Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
4 minuty temu, Highlander_now napisał:

W.A. Mozart był zaproszony do Kaplicy. Po wizycie w środę, spisał ten utwór z pamięci, po powtórnym wysłuchaniu w piątek naniósł drobne poprawki.

Drobne poprawki?

Rozbraja mnie ta scena 😄

Napisano (edytowany)
21 minut temu, Adi777 napisał:

Drobne poprawki?

Rozbraja mnie ta scena 😄

Na płycie winylowej z 1984 roku nie ma tego fragmentu muzycznego, prawdopodobnie z powodu fikcyjności sceny. Jakkolwiek była ona prawdopodobna. Salieri jako maestro niejednokrotnie nie tylko pisał coś dla uhonorowania cesarza. Niemniej Mozart tylko spisywał to co grało mu w głowie. Na jego rękopisach nie ma poprawek, co jest już ujęte w filmie, w innej scenie. Jeżeli podało mu się jakiś temat, natychmiast potrafił dorobić do tego ciąg dalszy. Jest to ujęte w innej scenie, na balu maskowym, gdzie obecny jest też Salieri, Mozart naśladuje różnych kompozytorów, także i Salieriego.

Samo zakończenie filmu na Lacrimosa z Requiem jest nie tylko symboliczne, ale i rzeczywiste. Następne części Requiem są autorstwa ucznia Mozarta, napisane wg wskazówek Mistrza.

Kiedyś usłyszałem od dość znanej osoby, iż "Requiem" Mozarta należałoby słuchać klęcząc. Coś w tym jest.

Edytowano przez Highlander_now
Napisano (edytowany)

Kocham polską muzykę. Głównie za te teksty, tak właśnie...polskie i wręcz nieprzetłumaczalne na inne języki. Wybaczcie tak górnolotne stwierdzenie, ale to spora część mojego życia. Wszystkie kompozycje z tej płyty to po prostu poezja. Ale posłuchajcie jak oni śpiewali. No właśnie, tak normalnie, bez tej aktualnie wszechobecnej maniery i udawania artysty.

obraz.png.ba91072d11afb9e60e62c01f5b625962.png

Edytowano przez Grzesiek202
Napisano (edytowany)
4 godziny temu, Grzesiek202 napisał:

Kocham polską muzykę. Głównie za te teksty, tak właśnie...polskie i wręcz nieprzetłumaczalne na inne języki. Wybaczcie tak górnolotne stwierdzenie, ale to spora część mojego życia. Wszystkie kompozycje z tej płyty to po prostu poezja. Ale posłuchajcie jak oni śpiewali. No właśnie, tak normalnie, bez tej aktualnie wszechobecnej maniery i udawania artysty.

obraz.png.ba91072d11afb9e60e62c01f5b625962.png

Agnieszka Osiecka czy Krzysztof Trzciński (Komeda), którzy są autorami jednego z przywoływanych utworów to ta ciepła i kolorowa część szarej i przaśnej rzeczywistości peerelu. Ale nie tylko oni. Mieliśmy potężny wysyp różnych grup, osobowości i festiwali, gdzie obok pierwszej klasy muzyki były słowa wprost z warsztatów Poetów.

Choćby Tadeusz Nowak - poeta wiejski, niemal Nikifor poezji i interpretacje muzyczne Marka Grechuty jego wierszy wespół z nazwiskami tej klasy jak Marian Opania, Teresa Haremza czy choćby Magda Umer. Mam tu na myśli album "Pieśni Marka Grechuty do słów Tadeusza Nowaka". Są to wyjątki z przedstawienia "Zapach łamanego chleba".

Zresztą, jak wspomniałem mieliśmy urodzaj twórców poezji śpiewanej, aktorskiej, studenckiej. Różne to były style i różne inspiracje od Krakowa i klubu "Buda" Bohdana Smolenia i urodzonej w nim grupy "Pod Budą", przez Andrzeja Poniedzielskiego i Elżbietę Adamiak, czy Wojtka Bellona z Wolną Grupą Bukowina, Wały Jagiellońskie, Stefana Brzozowskiego i grupę Czerwony Tulipan, oczywiście Ewę Demarczyk. Zresztą długo by wymieniać, autorów, kompozytorów lecz nie wolno zapomnieć i Piotrze Skrzyneckim i jego Piwnicy.

Dziś dla przypomnienia, właśnie znalazła się na talerzu:

Napisano (edytowany)
29 minut temu, Grzesiek202 napisał:

@Highlander_now o tych wykonawcach i właśnie takiej muzyce w klimatach poezji śpiewanej czy piosenki aktorskiej mogę pisać długo. Tak to był fajny świat. Do tej pory pamiętam jak w latach 90 w TVP leciał często teledysk do "Cichosza" Turnaua. Kto by o tym nawet pomyślał aktualnie? 

