy, co życie pokaże Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 11 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 11 sierpnia 2019 (edytowany) Nagrałem sobie jak u mnie brzmią marconi 6sn7gt (małe szaraki) , niektóre realizowane Middle side , inne mikrofonami XY (te trochę dosadniej prezentują L/P kanał) , większość na auto-gain-ie (max -12dB) Taki kawałek z Martyną Jakubowską (48kHz/16b) dla @Bogusław Kożyczkowski bo chyba lubi tamte czasy ,zresztą kto nie ? https://easyupload.io/hr46vb Następny james blunt - 1973 (96kHz/24b) (pianino lewy kanał , gitarka prawy , wokal środek) https://easyupload.io/bg82pz Macklemore - Downtown (96kHz/24b) (dosyć mocna podstawa basowa tego kawałka + "dzwoneczki" itd) https://easyupload.io/92bnsg Malia & Boris Blank - Celestial Echo (96kHz/24b) (testowo zastosowany gruby kocyk przed kolumnami , słychać lewy/prawy kanał w przerwach bez wokalu) https://easyupload.io/jax4ag Julia Wieniawa - Nie muszę (48kHz/16b) (jak słychać , prosta piosenka , chociaż ciekawe syntezatory , czysty wokal) - milisekundowe skoki vol mogą wynikać z mego wyciszania i korekcji auto-gain , niektóre partię miały zbyt głośne wejście https://easyupload.io/ik1ckp Mike Dawes - One (48kHz/16b) - większy pogłos , nagrywane w 2x rozstawu kolumn względem poprzednich (gitara akustyczna) https://easyupload.io/1fgd6c Vitamin String Quartet - Chandelier (48kHz/16b) - przyjemna realizacja skrzypki + wiolonczela bodajże https://easyupload.io/ed8juw Henrik Janson - Canon in d major for guitar (48kHz/16b) - trochę klasyki na gitarze https://easyupload.io/41k8lg Z podanych nagrań można wysnuć wnioski jak te lampki grają , w wolnym czasie zrobię nagrania z większymi Marconi Edytowano 11 sierpnia 2019 przez Kubakk Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 13 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2019 Lorka już w drodze powrotnej. Zostały wymienione lampy w przedwzmacniaczu na AF7, marconi 6sn7 i lampy 6p14p K na philips El84 w stopniu wzmacniajacym. W Absolutorze A Markow nie robił zadnych zmian. Jest w stanie perfekcyjnym i nie widzi sensu wymiany czy upgrajdu. Mowil, ze dobralem lampy najlepsze z mozliwych lub jakie moglem dobrać. Romek i Kamil. Dziękuję za zaangażowanie w transporcie wzmacniacza. Przy mojej zajętości odebralbym go za... nie wiem kiedy. Lorka w podróży w poscieli Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 13 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2019 Fotka robiona 2mpix aparatem z 2005 ? Nadal mnie zastanawia po co tyle lamp w tym wzmaku Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 13 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 13 sierpnia 2019 Fotka robiona na szybko zeby zaspokoić moją ciekawosć to nie World Press Photo. Kuba, komentarz zbedny, niczemu nie sluży. Gdybyś ja uslyszał to wiedzialbyś po co te lampy...;) W recenzji w Hifidelity jest mniej wiecej opisany sposob budowy i schemat wzmacniacza. Zresztą przez Markówa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 16 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 16 sierpnia 2019 Od 2 dni Lorka i Absolutor już w domu. Muszę powiedzieć o jednej waznej myslę rzeczy. Mżze nie powinienem, a może tak. Powiem, bo to rzadko spotykane w dzisiejszym swiecie audio. Pan Marków za przegląd wzmacniacza, wymianę lamp, ustawienie pradów nie wziął pieniędzy. Zrobił tak już drugi raz, bo kiedyś do niego wpadłem z małym przegladem. Zrobił to w ramach opieki jak to nazwał. Lorka jest już pełnoletnia więc trudno tu mówić o gwarancji. Tym bardziej, że ja ją upgraidowałem, a nie naprawiałem... daje do myslenia, prawda? Absolutor był tylko przemierzony i