Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

@MarcKrawczyk - dla mnie Roxy Music zawsze kojarzy się z Avalonem. Razem ze Slave To Love to chyba znak rozpoznawczy Briana Ferry. A ten konkretny teledysk, pomimo dźwieku średniej jakości dobrze oddaje klimat muzyki tego wykonawcy. No i przypominają się ,,młode lata,, Do tego dorzuciłbym Baker street w wykonaniu Gerry,ego Rafferty i można się zanurzać w letargu.

Edytowano przez Rega
Napisano

@Rega skoro już jesteśmy przy szeroko rozumianym new romantic i roku 1982, to pamiętam jakie zrobiła na mnie wrażenie pierwsza płyta talk talk prezentowana przez red Beksińskiego i do tej pory pamiętam, jego słowa, że przy takiej muzyce bawią się w dyskotekach w Londynie...

@Karol64208 the cult zacna płyta, też mam winyla zakupionego wtedy jeszcze w jugosławii

Napisano (edytowany)

@MarcKrawczykNo, tak - Beksiński, Kaczkowski, Kordowicz charakterystyczne głosy. I ten klimat który potrafili wytworzyć. O ile Roxy music można zaliczyć do prekursorów New romantic to Rafferty już raczej nie. To pogranicze popu i rocka. Jak zwał tak zwał, ale jak przyjemnie się słuchało!  Wtedy też (połowa lat 70) miałem okazję zaznajomić sie z pierwszą płyta JM Jarre. Ale w klasie przyznawało sie tylko😋  do słuchania Led Zeppelin, choć o wiele bardziej wolałem Pink Floyd oraz Yes.

Edytowano przez Rega
Napisano
20 godzin temu, JaZz napisał:

Patrząc na ilość wyświetleń i ilość Twoich postów na forum - całe dwie sztuki, gdzie w obydwu jest link do tego kawałka wyczuwam autoreklamę :D

Ale! ciekawe nawet, kojarzy mi się z polskim synthwave

20 godzin temu, JaZz napisał:

Patrząc na ilość wyświetleń i ilość Twoich postów na forum - całe dwie sztuki, gdzie w obydwu jest link do tego kawałka wyczuwam autoreklamę :D

Ale! ciekawe nawet, kojarzy mi się z polskim synthwave

Chciałam podzielić się utworem. Każdy twórca chce podzielić się z odbiorcami piosenką. Dziękuję za porównanie z synthwave. Każdy komentarz jest bardzo cenny. :-)