9 minut temu, Rega napisał:

@J4Z skoro wsponiałeś o Agnieszce Osieckiej to warto też przypomnieć jedną z wykonawczyń Jej utworów. 

Nie chcę wchodzić głębiej w temat, bo mam tylko coraz większe wyrzuty sumienia. Kogo jeszcze pominąłem.

Jeremi Przybora Jerzy Wasowski.

Jacek Kaczmarski i jego prorocze już wówczas teksty i pieśni?

Choćby:

"Gdy talary mają lepszy kurs od wiary".

Napisano (edytowany)
17 minut temu, Rega napisał:

- odpowiadam następnym utworem

Sława Przybylska - "Gdzie są kwiaty z tamtych lat?" - Moja mama bardzo lubi ten utwór, często go słucha.

Też coś polskiego, ale mniej "oczywistego":

Edytowano przez Adi777
Napisano

Myślę, ze na tle produkcji zachodnich nie mamy się czego wstydzić. Problem leży w rozpowszechnianiu utworów. Siłą rzeczy, należąc do bloku zamkniętego za żelazną kurtyną, nasze utwory nie były znane szerszemu gremium. A były wśród nich również perełki. Obecnie już zupełnie zapomniane. Szkoda. A i  na polu muzyki folk , uważam, że w porównaniu z Europą zachodnią jesteśmy daleko w przedzie. Chocby zespół Rokiczanka. Takich utworów i głosów na próżno szukać w twórczości anglosaskiej, którą my, Polacy zachłysnęliśmy się w latach sześćdziesiątych ub wieku.

Napisano
2 minuty temu, tchocky napisał:

Przy okazji, znasz Miłość?

Nie, ale dzięki, znowu coś nowego :) To teraz jeszcze niech mi ktoś powie, gdzie kupić trochę czasu, żeby to wszystkie dobra spokojnie przesłuchać ;)

1 godzinę temu, Highlander_now napisał:

Nie chcę wchodzić głębiej w temat, bo mam tylko coraz większe wyrzuty sumienia. Kogo jeszcze pominąłem.

;)

Napisano (edytowany)

Niech ktoś powie, ze pod koniec ubiegłego wieku nie byliśmy ,,jak porażeni, bosko zmęczeni,, mysleliśmy, ze złapalismy Boga za nogi😉

Edytowano przez Rega
Napisano

@Rega Dzięki za przypomnienie "W żółtych płomieniach liści". Jak poznawałem Skaldów, to często słuchałem tego utworu, włącznie z oglądaniem video na YouTube :)

To był chyba najczęściej słuchany przeze mnie utwór Skaldów.

Napisano (edytowany)

Nie wiem , dlaczego, pomimo zupełnie różnych gatunków, to zawsze obok ,, w  żółtch płomieniach liści,, lubiłem posłuchać tego, moze dlatego ze podobne realizacje teledysków.

Edytowano przez Rega
Napisano

@Highlander_now, @Grzesiek202, @Rega, @Adi777 - piękną muzykę podajecie. To moje dzieciństwo. Potem już tego nigdy nie słuchałem… czas sobie to wszystko odświeżyć… może nawet u rodziców z czarnej płyty… jestem pewien, że wciąż je mają.

@Highlander_now, cieszę się, że znalazłeś czas i ochotę podzielić się swoją wiedzą i w tym wątku. Czułem, że możesz wydatnie wpłynąć na jego kształt…;)

„Choć wąski tor, niewąską frajdę mam…”;)

Napisano (edytowany)
2 godziny temu, Rega napisał:

Myślę, ze na tle produkcji zachodnich nie mamy się czego wstydzić. Problem leży w rozpowszechnianiu utworów. Siłą rzeczy, należąc do bloku zamkniętego za żelazną kurtyną, nasze utwory nie były znane szerszemu gremium. A były wśród nich również perełki. Obecnie już zupełnie zapomniane. Szkoda. A i  na polu muzyki folk , uważam, że w porównaniu z Europą zachodnią jesteśmy daleko w przedzie. Chocby zespół Rokiczanka. Takich utworów i głosów na próżno szukać w twórczości anglosaskiej, którą my, Polacy zachłysnęliśmy się w latach sześćdziesiątych ub wieku.

Mam skromniutką kolekcję polskiej muzyki ludowej i to wyłącznie góralskiej. Nie ma niestety tak ładnych ujęć jak to, w polskiej przestrzeni kulturalnej.

Zeszłego lata miałem okazję trafić na koncert kapeli w szczawnickim Dworcu. Po koncercie zamieniłem parę słów z zespołem. Niestety, nie mają żadnych nagrań, nikt im tego nie proponuje. Szkoda, bo "cieli" ostro. Aż ze smyków się kurzyło.

Generalnie od strony technicznej jest przeważnie problem z zespołami ludowymi i ich nagraniami, że są nieumiejętnie miksowane. Solista lub chórek ginie gdzieś w muzyce. Troszkę brak profesjonalizmu.