wszystko w nim jest na tip,top wiec przerobek nie było. I za niego też nic nie zapłaciłem... Do rzeczy. Lampki jeszcze nie wygrzane, bo AF7 nowe i grały myślę jakieś 20h. Ale już mogę powiedzieć, że wzmacniacz dosłownie hipnotyzuje. Wczoraj spedziłem na słuchaniu muzyki kilka godzin. Nie na wymianie kabelków, przestawianiu kolumn. Każda plyta, ktorą wrzuciłem byla przesłuchana od deski do deski. Rzadko u mnie tak jest, bo zawsze jest coś do poprawienia...Takimi zachwytami jak moje tu obecne, zaśmiecony jest cały internet, zdaję sobie z tego sprawę.Tu jest coś innego. Dźwięk wciąga, można słuchać bez końca. Czy opowiadać Wam o dźwieku? Chyba za bardzo nie ma sensu. Może tylko, że jest niesamowicie plastyczny, spójny. Wzmacniacz wyciąga z tła kazdy szczegół. I może tyle. Obecnie gra u mnie w głównym systemie i tak za bardzo to nie mam ochoty stąd go usuwać. Wymażony sprzet dla tych, co kochają muzykę. Audiofile przyczepią się do ocieplenia. Bo to prawda. Dźwięk jest dopalony ale w sposób wręcz wyuzdany. Od dawna nie znoszę systemow pięknie, ciepło grajacych. Strasznie duzo się przy nich traci z emocji. Tutaj tego nie ma. Tutaj są tylko emocje, powietrze, swoboda i radość. Szkoda, że dzień ma tylko 24h z czego większość traci się na nic nie znaczące czynnosci. Szkoda,żze nie ma go wiecej na sluchanie muzyki. Jeśli ktoś bedzie miał okazję kupić ten wzmacniacz niech nie straci szansy. Moja Lorka jest mocno podrasowana o komponenty niestandardowe ale polecane przez Pana Markówa. Wszystkie przerobki byly robione przez niego. Może dlatego dźwiek jest tak spojny. Zresztą bez wachania przystałem na wymianę lamp na AF7. Takie ma AM w swoim egzemplarzu. Marconi i el84 dodane są ode mnie ale rownież przyklepane przez konstruktora. Na dziś tyle. Czekam na dogrzanie lamp ale nie niecierpliwie. Juz teraz fajnie się czeka słuchajac muzyki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 16 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 16 sierpnia 2019 Żeby Ciebie coś ze sprzętu tak poruszyło to musi być petarda! 🙂 Super Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 17 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2019 A z jakiej produkcji masz te AF7? Czytałem, że najlepsze bywają z tych używanych w czasie wojny przez armię niemiecką. Czy pasują do poprzednich cokołów, czy też wymagają przecokołowania? Napisz, w miarę możliwości, coś więcej o tych lampkach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 17 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2019 Rega, nie ma na nich nadruku i nie jestem w stanie powiedzieć nic wiecej o tych lampach. Markow uzywa jeszcze telefunkenow ale mowil mi, ze wlozył najlepsze jakie ma. No i jest kwestia ustawien pradow. Wlozyl te, ktore najlepiej pasowały. Oczywiscie lampy wymagały przecokoławiania. Af7 to lampa z lat 30. Produkcja zakonczyla się w latach 40 wiec są to stare bardzo lampy. Wogole w Lorce praktycznie wszystkie lampy są bardzo stare. Wczoraj jeszcze wyrzuciłem ostatnia parke radzieckich 68s cos tam i zastapiłem drugą parką Marconiego. Rega, gdybyś widział gdzieś parkę AF7 to daj znać. Mam tylko to co we wzmacniaczu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 17 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2019 http://www.blog.absolutor.pl/lorelei/andrzeja-korci-zeby-cos-zmienic-2014-12 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafniak Napisano 17 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2019 11 godzin temu, audiowit napisał: Juz teraz fajnie się czeka słuchajac muzyki. Każdy (chyba) ma to we własnym zakresie Szkoda że tak mało wejść Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts